cukier puder - 2539 przepisów (strona:129/170)

PLACEK DYNIOWY Z MIGDAŁAMI I SUSZONĄ ŚLIWKĄ. 312

pieczenia, wylewam ciasto, wygładzam wierzch. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika i piekę 50-55 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiam placek w uchylonym piekarniku do wystudzenia. Cukier puder rozcieram z odrobiną wody tak, aby powstał gęsty, ciągnący  się lukier, który następnie rozsmarowuję na wystudzonym placku. Kiedy lukier stwardnieje, podaję.  insertCookd("2d61ca687a2aa46116603324fab718d6"); SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
BABECZKI CYTRYNOWE. 295

stopni. Wypełniam ciastem do 2/3 papilotki do muffinek, wstawiam do pieca i piekę przez jakieś 20 - 25 minut, aż pięknie zbrązowieją na wierzchu. Czekam, aż wystygną. Posypuję cukrem pudrem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Surówka coleslaw 673

dodatek do dań :-) SURÓWKA COLESLAW - 1/4 główki białej kapusty - pół małej cebuli - 1 marchew składniki na sos: - 3 łyżki jogurtu naturalnego - 1 łyżka majonezu - łyżeczka soku z cytryny - szczypta cukru pudru - sól, pieprz Kapustę drobno pokroić lub poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w drobną kostkę. Warzywa przełożyć do miski. Składniki na sos wymieszać, dodać

Zgrabne Gotowanie
Śniadaniowe placuszki z kaszy manny 178

Kolejny pomysł na śniadanie, tym razem w wersji słodkiej. Placki są bardzo delikatne, aż rozpływają się w ustach. Podawać można z owocami, dżemem, cukrem pudrem, jogurtem, możliwości jest wiele, wszystko zależy od Was :) PLACKI Z KASZY MANNY (składniki na 5 placków) - 3 łyżki kaszy manny - 200 ml mleka - jajko - łyżeczka proszku do pieczenia - 3 pastylki słodzika Zagotować 150ml mleka

Zgrabne Gotowanie
Sos czosnkowo-koperkowy 204

CZOSNKOWO-KOPERKOWY Składniki: - opakowanie jogurtu greckiego (200 gram) - 1 łyżka majonezu (opcjonalnie) - 1 ząbek czosnku - łyżka posiekanego koperku - pół łyżeczki soli - szczypta pieprzu - 1/4 łyżeczki cukru pudru Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać ze wszystkimi składnikami - gotowe! A w następnym poście pomysł na pyszna przekąskę na imprezę

Zgrabne Gotowanie
Mazurek kajmakowy 312

mój przepis się przyda :) Mazurek jest pyszny i bardzo słodki! MAZUREK KAJMAKOWY Składniki na ciasto: - 170 gram maki pszennej (trochę więcej niż szklanka) - 3 łyżki zimnego masła - 1/3 szklanki cukru pudru - 1 żółtko - 1 łyżka kwaśnej śmietany Składniki na polewę: - puszka mleka skondensowanego słodzonego (lub gotowa masa kajmakowa) Dodatki: - migdały - gorzka czekolada Mleko skondensowane (nieotwarte w puszce) włożyć do garnka

Zgrabne Gotowanie
Ciasteczka marchewkowe 190

radełkiem albo nożem pociąć ciasto na małe kwadraty. Zlepiać pierożki lub koperty z jabłkiem albo marmoladą w środku. Piec w temp ok.180 stopni na złoty kolor. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.  A jak ktoś nie ma weny na lepienie to poniżej jest wersja dla leniwych

Blondynka Gotuje
Ciasto czekoladowe z gruszkami 238

Przepis pochodzi z programu Nigelli Lawson. Składniki: 2 puszki gruszek w zalewie (lub kompot) 125 g mąki pszennej 125 g cukru (może być cukier puder) 25 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 150 g masła miękkiego 2 jajka 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Wykonanie: Ustaw piekarnik na 220°C. Gruszki odsącz z zalewy. Formę wysmaruj

Blondynka Gotuje
Sernik z żurawiną i białą czekoladą 216

serowej. Masa serowa: 400 g twarogu 2 krotnie zmielonego (może byc z wiaderka) 150 g serka mascarpone ziarenka z 1 laski wanilii 1 łyżka budyniu waniliowego (proszku) 60 g cukru pudru 200 g białej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej (przestudzonej) 3 jajka Dodatkowo: 200 g mrożonych lub świeżych żurawin (ewentualnie wiśnie) Wszystkie składniki oprócz jajek umieścić w misie miksera

Blondynka Gotuje
Ciasteczka Lawendowe 178

też z czekoladą jak widać na zdjęciu. Rozpuściłam w kąpieli wodnej białą czekoladę, do której dodałam odrobinę fioletowego barwnika.  Składniki: 200 g masła w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki cukru pudru 1 żółtko szczypta soli 1 łyżka lawendy (kwiatów) otarta skórka z cytryny + odrobina soku wyciśniętego z cytryny 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie

Blondynka Gotuje
Mousse au Chocolat 186

energicznie. Powstałą masę przelewamy do pucharków. Wstawiamy do lodówki. Po 6 godzinach deser jest gotowy do podania na stół:) Deser możemy dowolnie udekorować. Ja udekorowałam kleksami ubitej kremówki z cukrem pudrem i wiórkami gorzkiej czekolady. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Racuchy Drożdżowe Klasyczne 316

łyżką formujemy małe racuszki. Smażymy z obu stron. Po usmażeniu układamy na ręczniku papierowym, następnie przekładamy na talerz. Z przepisu wychodzi duży talerz z wielka górą racuchów :) Podajemy z cukrem pudrem, albo konfiturą, albo z czym sobie sami chcecie. Ja tylko mogę życzyć Smacznego! SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Mini Torcik Podwójnie Czekoladowy 321

czasie ciasto wyciągnęłam i odstawiłam do przestudzenia. Krem z mlecznej czekolady i kawy: 500 ml śmietany kremówki 36% 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 350 g mlecznej czekolady, posiekanej 2 łyżki cukru pudru Wykonanie: Śmietanę kremówkę wlałam do rondelka i doprowadziłam do wrzenia. Po tym czasie zdjęłam z palnika i dodałam posiekaną czekoladę, odstawiłam na chwilę, po czym mieszałam do jej roztopienia

Blondynka Gotuje
Ciasteczka Lawendowe z Żurawiną 206

Składniki: 200 g masła w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki cukru pudru 1 żółtko szczypta soli 1 łyżka lawendy (kwiatów) otarta skórka z cytryny + odrobina soku wyciśniętego z cytryny 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej garść suszonej żurawiny, posiekanej Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Z każdej części uformować wałek o grubości

Blondynka Gotuje
Gofry Lekkie i Chrupiące 250

Pierwsze gofry w nowej gofrownicy. Pyszne! Lekkie i chrupiące! Do ciasta nie dodajemy cukru, bo nie ma takiej potrzeby, bo przecież na gofra kładziemy słodkie dodatki takie jak dżem, cukier puder, czy bitą śmietanę. No to co? Gofrujecie ze mną? Przepis pochodzi z  MW . Składniki na 12 sztuk: 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku

Blondynka Gotuje