dodatek syropu z kwiatów bzu to poezja w najczystszej postaci. Składniki: 25-30 kiści kwiatów czarnego bzu (nie przekwitniętych, nie zsuszonych) 4 cytryny (wyszorowane i sparzone) 2 limonki (j.w.) 2 kg cukru 2-3 l wody kwasek cytrynowy (2-3 łyżki, opcjonalnie, ja nie dawałam) 1. Kwiaty - zbieramy kwiaty bardzo ostrożnie, żeby zgubić jak najmniej żółtego pyłku; to właśnie(...)Kwiaty dokładnie oczyszczamy z insektów i lekko otrzepujemy nad rozłożonym ręcznikiem papierowym. Odkrajamy najgrubsze łodyżki, przekładamy kwiaty i plastry cytryny i limonki (razem ze skórkami po odciśnięciu soku) do dużej miski. 3. Cukier (ewentualnie razem z kwaskiem cytrynowym) zalewamy wodą w dużym garnku, zagotowujemy i odstawiamy do wystygnięcia, mieszając od czasu do czasu, chłodnym płynem zalewamy kwiaty, owijamy miskę folią
Kuchnia Prezydentowejskład...... Inspiracją było dla mnie jedno zdjęcie gdzie zobaczyłam kurczaka obłożonego cytryną, tymiankiem więc nie było siły musiałam go zrobić. Efekt przeszedł wszelkie moje oczekiwania, miękki , soczysty, połączenie kwaśniej cytryny z miodem i nutą czosnku i tymianku ..... pychota. Czy użyje kiedykolwiek gotowej przyprawy do kurczaka to odpowiadam nieeeeee. SKŁADNIKI : kurczak świeży (mój miał wagę 1,9 ) 2 -3 cytryny(...)miód 2 łyżki przyda się termometr do mięsa, ale jeśli nie mamy to spokojnie też sobie poradzimy SPOSÓB WYKONANIA : - kurczaka, oczyszczamy, myjemy, osuszamy (ja odcinam dupkę :)) - myjemy, parzymy cytryny z 1 ścieramy skórkę - z 1/3 część masła rozgniatamy z startą skórką z cytryny, z połową soku z jednej cytryny, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju dodajemy 2 pocięte gałązki
Basia w kuchnimieszanka - 100 g soli morskiej - 15 g suszonych papryczek chilli lub płatków chilli - 15 g słodkiej papryki Sól z koperkiem, skórką cytrynową i koprem włoskim - 100 g soli morskiej - 2 pęczki świeżego koperku - skórka otarta z 5 ekologicznych cytryn sparzonych wrzątkiem - 1 łyżki nasion kopru włoskiego (można pominąć) Przygotowanie: W pojemniku blendera kielichowego umieść wszystkie składniki poza solą i rozdrobnij(...)godzinę, w międzyczasie przemieszaj przyprawę raz lub dwa. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Jeżeli mieszanka powstała z wykorzystaniem wilgotniejszych składników, takich jak świeże zioła, skórka cytrynowa, czy czosnek, po wysuszeniu może być zlepiona w większe grudki. Należy ją wtedy po przestudzeniu przesypać do blendera kielichowego i ponownie rozdrobnić. Przesyp gotową sól ziołową do czystego słoika i zakręć
Chilli Czosnek i Oliwapęczka zielonych szparagów sól i cukier do smaku 2 jajka, rozbełtane 100 g sera bursztyn, startego 1 łyżka bułki tartej olej do smażenia Aioli cytrynowe: 1 białko 1/2 łyżeczki pikantnej musztardy sok z 1 cytryny skórka z 1/2 cytryny 125 ml oleju rzepakowego sól, pieprz i cukier do smaku Jajka w koszulce: 2 duże jajka 3 łyżki octu sól(...)minuty. Odcedzamy, przekładamy do miski z zimną wodą i kilkoma kostkami lodu, aby przerwać proces gotowania. Odsączamy na ręczniku papierowym, odstawiamy na bok. 2. Białko ubijamy z sokiem z cytryny i skórką z cytryny. Cienkim strumieniem wlewamy olej i ubijamy dalej, aż uzyskamy sos o delikatnej, kremowej konsystencji. Doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem. Odstawiamy na bok. 3. Na patelnię wlewamy
