świeży lub suszony sól, pieprz - do smaku Rybę dokładnie umyć, osuszyć, wklepać w nią sól i pieprz z obu stron. Następnie obetrzeć na nią skórkę z 1/3 cytryny i skropić sokiem cytrynowym. Odstawić do lodówki na 1 godz., żeby smaki się "przegryzły". Na patelnię wlać wodę na głębokość ok 0,5cm i ją zagotować. Dołożyć wtedy masło i czosnek pokrojony
Grunt to przepis!tegorocznych kwiatów, już jako dojrzała, a my rozkoszujemy się jej niesamowitym smakiem :) Składniki:Kwiaty czarnego bzu – całe baldachy, (tyle, żeby zapełnić naczynie – w tym przypadku dwulitrowy słój),2-3 cytryny,woda,cukier (ok. 5-6 łyżek na litr wody),spirytus.Kwiaty po zerwaniu pozostawiamy na jakiś czas, żeby wszelkie przebywające w nim robactwo samo wypełzło - niestety mszyce nie wypełzną, więc trzeba(...)się takich kwiatów pozbyć. Nie myjemy, nie strząsamy pyłku, który nada nalewce intensywny zapach i smak – oczywiście należy unikać zbierania kwiatów przy ruchliwej ulicy. Przekładamy baldachy plastrami pokrojonej cytryny i zalewamy syropem (przegotowana wody + cukier w proporcjach jak wyżej lub wg uznania). Wystawiamy na słońce i codziennie po kilka razy potrząsamy. Gdy zacznie fermentować (kwiaty wyraźnie podniosą się ku górze
Delicious Titbitsmigdałów 100 g orzechów włoskich 100 g suszonej żurawiny lub rodzynek 100 g suszonych śliwek 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej skórka otarta 1 pomarańczy skórka otarta z 1 cytryny kilka kropel aromatu migdałowego 3 łyżki masła około 1 szklanka miodu 2-3 łyżki brandy (opcjonalnie) DODATKOWO (przed samym pieczeniem wybranego ciasta): 5 białek ubitych na sztywną pianę(...)mięsa na drobnych oczkach. Na dużej patelni lub w garnku rozgrzej masło i miód, dodaj do tego posiekane drobno bakalie, kandyzowaną skórkę, świeżo starte skórki z pomarańczy i cytryny, aromat i brandy (jeśli używasz). Dokładnie wymieszaj i podgrzewaj całość na średnim ogniu, aż masa zacznie gęstnieć. Na koniec dodaj do niej zmielony mak, przesmaż całość jeszcze 2-3 minuty . Pozostaw
Słodko-Słony Świat Ilonyporcje) Składniki: 300 g filetów z białej mięsistej ryby, u mnie dorsz pokrojony w grubą kostkę 3 cm kawałek imbiru, obrany 2 ząbki czosnku 1 łodyga trawy cytrynowej, posiekana sok z 1/2 limonki 2 świeże czerwone papryczki chilli (lub więcej jeśli lubisz bardzo pikantne dania) 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 cebula, posiekana w drobną kostkę olej 2 chlusty sosu rybnego(...)smaku) 400 ml mleka kokosowego 100 ml wody sól posiekana kolendra do podania Przygotowanie: W celu zrobienia czerwonej pasty curry, zmiksuj blenderem imbir, czosnek, trawę cytrynową, sok z limonki, chilli, przecier pomidorowy z odrobiną oleju, tak by otrzymać konsystencję luźnej pasty. W dużym rondlu lub głębokiej patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i smaż przez 5 minut. Następnie dodaj pastę curry
karmelowyProste wykonaniu ciasto, które zachwyca kolorem. Bitą śmietanę, którą najczęściej można spotkać w przepisach do tego ciasta zastąpiłam jogurtu naturalnym połączonym z galaretką cytrynową, dzięki temu ciasto jest orzeźwiające. Składniki: Ciasto 450 g mrożonego szpinaku szklanka cukru 4 jajka szklanka oleju 2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia MASA 800 g jogurtu naturalnego 3 galaretki cytrynowe żurawina Szpinak rozmrozić
RAROSSAnapęcznienia. Po tym czasie odsączamy go z wody. 6. PRZYPRAWY (5 min): do miseczki po marynowaniu mięsa dodajemy pozostałe przyprawy (chili, kolendrę, imbir), cukier lub miód oraz sok z cytryny lub limonki. Jeśli lubicie bardziej kwaśne, dodajcie z całej cytryny lub dwóch limonek. Mieszamy i wlewamy do woka. Doprawiamy jeszcze nieco solą, mieszamy wszystko i jeszcze chwilę dusimy na dużym
Nerds KitchenPierwszy raz robiłam również surówkę z dyni... 20 dkg dojrzałej dyni ( bez skóry i miąższu) 2 jabłka 1 pomidor kawałek papryki natka pietruszki sól,pieprz majonez sok z cytryny Majonez wymieszać z sokiem z cytryny, dodać sól i pieprz. Pomidor i paprykę pokroić w kostkę, dynię i jabłka zetrzeć na tarce (grube oczka).Warzywa dodać do majonezu
Moje domowe kucharzenieprzekonacie się, że jest proste i że można z niego upiec pyszne ciasta, drożdżówki, bułki czy chleby. Poniżej garść jednych z moich ulubionych drożdżowych wypieków: Drożdżówki z makiem i cytrynowym lukrem Drożdżowe bułeczki muffinkowe z czekoladą i jagodami goji Bułeczki drożdżowe z kardamonem i cynamonem Potrójnie cytrynowe drożdżówki z serem Drożdżówki z jeżynami Maślane bułeczki z masą kajmakową Prosty pszenny
