Pierwszy raz ciasta marchewkowego miałam okazję spróbować na imprezie urodzinowej u przyjaciółki :) Oczywiście poprosiłam o przepis i od tamtej pory ciasto to stało się naszym domowym przysmakiem :) Wilgotne, aromatyczne , z czekoladową polewą ... czy może być coś lepszego na chandrę :) Składniki: 4 jajka, 2 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka oleju rzepakowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki sody, 1 szklanka(...)czekolady. Śmietankę podgrzewamy - musi być gorąca. Zdejmujemy ją z palnika, wrzucamy połamaną czekoladę i odstawiamy na ok. 3 minuty, a następnie mieszamy, aż składniki się połączą. Lekko przestudzoną polewamy ciasto. Jaja, mąkę, olej, proszek do pieczenia, cynamon, sodę miksujemy robotem przez kilka minut. Następnie dodajemy startą na dużych oczkach marchew oraz posiekane orzechy i mieszamy ręcznie. Przekładamy do formy
Delicious TitbitsNiewiele znam osób, które zdecydowanie mówią, że nie lubią czekolady. Czekolada zarówno wzmacnia stan euforii, jak i działa uspokajająco. Jesienią jest idealną pocieszycielką, byleby nie przesadzić
bistro mamaczekoladowy, znakomity dodatek do deserów, owoców, sałatek owocowych lub jako polewa do ciasta. Podstawowa wersja to czekolada, śmietana i miód. Można go przygotować z każdego rodzaju czekolady i aromatyzować innymi dodatkami: przyprawami, ziołami, alkoholem, syropami smakowymi, pikantną papryczką, skórkami cytrusów itp. Czas przygotowania: 15 minut Ciemny sos czekoladowy: 100 g gorzkiej czekolady, 150 ml śmietany kremówki, 1/2 laski
SzczyptaSmaQszklanka wody gazowanej jajko cukier cynamonowy Nadzienie: serek homogenizowany naturalny 0% tł. mus malinowy lub truskawkowy masa kajmakowa Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe wymieszać, gdyby cisto wyszło za rzadkie dodajemy maki a jesli za gęste wody...Smażymy czekoladowe naleśniki... Naleśniki smarujemy serkiem i musem...jeśli nie mamy gotowego musu...maliny bądź truskawki wrzucamy do blendera i miksujemy
NaKońcuJęzykaCiasto, które wszyscy znają i kochają, tradycyjny murzynek polany polewą czekoladową. Murzynek Składniki: - 250 g margaryny - 2 szklanki cukru - 1 op. cukru waniliowego - 0,5 szklanki mleka - 4 łyżki kakao i 3 łyżeczki na polewę - 4 jajka - 2 szklanki mąki - 2 łyżeczki proszki do pieczenia - 100 g masła - 3 łyżki wody Przygotowanie: W garnku roztapiamy margarynę, dodajemy(...)łyżki kakao. Odstawiamy do ostygnięcia. Do letniej masy dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy. Z białek ubijamy pianę i delikatnie łączymy z powstałą masą. Gotowe ciasto wlewamy do dwóch form 14x25 lub jednej większej. Pieczemy przez około 45 minut w 170 stopniach C. Masło, pół szklanki cukru, 3 łyżeczki kakao i 3 łyżki wody gotujemy, cały
Kulinarne życiepozwolić, aby składniki całkowicie się rozpuściły - co jakiś czas mieszać , aby czekolada nie przypaliła się do garnka. Jajka utrzeć w mikserze wraz z cukrem na gładką masę. Następnie dodać czekoladową mieszankę i dobrze zmiksować. Teraz wsypujemy przesianą mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia i mieszamy wszystkie składniki. Formę - ja użyłam takiej o boku 24cm - wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy(...)małego garnka przekładamy kajmak ( ja użyłam ok. 2/3 puszki) i ciągle mieszamy, aby dobrze sie rozpuścił. Następnie przelewamy masę na jeszcze ciepłe ciasto, kroimy na kawałki i posypujemy pokrojonymi orzechami oraz drobinkami czekoladowymi. Smacznego! Niedługo tez minie rok od kiedy stworzyłam to miejsce w sieci. Dziękuję Wam wszystkim za inspiracje, odwiedziny, komentarze
