Teraz już nie ma wolnych chwil, wszystko robię na raty. Nie ma słodkiego lenistwa, teraz w opcji są jedynie słodkie leniwe ;-) Ale dobre i to. Leniwych
Matka ŻywicielkaJuż nie pamiętam kiedy i czy w ogóle kiedykolwiek byłam tak głodna jak w ciągu pierwszych dni spędzonych z Maluszkiem. Mówią, że poród to jak
Matka ŻywicielkaZapiekanka, którą można zaliczyć do dań awaryjnych np. w sytuacji gdy w lodówce trochę pusto. O tej porze roku bardziej wskazane byłoby użycie świeżych warzyw. Z
Praktyczna plWielkie pierogi drożdżowe. Przepis na ciasto zaczerpnięty z bloga Doroty "Moje wypieki". Piekłam je wiele razy i zawsze wychodzą tak samo pyszne. Tym razem zrobiłam z
Praktyczna plKurki to wspaniałe grzyby m.in. dlatego, że rosną najdłużej bo od czerwca do listopada. Są pyszne, a ich zastosowanie w kuchni nie ma granic. Dzisiaj proponuję
OstryKęsTak siedzimy w tej Norwegii i wpierdzielamy łososia, a jakoś na blogu jeszcze żadnego przepisu z nim nie ma. Dziś się to zmieni! Serwuję bowiem
bastalenaJakiś czas temu oburzony ANONIMOWY zarzucił mi brak kulinarnej wiedzy. Że niby nie wiem z czego się oryginalne kisz lotaryński robi. Ponadto dowiedziałam się, że karmienie
bastalenaPo dziewięciu miesiącach totalnego, kulinarnego rozpasania, nastał czas wyrzeczeń i rosołków. Przekonałam się o tym już pierwszej nocy. Zaraz po opuszczeniu szpitalnej pryczy- smyczy wpierdzieliłam
bastalenaCzy uwierzycie, że z tą tartą walczyłam cztery godziny, chociaż przepis zamyka się w jednej? Ściślej mówiąc nie z tartą, a z Młodym, który postanowił, urządzić
bastalenaTarta z ciasta kruchego, które robi się bardzo szybko i łatwo. Do środka tarty tym razem poszło to co akurat było „na stanie”. Było
OstryKęsKupiłam niedawno w tureckim markecie kiszone liście winogron. Pamiętam, że jadałam je kiedyś z siostrą w jakiejś warszawskiej restauracji i bardzo mi smakowały. Podane
Sajkofanka smakuWitamy serdecznie! Wiosna nadchodzi wielkimi krokami, dni coraz bardziej słoneczne i cieplejsze, a u nas ciągle nowe pomysły. Tym razem dostałyśmy możliwość przetestowania makaronów od
Symfonia SmakówDo tej pory ta potrawa kojarzyła mi się tylko z Krakowem jako maczanka krakowska. Jednak, kiedy sięgnęłam po książkę Hanny Szymanderskiej "Zbiór przepisów potraw regionalnych
Bernika - moj kulinarny pamietnikCzerwiec to dla mnie raj nowalijkowy, wśród których króluje botwinka. Ale ile można jeść z niej chłodniki, dlatego postanowiłam zrobić z niej coś innego. Wykorzystałam przepis
Bernika - moj kulinarny pamietnikSkładniki: 4 polędwiczki z ryby (u mnie mintaj) 100 ml białego wytrawnego wina por 2 średnie marchewki 2 małe cukinie 3 pomidory przyprawa do ryb, oregano
Czerwona Porzeczka