Codzienna kuchnia niecodziennapapryki. Zestaw przypraw też nie jest stały - oprócz kolendry i kminu rzymskiego stosuje się zwykły kminek, szafran, płatki róży czy miętę, a także dodatek podsmażonej cebuli i soku z cytryny. Przepis, który Wam dziś prezentuję, pochodzi z "Hummus, za'atar i granaty" Samar Khanafer - mojego nowego książkowego nabytku. Zrobiłam ją z suszonych papryczek chilli z dodatkiem jednej słodkiej papryki(...)aromatyczna, bo zawiera spory dodatek kuminu i kolendry. Testowałam jeszcze przepis Yotama Ottolengiego z książki "Jerozolima" z dodatkiem świeżych chilli, podsmażonej cebuli, kminem rzymskim, kolendrą i sokiem z cytryny - wyszła dużo łagodniejsza, bardziej jak pasta na kanapkę. Receptura Samar Khanafer bardziej kojarzy mi się z gotową harissą, którą wcześniej kupowałam w puszkach. Przepis na pastę harissa dodaję
Chilli Czosnek i OliwaDziś od rana u mnie bardzo słodko. Banany, owocowe crunchy, ciasteczka, bita śmietana, karmel...Zasłodziłam się na cały dzień ! Składniki: 2 dojrzałe banany sok z cytryny śmietana kremówka- szklanka szklanka crunchy bananowo jabłkowych z ciasteczkami karmel na wierzch- ja użyłam ze sklepu CUKIETERIA Wykonanie: Banany kroimy w plastry, spryskujemy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Kremówkę ubijamy na sztywno
Z Majeczką w kuchnimistrzów. Spróbujcie koniecznie bo to samo zdrowie! Składniki (porcja dla 4 os) : 2 szklanki płatków owsianych (mogą być inne (testowałam żytnie i pszenne),można też mieszać) 2 jabłka pół cytryny cynamon płatki migdałów wiórki kokosowe siemię lniane rodzynki, suszona żurawina, suszone morele lub inne suszone owoce jogurt naturalny lub kefir owoce takie jakie lubicie/macie Przygotowanie Wielkim plusem tego dania jest(...)składniki były przykryte. Powinny szybko wchłonąć wodę. Do naczynia żaroodpornego (w którym będziemy zapiekać naszą owsiankę) ucieramy na tarce na dużych oczkach 2 obrane jabłka, dodajemy sok z połówki cytryny i cynamon (ilość wg uznania) i wszystko razem mieszamy. Gdy płatki wchłoną całą wodę układamy z nich równą warstwę na jabłkach a z wierzchu posypujemy wiórkami kokosowymi i płatkami migdałów
Kulinarna Patilogiaryżem jaśminowym i ananasem. Składniki : 2 sznycle z piersi indyka 1/2 ananasa 50g ryżu jaśminowego 1 łyżka oliwy z oliwek roszponka nitki chili kiełki buraka czarny sezam Przyprawy : trawa cytrynowa pieprz czarny pieprz biały spray chilli - ekstrakt papryczek chili w oleju słonecznikowym Pierś z indyka polewamy oliwą z oliwek, przyprawiamy pieprzem czarnym, białym oraz trawą cytrynową i spryskujemy ekstraktem papryczek
Parowar Facetateż zwykłe opakowanie, ale wtedy zamiast 12 sztuk otrzymamy 10) 4 jabłka średniej wielkości (jeśli mamy małe to 5) 6-7 łyżek dżemu jabłkowego lub morelowego/brzoskwiniowego sok z 1 cytryny cukier puder do dekoracji Wykonanie: Jabłka umyć i osuszyć (nie obierać). Przekroić je na pół, wydrążyć gniazda nasienne (ja zrobiłam to za pomocą łyżeczki) oraz pokroić na cienkie plasterki(...)grubości). Plasterki jabłek wrzucić do gorącej wody z sokiem z cytryny i gotować ok.2 minuty (aż jabłka zmiękną). Po tym czasie jabłka odcedzić i pozostawić do wystygnięcia. Wodę spod jabłek można wypić. Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na 7-8cm paski (dobrze jest sobie zmierzyć ciasto przed krojeniem, by na końcu nie został jakiś nieforemny pasek). U mnie
Mania Wypiekaniamascarpone, aromatyzowany amaretto, leciutki i smaczny. Świetnie komponuje się z kruchymi, lekko gorzkimi migdałowymi blatami. składniki: blaty: 200 g migdałów 300 g cukru pudru 10 białek sok z jednej cytryny krem: 250 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone łyżka cukru pudru 3 łyżki amaretto ponadto: 50 g ciemnej, gorzkiej czekolady 2 łyżki mleka Wysuszone migdały zmielić dość drobno. wymieszać(...)połową cukru pudru. Białka ubić (dodałam szczyptę soli) na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier puder i sok z cytryny. Delikatnie wymieszać z migdałami. Masę podzielić na pół, wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (piekłam w dwóch jednakowych tortownicach, na dwóch poziomach piekarnika, z termoobiegiem). Blaszki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, po 10 minutach obniżyć temperaturę
6niebo