Chocolate Stop Temptingbardzo proste do przygotowania, wystarczy tylko wymieszać suche i mokre składniki oddzielnie a potem je tylko połączyć. Jak przy przygotowaniu muffinek. Ciasto gruszkowe jest puszyste i wilgotne. Można oczywiście po ostygnięciu posypać je cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową, ale nie jest to konieczne. Samo w sobie, takie zwyczajne, bardzo nam smakowało. Zapraszam na chlebek gruszkowy/ciasto gruszkowe Ciasto gruszkowe (Chlebek
UgotujmyTo.plProste ciasto dla tych, którzy nie lubią mas i kremów. Jest wilgotne, ma mocno czekoladowy smak i długo pozostaje świeże. Polecam je podać ze świeżymi sezonowymi owocami lub konfiturą. Doskonały wypiek do popołudniowej herbatki w środku tygodnia. Składniki na foremkę 23 cm: na ciasto: 125 ml mleka 70 g czekolady deserowej 1/2 szklanki kakao 1 szklanka mąki 2/3 szklanki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaserniki i często je piekę dla koleżanek w pracy. Tym razem upiekłam dyniowy sernik z dodatkiem skondesowanego mleka na czekoladowym spodzie. Upiekłam go na halloween ale dla mnie sernik pasuje na każdą okazję. Możecie dodawać przepisy na serniki i ciasta sernikopodobne jak śmietankowce czy sernikomaki. Niech Wam się dobrze piecze, a jeśli szukacie sernikowych inspiracji to znajdziecie je tutaj, serniki(...)zmielonego twarogu 2 jajka 3 łyżki ziemniaczanej mąki szczypta soli 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu Dekoracja czekoladowe ganache, tutaj przepis 3 łyżki konfitury z borówki Przygotuj spód do sernika. Posiekaj zimne masło nożem, a potem dodaj suche składniki i delikatnie zagnieć kruche ciasto, zawiń w folię i włóż do lodówki na godzinę. Rozwałkuj ciasto na cienki placek o rozmiarach formy. Formę
codojedzeniastartej gorzkiej czekolady 2 łyżki wódki malinowej lub nalewki porzeczkowej 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia szczypta mielonego kardamonu Krem czekoladowy: 400 ml śmietanki 30% 10 dag gorzkiej czekolady o zawartości 60% kakao orzechy włoskie do posypania Wykonanie: Ciasto: W jednej misce połączyć składniki suche: mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, cukrem, szczyptą kardamonu, oraz startą gorzka czekoladą. Do drugiej(...)połączenia, do masy mokrej, wsypujemy składniki suche, krótko miksujemy, tylko do połączenia. Tak przygotowane ciasto wylewamy do papierowych papilotek na babeczki, na wysokość 3/4 foremek, wstawiamy do nagrzanego do 190*c piekarnika, pieczemy około 20-25 minut lub do suchego patyczka. Krem czekoladowy: Śmietanę kremówkę podgrzewamy w rondelku, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę, czekamy chwilę aż zacznie się rozpuszczać
Wanilia i Kardamoncukru pudru 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego DO DEKORACJI: czekolada roztopiona w kąpieli wodnej (lub dowolna polewa czekoladowa) lentilki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto. Ciasteczka wykrajamy przy pomocy szklanki. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 stopni C. Po wystygnięciu dekorujemy jak na załączonym obrazku :) Smacznego
wege i kropkaNajlepsza tarta czekoladowa w sieci na bazie batoników czekoladowych Lusette z pysznym, delikatnie wytrawnym, musem czekoladowym i kremem czekoladowym na bazie serka mascarpone i rozpuszczonej
Mango PapajaTarta na spodzie z ciastek czekoladowych. Na wierzchu panna cotta i maliny. Bez pieczenia, doskonała na upały. Czekoladowy spód: 300 g ciasteczek czekoladowych (użyłam Oreo) 80
BullioDelikatny, kremowy sernik na kruchym czekoladowym spodzie, zwieńczony polewą jogurtową i malinami. Smakuje obłędnie! Uwielbiam serniki, zarówno piec jak i jeść. Moje ulubione to te kremowe
Smakowity Blog Kulinarny