czekolada - 27946 przepisów (strona:1308/1864)

Szarlotka królewska 141

schłodzić. Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder i żelatynę. Wyłożyć na jabłka. Całość schłodzić w lodówce. Wierzch ciasta można posypać startą czekoladą lub kakao. Smacznego! * to jest porcja na mniejszą blachę niż standardowa - moja miała 20/26

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Smażony makowiec 457

maku mielonego 2 jajka 3/4 szklanki cukru 1 budyń waniliowy 3/4 kostki masła 0,5 szklanki mleka po łyżce bakalii Polewa czekoladowa 0,5 kostki margaryny 1 czekolada mleczna 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka kakao Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier dalej ubijając. Żółtka  mieszamy z wodą, dodajemy do ubitej piany, delikatnie łączymy ze sobą

kgwjanczewo
Muffiny pomarańczowe z białą czekoladą… 277

Bardzo podoba mi się ten nasz nowy rozkład dnia, mimo iż te 3 godziny, w czasie których Zuzia jest w … Czytaj dalej →

brunetkawkuchni
pieczony owocowy deser 210

smak wtedy będzie "głębszy"). Tak powstałe " łódeczki", wstawiamy na 30 minut do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni. Następnie owoce wyjmujemy, a przed podaniem możemy, na owocach rozłożyć, kilka kostek czekolady, lub polać ulubionym dodatkiem ( ja polałem melasą

Miód i pieprz
Robimy przetwory z Pawłem Małeckim - fotorelacja 148

sytuacji towarzyszyła świetna zabawa.  Na zakończenie Paweł Małecki przygotował nam pyszną drożdżówkę, którą zjedliśmy wspólnie przy jednym stole,  do tego zajadaliśmy konfiturę truskawkową z czekoladą, którą wcześniej razem przygotowaliśmy.  Było mnóstwo owoców, które zamykaliśmy na zimę. Jednym słowem  było słodko! Dzięki LIDL :)  Wszystko znajdziecie tutaj

Niezły Młynek
Ciasto kokosowe bez jajek 214

polać polewa czekoladową. Zwykle robię własną, na bazie sprawdzonego metoda prób i błędów przepisu na idealną polewę czekoladową . Tym razem jednak lenistwo wzięło górę i wykorzystałam kupną z białej czekolady

Grunt to przepis!
Delikatne lody śmietankowo-cytrynowe (bez maszyny) 181

lody z dodatkiem tego kremu byłyby super. Jeśli nie macie lemon curd to trzeba zrobić albo kupić w Tesco :) Na specjalnej półce (takie produkty "fajniejsze" z czarną etykietą - gorzkie czekolady, dżemy, dobre musli) można doszukać się właśnie kremu cytrynowego prosto z Anglii. Niestety, jest dość drogi, niewielki słoiczek (ok. 300 g, a więc mniej więcej tyle ile potrzeba do lodów

bistro mama
Tarta z gruszkami i nutą pomarańczy 168

gruszki trwa. Wypieki z gruszkami - obowiązkowo. Dlaczego ? Ponieważ gruszki świetnie  sprawdzają się w różnego rodzaju ciastach. Doskonale chłoną wszelkie aromaty, np skórkę pomarańczową. Idealnie komponują się z czekoladą. A i same w sobie, smakują też dobrze. Dziś proponuję tartę na spodzie kakaowym z gruszkami i skórką pomarańczową. To z pozoru proste ciasto, zaskoczy Wasze kubki smakowe - obiecuję ! Składniki: Kruchy

kolorowotorcikowo
SERNICZEK WINOGRONOWY 250

wodą, kiedy napęcznieje podgrzewamy do rozpuszczenia. Studzimy i wlewamy do masy serowej, mieszamy.Pozostałe winogrona przecinamy na połówki, dodajemy do masy serowej, mieszamy.Wylewamy na zastygniętą galaretkę. Wierzch posypujemy wiórkami czekolady, dociskamy do masy, kiedy zastygnie będzie jako spód

Z Majeczką w kuchni
Ciasto z cukinią, ananasem i kokosem 170

Bardzo lubię piec ciasto z cukinią . Cukiniowe ciasto jest wilgotne i sprężyste. Cukinia, neutrala w smaku pasuje z większością owoców. Robiłam ciasto z cukinią i śliwkami, z jagodami i czekoladą , a dzisiaj upiekłam kolejne ciasto cukiniowe z ananasem. Jak widzicie możliwości jest wiele, więc jeśli cukinia obrodziła Wam w ogrodzie i nie wiecie na co ją wykorzystać, polecam upiec ciasto

codojedzenia
Zaopatrzenie. Jak robicie zakupy? 151

taniej to się zamrozi”, wyrzucaniem jedzenia bo się przeterminowało (czego szczerze nienawidzę) i rachunkami przy kasie znacznie wyższymi, niż zakładane na wejściu do sklepu. A tu jeszcze chipsy, tam czekolada, o zobacz Cola w czteropaku. W żaden sposób nie uwalniało to od codziennych wizyt w pobliskim Lidlu – a to po pieczywo, a bo śmietany zapomniałam, bo sałata kupiona tydzień temu

Karo in the Kitchen
Solony karmel- lekcja dla opornych 273

wystarczy że 10 minut odpocznie na kuchennym blacie. Jeśli chcecie go używać np. do kanapek, można dodać 2 łyżki stołowe masła orzechowego zamiast soli. Albo starte pół tabliczki wybranej czekolady. Dla mnie i bez tego jest po prostu pyszny.   Wersja bardziej lejąca, taka do przechowywania w butelce, powstanie, gdy zamiast 120ml śmietanki użyjecie 200ml. Karmel będzie wtedy jak gęsty

Karo in the Kitchen
30-minutowe ciastka – z 2 składników! 232

anyż, kardamon, goździki, skórkę startą z pomarańczy, pastę waniliową czy choćby mieszankę przypraw do piernika. Sezam i mak też tu fajnie zagrają. Mniej dbającym o linię pożeraczom ciasteczek polecam czekoladę- zwykłą albo specjalną do wypieku ciastek (np. kropelki czekoladowe do zapiekania, nie rozpuszczają się podczas pieczenia i zachowują kształt) albo zwyczajną, tylko pokrojoną grubiej ostrym nożem. W połączeniu z bananem

Karo in the Kitchen