czekolada - 27946 przepisów (strona:1309/1864)

Ciasto duńskie. Świeże croissanty- śniadanie do łóżka 259

więcej 0,5cm. Każdy kwadrat podzielcie na trójkąty ostrokątne. Czysta matematyka!   Zawijanie croissantów zaczynamy od podstawy trójkąta. Jeśli robicie je z nadzieniem (obłędne są z kostką białej, karmelowej czekolady, albo łyżeczką dżemu czy nutelli) to natnijcie je na 2cm, tak jak na zdjęciu, żeby utrzymały nadzienie. Zawijamy ciasno dolną część i trzymając trójkąt za górny wierzchołek – lekko rozciągamy ciasto

Karo in the Kitchen
Gumbo z Nowego Orleanu. Garnek pełen smaku 457

cały czas będąc blisko garnka. Po około 10 minutach mąka zacznie ciemnieć i pachnieć jak popcorn. Dajcie jej 20 minut, poświęćcie się mieszając, aż osiągnie kolor ciemnego karmelu – mlecznej czekolady. Im ciemniejsza zasmażka tym lepszy, głębszy smak . Gdy osiągnie już odpowiedni kolor, wrzućcie wszystkie pokrojone warzywa (bez szczypioru), wymieszajcie, a garnek przykryjcie pokrywką. Duście warzywa, co jakiś czas mieszając, około

Karo in the Kitchen
Beza włoska. Krem maślany na bezie włoskiej 250

miskę do lodówki na jakieś 10 minut i powtórzcie miksowanie.   Zamiast ekstraktu wanilii możecie użyć każdego dowolnego innego. Do tego kremu można dodać wystudzoną, rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Ważne, żeby w momencie dodawania nie była ciepła, bo z kremu znowu zrobi się zupa. Dla smaku można użyć dowolnych gęstych powideł czy wybranego dżemu – ważne żeby nie był tylko

Karo in the Kitchen
Kremowe lody bez jajek 169

Dziś przepis zaczerpnięty z innego bloga - od Dorotki z bloga Daktyle W Czekoladzie . A na co? Na lody! W końcu upały nadal trwają więc jakoś chłodzić się trzeba :) Jak pisze Dorotka: "kremowe, śmietankowo- karmelowe, idealne w smaku. Bez dodatku jajek. Bardzo proste w wykonaniu, bez użycia maszyny, bez mieszania co godzinę. Składają się jedynie z dwóch składników! Lepiej zrobić

Na Ciasteczkowych Papierach
Sernik z kubusiowym budyniem 194

Kolejny przepis wypróbowany z bloga Dorotki - Daktyle W Czekoladzie . Sama autorka pisze: "Jeden z najlepszych serników jakie dotychczas jadłam" a ja całkowicie się z nią zgadzam :) "Na miękkim, półkruchym cieście wylana jest warstwa budyniu zrobionego na bazie soku marchwiowego typu "Kubuś". Serowy wierzch jest bardzo delikatny, puszysty i równy jak stół :) Całość jest... po prostu pyszna!" Od siebie dodam tylko

Na Ciasteczkowych Papierach
Sałatka na krakersach 1327

Dziś nie będzie na słodko choć takie może być pierwsze wrażenie :) Zapraszam na sałatkę, która z wyglądu przypomina ciasto :) Przepis znaleziony u Dorotki na blogu Daktyle W Czekoladzie . W internecie jest już bardzo popularny i nie mogło go zabraknąć i u mnie :) Nie dość że sałatka wygląda super to jeszcze jest pyszna :) Przepis cytuję za autorką. Składniki: 18 szt. krakersów

Na Ciasteczkowych Papierach
Sernik z musem śliwkowym 204

miksować. Dodać do musu śliwkowego i wymieszać. Upieczone śliwki pokroić na kawałeczki i wymieszać z resztą. Musem posmarować warstwę serową i odstawić do lodówki do stężenia. Udekorować np. rozpuszczoną czekoladą lub polewą czekoladową. Inspiracja: Kwestia Smaku

