przyprawy do piernikacukier do smakuwrzątekSposób przygotowania:1. Do kubka lub filiżanki dajemy kawę i przyprawę do piernika.2. Do wrzątku dodajemy kostki czekolady i podgrzewamy, aż czekolada się rozpuści.3. Czekoladowym wrzątkiem zalewamy kawę z przyprawą, całość mieszamy i ewentualnie dosładzamy do smaku.4. Popijamy gorący napój.Smacznego
Kuchnia domowa Anipolewą niż ta! :)Odpowiednio gęsta, schłodzona szybko zastyga tworząc miękką lecz nie rozpływającą się i gładką powierzchnię.Jeżeli użyjemy jej ciepłej i zaraz po przygotowaniu, to można potraktować jako czekoladowy sos np. do naleśników czy deserów.I najważniejsze- podczas przygotowywania tej polewy należy dokładnie trzymać się kolejności dodawania składników, inaczej polewa może się nie udać!!!* woda- 3 łyżki* cukier
Kraina Miodem Płynącaczekoladowe "pralinki" jaglane* z daktylami i gorzką czekoladą; koktajl banan-dynia *z kaszy jaglanej, z bananem i mąką kokosową, obtoczone w kakao Uwielbiam ten koktajl, połączenie banan-dynia? Po prostu mistrzostwo! ^.^Aa, pralinki robione nie tak dawno, dzisiaj wypróbowana wersja kakaowa, równie dobra co poprzednia ^.^Składniki:60g kaszy jaglanej1/2 banana (ok.50g)15g kakao15-20g mąki kokosowejok.30g daktylicynamonew
More food, love and dreamsDziś zapraszam na ciasteczka podwójnie czekoladowe. :-) W kremie znajdziemy białą czekoladę a całość polana jest czekoladą gorzką. Dzięki temu ciasteczka są w sam raz - słodkie, ale nie przesadnie. Na zdjęciach wyglądają jak duże muffinki, w rzeczywistości są małe - wycinałam kółka o średnicy mniejszej niż szklanka. Ciasteczka:1 szklanka mąki2 żółtkałyżeczka proszku do pieczenia100g masła1 łyżka cukru pudru1 łyżka kakaoKrem:tabliczka
Szefowa kuchniPyszne, wilgotne, czekoladowe ciasto. Pachnie piernikiem, pomarańczą... Niebo w gębie. Na dodatek zdrowe, bez glutenu... i można wyliczać jego zalety bez końca. Składniki:szklanka ugotowanej kaszy jaglanej1 jajko1 banan2 łyżki kakao5 łyżek mąki jaglanej (lub zmielonej na mąkę kaszy jaglanej)4 łyżki mleka (może być sojowe)2 łyżki oliwy z oliwek1 łyżka stewii2 łyżki miodu1 łyżka przyprawy
Mango PapajaWylać na wierzch tarty, zamieszać tworząc marmurkowy wzór. Wstawić na noc do lodówki. Smacznego! Przepis znaleziony w "Pani domu", delikatnie zmodyfikowany. W oryginalnej wersji dodajemy orzechy i likier czekoladowy
W poszukiwaniu inspiracjiwyschły. 9. Listki przy pomocy kleju spożywczego lub wody „przyklejamy” do wierzchu babeczek. Na łączeniu listków przyklejamy czerwone kuleczki. Udanych wypieków:) Na warsztatach oprócz czekoladowych babeczek upiekłyśmy również śmietankowe. W grupie byłam z moją imienniczką – Natalią:). Świetnie się przy tym bawiłam. Poznałam dużo ciekawy osób i miło spędziłam czas. Studio było znakomicie zaopatrzone
Mała Cukierenkachoinkę. Co prawda nasze cukierki karmelki nie rozpuszczają się jak w oryginalnym przepisie, ale też nie są takie twarde po upieczeniu, wręcz ich chrupkość fajnie harmonizuje z miękkim czekoladowym ciastkiem. Źródło.Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikdesery. O tak!Póki co jednak - zadośćuczynienie. Przyznałam się już, że zapomniałam o Dniu Czekolady... Wstyd mi, naprawdę! Kajam się, i w ramach nadrabiania zaległości prezentuję Wam pyszny mus czekoladowy. Uwierzcie mi - to kwintesencja czekolady! Użyłam takiej 60-procentowej, żeby smak był nieco łagodniejszy. Nie miałam w domu jajek, więc w ramach składnika puszystego wystąpiła ubita kremówka. Wlałam nieco likieru
Pożeraczka, czyli raz adobrzePogoda szaleje. Jednego dnia jest przyjemnie i cieplutko, następnego leje nieprzerwanie. Jakiekolwiek aktywności poza domem muszą być spontaniczne, troszkę na zasadzie: Nie pada już dziesięć minut
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMałymi kroczkami zbliża się jesień. W mim ogródku nadal kwitnie lawenda, stąd pomysł na pyszne, czekoladowo-lawendowe naleśniki w nowej odsłonie, proste w wykonaniu. Z powodzeniem mogą zastąpić wykwintne i czasochłonne desery. Ciasto naleśnikowe:• ½ szkl. mąki pszennej,• 2 czubate łyżki kakao,• 1 szkl. Prosecco,• 1łyżka oleju kokosowego,• 2 łyżeczki cukru,• Szczypta soli.Nadzienie i zabajone:• 150 g śmietankowego serka Almette
SzczyptaSmaQbezalkoholowej zamiast wina można dodać sok z pomarańczy, syrop z kwiatów czarnego bzu lub dowolny, jasny syropu smakowy (np. agrestowy).Ugotowane gruszki polać kilkoma warstwami lekko wystudzonego ciemnego sosu czekoladowego. Warstwy wylane w odstępach minutowych dekoracyjnie zastygną na gruszkach. Czas przygotowania:25 minutPorcje: 4 Składniki:4 twarde gruszki,1 butelka białego wina półsłodkiego,skórka
SzczyptaSmaQmniejsza zawartość cholesterolu.Walory smakowe również przemawiają za tym, żeby dziczyznę wprowadzić do naszego menu, tym bardziej, że jest coraz łatwiej dostępna w dość przystępnych cenach.Jeleń w sosie czekoladowy cassis to gulasz z udźca w bardzo oryginalnym i aromatycznym wydaniu. Smak gorzkiej czekolady idealnie łączy się z czarną porzeczką z likieru. Do sosu użyłam domowego cassisa oraz porzeczek
SzczyptaSmaQByły już naleśniki z szampanem i piwem, teraz pora na kwas chlebowy, który całkowicie odmienia naleśniki przygotowywane z "cięższych" mąk.W cieście czekoladowym, gryczano-orkiszowym sprawdził się doskonale. Naleśniki są lekkie i puszyste, znakomicie się komponując z kwaskowatością cytrusów i wiejskim serkiem. W sprzedaży dostępne są smakowe kwasy chlebowe, np. z żurawiną lub śliwką, którymi można wzbogacić nasze naleśniki
SzczyptaSmaQpiernika nie opuszcza mnie w tym czasie:) Jak już wspomniałam w poprzednim poście, że czas "piernikowoania" rozpoczęty a nie samym ciasteczkiem człowiek żyję to powstały " żeberka piernikowe z sosem czekoladowo- chili" Czy dla takich osób jak ja "mięsożerców" :) może być coś lepszego niż połączenie mięsa z czekoladą i aby nie było tak słodko dodane moc chili. Myślę, że nie :) połączenie
Basia w kuchni