myślę że to świetny pomysł na coś słodkiego do kawy. Kto jeszcze zrobi swoja piankę w czekoladzie? Składniki : * opakowanie serka mascarpone * mała śmietana kremówka * opakowanie serka waniliowego * 2 łyżki cukru pudru * 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w połowie szklanki wrzątku * łyżeczka przyprawy do sernika bądź laska wanilii * tabliczka gorzkiej czekolady * 2 łyżki masła Przygotowanie : Nad kąpielą wodną podgrzewać kremówkę
Magiczne Życie Martyszklanką i mniejsze koła w środku np. kieliszkiem. Pączki smażyć na rozgrzanym oleju, na złoty kolor. Odkładać na papierowy ręcznik by odciekły z nadmiaru tłuszczu. Przygotować likier z cukru pudru, soku z cytryny, wrzątku i barwnika spożywczego. Maczać przestygnięte donaty w lukrach i posypywać kolorowymi cukiereczkami
Magiczne Życie MartyWitajcie! Zapewne każdy z Was lubi gofry, z cukrem pudrem czy bitą śmietaną :-). Niedawno w naszej kuchni pojawił się nowy pomocnik czyli gofrownica, zwana również waflownicą, ponieważ wychodzą z niej dość małe gofry, bardziej przypominające wafelki jakie dodaje się do lodów. Chociaż to głównie zależy od przepisu czy będą bardziej jak gofry czy wafle :-). Waflownicę kupiłam w Lidlu w czasie
Pora coś zjeśćdodatkiem owoców, czekolady, bakalii i aromatów. Jestem fanką cynamonu, co można zauważyć we wcześniejszych moich przepisach, więc zapraszam dzisiaj na muffiny cynamonowe :) Muffiny cynamonowe Składniki: 250g mąki pszennej 120g cukru pudru 1 jajko 200ml mleka 75g rozpuszczonej margaryny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu Wykonanie: - wszystkie składniki dokładnie zmiksować, łącznie z ostudzoną margaryną - ciasto nakładać łyżeczką
Smakołyki Berenikiłyżek cukru 2 łyżki gęstej śmietany 18% masa makowa 100g maku 30g masła 2-3 łyżki miodu cukier wanilinowy aromat migdałowy 1 łyżka cukru 1 jajko szczypta soli cukier puder i białko jajka jako składniki lukru Wykonanie: - ze wszystkich składników zagnieść ciasto, będzie ono dość luźne - ciasto schłodzić w lodówce - masę makową wykonać jak w przepisie na struclę makową
Smakołyki Berenikigotującego mleka. Gotowałam jeszcze ok. 2 minut, stale mieszając. Krem, jeszcze gorący, wylałam na jeden z upieczonych blatów ciasta. Przykryłam drugi, lekko przydusiłam. Wystudziłam i schłodziłam. Oprószyłam cukrem pudrem. Smacznego
W kuchni Karmel-itkiłyżką stołową porcje ciasta, lekko rozpłaszczam, uważając przy tym na pryskający tłuszcz. Smaże na złoto z obu stron, po czym osączam na ręczniczku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podałam z cukrem pudrem. Idealnie pasuje słodka lub bita śmietana, jakaś konfitura. Smacznego! Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkizostawiłam na kwadrans na blasze do podrośnięcia. Smażyłam je na rozgrzanym, głębokim oleju, na złoto z obu stron. Po wyjęciu osączyłam je na ręczniczku papierowym. Kiedy wystygły, obtoczyłam w cukrze pudrze. Ale i tak najlepsze wtedy, kiedy są jeszcze ciepłe. SMACZNEGO! Pozdrawiam Was tanecznym, karnawałowym krokiem! Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkimasy białej.Całość piekłam około 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Sprawdziłam dodatkowo patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Polałam kawowym lukrem. LUKIER KAWOWY /autorski;/ mocny napar kawy cukier puder Z podanych składników ucieram lukier (proporcje zależą od ilości zużycia). Musi być w miarę gęsty, aby nie spłynął z babki. Polewamy nim ciasto i odstawiamy, aż stwardnieje. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel
W kuchni Karmel-itkistopni. Ramekiny (kokilki) natłuszczam. Do każdej przelewam porcję masy, ale nie do samych rantów. Wstawiam do pieca na ok. 40 minut, aż wierzch zbrązowieje. Podaję gorące, posypane cukrem pudrem. Uwaga : opadają! I to naturalna własność tego właśnie puddingu, przez te białka zachowuje się troszkę jak suflet. Smacznego! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiporcję masy, dociskam i znów ta sama czynność (zależy od ilości blatów / ja zrobiłam tort z dwóch blatów). wierzch: 2 kartoniki kremówki (2 x 375 ml) 4 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Żelatynę rozpuszczam w minimalnej ilości gorącej wody i studzę, odstawiam do lekkiego stężenia. Kremówkę ubijam na sztywno z pudrem, a kiedy masa jest już sztywna
W kuchni Karmel-itkipieczenia, wylewam ciasto, wygładzam wierzch. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika i piekę 50-55 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiam placek w uchylonym piekarniku do wystudzenia. Cukier puder rozcieram z odrobiną wody tak, aby powstał gęsty, ciągnący się lukier, który następnie rozsmarowuję na wystudzonym placku. Kiedy lukier stwardnieje, podaję. insertCookd("2d61ca687a2aa46116603324fab718d6"); SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkistopni. Wypełniam ciastem do 2/3 papilotki do muffinek, wstawiam do pieca i piekę przez jakieś 20 - 25 minut, aż pięknie zbrązowieją na wierzchu. Czekam, aż wystygną. Posypuję cukrem pudrem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkidodatek do dań :-) SURÓWKA COLESLAW - 1/4 główki białej kapusty - pół małej cebuli - 1 marchew składniki na sos: - 3 łyżki jogurtu naturalnego - 1 łyżka majonezu - łyżeczka soku z cytryny - szczypta cukru pudru - sól, pieprz Kapustę drobno pokroić lub poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w drobną kostkę. Warzywa przełożyć do miski. Składniki na sos wymieszać, dodać
Zgrabne GotowanieKolejny pomysł na śniadanie, tym razem w wersji słodkiej. Placki są bardzo delikatne, aż rozpływają się w ustach. Podawać można z owocami, dżemem, cukrem pudrem, jogurtem, możliwości jest wiele, wszystko zależy od Was :) PLACKI Z KASZY MANNY (składniki na 5 placków) - 3 łyżki kaszy manny - 200 ml mleka - jajko - łyżeczka proszku do pieczenia - 3 pastylki słodzika Zagotować 150ml mleka
Zgrabne Gotowanie