Bloody Mary + Krewetki = Shrimp Cocktail idealny na świąteczne przyjęcie lub kaca 345myśleć. Nazwa cocktail sugerowała, że jest to coś do picia, a przyniesiono mi szklankę do martini, wypełnioną „keczupem” z dyndającymi na jej brzegach krewetkami i kawałkiem cytryny. Polecono mi skropić krewetkę sokiem z cytryny, „zanurzyć” ją w „keczupie” a następnie zjeść. Pomysł zjedzenia zimnej krewetki w keczupie nie napawał mnie wielkim apetytem, ale oczywiście(...)gęstego soku pomidorowego (świeżego lub puszkowanego, najlepiej z uprzednio zagrilowanych pomidorów) 4 łyżki świeżo startego chrzanu (można zastąpić słoikowym) 2 łyżki sosu Worcestershire (kliknij po przepis) sok z 3 cytryn (zostawić kilka plasterków do dekoracji) 2 łyżeczki ostrego sosu typu Tabasco 1 łyżeczka soli selerowej 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprz sól (do smaku) 200 ml wódki (lub wedle uznania
Jem więc Jestem
Sałatka kuskus z kurczakiem 348jogurt lub kwaśna śmietana, ćwiartki cytryn lub limonek, sól, cukier, biały pieprz 1. Cytrynę wyszorować, sparzyć, obieraczką do jarzyn lub nożem obrać 2-3 długie skórki, resztę zetrzeć na tarce, sok wycisnąć i odstawić. Kaszkę kuskus wsypać do dużej miski (w niej będziemy również wszystko razem mieszać!). 2. Bulion zagotować ze skórkami cytrynowymi, dodać marchewkę i kurczaka, gotować(...)zmiękła. 3. Z jogurt zrobić dressing - wymieszać z łyżką soku cytrynowego, dużą szczyptą cukru i soli, doprawić białym pieprzem, lekko schłodzić. 4. Do miękkiej kaszy dodać mięso i marchewkę, wszystkie zioła, oliwki i pokrojone świeże warzywa, starty lub przeciśnięty czosnek, sok i startą skórkę z cytryny, oliwę, dokładnie wymierzać, dobrze doprawiając solą i pieprzem. 5. Odstawić aż całkiem
Kuchnia Prezydentowej
Ogórkowe "spaghetti" 231listków świeżej mięty smakuje doskonale. Świetna i bardzo dietetyczna propozycja podania popularnego i ulubionego ogórka. Składniki: 1 ogórek sałatkowy świeży imbir kilka gałązek mięty (u mnie cytrynowa) 1 łyżka soku z cytryny + otarta skórka 1 łyżeczka miodu 2-3 łyżki oliwy cytrynowej szczypta soli Wykonanie: obrać ogórka ze skórki i pociąć spiralnym nożykiem w długie paseczki. Posolić i odstawić(...)ogórek puścił sok obrać imbir i bardzo drobno posiekać. Sparzyć cytrynę i zetrzeć skórkę oliwę, sok z cytryny i miód wymieszać do powstania jednolitego kremu wodę z ogórka odlać, następnie wymieszać z przygotowanym winegretem, posiekanymi listkami mięty i startą skórka z cytryny podawać schłodzoną
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Czekolada z cytryną. Finansjerki 222Erica Lanlarda z jego Czekolady . Czekoladowe finansjerki z cytrynowo-migdałową kruszonką Składniki: (na 24 sztuki) 40 g ciemnej czekolady (70%) 75 g masła 50 g mielonych migdałów 80 g cukru 40 g mąki orkiszowej 4 białka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia kruszonka: 15 g zimnego masła skórka otarta z 1/2 cytryny 15 g mąki orkiszowej 15 g cukru(...)mielonych migdałów Najpierw przygotować kruszonkę. Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, migdałami i skórką z cytryny. Dodać masło, posiekać, zagnieść. Wstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta. Masło rozpuścić, dodać posiekaną czekoladą, wymieszać aż do jej rozpuszczenia. Przestudzić. Do czekolady dodać migdały, cukier, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać. W misce ubić białka na sztywną pianę, partiami dodawać do masy
