miesiąc, warto na stałe do jego jadłospisu wprowadzić dania obiadowe, a przede wszystkim zupki. To dobry moment, by do diety malucha wprowadzić mięso, a także kolejne warzywa, na przykład cukinię, ziemniaki czy dynię. Można też dotychczasowe dania wzbogacić o nowe składniki. Pamiętajmy jednak, by podając coś nowego, najpierw obserwować malucha pod kątem alergii pokarmowej. Najlepiej na początek podać dwie łyżeczki
Codogaraowoców w kolorze zielonym. Oczywiście sos robimy również zielony. Całość łączymy i zielona surówka gotowa. A jak wiadomo surówek nigdy nie jest za dużo. Składniki: Sałata ½ młodej zielonej cukinii 2 ogórki małosolne Pęczek szczypiorku ½ zielonej papryki Sos: Oliwa Sok z cytryny Cukier Sól Koperek Pieprz woda Wykonanie: Sałatę myjemy, odsączamy i rwiemy na małe kawałki. Szczypiorek siekamy a pozostałe składniki
Smaki Ewytygodniu zrobiłam trochę przetworów i jeszcze czeka na mnie cukinia. Znając siebie to coś jeszcze wymyślę :). Kilka nowych przepisów już wypróbowałam, jak będą ok, to na pewno z Wami się nimi podzielę. Zamroziłam też spore ilości fasolki szparagowej. Trzeba będzie szybko ją zjeść, bo już mi miejsca zaczyna brakować w zamrażalniku :). Część fasolki na bieżąco zużywam. Wymyśliłam takie
Zakątek rozkoszy kulinarnych500g. piersi kurczaka 150g. papryki czerwonej 150g. papryki żółtej 250g. cukinii 150g. pieczarek 500g. pomidorów 2 średnie cebule 2 średnie marchewki 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz, cukier, suszone płatki czili, bazylia, oregano makaron pełnoziarnisty Pomidory sparzyć, obrać i pokroić na nieduże kawałki. Marchewkę pokroić na grube pół-plastry i poddusić na oliwie, następnie dodać pokrojone pomidory. Rozgotować
Lubię to gotujęziemniaczane.Mogę powiedzieć , że te placki to hit w moim domu.Spróbujcie , a nie pożałujecie!.Zapraszam. 1 kg.ziemniaków 2 jajka 3-4 łyżki mąki 1 cebula 1 cukinia 2 jabłka sól pieprz Szczypta imbiru 1 łyżeczka cukru olej do smażenia ************************************************ Ziemniaki obrać, umyć .Zetrzeć na tarce o małych oczkach.Cukinię i jabłka obrać i też Zetrzeć
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkifrytki, z ziołowym sosem Zapiekane pomidory faszerowane kaszą owsianą Najprostszy chłodnik z botwinką Polenta - kukurydziany przysmak na wiele sposobów Sałatka z kaszy orkiszowej z kiszoną cytryną, papryką, pomidorami i cukinią Pikantne ziemniaki zapiekane w mleku Zupa marchewkowa z sokiem grejpfrutowym
Codzienna kuchnia niecodziennaRozpoczynam nowy, nietypowy tydzień konkursowy:) Co będzie się działo? Nie zdradzę za wiele, po prostu zaglądajcie 🙂 Dzisiaj zaczynam od konkursu i zarazem akcji kulinarnej o
Wiszniówkajeszcze niżej wszystkie zgłoszone przepisy wraz z zdjęciami. Głosowanie- ankieta GŁOSOWANIE DO 24.07.2016 DO GODZINY 23:59 1. Chleb żytni z kaszą gryczaną i orzechami włoskimi 2. Cukinia nadziewana farszem z białą kaszą gryczaną, indykiem i warzywami 3. Deser jaglano – owocowy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 4. Gofry z kaszy jaglanej 5. Jagielnik czekoladowo- kokosowy 6. Jaglany
Tradycyjna Kuchniakotleciki można przechowywać w lodówce przez około 2 – 3 dni lub je zamrozić, u nas nigdy nie zostaje nic. Jak podawać kotlety mielone z łososia? Serwujemy z podsmażoną cukinią, groszkiem i pomidorkami koktajlowymi i jogurtem czosnkowo-koperkowym. Możemy podać z cząstkami cytryny, możemy posypać kotlety obficie koperkiem, czy szczypiorkiem. Można je podać w bułeczkach jak hamburgery z majonezem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzamiar pokazać Wam i mojej rodzince też , że warzywa nadają się też do słodkich wypieków..Prawdę mówiąc na blogu jest kilka takich wpisów np.ze szpinakiem, kukurydzą, cukinią, ziemniakami, rabarbarem...ale jest jeszcze kilka warzyw , których do tej pory nie wykorzystałam do słodkich wypieków..Zaplanowałam taki jakby maraton słodkich wypieków z dodatkiem warzyw i postaram się przez tydzień [ chociaż
Moje domowe kucharzenietylko posmarować placka sosem lub keczupem, posypuję startym serem i szczypiorkiem pokrojonym drobno i układam salami. To moja wersja, Wy możecie dołożyć np. ser feta, pierś z kurczaka, kukurydzę, cukinie i wiele innych. Nie ograniczajcie się :) Całość zapiekam w nagrzanym piekarniku do 220 stopni i piekę do momentu przypieczenia się salami więc ok 10-15 minut zależy od piekarnika. Życzę
Kuchnia VikiJuż Wam pisałam, że lubię te ciasto i jest ono uniwersalne. Była już cukinia ( klik ), fasolka ( klik ) i kiełbaski z mozzarellą ( klik )... Takie parówki są rewelacyjne i świetnie komponują się z ulubionym sosem. 6-7 parówek (dobrej jakości) Ciasto: 1 jajko 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mleka (może być 1:1 z wodą) 2-3 łyżki prażonej cebulki
Di gotujeworkach. Po sezonie podzielę się z Wami swoim doświadczeniem. W roboczo nazwanych przez na s „trumienkach” rosną między innymi: jarmuż, patisony, cukinie, seler, marchew, buraczki, pietruszka, poey, groszek, bób (już po), czosnek, ogórki, cebule… Mój ekologiczny patent na mszyce zadziałał. Między bobem i groszkiem posadziłam czosnek. W zeszłym roku robiłam miksturę z czosnku
greenscarfJedną z moich ulubionych greckich potraw jest gemista (gr. γεμιστά), czyli warzywa faszerowane ryżem. Mogą to być pomidory, cukinie, papryki, czy bakłażany, jednym słowem - najpiękniejsze warzywa, jakie lato ma nam do zaoferowania. Wprost zajadałam się gemistą w czasie mojego pobytu na wyspie Kos , a potem odtworzyłam przepis na gemistę w domu. Tym razem postanowiłam danie trochę urozmaicić dodając
Chilli Czosnek i Oliwaprzypieczone salami u mnie pepperoni. To jest moja wersja, Ty możesz dokładać sobie tyle składników il przyjdzie ci do głowy :) np. pieczarki, pierś z kurczaka, paprykę, cebulę, kukurydze, pomidory, cukinie i tak mogłabym wymieniać i wymieniać. Jedynym ograniczeniem tutaj jest Twoja wyobraźnia :) Zachęcam do skorzystania z przepisu, na imprezie na pewno zaskoczysz swoich gości tą potrawą :) Składniki
Kuchnia Viki