cukier puder - 2539 przepisów (strona:137/170)

RACUCHY PACHNĄCE CYNAMONEM, NA MĄCE ORKISZOWEJ 297

Idealne na szybki podwieczorek :-) Składniki: - 600g mąki orkiszowej (u mnie typ 750) lub ok.550g mąki pszennej - 520ml ciepłego mleka - 35g świeżych drożdży - 2 łyżki ksylitolu z prawdziwą wanilią lub cukru waniliowego - 2 łyżki oleju - 2 jajka - 1 łyżeczka cynamonu (nie trzeba) - szczypta soli - 1-2 jabłka (nie trzeba-ja dałam) + olej do smażenia (u mnie olej kokosowy z dodatkiem oleju(...)małym ogniu (by dosmażyły się wewnątrz i nie spaliły z zewnątrz), do ładnego zrumienienia. Usmażone odsączać na papierowym ręczniku. Podawać z konfiturą lub tylko z mielonym ksylitolem lub pudrem. Smacznego

Smaczne Zdrowe
TARTA NA MĄCE ORKISZOWEJ Z PIECZONYM JOGURTEM GRECKIM I OWOCAMI 556

Pyszna, wilgotna, zdrowa - bo z mąką pełnoziarnistą, bez dodatku cukru, za to z mnóstwem owoców. Idealne lekkie ciasto dla dbających o linię ale także o zdrowie . Przepis znaleziony tutaj z moimi małymi modyfikacjami. Baaardzo godny polecenia. Składniki: - 200g mąki orkiszowej białej - 30g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 90g zimnego masła - 30g smalcu - 3 łyżki zimnej wody - 3 łyżki ksylitolu - szczypta soli Wszystkie(...)Nadzienie jogurtowe powinno być ścięte na całej powierzchni. Na środku także. Wyjąć z piekarnika, wystudzić- ok.2h w lodówce. Dodatkowo: - 200g malin - 200g borówek - mielony ksylitol do posypania ( lub zwykły puder) Owoce wyłożyć na tartę ( ja dałam truskawki, maliny i borówki - łącznie 400g), oprószyć mielonym ksylitolem. Smacznego

Smaczne Zdrowe
PĄCZKI NA MĄCE ORKISZOWEJ 236

ok.10-15 minut. W tym czasie w kubeczku topimy masło i odstawiamy. Do miski wbijamy jajko oraz 4 żółtka , dodajemy szczyptę soli, ksylitol (ew.cukier) oraz ksylitol z wanilią (lub cukier waniliowy) i ucieramy do białości, ok.10 minut. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy ubitą masę jajeczną, wyrośnięty zaczyn i dokładnie wyrabiamy. Ręcznie lub mikserem, ok.10-15 minut. Po tym czasie dodajemy przestudzone(...)później wymywać, a tu - robota skończona woreczek do śmieci, tylko końcóweczka do mycia). Po nadzianiu pączki posypujemy mielonym ksylitolem lub smarujemy pędzelkiem lukrem. Polecam uwielbiany przez nas lukier marcepanowy: puder trzcinowy, kilka kropli olejku migdałowego i kremówka. Dokładnie wymieszać i lukier gotowy. W zależności od tego jaki ma być gęsty dodajemy odpowiednią ilość kremówki. Ten lukier jest przepyszny, Jest mniej

Smaczne Zdrowe