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Suszone pomidory w zalewie 224Vegetę! I jeszcze chipsy jabłkowe... I jeszcze... Dużo pomysłów mam :) Składniki: 2 kg podłużnych pomidorów 1 papryka czerwona - można pominąć, ja dałam 1 torebka ziół prowansalskich sok z jednej cytryny - nie wyrzucamy resztki 1 łyżeczka octu jabłkowego ok. 1,5 litra oliwy z oliwek sól morska z papryczką chili Mieszamy w miseczce zioła, sok z cytryny i ocet(...)jabłkowy - odstawiamy Pomidory myjemy, kroimy na pół i wydrążamy z nich miąższ ( miąższu nie wyrzucajcie, można z nich zrobić sok ) Paprykę umyć, pokroić w cząstki, wydrążyć pestki Resztki z cytryny pokroić w ćwiartki Na jednym poziomie suszarki układamy paprykę Na pozostałych poziomach układamy pomidory z resztkami cytryn i delikatnie posypujemy solą morską Włączamy suszarkę i suszymy pomidory
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Selery zapiekane, nadziewane farszem z udek drobiowych z szybkowaru 243dokładnie posiekane mięso połącz z pozostałymi składnikami z powstałego farszu możesz usmażyć 1 malutki kotlecik na spróbowanie i w razie potrzeby doprawić resztę farszu Winny sos cytrynowo - imbirowy Składniki 30 g masła 1 łyżka mąki 100 ml zimnego wywaru warzywnego lub drobiowego (przepisy na wywary znajdziesz tutaj oraz tutaj ) 200 ml śmietany kremówki(...)konserwantów) szczypta gałki muszkatołowej 2 - 3 szczypty mielonego imbiru 2- 3 małe szczypty cukru sól, czarny pieprz 1 łyżka koncentratu pomidorowego otarta skórka z jednej cytryny Przygotowanie przygotuj zasmażkę jasną: rozpuść masło w niedużym rondelku, dodaj mąkę mieszaj nieprzerwanie ubijaczką - rózgą 3 - 4 minuty na niedużym palniku, nie spal mąki i masła zestaw rondelek
Szybko Szybkowar
Cytrynowe kruche ciasteczka z lukrem 232Szukacie pomysłu na świąteczne słodkie prezenty ? Polecam cytrynowe, pachnące, kruche ciasteczka z lukrem. Idealnie będą prezentowały się w szklanym słoju przewiązanym wstążką. składniki: 250 g mąki 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki cynamonu starta skórka z jednej cytryny 150 g cukru 125 g masła 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% Normal 0 21 false false(...)false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 składniki potrzebne do przygotowania lukru: 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding
noteskulinarnyfiga
Słodkie środy - Piernikowe bajaderki z rumem 204przygotowania tych bajaderek śmiało można wykorzystać piernik pozostały z wigilijnej kolacji i tak w szybki sposób uzyskamy kolejną słodkość na święta. Do przygotowania tych śnieżnych piernikowych kuleczek użyłam skórek cytrynowych oraz masy korówkowej HELIO , które otrzymałyśmy w paczuszce od tej firmy - bardzo dziękujemy :) Piernikowe bajaderki z rumem SKŁADNIKI: 500 g piernika 100 g skórki cytrynowej HELIO 3-4 łyżki(...)orzechów włoskich HELIO 1 łyżka siekanych płatków migdałowych biała posypka lub wiórki kokosu do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Piernik drobno kruszymy i przekładamy do miski. Następnie dodajemy rum, masę krówkową, skórkę cytrynową i siekane orzechy i migdały, całość mieszamy. Z powstałej masy formujemy kuleczki, które obtaczamy w białej posypce lub wiórkach kokosu. Odkładamy na 2 godziny do lodówki. Do przygotowania
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Babka piaskowa cytrynowo-czekoladowa. 186sitko na papier i wsypujemy na końcu do naszego ciasta. Lekko mieszamy na jednolitą masę. Teraz dzielimy masę na 2 połowy. Do jednej dodajemy olejek cytrynowy (możemy też dodać startą skórkę z 1 cytryny) i krótko mieszamy. Do drugiej części ciasta dodajemy przesianą łyżkę kakao i olejek rumowy,mieszamy. Foremkę o wymiarach 40 cm na 14 cm wyścielamy zwykłym papierem(...)śniadaniowym. Na spód foremki wylewamy ciemną masę i rozprowadzamy po całej foremce. Następnie wlewamy masę cytrynową i także rozsmarowujemy równo po całej foremce. Pieczemy około 1 godziny i 15 minut w temperaturze 180 C . Gdy nasza babka już przestygnie wykrawamy ją z foremki i zdejmujemy papaier ( doskonale nam odchodzi od ciasta nie musimy go niczym smarować! ). Dekorujemy cukrem pudrem
Przepisy i porady kulinarne
Sycylia i...LIMMI 211Sycylię. Na Sycylii urodził się mój mąż, tam też wzięłam ślub i mieszkalam ponad 10 lat. Sycylię mam w małym palcu, można powiedzieć.Postanowiłam zacząć swoja opowieść od ...cytryn, gdyż do nich mam szczególny sentyment. Sama zbierałam cytryny w okresie od stycznia do czerwca , kiedy to ich jakość jest najlepsza. Drzewa są zielone, słońce świeci , a jadąc samochodem wzdłuż(...)dojrzałe żółte cuda natury. Przedstawię Wam dzisiaj Sycylię zamkniętą w jednym małym opakowaniu. Możecie się wybrać na Sycylię kosztując LIMMI-tutaj klikLimmi jest sokiem wyciśniętym z najlepszych cytryn sycylijskich wybranych i zebranych w odpowiednim momencie dojrzałości.Mając soki Limmi masz zawsze pod ręką gotowy sok ze świeżych cytryn, który idealnie nadaje się do herbaty, wzbogaca smak pierwszych
Z Kuchni Do Kuchni
Cytrynówka 197Zapraszamy na bardzo prostą, domową nalewkę, o pysznym cytrynowym smaku:) Karnawał czas zacząć;)))Składniki; szklanka soku z cytryn, szklanka wódki, szklanka wody, szklanka cukru, Wykonanie;Z cytryn wyciskamy sok /ok. 5 cytryn/. Wodę gotujemy i studzimy. Rozpuszczamy w niej cukier, a następnie dodajemy sok z cytryn i wódkę. Mieszamy i przelewamy przez gazę do butelki. Na drugi dzień nadaje się
Anioły w kuchni
Ciasto marchwiowo - orzechowe 210lukrem cytrynowym. Świetnie nadaje się na podwieczorek do herbaty. Uwaga, jest tak smaczne, że można się od niego uzależnić! Składniki: 175 g maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 175 g brązowego cukru 3 jajka 175 g masła 1 szk orzechów włoskich posiekanych 1/2 szk zmielonych migdałów 1 i 1/2 szk tartej marchwi 1 łyżka soku z cytryny(...)Lukier: 3-4 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny połówki orzechów do dekoracji Pyszne bakalie od skworcu.com.pl Masło i cukier utrzeć na krem. Dodawać po jednym żółtku i ucierać, dodać sok z cytryny.Przesiać do ciasta mąkę i proszek do pieczenia. Wyrobić. Dodać mielone migdały i posiekane orzechy. Białka ubić na sztywno, połączyć ze stratą marchwią, wymieszać
Apetyczna babeczka
Jogurtowe ciasto z truskawkami i borówkami 296Inne ciasta: Biszkoptowe ciasto z truskawkami Tarta szpinakowo-truskawkowa Tarta z jabłkami na cieście francuskim Składniki: 250 g mąki łyżeczka sody jajko 80 ml oleju pół szklanki cukru połowa cytryny – sok i otarta skórka 300 g jogurtu greckiego garść truskawek i borówek listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_content='250 g mąki łyżeczka sody jajko 80 ml oleju(...)pół szklanki cukru połowa cytryny - sok i otarta skórka 300 g jogurtu greckiego garść truskawek i borówek'; document.write(" "); Krok 1 Tortownicę o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę i proszek przesiewamy przez sito. Owoce myjemy. Truskawki kroimy na połówki. Krok 2 Jajko, olej, sok z cytryny, skórkę z cytryny i cukier dokładnie mieszamy. Dodajemy do nich mąkę
Kuchnia Bazylii
LEBKUCHEN (MIĘCIUTKIE, OBŁĘDNIE PACHNĄCE PIERNICZKI) 672mieleniu postawiłam drobniusieńkie kawałeczki) 180 masła 400 ml płynnego miodu (użyłam 1,6 szklanki gęstego miodu wielokwiatowego) 3/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej (użyłam świeżo startą skórkę z 2-ch pomarańczy i 2-ch cytryn) 2 opakowania przyprawy do piernika (razem 40 g) 1 łyżeczka ciemnego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej SKŁADNIKI NA LUKIER
Słodko-Słony Świat Ilony
Chłodnik z ogórka, avocado i melona z miętą 208miseczek i podawać. Składniki na 2 porcje: 1 ogórek wężowy gruby plaster melona 1 małe awokado garść mięty sól, pieprz cytrynowy z młynka 1 łyżeczka syropu z agawy 2-3 cm kawałek imbiru sok z 1 cytryny płatki chili-opcjonalnie oliwa-opcjonalnie Wykonanie: ogórek obrać, pokroić w grube plastry. Jeśli używasz krótkich ogórków, należy pozbawić je gniazd nasiennych. Melona obrać(...)skóry, pokroić na mniejsze cząstki. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, a miąższ skropić sokiem z cytryny i wybrać łyżeczką. Mietę posiekać. Obrać imbir. Wycisnąć sok z cytryny Wszystkie składniki umieścić w kielichu blendera, dodać przyprawy i zmiksować. Rozlać do miseczek i podawać z listkami mięty i kostkami lodu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Włoska sałata z orzechowym dressingiem 193rukoli - 1 główka cykorii - 1/2 małej główki radicchio - kilkanaście obranych orzechów włoskich Sos: - 25g prażonych orzechów włoskich - 1 mały ząbek czosnku - 4 łyżki oliwy - starta skórka z 1 cytryny - sok z 1 cytryny - 2 łyżeczki parmezanu - sól i pieprz do smaku Najpierw prażymy orzechy do dressingu żeby przestygły. Następnie drobno siekamy radicchio i cykorię, które przekładamy do miski i mieszamy(...)razem z rukolą oraz drugą częścią orzechów. Odstawiamy miskę i przygotowujemy dressing. Ścieramy na tarce orzechy oraz czosnek i skórkę z cytryny. Wyciskamy sok z cytryny i wszystko razem ucieramy. Dodajemy oliwę, parmezan i przyprawy. Jeżeli dressing będzie zbyt gesty to dolewamy wodę. Dresingiem polewamy sałatę i mieszamy. Gotowe. Ważna uwaga: radicchio jest gorzka dlatego należy mieć to na uwadze
Kuchenne Wariacje
Pieczony labraks na dwa sposoby (okoń morski) - przepis autorski 223równomiernie rozkładamy. Łączymy trzema, czterema wykałaczkami. To samo robimy z drugą rybą Pomarańczę i cytrynę parzymy gorącą, przegotowaną wodą i robimy wiórki zarówno ze skórki z cytryny jak i pomarańczy. Następnie siekamy drobno Do jednej miseczki wlewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy sól, chilli, koperek i wiórki z połowy cytryny i połowy pomarańczy - mieszamy i nacieramy jedną rybę, starając się(...)dokładnie wetrzeć (z obu stron) zawartość miseczki w nacięcia Do drugiej miseczki wlewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy sól i wiórki z połowy pomarańczy i połowy cytryny - mieszamy i nacieramy drugą rybę i również dokładnie wcieramy (z obu stron) zawartość miseczki w nacięcia Nagrzewamy piekarnik termoobiegiem do 220 stopni Naczynie z rybą przykrywamy folią aluminiową Wkładamy rybę
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kurczak w kwaskowej marynacie (piersi i pałki kurczaka) 215można pominąć. Kwaskowego smaku nadaje połówka cytryny. Możemy dodać więcej, ale ja nie chciałam przesadzić. Chodziło mi tylko o delikatny, cytrynowy posmak. Składniki: 3 piersi z kurczaka 3 pałki z kurczaka 1/2 cytryny 1/2 pora - opcjonalnie (do posypania gotowego mięsa - przepis na końcu, pogrubioną czcionką) 2-3 łyżeczki oliwy z oliwek 1 garść natki pietruszki 1 łyżeczka lubczyku(...)miseczki przekładamy lubczyk, mielona paprykę, przyprawę do kurczaka, sól, pieprz - mieszamy suche składniki Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, 2-3 łyżeczki oliwy z oliwek i wyciskamy sok z połowy cytryny - robimy to nad dłonią, dzięki czemu tylko sok przeciekać będzie przez palce, a pestki zostaną w dłoni Wszystko razem mieszamy Mięso przekładamy na patelnię, na której będzie smażone Kurczaka smarujemy dokładnie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kurczak miodowo-cytrynowy 262Dochodzę jednak powoli do siebie i nadrabiam :) Publikuję przepis na kurczaka miodowo-cytrynowego. 30 minut i danie gotowe :) Składniki: 4 filety z piersi kurczaka (ok. 250 g każdy) 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżka ciemnego sosu sojowego (można spokojnie pominąć) 1 łyżka startej na drobnej tarce skórki cytryny 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz Z mięsa odkroić widoczny(...)osuszyć ręcznikiem papierowym. Jeśli obawiamy się, że piersi się nie usmażą, możemy je trochę utłuc tłuczkiem, ale niewiele! W miseczce rozmieszać miód, sos sojowy, startą skórkę i sok z cytryny, sól i pieprz Obtoczyć filety w marynacie i smażyć na patelni grillowej lub teflonowej bez dodatku tłuszczu. Marynata jest na tyle mokra, że tłuszcz jest po prostu niepotrzebny Podałam
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Babka śmietankowa z cytrynowym lukrem 229zależy od ilości soku z jednej cytryny Nastawić piecyk na 180 stopni Jajka z cukrem zmiksować do białości Nadal miksując dodać olej, śmietanę, mąkę wymieszaną z proszkiem i aromat Foremkę wysmarować margaryną lub masłem i wysypać mąką. Przelać ciasto Piec ok. 45 minut Polukrować lub posypać cukrem pudrem. U mnie lukier cytrynowy Smacznego :) W myśl akcji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Lemoniadowe orzeźwienie 156doskonałym źródłem witaminy C, wzmacnia odporność organizmu,obniża ciśnienie a także poziom cholesterolu we krwi. Oprócz tego poprawia kondycję skóry. Zaleca się picie rano szklanki wody z sokiem z cytryny. Taka mieszanka oczyszcza nasz organizm z toksyn, a także pita regularnie wspomaga odchudzanie. Same zalety Moja propozycja : Lemoniada 1,5 l wody mineralnej 3 cytryny 1 szklanka zielonej herbaty(...)łyżek cukru 1 listek mięty Do wody mineralnej wlewamy wcześniej posłodzoną i ostudzoną herbatę. Następnie sok z cytryny. Wszystko mieszamy. Przechowujemy w lodówce. Podajemy z kostkami lodu i listkiem mięty, można wrzucić także kilka plasterków cytryny
noteskulinarnyfiga
Limonkowo- cytrynowy deser lodowy 108autorem, ale meksykanie się nim zajadają .Przepis dostałam od mojej przyjaciółki Anetki ,która obecnie mieszka w Meksyku. Tradycyjnie deser przygotowywany jest z 12 limonek, ale ja w większości wykorzystałam cytryny. Zachęcam do wypróbowania, a na pewno nie będziecie żałować. Anetko dzięki wielkie za podzielenie się przepisem na ten smakołyk Pamiętam jak kilka lat temu przygotowywałyśmy go razem u mnie(...)potem zajadałyśmy te pyszności. Do tego kilkugodzinne pogaduchy o wszystkim i o niczym :):) Składniki: 2 puszki mleka skondensowanego zagęszczonego słodzonego 8 cytryn, 2 limonki 200 g herbatników starta skórka z limonki i cytryny 1 szklanka mleka Mleko skondensowane, sok z limonki i cytryny wlewamy do blendera,miksujemy na gładką masę. W szklanym żaroodpornym kwadratowym naczyniu(lub plastikowym
noteskulinarnyfiga
Karp z piekarnika z cytryną i cebulą 230było czekać aż do grudnia na swoją kolejkę i że zrobię go teraz ale w inny sposób niż tradycyjnie smażony. Karp został upieczony w piekarniku w towarzystwie cebuli i cytryny i podany na piątkowy obiad. Było pysznie i nikomu nie kojarzyło się z Wigilią, więc na smażonego w panierce karpia czekamy do grudnia. Karp z piekarnika z cytryną(...)dwie porcje. Oczyszczonego karpia mocze w mleku min godzinę. Następnie opłukuję osuszam i przekładam do naczynia żaroodpornego. Obsypuję w obu stron solą, pieprzem i pietruszką. Skrapiać sokiem z połowy cytryny. Drugą połówkę cytryny kroję na plasterki. Cebulę również kroję na plasterki. Na wierzchu ryby układam plastry cebuli i cytryny. Przykrywam z wierzchu folią aluminiową i wkładam do piekarnika nagrzanego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pstrąg z cytryną pieczony w folii w piekarniku 196Następnie nacieramy dokładnie w środku i na zewnątrz pieprzem cytrynowym. Natkę pietruszki myjemy i wkładamy do środka ryb. Ryby (każdą osobno) układamy na folii aluminiowej. Cytrynę kroimy na połówki i jedną połówką skrapiamy ryby. Drugą połówkę kroimy na plasterki. Cebulę obieramy i kroimy na kawałki. Na rybach układamy plasterki cytryny i kawałki cebuli. Zawijamy w folię
