Bajecznie kolorowe szaszłyki z surimi z owocami: nektarynkami, kiwi, ananasem, mandarynkami. Szybkie do przygotowania i grillowania, a efekt znakomity :) Składniki na około 10 szt: paluszki krabowe
głodny alergikDanie na zamówienie z okazji Dnia Taty - pyszna zapiekanka z ziemniaków z dodatkiem pieczarek i warzyw. Lepiej wykonać ją z już ugotowanych składników bo podczas pieczenia
głodny alergikSkładniki: kiszone ogórki 400 g ziemniaki 1 kg marchew kilka szt. seler (niekoniecznie) 1 kawałek bezglutenowa kiełbasa 200 g (lub ugotowany filet z indyka) płatki
głodny alergikPlacki z cieciorki (włoskiego grochu) inspirowane arabskimi falafel. Moje mają co prawda zdecydowanie mniej kulisty kształt, ale dzięki temu można je usmażyć na patelni w
głodny alergikTym razem moja ulubiona kasza jaglana w wersji obiadowej - z dodatkiem papryki, oliwek, pestek słonecznika i dyni. Pyszna i zdrowa :) Składniki: kasza jaglana 1
głodny alergikTestowałam już wiele bezglutenowych panierek, z których większość rozczarowała mnie bo wyjątkowo nie lubię gdy podczas smażenia panierka mięknie, a co gorsze odpada i przywiera
głodny alergikZamiast tradycyjnej bułki tartej na maśle proponuję coś o wiele smaczniejszego i zdrowszego - polewę z mielonego sezamu i siemienia lnianego. Świetna również do kalafiora. Pycha
głodny alergikKrupnik według przepisu Prababci Heleny - ugotowany na delikatnym wywarze z kurczaka i warzyw, z dodatkiem kaszy jaglanej. Samo zdrowie. Do talerza z zupą koniecznie trzeba dodać
głodny alergikPieczony indyk z tymiankiem to ulubiona wędlina kanapkowa moich małych alergików. Bardzo cieszę się, że nie mają alergii na tymianek, bo to jedno z najzdrowszych aromatycznych
głodny alergikDo gotowania bigosu zmotywowali mnie zagraniczni goście, którzy zażyczyli sobie właśnie tą najbardziej tradycyjne danie. Na szczęście jest to jedna z nielicznych potraw kuchni polskiej, która
głodny alergikJesienna zupa ze świeżych warzyw, jedna z naszych ulubionych. Moje dzieci nie przepadają za typową zupą jarzynową, zwłaszcza nie lubią brukselki i pora, ale taką wersję
głodny alergikMakarony „są dobre bo są dobre” i szybko się je robi :) Dzisiaj proponujemy makaron z soczystą chorizo, 3 rodzajami sera (rokpol, owczy Idiazabal, ser
OstryKęsJeśli ryba to tylko pieczona :) Wspaniały aromat i smak bez zbędnej panierki -ale to tylko moje zdanie ;) No i jako dodatek karmelizowana marchewka- mogłabym jeść ją
Czerwona PorzeczkaNaleśniki na wytrawnie, a raczej na pikantnie. Taka mała odmiana od tradycyjnych naleśników, które serwujemy zazwyczaj na słodko. Swego czasu bywały u nas dość
Smaczne ZdroweKto czyta naszego bloga wie, że jesteśmy mięsożercami i pierogożercami Pierogi przygotowuję bardzo często, gdyż uwielbiam je jeść od dzieciństwa. Najbardziej smakują mi ruskie pierogi , może
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię