czekoladowe ciasta - 9354 przepisów (strona:103/624)

Sernik z masą krówkową i solonymi orzeszkami 140

kakao 1 kg twarogu sernikowego 250 gram serka mascarpone 4 jajka 3/4 szklanki cukru trzcinowego 1 budyń waniliowy puszka - 400 g masy krówkowej 150 g solonych orzeszków polewa czekoladowa do ciasta sól  Przygotowanie: Za pomocą blendera rozdrabniamy ciasteczka, tak aby miały konsystencję piasku. Dodajemy do nich 2 łyżki kakao. Roztapiamy masło i mieszamy z ciasteczkami.  Tortownicę(...)wodnej. Przelewamy ją na wierzch sernika.  Na suchej patelni prażymy orzeszki, dodatkowo posypując je solą - dla jeszcze większego "podkręcenia" smaku. Posypujemy nimi masę krówkową.  Wierzch dekorujemy czekoladową polewą do ciasta. Smacznego

Taste Therapy
Mazurek z nutą PRL-u 218

Dlaczego z nutą PRL-u? Bo masa, ktorą pokryłam kruche ciasto to nic innego jak masa na czekoladowy blok, który jest nieodłącznym wspomniem tamtych czasów :) Mazurek jest po prostu genialny, koniecznie wypróbujcie ! :) SKŁADNIKI kruche ciasto 100g zimnego masła 1/3 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki 2 łyżki kakao 1 jajko szczypta soli masa 200g masła dobrej jakości 3/4 szklanki cukru

DefinicjaSmaku
Miodownik z masą grysikową 152

kostki masła składniki na krem: 5 łyżek kaszy manny 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru pudru 250 g masła lub margaryny 1 łyżka cukru pudru do posypania wiórki czekoladowe. Sposób wykonania ciasta: Masło rozpuścić z miodem i cukrem pudrem na małym ogniu cały czas mieszając a następnie odstawić do wystudzenia. Do rozpuszczonej i wystudzonej masy dodać mąkę, jajko, śmietanę, sodę(...)dodać stopniowo kaszę mannę po uprzednim zdjęciu zastygniętego kożucha z wierzchu. Upieczone placki smarować kolejno gotowym kremem w równych proporcjach. Część kremu pozostawić na wierzch. Posypać całość wiórkami czekoladowymi. Gotowe ciasto   przechowywać w lodówce. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Murzynek orzechowy od serca 203

Walentynki tuż tuż....a własnoręcznie  przygotowane ciasto będzie idealne dla ukochanej osoby. Polecam przepyszny czekoladowy murzynek z nutką orzechów włoskich. Jeśli ciasto przygotujecie w pięknej silikonowej formie od   SMAK KUCHNI  w kształcie serca Walentynki z pewnością będą bardzo udane!.  Składniki: 2 szklanki mąki  2 szklanki mąki  kostka margaryny 1/2 szklanka wody 2 łyżeczki proszku

Apetyczna babeczka
Ciasto korzenne 119

jakie pyszne, że aż trudno opisać słowami. Puszyste, w miarę słodkie, niesamowicie pachnące domową przyprawą korzenną. Jest po prostu idealne!  Jeżeli nie lubicie przypraw korzennych to polecam ciasto czekoladowo-kawowe (przepis  TU ). Ciasto korzenne - przepis: Składniki: 2 jajka 100 g masła 3/4 szklanki mleka 1 szklanka mąki 3 łyżeczki domowej przyprawy korzennej (przepis TUTAJ ) 2 łyżeczki kakao(...)łączymy między sobą, przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 50-55 min. Po upieczeniu ciasto studzimy i dekorujemy wg. uznania. Ja polałem polewą czekoladową (przepis na polewę znajdziecie w tym przepisie ). Smacznego

Kuchnia Łukasza
Czekoladowy tort piętrowy z malinami i borówkami 186

przedstawiam Wam mój najpiękniejszy wypiek na tym blogu a zarazem jeden z najsmaczniejszych jakie jadłam. Tort przygotowany specjalnie na urodziny mojego ukochanego taty, zatem musiał być wyjątkowy! Pyszne, czekoladowe, mięsiste ciasto przełożone delikatnym kremem czekoladowym z dużą ilością malin i borówek. Od dziś jest to mój ulubiony przepis na blogu, myślę, że przygotuję jeszcze wiele wypieków na podstawie tego przepisu(...)dodajemy mieszankę z majonezem i dokładnie mieszamy do połączenia składników. Formę wykładamy papierem do pieczenia, papier wypuszczamy poza obręcz. Przelewamy gotowe ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni do suchego patyczka, według podanych powyżej czasów. Krem czekoladowy Śmietankę podrzewam i rozpuszczam w niej czekoladę. Studzę i umieszczam krem w lodówce na całą noc. Po tym czasie wyciągam krem

Mango Papaja
WALENTYNKI 2012:TORT CZEKOLADOWO MALINOWY 158

można przygotować różne pyszne wypieki. Niedługo Walentynki, więc mam nadzieję, że może Was zainspiruję do pieczenia dla ukochanej osoby. Jako pierwszy przygotowałam tort czekoladowy z malinową bitą śmietaną. Ciasto jest mocno czekoladowe i bardzo wilgotne. Pięknie wyrasta. Konsystencja ciasta jest bardzo podobna do amerykańskiego: chocolate mud cake. Inspirowałam się amerykańskim ciastem "Mud cake". Jeżeli nie lubicie malin możecie

Przepisy Aleksandry
Ciasto ze śliwkami...? Bez śliwek. Z jabłkami 202

siebie dałam kakao do masy), z niesamowitym orzechowym aromatem. Ilość cukru w oryginale - 175 g - wydała mi się nieco przesadzona. Na szczęście zmniejszyłam ją niewiele - ciasto wcale nie jest słodkie, raczej wytrawnie czekoladowe. Nie ma przeciwwskazań, żeby cukru dosypać nieco więcej (szczególnie, jeśli jak ja, zdecydujecie się na dodatek gorzkiego kakao), lub upieczone już ciasto posypać cukrem pudrem. Ja swoje

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Brownie z masą serową 161

razem na weekend proponuję prosty czekoladowy przepis. Ciasta typu Brawnie są mokre mocno czekoladowe i bardzo smaczne. Do tego nie jest ono trudne do wykonania. Dodatkiem do ciasta jest masa serowa. Niestety nie mam w asortymencie kuchennym maszynki do mielenia więc nie mogę zaszczycić podniebienia moich łasuchów prawdziwym sernikiem ale na szczęście jest ser ricotta. Bardzo lubię serniki z jego(...)mascarpone również będzie się nadawał. Podsumowując mój wypiek myślę, że najlepiej brawnie smakuje z serem, delikatna puszysta pianka idealnie łączy się z mokrą czekoladową konsystencją. Polecam wszystkie serniko-brawnie, naprawdę warto:)  Składniki: ciasto: 200 g masła 170 g cukru pudru  szczypta soli 3 jajka 4 łyżki miodu 2 tabliczki czekolady gorzkiej masa: 250 ml śmietana 30% serek ricotta

ciastkarnia na kruchym spodzie
Czyste szaleństwo, czyli jedenaste urodziny 203

karmel z chilli. I do tego gruszki...? Tego jeszcze nie jadłam!  Przygotowanie nie jest trudne, choć trzeba uważać przy karmelu, żeby się nie poparzyć. Samo ciasto to klasyczny ucieraniec o intensywnie czekoladowym smaku. Wspaniale komponuje się z miękkimi, soczystymi gruszkami i pikantnym karmelem. O ostrości decydujecie sami: można dodać papryczkę z lub bez pestek, można też ją wyjąć wcześniej(...)wlewać czekoladę, cały czas miksując. Dodać przesianą mąkę z proszkiem, wymieszać. Masę czekoladową wylać na gruszki. Piec w 180 st. C. przez 40 minut. W tym czasie przygotować sos karmelowy.  Pozostały sos przelać z powrotem do garnuszka, zagotować. Dodać kremówkę; podgrzewać, aż sos odpowiednio zgęstnieje. Upieczone ciasto pozostawić do wystygnięcia w formie na 15 minut. Po tym czasie wyłożyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
SERNIK CZEKOLADOWY 193

Sernik to jedno z moich ulubionych ciast, tym razem upiekłam czekoladowo - waniliowy, taki jak lubię. Pyszny, pachnący i kremowy na spodzie z ciastek owsianych. Sernik śmiało może poleżeć w lodowce nawet kilka dni lub możemy go zamrozić, w kawałkach o ile nam jeszcze zostanie(...)folią aluminiową, na to rozkładamy ciastka i wylewamy pierwszą kakaową masę, na to masa serowa capuccino i waniliowa.  Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 *C, przez godzinę. Ciasto w mniejszej temperaturze się nie spiecze a upiecze. Ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach, następnie chłodzimy w lodówce kilka godzin aż całkowicie stężeje. Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Jesienne ciasto z gruszkami- najlepsze! 265

Kochani zapraszam Was na pyszne ciasto waniliowo- czekoladowe z korzennym aromatem z dodatkiem gruszek i kremu budyniowego zwieńczone polewą czekoladową z rodzynkami. Idealne ciasto na październik. Dzięki przyprawie korzennej smak gruszki jest jeszcze bardziej uwypuklony w cieście, a dodatek rodzynek sułtańskich zatopionych w polewie nie tylko dodaje uroku ciastu ale też dostarcza dużej ilości słodyczy ;-) Zapraszam   Składniki(...)budynie z pozostałą ilością mleka, Wymieszane wlewamy do gotującego się mleka ciągle mieszając aż masa stanie się gęsta.   Na całkowicie wystudzone ciasto wylewamy masę budyniową. Układamy rodzynki sułtańskie całe jedno opakowanie. Polewamy polewą czekoladową.     Polewę czekoladową można uzyskać na trzy sposoby:   - kupić gotową w sklepie ;-) - rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej - bądź zrobić samemu

SMYKWKUCHNI
Makowiec na kruchym spodzie z bezą kokosową! Najlepszy! 221

Przepyszne połączenie czekoladowego kruchego ciasta, maku z bakaliami, dopełnionego bezą kokosową, oblaną czekoladą z figami ;-).... Czego chcieć więcej ;-))) ? Składniki: na ciasto: - 2 szklanki mąki - 20 dag masła - 3/4 szklanki cukru - 3 jajka - 4 łyżki cukru - płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 2 czubate łyżki kakao Zagniatamy szybko ciasto wykładamy blaszkę , ciasto wstawiamy do nagrzanego pieca, podpiekamy 10 minut. Masa makowa: - gotowa(...)cukru - 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej - kilka kropel zapachu cytrynowego Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, ubijamy na sztywno, dodajemy mąkę i wiórki. Wykładamy na ciasto, pieczemy maksymalnie 10 minut. Polewa czekoladowa : - tabliczka czekolady - 50 g margaryny - łyżka cukru - łyżka kakao - łyżka wody W rondelku mieszamy i zagotowujemy wszystkie składniki. Polewą polewamy ciasto, następnie układamy posiekane figi.  Smacznego

SMYKWKUCHNI
Brownie czekoladowe z bananami 424

Mocno czekoladowe.... ;-) Dla Wszystkich Miłośników czekolady.  Ciasto jest obłędnie pyszne, mocno czekoladowe, mocno aromatyczne. Sczerze polecam! Składniki: - 1 margaryna - 1/2 szklanki mleka -1,5 szkl cukru - 4 czubate łyżki kakao - 100 g czekolady mlecznej - 50 g czekolady gorzkiej - 3 banany - 4 jaja - 2 szklanki mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - przyprawa do piernika - łyżeczka przyprawy do piernika Macie ochotę(...)Masę wylewamy na tortownice. Pieczemy 50 minut w temp 200 stopni C. Po upieczeniu ciasto polewamy polewą jaką wcześniej odlaliśmy do szklanki.  Ciasto po upieczeniu jest wilgotne, rozpływa się w ustach!  Polecam też inne "czekoladowe przepisy", znajdziesz je pod tym linkiem: http://smykwkuchni.blogspot.com/search/label/Tort%20czekoladowy Zapraszam

SMYKWKUCHNI
Piernik czekoladowy (bez cukru) 255

świeżość. Co prawda, piernik jest bardzo świątecznym ciastem, jednak świetnie nada się również w okresie zimowym, gdy nasze kubki smakowe domagają się korzennych smaków. Piernik powstał na bazie ciasta na czekoladowe pierniczki , które tak Wam przypadły do gustu.  Składniki : 100 g masła 80 g miodu sztucznego 150 g czekolady 6 małych jaj 350 g mąki 1 czubata łyżeczka proszku(...)objętości, pod koniec ubijania dolewamy ostudzoną masę czekoladową. Mieszamy. W oddzielnej misce mieszamy mąkę z kakao, przyprawą korzenną i proszkiem do pieczenia. Sypkie skłądniki dodajemy do masy czekoladowej i mieszamy. Gotowe ciasto przelewamy do prostokątnej formy keksowej (wyłożonej papierem do pieczenia) i wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika. Pieczemy około 60 minut (do suchego patyczka). Ostudzone ciasto polewamy rozpuszczoną

Słodkie Przyjemności