budyń śmietankowy 2 łyżki kakao dodatkowo: polewa czekoladowa tłuszcz do foremki np. kasza manna do foremki wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysta masę, następnie stopniowo wlewamy olej oraz śmietanę. Dodajemy wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę. Białka ubijamy na sztywna pianę, dodajemy do ciasta i przy pomocy szpatułki delikatnie mieszamy. Z gotowego ciasta oddzielamy(...)również mieszamy. Foremkę (keksówkę) smarujemy tłuszczem i obsypujemy np. kaszą manną. Do keksówki wlewamy naprzemiennie 2 łyżki ciemnego i jasnego ciasta. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 45 min. to tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu polewamy polewą czekoladową
Domowy Smak Jedzeniaserka ricotta skórka z 1 cytryny 100 g drobnego cukru+ 1 cukier waniliowy 2 jajka 2 łyżeczki proszku budyniowego, lub mąki ziemniaczanej Polewa czekoladowa Bita śmietana do ozdoby Kruszymy ciastka( ja użyłam wałka do ciasta) i mieszamy z masłem. Wykładamy na spód tortownicy(24cm) i dobrze ugniatamy. Całość chłodzimy w lodówce przez około 60 minut. Masa serowa: ubijamy żółtka(...)masy i delikatnie mieszamy. Pieczemy w 170 ° C 35 min. Studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiach. Całość wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem polewamy polewą czekoladową i dekorujemy bita śmietaną. Smacznego
Mia Cucina Sofietamleka w proszku, a teraz żałuję, masa zrobiona z tego mleka jest przepyszna, a ciasto wyśmienite. Wiśnie lekko przełamują słodycz kremu. SKŁADNIKI Ciasto: Pieczemy 2 biszkopty Proporcje na 1 biszkopt: 3 jajka, 1 budyń czekoladowy, 1 łyżka kakao, ½ szkl. cukru, mąka pszenna, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: ½ szkl. mleka, ½ szkl. cukru, 1 cukier waniliowy 2 szkl. mleka w proszku
słodki bratekWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Sernik szwarcwaldzki to sernik na zimno z czekoladowym spodem, z lekką, kremową masą serową i galaretką z wiśniami. Jest pyszny, nie za słodki z lekką kwasowością wiśni. Takie ciasto możecie zrobić z świeżych lub mrożonych wiśni. Polecam każdemu Post Sernik szwarcwaldzki pojawił się poraz pierwszy w Marta
Marta Gotujeżółtka, rodzynki, śmietanę - wymieszać. Białka ubić z 2 łyżkami cukru - dodać do masy. Wsypać maliny - delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blachę, piec w 200 stopniach przez 20 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Jeśli nie używanie w swojej kuchni produktów sojowych, napój czekoladowy zastąpcie mlekiem. Smacznego
kolorowotorcikowoCiasto: 9 białek; 200 g cukru; 200 g maku; 200 g kokosu; 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia; 1 płaska łyżeczka soli. Masa budyniowa: 1/2 l mleka; 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej; 1 1/2 łyżki mąki pszennej; 4 żółtka; 3/4 szklanki cukru; 200 g margaryny; cukier waniliowy; Do dekoracji: okrągłe biszkopty; rodzynki; 1/2 szkl. naparu herbaty; wódka; polewa czekoladowa - przepis(...)ponczu przygotowanym z herbaty i wódki - ilość tej drugiej substancji zależy od naszych preferencji. Polewamy biszkopty polewą czekoladową... i tu można by skąńczyć, ale skoro mają to być cycki nie może zabraknąć rodzynek... po jednej na każdy biszkopt... Dobrze żeby ciasto poleżało trochę w lodówce. Smacznego
Miksturowniktegoroczne Walentynki przygotowałam dla Was tylko dwa przepisy. Wczoraj przedstawiłam propozycję dla miłośników mięsa , dzisiaj przedstawiam propozycję dla miłośników słodkości. Bardzo rozpustne brownie mocno czekoladowe, ze słodkim kremem chałwowym, słonymi orzeszkami i uzależniającym, gęstym karmelem. Ciasto jest pyszne i sądzę, że nikt mu się nie oprze. Jeśli chcesz zrobić prezent swojej ukochanej osobie, po prostu je upiecz dzisiaj. Przygotowanie
Pora coś zjeśćDawno, dawno temu na Mikołaja i Boże Narodzenie przygotowywano dla dzieci słodkie talerze. W mojej rodzinie przygotowujemy jeden olbrzymi, na którym nie może zabraknąć grochu czekoladowego. Jest to groch GMO ,większy od tego na zupę grochową. Ale w tym wypadku nie manifestujcie swojej niechęci do produktów genetycznie modyfikowanych. Moja żona, jako chemik i zwolennik zdrowej żywności zgadza się(...)mieszanka cynamonu, imbiru, goździków, chilli, itp. 50 g masła 1 łyżka miodu 3 łyżki mleka szczypta soli Przygotowanie jest proste. Wszystkie składniki do miski i zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy małe kuleczki, z tej ilości ciasta około 50szt. Pieczemy w temp.160stop.,około 20min. Po ostudzeniu polewamy lukrem lub posypujemy cukrem. Ciasteczka przechowujemy w dobrze zamkniętych pojemnikach, najlepiej w ładnych puszkach
