dodajemy jeszcze babkę cytrynową, która również świetnie pasuje na świąteczny stół. Właściwie to nazywam ją czasem też potrójnie cytrynową, gdyż do ciasta dodaję sok i skórkę z cytryny, lukier jest na soku cytrynowym, a jeszcze dodatkowo podaję ją ozdobioną cytrynami w lukrze. W związku z tym słodycz przeplata się w niej z kwaskowatą nutą. Wielkanocna babka cytrynowa Składniki(...)cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g margaryny 1 łyżeczka cukru wanilinowego 180 ml mleka szczypta soli 2 cytryny cukier puder 1/2 szklanki cukru 1/4 op galaretki cytrynowej Przygotowanie: Cytryny dokładnie wyszorować. Z jednej cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok, a drugą pokroić na cienkie plasterki. Margarynę roztopić w rondelku i zostawić do ostudzenia. Oddzielić białka od żółtek
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkirazu kiedy o nim przeczytałam w "Spotkajmy się w kawiarni" a potem mnie zachwyciło gdy ukroiłam sobie mały kawałeczek do kawy. Banalnie proste w przygotowaniu, esencjonalne w smaku, tak cytrynowe, że aż trudno to sobie wyobrazić i obłędnie wilgotne w środku.Ciasto cytrynowe115 g mąki pszennej samo rosnącej (ja do zwykłej dodałam po 1/4 łyżeczki proszku
Dzieje kuchennej Wiewióryszerokości na 1cm paseczki. Foremki do rurek smarujemy masłem, nawijamy ciasto. Zapiekamy ok 15 minut. Ostudzone zdjemujemy z foremek.Jajka ubijamy z cukrem, jak masa zgęstnieje dodajemy sok z cytryny, miksujemy z masłem. Napełniamy rurki
Z Majeczką w kuchniSkładniki: 10 sztuk matiasy, 3 sztuki cytryn, 6 sztuk cebuli, 12 sztuk pokruszone liście laurowe, 12 sztuk ziarna ziele angielskie, - do smaku pieprz czarny mielony, - ile potrzeba olej rzepakowymatiasy 1x wymoczyć przez 3 godziny w zimnej wodzie - potem odlać na sito aby odciekły z wody, pokroić je na 1,5cm kawałki w misce i w słoiku układać warstwami: pokrojona cebula(...)pół plasterki, matiasy, plastry cytryny bez skóry, ziele i liście, pieprz mielony układać do wyczerpania składników - na koniec je zalać olejem i lekko przygnieść łyżką śledzie w misce do zjedzenia na drugi dzień a w słoiku zakręconym mogą stać do 2 tygodni w lodówce najlepiej smakują z pieczywem razowym lub do zakąski........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 12 sztuk pałki kurczaka, 4 łyżki sok z cytryny, 1 łyżka papryka ostra, 1 łyżeczka maggi, 1 łyżka kucharek, 1/4 szklanki olej rzepakowy, - ile potrzeba mąka pszenna, 4 łyżki olej rzepakowy, 4 szklanki woda umyte pałki kurczaka osuszyć ręcznikiem papierowym sok z cytryny, maggi, olej, paprykę ostrą, kucharka wymieszać i włożyć do marynaty pałki nacierając marynatą - zostawić na całą
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: mąka tortowa 25 dag, jajka 3 sztuki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, olej rzepakowy 150 ml, mleko 3,2% 200 ml, wiórki kokosowe 1 szklanka, cukier cytrynowy Royal Brand 3/4 szklanki, wiśnie 50 dag, cukier puder 3/4 szklanki, śmietana 18 proc - ile potrzeba, wiórki kokosowe - ile potrzeba jajka, olej, cukier cytrynowy Royal Brand utrzeć na kogel-mogel wsypać mąkę
W Mojej Kuchni LubięKRUSZONKOWY SPÓD: mąka krupczatka 15 dag, cukier 15 dag, masło lub margaryna 15 dag MASA SEROWA: jajka 5 sztuk, cukier 1 szklanka, masło lub margaryna 10 dag, skórka z cytryny 1 sztuka, twaróg 70 dag, jogurt bałkański 340 gram, wiórki kokosowe 5 dag, cukier puder - ile potrzeba, budyń waniliowy 1 opakowanie jajka "L", miękkie masło, cukier w robocie mieszać(...)minut na srednich obrotach dodać startą skórkę ze sparzonej dużej cytryny, wiórki kokosowe i miszać z 1/2 minuty twaróg półtłusty, jogurt bałkański zmiksować w rozdrabniaczu i dodać do misy robota, wsypać budyń waniliowy i mieszać z 1 minutę SPÓD KRUSZONKOWY:miękkie masło - ciasto na spód kruszonkowy mikserem utrzeć na drobną kruszonkę, tortownica 24cm wysmarowana masłem, posypana tartą bułką wsypać kruszonkę
W Mojej Kuchni LubięIdealna lemoniada na nadchodzące 37 stopniowe upały:) Składniki: 1,5 l wody mineralnej, 4 cytryny, 3 cm świeżego korzenia imbiru, 6 czubatych łyzek miodu, 2 szklanki kostek lodu, garść listków świeżej mięty, Przygotowanie: Wode wlać do dzbanka. Do wody wycisnąć sok z cytryny. Kawałek świeżego imbiru zetrzeć na tarce i dodać do wody. Na koniec dodać miód, mięte i wcześniej
