mąki i kakao. Delikatnie wymieszać. Ciasto rozsmarować na wyłożonej pergaminem blasze o wymiarach 32x39 cm. Piec 12 minut w temperaturze 175 stopni. Gotowy biszkopt ostrożnie przełożyć na obsypaną cukrem waniliowym lub pudrem ściereczkę, zdjąć pergamin i zwinąć. Pozostawić zwinięty do ostygnięcia na kratce. Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody w garnuszku. Gdy spęcznieje podgrzać na małym ogniu cały czas mieszając
Sto kolorów kuchniwaniliowy - 1/5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia Do posmarowania formy: łyżka masła, bułka tarta lub mielone migdały do wysypania formy. Na wierzch mielony ksylitol lub lukier z cukru z trzcinowego: kilka łyżeczek pudru trzcinowego lub zwykłego, kilka kropli olejku migdałowego i kilka łyżeczek słodkiej kremówki. Masło roztopić, dodać sok wyciśnięty z cytryny oraz skórkę (u mnie gotowa Oetkera) i odstawić(...)Wyjąć z piekarnika, odstawić na ok,10 minut a następnie wyjąć z formy. Najlepiej polukrować jeszcze letnią babkę, lub gdy wystygnie obsypać mielonym ksylitolem lub pudrem. U mnie z lukrem i płatkami czekoladowymi bez cukru (słodzone ksylitolem). Smacznego
Smaczne Zdroweradość dzieci - bezcenna ... :-) Przepis znaleziony tutaj , z moimi małymi modyfikacjami.Z przepisu wychodzi ok.60 paluchów. Składniki : - 200g zimnego masła - 1/2 - 3/4 szkl mielonego ksylitolu ( lub pudru) - 1 jajko - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego ( lub cukru) - 2 i 2/3 szkl mąki orkiszowej (lub pszennej) - u mnie 370g orkiszowej typ 700 - szczypta soli - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo : - blanszowane migdały(...)dekoracji (jako pazurki) - białko jaja ( do przyklejania pazurów) Masło pokroić na mniejsze kawałki dodać do reszty składników i zagnieść szybko kruche ciasto. Jeżeli nie mamy pudru można użyć zwykły ksylitol lub cukier , ja dałam ksylitol w kryształach. Jeżeli ciasto zrobiło nam się bardzo miękkie , to podzielić na 2 części, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce. Jeżeli zagniataliśmy malakserem
Smaczne Zdroweplacka. Drugą część odłożyć na kruszonkę. Masa serowa: -0,5 kg sera na serniki( przeważnie używam ser Juliko) - 1 jajko - 1 budyń śmietankowy lub waniliowy(bez cukru) - 0,5 szkl. zmielonego ksylitolu(lub pudru) - 125g masła Masło utrzeć z ksylitolem lub cukrem, dodać jajko, a następnie po łyżce ser. Na końcu dodajemy proszek budyniowy. Dokładnie wymieszać. Wyłożyć na przygotowany wcześniej
Smaczne Zdrowepołączenia wielu przepisów, jakie znalazłam w internecie. Oto moja propozycja :) Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli (po odsączeniu ok. 240g fasoli) - użyłam Dawtona 1 banan (ok. 100 g) 1 cukier wanilinowy (16 g) 50 g (2 łyżki) jogurtu naturalnego gęstego (użyłam jogurtu: Bakoma naturalnie gęsty) 30 g (3 łyżki) płatków owsianych górskich 2 jajka (osobno żółta, osobno białka) 16 g miodu(...)gorzkiej czekolady (ja użyłam gorzkiej czekolady marki Wedel 64% masy kakaowej - wolę trochę słodsze ;)) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 miareczki stevii w pudrze (dajcie według uznania: cukier, słodzik, co wolicie - wartość kaloryczna nieznacznie się zmieni, ale nie sądzę, żeby potrzeba było wiele słodzić) Przygotowanie: 1. Odsączamy fasolę z zalewy. Blendujemy ją z bananem. 2. Na tarcie ścieramy czekoladę
Malowane smakiemcukru) Składniki mas serowych: - 1000g sera ( użyłam z wiaderka-gęsty) - 65g masła - 5 jajek - 100ml mleka - 100-120g ksylitolu - 260g kajmaku - 1 budyń waniliowy bez cukru + dodatkowo: 3-4 łyżeczki pudru trzcinowego kilka kropli olejku kilka łyżeczek kremówki 2 krówki Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski i dokładnie wyrobić ręcznie lub malakserem. Wykleić ciastem spód tortownicy( wyłożonej papierem
