przepisu z wyglądu i w konsystencji przypomina ten klasyczny amerykański wypiek, jednak nie jest typowym brownie, gdyż nie ma w składzie czekolady. Na wilgotność i ciężki charakter ciasta wpływa puree dyniowe, a czekoladowy smak zapewnia dodatek kakao. W brownie znajdziecie również miód, cynamon i daktyle. Składniki te sprawiają, że ciasto smakuje lekko korzennie lub nawet piernikowo
Smakołyki Berenikinutą cytryny. Jest ona zaskakująca, ale bardzo tutaj pasuje. Jeśli nie lubicie takich połączeń, zastąpcie skórkę cynamonem. Będzie równie aromatycznie, a dodatkowo rozgrzewająco. Czekoladowa tarta ze śliwkami Składniki: (na formę do tarty o średnicy 20 cm) ciasto kruche: 150 g mąki pszennej 25 g kakao 45 g cukru skórka otarta z 1 cytryny 80 g zimnego masła 1 jajko krem(...)wymieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać budyń, a następnie powoli wlać czekoladową masę (może być letnia). Na końcu delikatnie wmieszać ubite na sztywno białka. Masę przelać na podpieczone ciasto, na wierzchu ułożyć śliwki. Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut. Ostudzić. Smacznego! I już deszcze i wiatry
Pożeraczka, czyli raz adobrzedrobno pokrojonych fig 50 g rodzynek 100 g drobno posiekanej czekolady gorzkiej Krem: 250 g mascarpone Mlekoma 4 łyżki nutelli 3 łyżki likieru czekoladowego Do posypania: wiórki czekoladowe Przygotowanie: Ciasto: Białka z solą ubić na sztywno następnie dosypywać porcje cukru i ubijać tak długo aż cukier się rozpuści a białka będą gładkie i lśniące. Do białek dodać resztę(...)minut. Po upieczeniu pozostawić w formie i wystudzić. Krem: Do mascarpone dodać nutellę i energicznie wymieszać - nie miksować. Pod koniec wlać likier. Krem rozsmarować na cieście i posypać wiórkami czekoladowymi
Ala piecze i gotujeCiasto przeze mnie zapomniane, a przecież tak bardzo kiedyś ukochane- murzynek z przepisu mojej babci, potem mamy, czyli pokoleniowy :))) Wilgotny, rozpływający się w ustach, mocno czekoladowy, o delikatnym posmaku powideł śliwkowych i... przepyszny- po prostu! Jestem pewna, że lepszego nie jedliście!!! :) Jeżeli chodzi o polewę, to można zrobić ją w tradycyjnej wersji , ja jednak miałam ochotę na polewę(...)Narodzenia, taki Murzynek będzie bardzo fajną alternatywą dla piernika, wystarczy dołożyć dodatkowe 2 łyżeczki przyprawy do piernika (czyli razem 3) i upiec w formie podłużnej :))) Przepis na dużą blachę: Ciasto: * mąka pszenna- 4 szklanki * jajka- 4 szt. * mleko- 2 szklanki * cukier- 1 szklanka * masło- 250 g * powidła śliwkowe- 1 słoiczek * kakao- 3 czubate łyżki * przyprawa do piernika- 1 łyżeczka * proszek
Kraina Miodem Płynącamożna użyć odrobinę aromatu pomarańczowego lub skórkę z ½ pomarańczy i dodać 2 łyżki wódkę) Do przełożenia: 3/4 szklanki powideł śliwowych około 10 suszonych śliwek skórka z połowy pomarańczy Ganache czekoladowy: 1 szklanka śmietany 32% 100 g mlecznej czekolady 100 g gorzkiej czekolady Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i przyprawę korzenną przesiewamy. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej(...)masa była bardziej zbita możecie dodać pół łyżeczki mąki ziemniaczanej. Ciasto przecinamy wzdłuż na pół. Przekładamy powidłami. Wierz oraz boki pokrywamy dokładnie kremem czekoladowym. Przechowujemy w lodówce, przed podaniem najlepiej wyciągnąć wcześniej ciasto aby doszło do temperatury pokojowej