Kulinarny karnet Christopheraświątecznie słodkie drobiazgi. Nie są to typowe pierniczki, ale korzenne ciasteczka z odrobiną pomarańczy przekładane delikatnym kremem czekoladowym. Będą też miłym prezentem, jeśli obdarowujecie swoich bliskich i przyjaciół własnoręcznie wykonanymi prezentami. Świąteczne markizy Czas przygotowania: 80 minut Składniki Ciasto: 130 g margaryny Palma w złotym opakowaniu 110 g cukru brązowego 3-4 łyżki miodu 2 żółtka 350 g mąki(...)cynamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej Masa czekoladowa: 100 g czekolady 125 g mascarpone w temperaturze pokojowej 2 łyżeczki domowej esencji waniliowej Wykonanie: Mąkę przesiewamy razem ze wszystkimi przyprawami, dodajemy cukier, żółtko, pokrojoną w kosteczkę margarynę i miód. Zagniatamy ciasto, jeśli będzie zbyt suche można dodać więcej miodu
Kulinarne przygody Gatityjednym jajku na przemian ze śmietaną. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 50-60 minut. Polewa czekoladowa Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodając śmietanę i masło. Mieszamy do uzyskania gładkiej polewy. Tak przygotowaną polewą dekoryjemy babkę. Notatki
Wędrówki po kuchniwcześniej już przygotowywałam klasyczne brownie z nim i bardzo mi zasmakowało takie połączenie. Powiem Wam, że w tym cieście wcale nie czuć tego, że nie ma grama mąki, a zamiast niej jest kasza. Jest równie dobre jak zwykłe czekoladowe brownie, równie mokre, czekoladowe, słodkie i ciężkie, aż zapychające, ale taki urok brownie. To najlepszy "zakalec" jaki możecie zjeść
Pora coś zjeśćLink do filmu z przygotowania : Choinki z ciastek czekoladowych https://www.youtube.com/watch?v=Z8icC4Qa7q8 Przygotowanie : Do miski daję cukier puder , masło pokrojone na mniejsze kawałki . Masło z cukrem miksuję na puszystą masę . Następnie dodaję do masy jajka , cukier waniliowy i dalej miksuję aby składniki się połączyły ( może się zdarzyć że masa na ciasto będzie podobnie wyglądała jakby się lekko zważyła(...)minutach : Ciasto wykładam na blat , dzielę na dwie równe części ( dzięki temu łatwiej będzie je rozwałkować ) Ciasto rozwałkowuję na papierze do pieczenia na grubość około 3 milimetrów . Z rozwałkowanego ciasta wycinam foremkami ciasteczka – żeby z każdej wielkości było tyle samo ciasteczek . Ciasteczka układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Skrawki zagniatam i ponownie rozwałkowuję . Pieczenie ciastek : Blachę z ciastkami wstawiam
Uwaga Babcia GotujeMazurek cytrynowy z bezami Mazurki w kształcie jaja z czekoladowym wypełnieniem piekę już od kilku lat. Jednak zazwyczaj w formie mini. Tym razem zdecydowałam się na coś większego, ale nie mniej pysznego. Kruche ciasto, lemon curd, odrobina limoncello i bezy, czy to może się nie udać? A przy okazji chciałabym życzyć wszystkim Czytelnikom spokoju i chwili na złapanie oddechu. Miłego
Pełny talerzupalny dzień, jest co prawda mokre, ale nie rześkie, nie jest ciężkie, ale na pewno nie można go nazwać lekkim. Czekolada, śliwka, nutella, alkohol, do tego cynamonowa nuta w cieście to smaki wybitnie jesienno-zimowe. murzynek (piekłam na blaszce o wymiarach 22 x 29 cm) 3/4 kostki margaryny 4 jajka 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1,5 szklanki(...)sodą, powidła śliwkowe i cynamon. Wymieszałam drewnianą łyżką. Osobno ubiłam pianę z Białek, następnie dodałam do niej żółtka, a na koniec delikatnie dodałam do czekoladowej masy. Piekłam ok. 45 minut w temperaturze 170 stopni. Kiedy ciasto wystygło przekroiłam na dwie części. masa ze śliwkami i nutellą 1 kostka masła słoik nutelli ("na oko" ok. 300 g) 300-400 g suszonych
bistro mamakawy rozpuszczalnej 10 ml whisky 3 żółtka 30 g mąki pszennej 90 g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 10 g masła polewa czekoladowa 100 g czekolady deserowej 2 łyżki masła 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej Przygotowanie: ciasto wodę, mleko i masło zagotuj. Przesiane obie mąki dodaj ze szczyptą soli do gotującego się garnka i energicznym ruchem mieszaj trzymając garnek(...)ogniu jeszcze ok 40 sekund, tak aby mąka się zaparzyła. Ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Ciasto ucieramy mikserem i dodajemy stopniowo jajka oraz proszek do pieczenia. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na ba blachę wyłożoną papierem pergaminowym eklery o długości ok 7 cm oraz średnicy 10 mm. Eklery pieczemy w rozgrzanym piekarniku
Niezły Młynek