My Culinary Artniższej formie, musi być ona nieco większa. Truskawkowe trio Składniki: biszkopt 3 jajka 30g domowego cukru waniliowego (lub zwykłego) 60g mąki pszennej poncz 1-2 łyżki soku z cytryny kilka łyżek przegotowanej wody budyń truskawkowy 500g truskawek 1-2 łyżki soku z cytryny 60g domowego cukru waniliowego (lub zwykłego) 2 budynie śmietankowe bez cukru (40g każdy) 50g masła 1/3 szklanki(...)wody masa śmietankowo-truskawkowa 200g serka naturalnego (homogenizowanego lub z wiaderka) 200ml śmietanki 30% 300g truskawek 1-2 łyżki soku z cytryny 30g domowego cukru waniliowego (lub zwykłego) 1/4 szklanki wody 3 łyżeczki (12g) żelatyny galaretka z truskawkami 2 galaretki truskawkowe 500ml wody 400g truskawek Wykonanie: BISZKOPT - jajka do biszkoptu należy wyjąć 2-3 godziny wcześniej z lodówki - piekarnik rozgrzać
Smakołyki Berenikisposobem… podania. Składniki: - 2 płaty śledzia - 2 małe ogórki konserwowe - ½ małej czerwonej cebuli - mały kawałek czerwonej papryki - kilka gałązek szczypiorku - gałązka świeżego kopru - sok z cytryny (mała łyżeczka) - pieprz cytrynowy - pieprz czerwony – ok. 6 ziaren - 2 łyżki oliwy cytrynowej Dodatkowo: - Pumpernikiel pełnoziarnisty Śledzie moczymy w zimnej wodzie (jak długo – zależy od stopnia zasolenia – trzeba spróbować), byle(...)osuszamy papierowym ręcznikiem (nadmiar płynów w potrawie jest zbędny) i kroimy w drobną kostkę. Skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny. Dodajemy pokrojone, również w drobną kostkę – korniszony, cebulę, czerwoną paprykę, posiekany drobno koper, pokrojony szczypior (kolejność dowolna) oraz podprażone orzechy. Doprawiamy pieprzem cytrynowym i roztłuczonym pieprzem czerwonym. Skrapiamy oliwą cytrynową – mieszamy. Sposób podania – do wyboru. Poniżej podaję trzy. Pierwszy
mojewypiekiinietylkouszlachetnić smakiem danie. A jakie, to już zależy od Waszej inwencji. Oliwa cytrynowa, bo mowa właśnie o niej. Idealna do ryb, sałatek… i nie tylko. Niewyobrażalnie prosta do wykonania, o wspaniałym smaku i aromacie. Składniki: - ok. 400 ml dobrej oliwy - skórka z 1 cytryny (bez białej części) - wyparzona butelka Cytrynę dokładnie szorujemy i wyparzamy wrzątkiem, obieramy(...)skórkę. Oliwę wlewamy do rondelka i lekko podgrzewamy. Do wyparzonej butelki wkładamy skórkę z cytryny i zalewamy podgrzaną oliwą. Butelkę zamykamy i co jakiś czas potrząsamy, aby uwolnić aromaty. Przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu. Jeżeli chcemy zrobić oliwę do dłuższego przechowywania używamy wysuszonej skórki cytrynowej i zalewamy zimną oliwą. Oliwa cytrynowa sprawdziła się również, jako dodatek do białej pizzy
mojewypiekiinietylkobaby... Mój kolejny wypiek wielkanocny. Prosta i szybka w przygotowaniu babka cytrynowa z lukrem.Czas przygotowania: 70 min.Składniki na formę o śr. 21 cm.Koszt przygotowania: 9,00 złSKŁADNIKI na ciasto:250 g mąki pszennej250 g cukru250 g margaryny4 jajka1/2 szklanki mleka1 łyżeczka proszku do pieczenia1 cytrynabułka tartaSKŁADNIKI na lukier1 szklanka cukru pudru1 cytrynaposypka dekoracyjnaPRZYGOTOWANIE ciasta:Żółtka oddzielamy od białek, ucieramy(...)rozgrzanego do 180' C na 50-55 min.Upieczoną babkę odstawiamy w foremce do lekkiego ostygnięcia. Wykładamy z foremki jeszcze ciepłą babkę i polewamy cytrynowym lukrem.PRZYGOTOWANIE cytrynowego lukru:Do miseczki wyciskamy sok z cytryny. Partiami dodajemy cukier puder, energicznie mieszając na jednolitą konsystencję
kulinarnyJaprzygotowania:Masło ubijmy na puszystą masę i ciągle mieszając powoli wsypujemy cukier puder. Dodajemy skórkę cytrynową i nadal ubijając wbijamy po jednym jajku. Następnie powoli, po jednej łyżce wsypujemy mąkę, zmielone migdały i dodajemy proszek do pieczenia oraz sól. Na końcu wlewamy sok z cytryny i wrzucamy kwiaty z lawendy. Łączymy wszystkie składniki. Ciasto przekładamy do papilotek znajdujących się