Mania GotowaniaUwielbiam kruche tarty, tym razem przygotowałam ją z pysznym kremem z serka mascarpone i jogurtu z dodatkiem wiórków czekoladowych. Składniki: Ciasto kruche: 220 gram mąki pszennej 100 gram masła 70 gram cukru pudru 3 żółtka Krem: 250 gram serka mascarpone 100 gram jogurtu naturalnego 50 gram wiórek czekoladowych 2 łyżeczki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego Dodatkowo: 250 gram(...)przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Do miski przekładamy serek mascarpone, jogurt, dodajemy cukier puder oraz cukier waniliowy, wszystko razem miksujemy. Na końcu dodajemy wiórki czekoladowe, delikatnie mieszamy. Masę wykładamy na ostudzone ciasto kruche, na wierzch układamy jeżyny
Bajeczna Kuchniacudownie czekoladowe, dekadenckie wręcz ciasto swoje korzenie ma w Ameryce Północnej (pierwsza wzmianka o nim pochodzi z 1904 roku), obecnie znane i lubiane jest na całym świecie. Nic dziwnego, podawane na przyjęciach robi furorę swoim czekoladowym smakiem. Jeżeli gościsz bezglutenowców lub sama starasz się ograniczać spożycie pszennej mąki, dobrze się składa, ponieważ ta wersja nie zawiera glutenu. Co prawda(...)płynną czekoladowo-daktylową masę i za pomocą dużej łyżki dokładnie połącz wszystkie składniki ciasta. Na koniec wmieszaj syrop klolowy oraz posiekane wcześniej migdały/orzechy włoskie i czekoladę. Ciasto będzie dość sztywne. Czekoladową masę przełóż do przygotowanej formy. Piecz 30 minut. Przestudzone brownie oprósz delikatnie cukrem pudrem. 8-10 porcji
Roślinna - blog wegańskikoszyczku wielkanocnym znaleźć się powinny: jajka, wędliny, chleb, sól i pieprz, chrzan, baranek ( cukrowy, z ciasta...lub czekoladowy ), a także wielkanocne ciasta. Najczęściej słodkim elementem koszyczka jest kawałek baby drożdżowej. Można też włożyć małe babeczki z ciasta ucieranego lub piaskowego. udekorowane, będą jednocześnie elementem upiększającym nasz koszyczek. Mam dla Was przepis na ekspresowe mini babeczki do koszyczka. Zdążycie jeszcze zrobić(...)mąką. Ciasto wlewać do wysokości 3/4 foremki. Babeczki piec w 180 stopniach C przez około 20 minut. Upieczone babki ostrożnie wyjąć z foremek, ułożyć na kratce i pozostawić do ostygnięcia. Z ostygniętych babeczek odciąć wystające elementy. 2. Cukier puder wymieszać z sokiem cytrynowym, na jednolity, gładki lukier. Lukrem oblewać babeczki. Wierzch babeczek dowolnie udekorować cukrowymi lub czekoladowymi posypkami. Smacznego
kolorowotorcikowoszklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szklanka mleka 1/3 szklanki oleju + 2 łyżeczki oleju 1 jajko 3/4 szklanki czekoladowych groszków do ciasta lub pokrojonej czekolady 1/4 szklanki czekoladowych groszków do posypania lub pokrojonej czekolady opcjonalnie 1 łyżeczka esencji waniliowej WYKONANIE: Zaczynamy od wymieszania wszystkich suchych składników w misce: mąkę, cukier(...)muffiny nie powinno być idealnie rozmieszane, ponieważ po upieczeniu zrobi się kluchowate. Następnie wkładamy papilotki lub silikonowe pojemniczki do formy na muffiny. Wypełniamy je do 3/4 wysokości ciastem i posypujemy groszkami czekoladowymi lub kawałkami mlecznej czekolady. Muffiny pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200'C na opcji góra-dół. Studzimy je na kuchennej kratce. Smacznego
Calzonella.comcukru 1 jajko całe 1/2 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 220 g masła Dodatkowo : masa krówkowa - 1 puszka polewa czekoladowa Przygotowanie : Ciasto : Wybić jajka do miski, dodać cukier, utrzeć do białości. Następnie dodawać stopniowo mąkie, olej i wodę, wymieszać łyżką. Na samym końcu dodać proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Podzielić ciasto(...)gotujące się mleko, mieszając doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia masy. Wyłożyć masę na ostudzone ciasto, przykryć drugą połową ciasta. Na wierzch ciasta wyłożyć masę krówkową, udekorować ciasto kratką z polewy czekoladowej. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook
Kuchnia DanusiKostki w polewie czekoladowej i kokosie SKŁADNIKI: CIASTO 100 g masło, 3 łyżki miód, 3 łyżeczki proszek do pieczenia, 1 szkl cukier, 2 i 1/2 szkl mąka, 1 opak gotowa polewa, 400 g wiórki kokosowe PRZYGOTOWANIE: CIASTO Mąkę wysypać do miski, dodać masło miód, proszek do pieczenia i cukier, zagnieść ciasto. Brytfannę do pieczenia ciasta wysmarować tłuszczem(...)Ciasto wyłożyć do brytfanny, włożyć do piekarnika, piec w 180 stop. przez około 40 minut. Upieczone ciasto kroimy na kawałki, zanurzamy kawałki ciasta w rozpuszczonej polewie czekoladowej i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Odstawiamy kokoski do lodówki do schłodzenia. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id
Kuchnia Danusimiękkiego masła 2 łyżki cukru pudru Słoik powideł śliwkowych , lub innego ulubionego dżemu Lśniąca polewa czekoladowa: 125 g masła 5 łyżki cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki śmietany 12% lub mleka 1 łyżka żelatyny 4 łyżki gorącej wody Wykonanie : Ciasto piernikowe: Jajka ubijamy z cukrem na gęstą , jasną masę . Następnie wciąż miksując ciasto dodajemy kolejne(...)blat ciasta piernikowego - pół słoiczka powideł -połowa kremu budyniowego drugi blat ciasta piernikowego - druga połowa powideł - reszta kremu budyiowego - trzeci blat ciasta piernikowego - polewa czekoladowa Tak przygotowane ciasto najlepiej odstawić na całą noc by całość się zespoliła . Smacznego ;) Polecam
Malinowa Kawiarenkawszystko podgrzewamy aż zgęstnieje, a maliny się rozpadną białka ubijamy z cukrem na pianę, kakao rozpuszczamy w wodzie, stopniowo dolewamy do powstałej piany ciasto podpiekamy przez około 15 minut, następnie na wierzch wylewamy masę malinową oraz czekoladową piankę i zapiekamy jeszcze przez 10 - 15 minut podajmy schłodzone! SMACZNEGo
Luźna Kuchniarozpuścić na małym ogniu, dodać mleko cukier i kakao. Podgrzewać do tego momentu aż się cukier rozpuści i powstanie jednolita masa czekoladowa a następnie wystudzić. Odłożyć ½ szklanki masy czekoladowej do polania ciasta po upieczeniu. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać rum, żółtka i masę czekoladową. Wszystko dokładnie zmiksować(...)przełożyć do keksówki. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w temperaturze 180 stopni C. przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Po wystudzeniu ciasto polać odłożoną wcześniej masa czekoladową. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieenergia, która wyzwala we mnie chęć do działania. Wczorajsza burza natchnęła mnie do upieczenia pysznej babki z orzechami laskowymi. Do niedzielnej kawki jest w sam raz - mięciutka, wilgotna, mocno czekoladowa, z chrupiącymi kawałkami orzechów. To połączenie orzechów i czekolady przypomina nieco nutellę. Wiem tylko, że na jednym kawałku się nie skończy. Pokochaliśmy ją:) Składniki: 150g gorzkiej lub deserowej czekolady 120g(...)czekoladę. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem i orzechami, wsypać do masy maślanej, zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, po koniec ubijania dosypując pozostały cukier. Ubitą pianę delikatnie wmieszać do ciasta. Formę do babki (22-24cm średnicy, z kominem) posmarować olejem, posypać mąką. Do formy wyłożyć ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 40 minut w temp. 170stC
Obiad gotowy