czekoladowe ciasta - 9354 przepisów (strona:263/624)

Chatka serowa z truskawkami i polewą czekoladową 191

niespodzianką w środku) robi wrażenie na degustatorach :) Składniki: 800 g twarogu sernikowego 180 g cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny (czubate) 1 laska wanilii kilkanaście sztuk truskawek 24 herbatniki Polewa czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej (użyłam 74%) 100 g czekolady mlecznej 3-5 łyżek mleka Wykonanie: Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i dokładnie osuszamy. Twaróg sernikowy ucieramy wraz z cukrem pudrem(...)lekko zmiękną). Czekoladę łamiemy na kawałeczki, przekładamy do miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dolewamy 3-5 łyżek mleka, aby powstała gęsta, błyszcząca, czekoladowa polewa. Polewę odstawiamy, aby lekko przestygła (ale nie zastygła). Półpłynną czekoladą smarujemy ciasto (najlepiej robić to przy pomocy pędzelka). Chatkę wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego

MyCookBook.pl
Kokosowe naleśniki z musem malinowym i czekoladą 258

Sezon na maliny w pełni , więc trzeba to wykorzystać! Z ciasta zrobiłam pyszne kokosowe naleśniki z musem z tych soczystych malin. Zapakowałam jak sakiewki! A , że słodkości nigdy za wiele , to nie obyło się też bez dodatkowej porcji czekolady! Takie naleśniki posmakują nie tylko dzieciom , ale i dorosłym! Nie tylko posmakują , ale i pięknie będą wyglądać na naszym stole(...)łyżeczka * olej rzepakowy – 30 ml * wiórki kokosowe – 4 łyżki DODATKOWO: * maliny – ok. 30 dag * cukier puder – 4 łyżki * polewa czekoladowa – 100 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Składniki na naleśniki mieszamy. Do ciasta naleśnikowego dodajemy wiórki kokosowe. Na dużej patelni smażymy cienkie naleśniki. Na odrobinie oliwy przesmażamy maliny ( rozgniatając na mus )i mieszamy z cukrem pudrem

Ostra na Słodko
Ciasto czekoladowe z gruszką 107

ekstraktu 3 łyżki kakao ¾ szklanki mleka 1 jajko ¼ szklanki oleju około 2 gruszki , przekrojone wzdłuż na pół Polewa czekoladowa 1 czubata łyżka kakao 20g margaryny 3 łyżki cukru pudru Rozgrzej margarynę dodaj kakao i puder,wymieszaj.Polej upieczone ciasto. Zmieszaj w misce  suche składniki, a w drugiej misce mokre składniki. Dodaj mokre  do suchych , zmieszaj. Przełóż(...)ciasto do przygotowanej foremki (podłużna). W ciasto włóż połówki gruszki,skórką od góry, lekko dociśnij (jeśli masz małe gruszki,włóż je w całości pionowo). Piecz w 180 stopniach przez około 50 minut - sprawdź czy jest suchy patyczek. Po upieczeniu nakładaj polewę czekoladową. Smacznego

Kurnikowo
Rolada z makiem i budyniem 203

Wystarczy przygotować biszkopt, budyń i całość ze sobą zrolować. Poniższa rolada to słodkie, lekko wilgotne ciasto. Jeżeli macie ochotę na inne rolady lub zawijane ciasta to zachęcam do przygotowania  drożdżowej rolady z jagodami bądź czekoladowego warkocza .  Składniki: biszkopt 1/2 szklanki maku 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki zwykłego cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 łyżka proszku(...)powoli dodać olej, mąkę, mak, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Całość zmiksować na najniższych obrotach miksera. Formę do pieczenia (40 cm x 20 cm) wyłożyć papierem, następnie wylać ciasto. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 15-17 minut w 195ºC (ciasto powinno się lekko zarumienić). Gorący biszkopt przełożyć do góry nogami na ręcznik kuchenny, oderwać papier do pieczenia

Ugotować
Czekoladowy piernik najeżony bakaliami 174

Cześć! Ciasto, które dzisiaj prezentuję, to ciasto, które zaserwowałam swojej rodzince na święta. Wyborny piernik, pełen pysznych bakalii, pokryty polewą czekoladową i pokryty kolejną porcją bakalii! A do tego powidła śliwkowe mmmm... pychota! Zachęcam do wykonania go na zbliżającego się sylwestra! Polecam! Przepis pochodzi z czasopisma "Moje gotowanie". Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym

Pora coś zjeść
Piernik drożdżowy 144

wrócę do tego ciasta, bo przepis ten na stałe zagościł w moim podręcznym notesie:) Za przepis dziękuję Malinnie :)   Składniki: 6 jajek; 60 g drożdży; 170 g cukru kryształu; 2 szklanki mąki pszennej; 1 opakowanie przyprawy do pierników; 1 łyżeczka sody oczyszczonej; 3/4 szklanki oleju; 3/4 szklanki miodu; bakalie (rodzynki, siekane orzechy,itp.); polewa czekoladowa; Wykonanie: Drożdże rozetrzeć z cukrem(...)piekarnika i piec 40-50 minut. Przed wyjęciem z piekarnika ciasto sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone.  Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż na 3 części i przełożyć powidłami śliwkowymi. Przełożone pierniki oblać polewą czekoladową i odstawić, aby polewa dobrze się zastygła

In my kitchen
Tarta z czekoladowym kremem z ricotty, borówkami i polewą czekoladową 141

ricotty i mlecznej czekolady oraz duużą ilością borówek i dodatkową porcją polewy czekoladowej. Niepowtarzalnego smaku całości nadaje dodatek... oleju z orzechów włoskich, który powoduje iż polewa ma smak czekoladowo-orzechowy i jest przepyszna. Niebo w gębie. Składniki (na formę o średnicy 16 cm): Kruchy spód: 110 gram mąki orkiszowej typ 2000 50 gram zimnego masła! 1 żółtko szczypta soli(...)rozpuszczonej czekolady cały czas mieszając. Gotowy krem nakładam na upieczony spód. Pozostałą czekoladę mleczną mieszam z olejem z orzechów włoskich. Na gotowe ciasto z kremem nakładam umyte i osuszone borówki amerykańskie. Całość dekoruję polewą czekoladowo-orzechową. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Rolada makowo-orzechowa 112

włoskie tarte - 4 łyżki Polewa czekoladowa : gorzka czekolada orzechy włoskie - 4 szt Sposób przygotowania: Biszkopt:  Białka oddzielić od żółtek, ubić białka jaj na sztywno z cukrem.  Następnie dodawać po jednym żółtku dalej ubijać.  Mąkę przesiać przez sito z proszkiem do pieczenia, wymieszać z makiem, dodać do piany, delikatnie wymieszać łyżką.  Ciasto rozsmarować w formie wyłożonej papierem(...)rozpuścić w 5 łyżkach gotowanej wody, dodać kawę, wymieszać, ostudzić, dodać do masy, zmiksować.  Następnie dodać orzechy tarte, wymieszać.  Rozwinąć ciasto, posmarować masą serową, dobrze zwinąć w roladę, następnie zawinąc w papier.  Polewa czekoladowa :  Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, polewą polać roladę.  Orzechy włoskie posiekać, posypać nimi roladę.  Smacznego ! (function

Kuchnia Danusi
Magiczne ciasto 139

się magiczne. Sama byłam zaskoczona metamorfozą tegoż wypieku, gdy podczas przygotowania "pływało" sobie w miseczce, a podczas pieczenia zaczęło pięknie się rozwarstwiać tworząc piękną masę pomiędzy dwoma blatami  ciasta. Przepis wypatrzyłam na blogu  Bożenki- Smakowe Kubki , ale że mam mniejszą formę do zapiekania to dodatkowo korzystałam  http://decoraciondemabel.blogspot.com/2013/03/tarta-magica-de-chocolate-e-ideas-de.html  z oryginału. Warto wypróbować, bo sam proces(...)mleko, miksując na najniższych obrotach, gdyż niemiłosiernie rozpryskuje całą płynną masę:) Naprawdę trzeba UWAŻAĆ!!! Białka ubijam na sztywną pianę i dodaje porcjami do mleka czekoladowego. Mieszam za pomocą drewnianej łyżki do połączenia składników. Przekładam ciasto do formy do zapiekania o bokach 20cmx20cm i piekę przez 60 min w temp. 160'C Upieczone zostawiam na godzinę w wyłączonym w piekarniku

Ciasteczkowy Potwór
Babka czekoladowa jogurtowa 161

Przydała się dzisiaj. Babka wyrosła akurat po brzegi foremki. Bez problemu odwróciłam ją do góry nogami. Posmarowałam ganache i udekorowałam kolorową posypką. Macie ochotę na kawałeczek albo dwa? Babka czekoladowa Składniki: foremka z kominkiem o pojemności 1,2 l 150 g masła 200 g cukru 200 ml greckiego jogurtu 2 jajka 50 g kakao 250 g pszennej mąki 1 łyżeczka(...)Umieść wszystkie składniki w naczynium które można umieścić na garnku z gotującą wodą. Rozpuść składniki w kąpieli wodnej, wymieszaj i lekko ostudź. Posmaruj ostudzone ciasto ganache i udekoruj kolorową posypką. Smacznego! The post Babka czekoladowa jogurtowa appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
CZEKOLADOWO- CHAŁWOWE CIASTO NA BISZKOPTACH 194

receptury. Ciasto jest kremowe, słodkie, podawane w formie deseru na zimo. Jest z dużą ilością chałwy, czekolady białej jak i ciemnej. Na wierzchu króluje bita śmietana.  Pychota! SKŁADNIKI: -1,5 paczki biszkoptów poncz: kawa z mlekiem Biszkopty ułóż w blaszce, jeden koło drugiego polej zaparzoną kawą z mlekiem. Na masę: - 1 1/2 litr mleka sojowego o smaku czekoladowym(...)schłodzonej śmietany 36% - śmeitan-fix - łyżka kakao do posypania Śmietanę ubijamy na wysokich obrotach dodaj śmeitan- fix. Masę wyłóż na masę czekoladową. Posyp kakao. Wstaw do lodówki na godzinę. Gotowe Smacznego! PS. Ciasto smakowało wszystkim i rozeszło się w mig ;-)))) Buźka! Zapraszam na mojego FB SmykWKuchni

SMYKWKUCHNI
Miodownik (stefanka) z masą grysikową 339

szklanki drobnego cukru do wypieków Polewa: 100 ml śmietanki 30% 250 g mlecznej czekolady Dodatkowo: powidła śliwkowe do przełożenia wiórki czekoladowe do posypania płatki migdałów do posypania CZAS PRZYGOTOWANIA: 180 MIN +chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI Ciasto przygotowujemy na 2-3 dni przed planowanym podaniem. CIASTO: W małym garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy miód i cukier, mieszamy do rozpuszczenia składników(...)mieszamy, aż czekolada całkowicie się rozpuści. WYKOŃCZENIE: Blaszkę, w której piekliśmy ciasto, wykładamy papierem do pieczenia. Kładziemy pierwszy blat. Obficie i równomiernie pokrywamy go powidłami śliwkowymi. Na to wylewamy masę z kaszki manny, wyrównujemy. Kładziemy drugi blat. Całość polewamy czekoladą, dekorujemy płatkami migdałów i wiórkami czekoladowymi. Wkładamy do lodówki do schłodzenia na 2-3 dni . Gotowe

My Culinary Art
WIŚNIOWY POEMAT 159

smakowa: kakaowy biszkopt, masa kajmakowa, wiśnie oraz kruchy placek, wszystko zwieńczone polewą czekoladową i wiórkami truskawkowymi     SKŁADNIKI Biszkopt: forma 24x38 cm 1 szkl. mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej ¾ szkl. cukru 6 jajek 2 łyżki oleju 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto kruche: forma 24x38 cm 1,5 szkl. mąki 1/2 kostki masła 4 łyżki(...)Dodatkowo: polewa czekoladowa, wiórki truskawkowe  do dekoracji, wiśnie w syropie, herbata do nasączenia WYKONANIE   Biszkopt: Mąki, proszek i kakao mieszamy w misce. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, a następnie mąki i olej. Delikatnie mieszamy. Pieczemy ok. 25-30 min. w 180 stopniach. Po wystudzeniu przekrawamy na 2 placki. Nasączamy herbatą. Ciasto kruche: masło

słodki bratek
Ciasto serce z kremem czekoladowym i masą cukrową 160

kształcie serca. Może być miłym prezentem lub niespodzianką dla bliskiej osoby.  Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej Krem czekoladowy: 100 g czekolady deserowej 330 ml śmietany 30% 1 fix do śmietany 1 łyżka cukru pudru Masa cukrowa: 65 g margaryny PALMA ¼ szklanki wody 0,5 szklanki mąki pszennej(...)piekarnika (z termo obiegiem) na 25 minut. Najlepiej biszkopt sprawdzić suchym patyczkiem. Gdy jest suchy i czysty oznacza, że ciasto jest już gotowe. Gotowy biszkopt wyjmujemy z piekarnika. Studzimy i kroimy na dwa blaty. Krem czekoladowy: Do garnka wlewamy śmietankę. Podgrzewamy. Dodajemy pokruszoną czekoladę. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się czekolady (nie gotujemy). Studzimy. Śmietankę najlepiej wystudzić i wstawić do lodówki

VioletoweKucharzenie
Brownies z kaszy jaglanej 193

kolejną „ Zdrową Środę ” przygotowałam brownies z kaszą jaglaną, słodzone miodem, bez cukru. Poleciła mi je moja bratowa :) i dziękuję. Ciasto jest szybkie w przygotowaniu i bardzo proste. W smaku nie za słodkie, bardzo wilgotne, czekoladowe. Płatki migdałowe i orzechy przypieką się z wierzchu i będą przyjemnie chrupały. Bardzo polecam…. (inspiracja ze strony kaszomania )     Brownies z kaszy jaglanej Składniki

Mała Cukierenka