Słodka Stronapieczenia i piec w temperaturze 160 stopni przez około pół godziny. Krem cytrynowy (możecie również biszkopt przełożyć kremem budyniowym bez soku z cytryn): sok z 3-4 cytryn lub ¾ szklanki cytrynki (zaprawa cytrynowa) – dałam 2 opcje – ilość w zależności jak kwaśny ma być krem 1 litr mleka 3 budynie śmietankowe 1 cukier waniliowy 1 kostka masła lub margaryny cukier(...)smaku – ja dałam 5 łyżek Przygotowanie: Sok z cytryn wymieszać z mlekiem. Odlać szklankę. W szklance mleka rozrobić budyń, cukier i cukier waniliowy. Resztę mleka z sokiem zagotować, wlać rozrobiony budyń i gotować do zgęstnienia, uważając by się nie przypalił. Ostudzić. Masło/ margarynę utrzeć mikserem na jasny puch, następnie dodawać po łyżce ostudzonego budyniu. Jeśli masa budyniowa wydaje Wam się
Fabryka pomysłówmyśleć. Nazwa cocktail sugerowała, że jest to coś do picia, a przyniesiono mi szklankę do martini, wypełnioną „keczupem” z dyndającymi na jej brzegach krewetkami i kawałkiem cytryny. Polecono mi skropić krewetkę sokiem z cytryny, „zanurzyć” ją w „keczupie” a następnie zjeść. Pomysł zjedzenia zimnej krewetki w keczupie nie napawał mnie wielkim apetytem, ale oczywiście(...)gęstego soku pomidorowego (świeżego lub puszkowanego, najlepiej z uprzednio zagrilowanych pomidorów) 4 łyżki świeżo startego chrzanu (można zastąpić słoikowym) 2 łyżki sosu Worcestershire (kliknij po przepis) sok z 3 cytryn (zostawić kilka plasterków do dekoracji) 2 łyżeczki ostrego sosu typu Tabasco 1 łyżeczka soli selerowej 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprz sól (do smaku) 200 ml wódki (lub wedle uznania
Jem więc Jestemjogurt lub kwaśna śmietana, ćwiartki cytryn lub limonek, sól, cukier, biały pieprz 1. Cytrynę wyszorować, sparzyć, obieraczką do jarzyn lub nożem obrać 2-3 długie skórki, resztę zetrzeć na tarce, sok wycisnąć i odstawić. Kaszkę kuskus wsypać do dużej miski (w niej będziemy również wszystko razem mieszać!). 2. Bulion zagotować ze skórkami cytrynowymi, dodać marchewkę i kurczaka, gotować(...)zmiękła. 3. Z jogurt zrobić dressing - wymieszać z łyżką soku cytrynowego, dużą szczyptą cukru i soli, doprawić białym pieprzem, lekko schłodzić. 4. Do miękkiej kaszy dodać mięso i marchewkę, wszystkie zioła, oliwki i pokrojone świeże warzywa, starty lub przeciśnięty czosnek, sok i startą skórkę z cytryny, oliwę, dokładnie wymierzać, dobrze doprawiając solą i pieprzem. 5. Odstawić aż całkiem
Kuchnia Prezydentowejlistków świeżej mięty smakuje doskonale. Świetna i bardzo dietetyczna propozycja podania popularnego i ulubionego ogórka. Składniki: 1 ogórek sałatkowy świeży imbir kilka gałązek mięty (u mnie cytrynowa) 1 łyżka soku z cytryny + otarta skórka 1 łyżeczka miodu 2-3 łyżki oliwy cytrynowej szczypta soli Wykonanie: obrać ogórka ze skórki i pociąć spiralnym nożykiem w długie paseczki. Posolić i odstawić(...)ogórek puścił sok obrać imbir i bardzo drobno posiekać. Sparzyć cytrynę i zetrzeć skórkę oliwę, sok z cytryny i miód wymieszać do powstania jednolitego kremu wodę z ogórka odlać, następnie wymieszać z przygotowanym winegretem, posiekanymi listkami mięty i startą skórka z cytryny podawać schłodzoną
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!właśnie tort. Lekki, nie za słodki... bo jeśli coś już ostatnio piekę, nie może być zbyt słodkie... Biszkopt: 5 jajek 2/3 szklanki drobnego cukru skórka starta połowy cytryny 1 kisiel cytrynowy bez cukru 3/4 szklanki mąki 3 łyżki maku 2 łyżki oleju szczypta soli Masa malinowa: 400 g mrożonych malin 2/3 szklanki cukru 2 łyki soku z cytryny 3 łyżeczki(...)dekoracji: 250 g śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru kropelki czekoladowe lub starta gorzka czekolada Nasączenie: 2/3 szklanki herbaty z cytryną Maliny rozmrozić. Zagotować z cukrem i sokiem z cytryny. Następnie przetrzeć przez sitko i ponownie zagotować. W 1/2 szklanki zimnej wody rozmieszać mąkę ziemniaczaną i wlać małym strumieniem do soku z malin, energicznie mieszając. Po zagotowaniu zdjąć z ognia