Smaczne Zdroweksylitolu(lub cukru trzcinowego) -60g masła Dodatkowo: -300g truskawek -2 łodygi rabarbaru malinowego -1 białko rozmącone(do posmarowania) Lukier marcepanowy: -puder trzcinowy+kremówka+olejek migdałowy Drożdże rozkruszyć, dodać cukier trzcinowy, mleko i mąkę. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Żółtka ubić z ksylitolem, dodać mąkę, zaczyn, sól, letnie mleko, cukier, aromat waniliowy. Dokładnie wyrobić. pod koniec wyrabiania dodać
Smaczne Zdrowektóry powtykałam słupki truskawek i listki mięty. Mini beza Pavlova z truskawkami: Składniki na 4 bezy + kilka małych bezów: 4 białka z jajek 200 g cukru (100 g trzcinowego i 100 g pudru) sok z połowy limonki 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta soli Do dekoracji: 330 ml śmietany 30% 4 łyżki konfitury truskawkowo- rabarbarowej truskawki listki mięty Przygotowanie: Na papierze
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędostępny mielony ksylitol, musiałam sobie zaradzić sama. W tym celu zakupiłam sobie młynek do mielenia kawy, który wręcz idealnie sprawdza się do mielenia cukru trzcinowego ( teraz już nie mielę , bo od niedawna jest już dostępny puder trzcinowy ) oraz ksylitolu. Koszt takiego młynka jest naprawdę niewielki , mój kosztował niecałe 30 zł. A super sobie radzi z mieleniem cukru brzozowego. Co prawda
Smaczne Zdroweserka chudego miss talia 0%) 2 x jajko 50 g kaszy manny 10 g (2 łyżeczki) cukru wanilinowego 4 łyżeczki cukru (w razie potrzeby więcej, ja dodatkowo dodałam 4 miareczki stevii w pudrze) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Bezowy wierzch: 3 x białko 130 g cukru (11 łyżek; 3/4 szklanki) 150 g pozbawionych pestek wiśni 150 g czerwonej porzeczki
Malowane smakiemdałam 100 g orzechów włoskich i 50 g orzechów laskowych) 3 łyżki śmietany 12% 2 łyżki rumu lub innego aromatu 1/2 szklanki brązowego cukru Lukier 2 łyżki soku z cytryny 0,5 szkl. cuk ru pudru Przygotowanie Mleko lekko podgrzać (nie gotować). Dodać drożdże i 2 łyżki mąki i 2 łyżki cukru. Odstawić na kwadrans (mają powstać "bąbelki
coolinarnastrefa.blogspot.comstartej na drobnych oczkach (u mnie hokkaido) - 200g zimnego masła (pokrojonego na kawałki) - 380g mąki orkiszowej (lub 2 szklanki mąki pszennej) - 1-2 łyżek ksylitolu (lub cukru) Dodatkowo: - powidła czekoladowe - mielony ksylitol (lub puder) do oprószenia ciasteczek Wszystkie składniki umieścić w misie i zagnieść kruche ciasto (ja używam do tego hak miksera). Podzielić na 2-3 części, każdą zawinąć
Smaczne Zdrowerazem bohaterem tego posta jest cukier, cukier różany. Sporą garść umytych i dobrze wysuszonych płatków różanych zmieliłam z cukrem kryształem. Uzyskałam kolorowy, różany cukier. Po całkowitym wyschnięciu zmieliłam go ponownie na puder. Wykorzystam go do ozdoby moich wypieków
Proste Potrawyłyżki cukru waniliowego) Wierzch: - 200g gęstej kwaśnej śmietany 12 lub 18% - 120g serka Philadelphia (niekoniecznie) - 3 łyżki mielonego ksylitolu (lub pudru) Dekoracja: - 75g orzeszków ziemnych solonych Sos toffee: - 1 szklanka śmietanki kremówki 30 lub 36% (250g) - 1/4 szklanki cukru trzcinowego (55g) - 1/4 szklanki płynnego miodu (85g) - 60g masła Przygotowanie: Zdjąć obręcz z tortownicy, na dno wyłożyć papier do pieczenia. Zapiąć(...)mlekiem słodzonym i z białą czekoladą, wówczas wystarczy nam 90 minut. Wierzch: W misce wymieszać śmietanę z serem Philadelphia (do serka dodająć śmietanę) i mielonym ksylitolem (lub pudrem). Sernik wysunąć z piekarnika, rozprowadzić delikatnie na powierzchni powstałą masę i wstawić z powrotem do piekarnika. Piec jeszcze 15 minut . Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przez 5 minut w zamkniętym piekarniku
Smaczne Zdrowesposób następujący - "smakują prawie jak prawdziwe" :) Potrzebujemy: - 500 g curku - 400 g słodzonego mleka skondensowanego - 100 g masła - 2 łyżki pasty waniliowej/ekstraktu waniliowego Cukier mielimy w blenderze lub młynku do kawy na puder. Przekładamy do garnka z grubym dnem, wlewamy mleko skondensowane, dodajemy masło oraz pastę waniliową. Włączamy kuchenkę i czekamy aż masło się rozpuści. Doprowadzamy następnie do wrzenia, skręcamy
W mojej holenderskiej kuchni