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Torcik marmurkowy z jabłkami. 192łyżeczka proszku do pieczenia otarta skórka z cytryny 10 dkg masy marcepanowej 1/2 łyżeczki kakao Dekoracja : 5 jabłek sok z 1 cytryny 2 łyżki płatków migdałowych cukier puder Sposób wykonania : Masło utrzeć z cukrem,skórką cytrynową i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku i dalej ucieramy. Teraz dodajemy mleko i znów ucieramy. Masę marcepanową pokroić(...)drugą połowę wymieszać z kakao i nałożyć na pierwszą warstwę. Jabłka obrać ze skórki,usunąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki o grubości około 1 cm. Skropić sokiem z cytryny i rozłożyć na cieście. Piec w piekarniku w temperaturze 180 C przez około 45 minut. płatki migdałowy wymieszać z 2 łyżkami cukru pudru,posypać gorące ciasto i wstawić znów
Przepisy i porady kulinarne
Babka karbowana z bananami. 193pieczenia 5 łyżek wiórków kokosowych - dekoracja 15 dkg cukru pudru - lukier sok z 1 cytryny - lukier Sposób wykonania : Śmietanę zmiksować wraz z obranymi bananami, solą, otartą skórką z cytryny i połową cukru trzcinowego. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dodać resztę ciemnego cukru, cukier waniliowy, a następnie wbijać po 1 jajku. Dokładnie wszystko utrzeć. Następnie do utartej masy dodawać(...)formy. Piec około 40-50 minut w temperaturze 175 C. Po upieczeniu, ostudzić, wyjąć z formy i lekko ciepłą babkę oblać oblać lukrem z cukru pudru i soku cytrynowego. Można także udekorować paskami ciemnej czekolady i kandyzowaną skórką pomarańczową wg. gustu i zdolności artystycznych :-) Babka ta jest soczysta i szybko nie wysycha, a to dzięki dodanym do niej bananom. Warto
Przepisy i porady kulinarne
Konfitura z truskawek 213cukru dodanego do truskawek okazały się idealne. Ponad to, zależało mi aby konfitura była w pełni naturalna, bez dodatku chemicznych zagęszczaczy. Moim naturalnym zagęszczaczem do konfitury był sok z cytryny wraz z jej miąższem. Czytałem, że pektyny zawarte w cytrynie mają właściwości żelujące (wiążące). Chciałbym zachęcić Was do przygotowywania własnoręcznych konfitur. Po pierwsze, wiemy co jemy. Po drugie(...)szypułki.Tak przygotowane owce przekładamy do miski, zasypujemy 100 g cukru i wstawiamy na ok. 2 godziny do lodówki, aby puściły sok.Truskawki przekładamy do dużego garnka, dodajemy sok z cytryny z miąższem i 300 g cukru.Wstawiamy do gotowania. Gotujemy na dużym ogniu, aby sok z truskawek bulgotał.Pamiętajmy o częstym mieszaniu i zbierania szumu z powierzchni gotujących się truskawek.Kiedy syrop
kulinarnyJa
Kapusta pekińska z miodowym dresingiem 207łyżki oleju z pestek winogronZaparzyć wrząca wodą herbatę zmieszaną z trawą cytrynową i zostawić pod przykryciem na 10 minut .Przecedzić .Rozpuścić w naparze miód .Kapustę zmieszać z marchewką , obrana i pokrojona mandarynką , natką i szczypiorem .Ostudzony wywar herbaciany z miodem zmieszać z olejem , sokiem z cytryny . Doprawić do smaku solą i pieprzem.Polać surówkę i delikatnie ja wymieszać. Podawać
Buniabaje w kuchni