Czerwień i błękitErica Lanlarda z jego Czekolady . Czekoladowe finansjerki z cytrynowo-migdałową kruszonką Składniki: (na 24 sztuki) 40 g ciemnej czekolady (70%) 75 g masła 50 g mielonych migdałów 80 g cukru 40 g mąki orkiszowej 4 białka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia kruszonka: 15 g zimnego masła skórka otarta z 1/2 cytryny 15 g mąki orkiszowej 15 g cukru(...)mielonych migdałów Najpierw przygotować kruszonkę. Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, migdałami i skórką z cytryny. Dodać masło, posiekać, zagnieść. Wstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta. Masło rozpuścić, dodać posiekaną czekoladą, wymieszać aż do jej rozpuszczenia. Przestudzić. Do czekolady dodać migdały, cukier, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać. W misce ubić białka na sztywną pianę, partiami dodawać do masy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeVegetę! I jeszcze chipsy jabłkowe... I jeszcze... Dużo pomysłów mam :) Składniki: 2 kg podłużnych pomidorów 1 papryka czerwona - można pominąć, ja dałam 1 torebka ziół prowansalskich sok z jednej cytryny - nie wyrzucamy resztki 1 łyżeczka octu jabłkowego ok. 1,5 litra oliwy z oliwek sól morska z papryczką chili Mieszamy w miseczce zioła, sok z cytryny i ocet(...)jabłkowy - odstawiamy Pomidory myjemy, kroimy na pół i wydrążamy z nich miąższ ( miąższu nie wyrzucajcie, można z nich zrobić sok ) Paprykę umyć, pokroić w cząstki, wydrążyć pestki Resztki z cytryny pokroić w ćwiartki Na jednym poziomie suszarki układamy paprykę Na pozostałych poziomach układamy pomidory z resztkami cytryn i delikatnie posypujemy solą morską Włączamy suszarkę i suszymy pomidory
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comdokładnie posiekane mięso połącz z pozostałymi składnikami z powstałego farszu możesz usmażyć 1 malutki kotlecik na spróbowanie i w razie potrzeby doprawić resztę farszu Winny sos cytrynowo - imbirowy Składniki 30 g masła 1 łyżka mąki 100 ml zimnego wywaru warzywnego lub drobiowego (przepisy na wywary znajdziesz tutaj oraz tutaj ) 200 ml śmietany kremówki(...)konserwantów) szczypta gałki muszkatołowej 2 - 3 szczypty mielonego imbiru 2- 3 małe szczypty cukru sól, czarny pieprz 1 łyżka koncentratu pomidorowego otarta skórka z jednej cytryny Przygotowanie przygotuj zasmażkę jasną: rozpuść masło w niedużym rondelku, dodaj mąkę mieszaj nieprzerwanie ubijaczką - rózgą 3 - 4 minuty na niedużym palniku, nie spal mąki i masła zestaw rondelek
Szybko SzybkowarSzukacie pomysłu na świąteczne słodkie prezenty ? Polecam cytrynowe, pachnące, kruche ciasteczka z lukrem. Idealnie będą prezentowały się w szklanym słoju przewiązanym wstążką. składniki: 250 g mąki 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki cynamonu starta skórka z jednej cytryny 150 g cukru 125 g masła 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% Normal 0 21 false false(...)false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 składniki potrzebne do przygotowania lukru: 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding
noteskulinarnyfigaprzygotowania tych bajaderek śmiało można wykorzystać piernik pozostały z wigilijnej kolacji i tak w szybki sposób uzyskamy kolejną słodkość na święta. Do przygotowania tych śnieżnych piernikowych kuleczek użyłam skórek cytrynowych oraz masy korówkowej HELIO , które otrzymałyśmy w paczuszce od tej firmy - bardzo dziękujemy :) Piernikowe bajaderki z rumem SKŁADNIKI: 500 g piernika 100 g skórki cytrynowej HELIO 3-4 łyżki(...)orzechów włoskich HELIO 1 łyżka siekanych płatków migdałowych biała posypka lub wiórki kokosu do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Piernik drobno kruszymy i przekładamy do miski. Następnie dodajemy rum, masę krówkową, skórkę cytrynową i siekane orzechy i migdały, całość mieszamy. Z powstałej masy formujemy kuleczki, które obtaczamy w białej posypce lub wiórkach kokosu. Odkładamy na 2 godziny do lodówki. Do przygotowania
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisitko na papier i wsypujemy na końcu do naszego ciasta. Lekko mieszamy na jednolitą masę. Teraz dzielimy masę na 2 połowy. Do jednej dodajemy olejek cytrynowy (możemy też dodać startą skórkę z 1 cytryny) i krótko mieszamy. Do drugiej części ciasta dodajemy przesianą łyżkę kakao i olejek rumowy,mieszamy. Foremkę o wymiarach 40 cm na 14 cm wyścielamy zwykłym papierem(...)śniadaniowym. Na spód foremki wylewamy ciemną masę i rozprowadzamy po całej foremce. Następnie wlewamy masę cytrynową i także rozsmarowujemy równo po całej foremce. Pieczemy około 1 godziny i 15 minut w temperaturze 180 C . Gdy nasza babka już przestygnie wykrawamy ją z foremki i zdejmujemy papaier ( doskonale nam odchodzi od ciasta nie musimy go niczym smarować! ). Dekorujemy cukrem pudrem
Przepisy i porady kulinarneSycylię. Na Sycylii urodził się mój mąż, tam też wzięłam ślub i mieszkalam ponad 10 lat. Sycylię mam w małym palcu, można powiedzieć.Postanowiłam zacząć swoja opowieść od ...cytryn, gdyż do nich mam szczególny sentyment. Sama zbierałam cytryny w okresie od stycznia do czerwca , kiedy to ich jakość jest najlepsza. Drzewa są zielone, słońce świeci , a jadąc samochodem wzdłuż(...)dojrzałe żółte cuda natury. Przedstawię Wam dzisiaj Sycylię zamkniętą w jednym małym opakowaniu. Możecie się wybrać na Sycylię kosztując LIMMI-tutaj klikLimmi jest sokiem wyciśniętym z najlepszych cytryn sycylijskich wybranych i zebranych w odpowiednim momencie dojrzałości.Mając soki Limmi masz zawsze pod ręką gotowy sok ze świeżych cytryn, który idealnie nadaje się do herbaty, wzbogaca smak pierwszych
Z Kuchni Do KuchniZapraszamy na bardzo prostą, domową nalewkę, o pysznym cytrynowym smaku:) Karnawał czas zacząć;)))Składniki; szklanka soku z cytryn, szklanka wódki, szklanka wody, szklanka cukru, Wykonanie;Z cytryn wyciskamy sok /ok. 5 cytryn/. Wodę gotujemy i studzimy. Rozpuszczamy w niej cukier, a następnie dodajemy sok z cytryn i wódkę. Mieszamy i przelewamy przez gazę do butelki. Na drugi dzień nadaje się
Anioły w kuchnilukrem cytrynowym. Świetnie nadaje się na podwieczorek do herbaty. Uwaga, jest tak smaczne, że można się od niego uzależnić! Składniki: 175 g maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 175 g brązowego cukru 3 jajka 175 g masła 1 szk orzechów włoskich posiekanych 1/2 szk zmielonych migdałów 1 i 1/2 szk tartej marchwi 1 łyżka soku z cytryny(...)Lukier: 3-4 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny połówki orzechów do dekoracji Pyszne bakalie od skworcu.com.pl Masło i cukier utrzeć na krem. Dodawać po jednym żółtku i ucierać, dodać sok z cytryny.Przesiać do ciasta mąkę i proszek do pieczenia. Wyrobić. Dodać mielone migdały i posiekane orzechy. Białka ubić na sztywno, połączyć ze stratą marchwią, wymieszać
Apetyczna babeczka