Anioły w kuchniszczypta soli- płatki migdałowe Przygotowanie:Z mąki, masła, cukru, soli, śmietany i żółtek zagnieć ciasto. Chłódź 30 minut. W międzyczasie wymieszaj śmietankę, serek, cukier, skórkę startą z cytryny i jajka. Obrane gruszki przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. Tak przygotowanie gruszki ponacinaj z wypukłej strony. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wylep nim natłuszczoną i oprószoną bułką tartą
W poszukiwaniu inspiracjiSkładniki: 6 sztuk matiasy, 2 łyżeczki pieprz cytrynowy, 1 łyżeczka cukier,1 łyżeczka papryka słodka, 1 łyżeczka ocet winny, - ile potrzeba olej rzepakowy, 2 sztuki cebula posiekana matiasy dwa razy namaczam za każdym razem po 40 minut i wlewam nową zimną wodę po ostatnim płukaniu wylewam matiasy na sito, aby odciekły z wody pokroić matiasy na średnie kawałki na matiasy
W Mojej Kuchni Lubięcielęciny mielonej 1 bułeczka 1/2 szklanki mleka 1 cebula 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka śmietany 18% 1 jajko 1 łyżka skórki cytrynowej olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie. Bułeczkę namoczyć w mleku. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle .Dodać pozostałe składniki i wyrobić dobrze masę. Doprawić do smaku .Formować klopsiki i usmażyć
Kulinarny karnet ChristopheraPada. Może nie leje ale cały dzień siąpi. Dzieci dostają fioła. Co tu robić? ano wsiąść do samochodu i gdzieś ruszyć.Tym razem pojechaliśmy do Swaderek
Dzieje kuchennej WiewióryPrzybyło ostatnio książek w mojej biblioteczce kulinarnej i nie tylko. Kilka wygrałam a na dokładkę jakiś czas temu odkryłam dyskont książkowy Aros gdzie większość interesujących mnie
Dzieje kuchennej Wiewiórykawy rozpuszczalnej rozprowadzonej w 2 łyżkach gorącej wody, 2 łyżki nasion chia (opcjonalnie), 100 ml crema di limoncello lub innego likieru cytrynowego, skórka otarta z połowy cytryny. Chutney jabłkowo-cytrynowy 3 jabłka, 150 ml crema di limoncello, 1/3 szklanki wody, 3 łyżki masła, 1 łyżka masła, syrop z agawy lub cukier do smaku. Przygotowanie: Masa cytrynowa chia(...)Nasiona chia zalać crema di limoncello i 6 łyżkami zimnej wody , odstawić na 30 minut. Połowę sera zmiksować z połową skrobi ziemniaczanej * , białym cukrem, 2 jajkami, skórką cytrynową i namoczonymi nasionami chia. Odstawić na 15 minut. Tortownicę (średnica 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, żeby sernik nie wyciekł dołem, z zewnątrz zabezpieczyć folią aluminiową, żeby
SzczyptaSmaQCudowny napój cytrynowy, to nic innego jak ciepła woda z dodatkiem świeżo wyciśniętego soku z cytryny, który powinniśmy pić rano na czczo. A dlaczego warto go pić ? Tego dowiecie się poniżej. Dosłownie kilka chwil w kuchni wystarczy, aby wspomóc nasz organizm przed trudami dnia codziennego i dostarczyć mu porządny zastrzyk(...)energii. Pamiętajmy, aby zawsze bardzo dokładnie myć cytryny przed użytkiem, żeby pozbyć się całej chemii, którą są pryskane przed transportem. Cudowny napój cytrynowy Składniki: 1 szklanka ciepłej* przegotowane j wody 1-2 łyżki soku z cytryny * Woda nie może być gorąca, bo zbyt wysoka temperatura zabija witaminę C. Wykonanie: Do wody wlewamy sok z cytryny, mieszamy
Kulinarne przygody Gatityrana! A kawę piję okazjonalnie "dla towarzystwa" :) Dlaczego tak się dzieje i jak pić wodę poniżej Zaleca się wypijanie dużej szklanki (300ml) ciepłej wody z sokiem z połówki cytryny około 30 minut przed pierwszym posiłkiem. Ciepła woda z cytryną o poranku: 1. Wspomaga pracę układu pokarmowego i samooczyszczanie się z toksyn. Zawarte w cytrynie terpeny pobudzają produkcję śliny(...)utrzymywanie się uczucia sytości, dzięki czemu nie ulegamy pokusom sięgania po np.słodkie przekąski. 2. Obniża poziom cholesterolu we krwi, wzmacnia naczynia krwionośne. Flawonoidy (czyli barwniki roślinne) zawarte w cytrynie zwiększają elastyczność naczyń krwionośnych, uszczelniają je (zapobiegają powstawaniu siniaków czy krwawieniu dziąseł), obniżają poziom "złego" cholesterolu (LDL) opóźniając rozwój miażdżycy. 3. Chroni przed zakwaszeniem organizmu. Pomaga zneutralizować kwaśne produkty przemiany
Moje Kuchenne Rewelacje