Kapusta pekińska z miodowym dresingiem 207łyżki oleju z pestek winogronZaparzyć wrząca wodą herbatę zmieszaną z trawą cytrynową i zostawić pod przykryciem na 10 minut .Przecedzić .Rozpuścić w naparze miód .Kapustę zmieszać z marchewką , obrana i pokrojona mandarynką , natką i szczypiorem .Ostudzony wywar herbaciany z miodem zmieszać z olejem , sokiem z cytryny . Doprawić do smaku solą i pieprzem.Polać surówkę i delikatnie ja wymieszać. Podawać
Buniabaje w kuchni
Zupa krem z zielonego groszku 208groszek, brokuły, sałatę i całą resztę zielonych warzyw, chudniemy! Potrzebujemy:- 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego- 40 dag mrożonego groszku- 2 średnie cebule- 2-3 ziemniaki- pieprz cytrynowy- kwasek cytrynowy- sól- 2 łyżki masła- śmietana - płatki migdałowePrzygotowanie: Cebulę kroimy w sporą kostkę i wrzucamy na patelnię z masłem. Smażymy aż nabierze lekko złotego koloru. Do gorącego bulionu(...)wrzucamy podsmażoną cebulkę, pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i zamrożony groszek. Dodajemy odrobinę kwasku cytrynowego, dzięki czemu groszek zachowa piękny zielony kolor. Gotujemy 15-20 minut do miękkości ziemniaków. Pod koniec gotowania doprawiamy pieprzem cytrynowym i solą. Zupę studzimy i zbieramy nadmiar tłuszczu papierowym ręcznikiem. Miksujemy zupę na gładką masę, podgrzewamy. Na rozgrzanej patelni prażymy migdały. Zupę nalewamy do talerzy
W poszukiwaniu inspiracji
Krewetki na Ostro z Czarnym Makaronem 231ząbki czosnku2 łyżki pietruszki posiekanejsólpieprz białyskórka otarta z 1/2 cytrynysok z 1/2 cytrynyWykonanie:Wstawiamy wodę na makaron. Krewetki rozmrażamy, usuwamy jelito i pancerzyk, nacinamy do połowy. Przelewamy sokiem z cytryny, solimy i posypujemy białym pieprzem. Masło i 1 łyżkę oliwy rozpuszczamy w rozgrzanym woku. Wrzucamy czosnek pokrojony w cienkie plasterki, dodajemy skórkę z cytryny i papryczkę chili pokrojoną w cienkie
Blondynka Gotuje
Ciasto z jabłkami i orzechową kruszonką 251szklanki cukru25 g zimnego masłaWYKONANIE:Ja wybrałam do tego ciasta formę kwadratową o boku 25 cm.Na samym początku należy obraz jabłka i pokroić w kostkę, następnie dodać sok z cytryny i wymieszać, aby jabłka nie ściemniały. Przesiewamy mąkę i dodajemy proszek do pieczenia.Robimy ciasto: masło ucieramy na gładką masę, dodajemy do niego cukier, jajka, skórkę z cytryny. następnie przemiennie
Serce zamknięte w formie pyszności
Paella z kurczakiem, kalmarami i małżami 211krążki150 gram małży w oleju 100 gram groszku (może być z puszki)1 czerwona cebula2 ząbki czosnku1 pomidor1/2 czerwonej papryki1 łyżeczka kurkumy1 łyżeczka słodkiej paprykichili w płatkachsok z 1/2 cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek350 ml bulionuszczypta szafranusólpieprz ćwiartki cytryny do podaniaszczypior/pietruszka/kolendra Cebulę i czosnek siekamy drobno i smażymy na oliwie, dodajemy kurkumę, słodką paprykę, szafran oraz chili(...)minut. W tym czasie kalmary przyprawiamy solą, pieprzem, chili w płatkach i smażymy na rozgrzanej patelni aż uzyskają biały kolor. Kiedy ryż będzie miękki dodajemy sok z połowy cytryny oraz groszek i dusimy jeszcze chwilę całość, dodajemy usmażone kalmary- ewentualnie w tym momencie doprawiamy jeszcze solą danie, jeśli jest taka potrzeba. Tuż przed podaniem do gotowej paelli wkładamy małże. Paelle
Mango Papaja
