schłodzić. Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder i żelatynę. Wyłożyć na jabłka. Całość schłodzić w lodówce. Wierzch ciasta można posypać startą czekoladą lub kakao. Smacznego! * to jest porcja na mniejszą blachę niż standardowa - moja miała 20/26
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniemaku mielonego 2 jajka 3/4 szklanki cukru 1 budyń waniliowy 3/4 kostki masła 0,5 szklanki mleka po łyżce bakalii Polewa czekoladowa 0,5 kostki margaryny 1 czekolada mleczna 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka kakao Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier dalej ubijając. Żółtka mieszamy z wodą, dodajemy do ubitej piany, delikatnie łączymy ze sobą
kgwjanczewoBardzo podoba mi się ten nasz nowy rozkład dnia, mimo iż te 3 godziny, w czasie których Zuzia jest w … Czytaj dalej →
brunetkawkuchnismak wtedy będzie "głębszy"). Tak powstałe " łódeczki", wstawiamy na 30 minut do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni. Następnie owoce wyjmujemy, a przed podaniem możemy, na owocach rozłożyć, kilka kostek czekolady, lub polać ulubionym dodatkiem ( ja polałem melasą
Miód i pieprzsytuacji towarzyszyła świetna zabawa. Na zakończenie Paweł Małecki przygotował nam pyszną drożdżówkę, którą zjedliśmy wspólnie przy jednym stole, do tego zajadaliśmy konfiturę truskawkową z czekoladą, którą wcześniej razem przygotowaliśmy. Było mnóstwo owoców, które zamykaliśmy na zimę. Jednym słowem było słodko! Dzięki LIDL :) Wszystko znajdziecie tutaj
Niezły Młynekpolać polewa czekoladową. Zwykle robię własną, na bazie sprawdzonego metoda prób i błędów przepisu na idealną polewę czekoladową . Tym razem jednak lenistwo wzięło górę i wykorzystałam kupną z białej czekolady
Grunt to przepis!lody z dodatkiem tego kremu byłyby super. Jeśli nie macie lemon curd to trzeba zrobić albo kupić w Tesco :) Na specjalnej półce (takie produkty "fajniejsze" z czarną etykietą - gorzkie czekolady, dżemy, dobre musli) można doszukać się właśnie kremu cytrynowego prosto z Anglii. Niestety, jest dość drogi, niewielki słoiczek (ok. 300 g, a więc mniej więcej tyle ile potrzeba do lodów
bistro mamagruszki trwa. Wypieki z gruszkami - obowiązkowo. Dlaczego ? Ponieważ gruszki świetnie sprawdzają się w różnego rodzaju ciastach. Doskonale chłoną wszelkie aromaty, np skórkę pomarańczową. Idealnie komponują się z czekoladą. A i same w sobie, smakują też dobrze. Dziś proponuję tartę na spodzie kakaowym z gruszkami i skórką pomarańczową. To z pozoru proste ciasto, zaskoczy Wasze kubki smakowe - obiecuję ! Składniki: Kruchy
kolorowotorcikowowodą, kiedy napęcznieje podgrzewamy do rozpuszczenia. Studzimy i wlewamy do masy serowej, mieszamy.Pozostałe winogrona przecinamy na połówki, dodajemy do masy serowej, mieszamy.Wylewamy na zastygniętą galaretkę. Wierzch posypujemy wiórkami czekolady, dociskamy do masy, kiedy zastygnie będzie jako spód
Z Majeczką w kuchniBardzo lubię piec ciasto z cukinią . Cukiniowe ciasto jest wilgotne i sprężyste. Cukinia, neutrala w smaku pasuje z większością owoców. Robiłam ciasto z cukinią i śliwkami, z jagodami i czekoladą , a dzisiaj upiekłam kolejne ciasto cukiniowe z ananasem. Jak widzicie możliwości jest wiele, więc jeśli cukinia obrodziła Wam w ogrodzie i nie wiecie na co ją wykorzystać, polecam upiec ciasto
codojedzeniataniej to się zamrozi”, wyrzucaniem jedzenia bo się przeterminowało (czego szczerze nienawidzę) i rachunkami przy kasie znacznie wyższymi, niż zakładane na wejściu do sklepu. A tu jeszcze chipsy, tam czekolada, o zobacz Cola w czteropaku. W żaden sposób nie uwalniało to od codziennych wizyt w pobliskim Lidlu – a to po pieczywo, a bo śmietany zapomniałam, bo sałata kupiona tydzień temu
Karo in the Kitchenwystarczy że 10 minut odpocznie na kuchennym blacie. Jeśli chcecie go używać np. do kanapek, można dodać 2 łyżki stołowe masła orzechowego zamiast soli. Albo starte pół tabliczki wybranej czekolady. Dla mnie i bez tego jest po prostu pyszny. Wersja bardziej lejąca, taka do przechowywania w butelce, powstanie, gdy zamiast 120ml śmietanki użyjecie 200ml. Karmel będzie wtedy jak gęsty
Karo in the Kitchenanyż, kardamon, goździki, skórkę startą z pomarańczy, pastę waniliową czy choćby mieszankę przypraw do piernika. Sezam i mak też tu fajnie zagrają. Mniej dbającym o linię pożeraczom ciasteczek polecam czekoladę- zwykłą albo specjalną do wypieku ciastek (np. kropelki czekoladowe do zapiekania, nie rozpuszczają się podczas pieczenia i zachowują kształt) albo zwyczajną, tylko pokrojoną grubiej ostrym nożem. W połączeniu z bananem
Karo in the Kitchen