Kto ugości moich gości?
KOSTKA PORZECZKOWA 211

blat posmarować połową dżemu, następnie dżem posmarować połową bitej śmietany, przykryć drugą częścią biszkoptu, posmarować dżemem z czarnej porzeczki, ponownie dżem posmarować  bitą śmietaną. Całość posypać np startą czekoladą lub porzeczkami i schłodzić. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Pomarańczowiec z piernikami 249

łyżeczki żelatyny Polewa czekoladowa: * 13 dag margaryny * 5 łyżek cukru pudru * 3 łyżki kakao * 3 łyżki wody * 1 łyżka żelatyny * 5 łyżek gęstej śmietany * 40 dag pierników w czekoladzie Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę mieszamy z sodą i przyprawą do piernika. Margarynę ucieramy z cukrem. Cały czas miksując dodajemy stopniowo żółtka. Dodajemy miód i esencję z herbaty oraz wsypujemy sypkie składniki

Pobite gary Barbary
Casablanca Coffee 123

Składniki: ulubiona kawa ziarnista/mielona,  płatki gorzkiej czekolady,  śmietanka 30-36% (koniecznie schłodzona przed ubijaniem, przyprawa kawowa własnego wyrobu (cukier, imbir, goździki, kardamon, cynamon),  karmelizowane orzechy laskowe (3-5 orzechów pokrojonych w kostkę zasypane dwoma łyżeczkami cukru białego i łyżeczką trzcinowego - karmelizowane chwilę przed podaniem kawy) Przygotowanie: Do ulubionego kubasa wsypujemy niecałą łyżeczkę płatków czekoladowych (można pominąć). Następnie

Karczma Honorietty
Szparagi clasico z halibutem fantastico 148

szparagów. Nie jest to skomplikowana sprawa, ale wymaga odrobiny skupienia. Zatem należy przygotować kąpiel wodną (garnek z wodą, a na niego miskę - jak to się czyni np. przy rozpuszczaniu czekolady). Do miseczki wlewamy 3-4 żółtka i ubijając stopniowo dodajemy sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko musi być wykonywane energicznie i szybko. Dodajemy też stopniowo tłuszcz. Warto sobie

Karczma Honorietty
Wegańskie ciasto z gruszkami 2.0, Praga (1) 238

Józefów "praski południk", wg którego mierzono czas od XVII w. Rynek Staromiejski j. w. ratusz z XV-wiecznym zegarem astronomicznym Orloj, jego ruchoma część przedstawia pochód 12 apostołów Muzeum Czekolady Ulica Celetna, kubistyczny Dom pod Czarną Madonną j.w.  Dom Miejski, to tutaj w 1918 r. ogłoszono powstanie Czechosłowacji przedziwne... zamaskowane wc na monety na środku deptaku w centrum, wygląda

Qlinarnie i Qlinarnie
Jogurtowy sernik na zimno z borówką amerykańską 225

zimno Zielony sernik na zimno z musem z białej porzeczki Jogurtowy sernik jagodowy na zimno Truskawkowy sernik na zimno Sernik z rabarbarem na zimno Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik na zimno z borówką amerykańską Truskawkowe serniczki na zimno Lekki jak mgiełka truskawkowy sernik na zimno Jogurtowy sernik na zimno z borówką amerykańską Czas przygotowania: 6 godzin

Kulinarne przygody Gatity
Maliniak 139

mąki pszennej farsz: około 300 g malin lub innych owoców jagodowych. * nie miałam ochoty robić kruszonki, ale w lodówce nalazłam jakieś „skitrane”resztki startej gorzkiej czekolady więc je wykorzystałam. Wyrośnięte już ciasto rozwałkowałam na szerokość blachy, przełożyłam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i robiłam fałdę z ciasta a w „dołek” wrzuciłam garść malin, które posypałam

greenscarf
Orzechy w miodzie 180

dorwiecie sporą ilość waszych ulubionych spróbujcie koniecznie przygotować je w poniższy sposób. Ja zainspirowałam się smakołykami z Borough Market z tego samego stoiska, na którym spróbowałam tureckich orzeszków w czekoladzie i cynamonie Takie pyszności można było znaleźć na stoisku :) Składniki: 2 szklanki orzechów (włoskich, ziemnych, migdałów - wymieszanych lub dowolnych w tej ilości) 1 łyżka miodu Orzechy podprażyć na suchej patelni

Chocolate Muffin Blog