śliwki z lukrem na drożdżówce... 205świeże, 1 łyżeczka cukier, 1 łyżeczka mąka pszenna, 3 sztuki jajka, 1/2 szklanki cukier, 1 łyżeczka skórka z cytryny, 1/4 kostki masło letnie, 3/4 szklanki mleko letnie, 4 szklanki mąka pszenna, 60 dag śliwki, - w opisie kruszonka, - w opisie lukier cytrynowy ZACZYN: drożdże rozetrzeć z cukrem, 2 łyżki letniego mleka i mąką i zostawić do wyrośnięcia pod przykryciem do wyrośniętego(...)zaczynu dodać wcześniej w miseczce roztrzepane jajka z cukrem dodać przesianą mąkę, startą skórkę z cytryny, letnie mleko i letni stopiony tłuszcz mikserem spiralami wyrabiać z 5 minut na najwyższych obrotach ciasto - zostawić przykryte talerzem do wyrośnięcia w ciepłym miejscu silikonowa forma okrągła 24cm - niczym jej nie smarować do formy przełożyć wyrośnięte ciasto, poukładać połówki śliwek wciskając w ciasto - zostawić
W Mojej Kuchni Lubię
drożdżowiec śliwkowy... 171Składniki: drożdże 1/2 kostki, jajka 4 sztuki, cukier 1 szklanka, sól - szczypta, aromat cytrynowy 1/2 łyżeczki, mleko ciepłe 1 szklanka, masło lub margaryna 100 gram, mąka tortowa 60 dag, śliwki 1/2 kg, cukier puder 3/4 szklanki, sok z cytryny 2 łyżki ZACZYN: w miseczce drożdże wymieszać z 2 łyżkami ciepłego mleka + 1 łyżeczką cukru i mąki - przykryć talerzykiem i zostawić(...)wyrośnięcia na ok. 30 minut w ciepłym miejscu jajka, cukier, szczypta soli, sok z cytryny utrzeć w robocie do jajek wsypać mąkę przesianą, mleko, stopiony letni tłuszcz /palma/, wyrośnięty zaczyn w robocie spiralami wyrabiać ciasto z 10 minut i zostawić przykryte do wyrośnięcia na 1 godzinę ciasto wyrośnięte przez 1 minutę wyrobić i 3/4 ciasta dać do płaskiej formy silikonowej
W Mojej Kuchni Lubię
Marmolada z gruszek z winem 200Składniki:2 kg gruszek,1/2 szklanki wytrawnego białego wina,2 cytryny,1 1/2 szklanki cukru,laska wanilii,szczypta cynamonu,2 łyżki brandy(winiaku lub rumu),Przygotowanie:Gruszki myjemy, obieramy usuwamy gniazda nasienne, kroimy i wrzucamy do dużego płaskiego rondla. Dodajemy wino i sok z 1/2 cytryny. Gotujemy ok 30 min. mieszając aż gruszki będą miękkie. Owoce miksujemy, dodajemy cukier, przeciętą(...)wzdłuż wanilie, cynamon oraz pokrojoną w plasterki wraz ze skórką cytrynę. Smażymy aż mus zgęstnieje. Wyjmujemy wanilię i plasterki cytryny. Dodajemy sok z pozostałej połówki, cytryny oraz brandy, mieszamy. Gorący mus wkładamy do gorących, wyparzonych słoików i szybko zakręcamy. Pasteryzujemy ok. 15 min.:) lisek
Anioły w kuchni
Lemoniada rabarbarowa 161słodkich soków i gazowanych wód, które są dostępne w sklepach. Na zakończenie majówki u nas dzisiaj z rabarbarem.Składniki; 170 g cukru, skórka otarta z jednej cytryny, 350 g rabarbaru obranego i bardzo drobno pokrojonego, 2 gałązki mięty, 120 ml soku z cytryny, Wykonanie;Rabarbar pokrojony wrzucamy do rondla i zalewamy ok 180 ml wody. Zagotowujemy. Następnie gotujemy(...)minut. Do gorącego rabarbaru dodajemy miętę. Studzimy.Przecedzamy. Następnie dodajemy sok z cytryny. Łączymy z 1 1/2 l wody. Podajemy z lodem i z plastrami cytryny...Smacznego /źródło Magazyn "Kuchnia
Anioły w kuchni
Sałatka Waldorf w galaretce. 320Tę słynną sałatkę podaję dzisiaj w wersji bardzo zmodyfikowanej. Serwuję ją jako przystawkę w galaretce winnej dla dorosłych, dla dzieci bez alkoholu.20 dag selera1
Kulinarny karnet Christophera
Sałatka z pieczarek i pora 447sałatkę z pieczarek.Potrzebować będziemy; 1/2 kg pieczarek 4 jaja 1 por 1-2 winne jabłka 1 puszka zielonego groszku kilka łyżek majonezu sok z 1/2 cytryny odrobina kwasku cytrynowego sól pieprz Pieczarki oczyścić i gotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem kwasku cytrynowego przez ok 10 minut. Przestudzić i pokroić w plasterki. Jaja ugotować i zetrzeć(...)tarce o grubych oczkach. Por pokroić w krążki, posolić, po chwili odcisnąć nadmiar soku. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i skropić je sokiem z cytryny. Wszystkie składniki wymieszać, dodać odcedzony groszek i majonez. Ponownie wymieszać z majonezem i przyprawić. Gotowe
Apetyczna babeczka