Bardzo ciekawe i oryginalne w smaku danie jednogarnkowe z orientalną nutą. Oryginalny przepis pochodzi z książki " Vege kociołkowanie" Ewy Hangel (tu: recenzja ), a ten poniżej został lekko przeze mnie zmodyfikowany. Przede wszystkim zmniejszyłam porcję do 3-4 osób i wymieniłam przecier pomidorowy na pomidory krojone w puszce. Danie jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a najważniejsze - jednogarnkowe
Kuchnia MagdaLenymasłem własnej roboty, a na to pokrojony w plastry mięsisty pomidor oprószony solą... mmmmm... Tak samo mruczałam z zadowolenia jedząc panzanellę - włoską sałatkę na bazie chleba i pomidorów. Co ciekawe, zanim pomidory zostały sprowadzone do Europy, głównymi składnikami toskańskiej panzanelli były cebula i czerstwy chleb namoczony w occie i skropiony oliwą. Wyobrażam sobie ten pierwowzór sałatki i jestem
Obiad gotowyhartował się terror, 18 lat mieć to nie grzech. W skrócie: duża dawka dobrego kina od rana do wieczora przez 10 dni plus koncerty, spotkania z reżyserami i inne ciekawe wydarzenia. W ciągu 4 dni udało mi się obejrzeć 9 filmów, z których zdecydowanie poleciłabym poniższe tytuły (więcej o każdym w kolejnych postach): Kedi – sekretne życie kotów (reż
Qlinarnie i Qlinarnielekkich serników to te ciasto też jest dla Was :D. Połączenia murzynka i sernika. Klasyka z klasykiem. Pyszne połączenie. Ciasto, które wychodzi mi zawsze i znika w jeden wieczór. Ciekawe kolorystycznie, w cudowne małe łatki. Zaznaczam, że to duża blacha ciasta. ~~SKŁADNIKI~~ Ciasto czekoladowe mąka 2 szkl. jaja 3 szt. ( osobno żółtka i białka ) cukier 3/4 szkl
Kuchnia Pauletteszmiękną,a mięso będzie odpowiednio usmażone, doprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawami. U mnie kurdybanek suszony, papryka słodka mielona oraz majeranek. O kurdybanku przygotuję wpis kiedy indziej :) to na prawdę ciekawe i aromatyczne ziele ! Z łódeczek zbieramy ręcznikiem papierowym wodę, którą wyciągnęła nam sól. Następnie układamy cukinię na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i nakładamy nasz farsz. Wstawiamy
Justa próbuje gotowaćgwiazdki anyżu, a gorącą konfiturę przełóż do słoiczków. Słoiki zamknij szczelnie wieczkami, pasteryzuj przez 5-10 minut. Gotową konfiturę przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu. T o ciekawe połączenie borówek z anyżem sprawia, że nasza konfitura ma piękny aromat i subtelny smak
Przepisy i porady kulinarnemnie lata bez grillowania, to kiedy siedzi się w ogródku ciepłym wieczorem, to nie ma lepszego jedzenia. Podobnie mocno przyrumieniony jest kurczak w pysznym gęstym sosie cytrynowym. Co ciekawe takiego kurczaka można było zjeść tu także 20 lat temu i jest tak dobry (zwłaszcza sos), że chyba jeszcze trochę zostanie. Specjalnością zakładu jeśli chodzi o desery jest tarta
Ugotowane pozamiataneobowiązkach i jeszcze wygospodarować czas na warsztatowanie (miałam wielka przyjemność być ostatnio na warsztatach w Brofakturze i sokołowskiej Akademii Smaku). Mimo natłoku wszystkich tych spraw postaram się zamieszczać ciekawe i smakowite kąski na blogu ale wybaczcie mi brak systematyczności. Dzisiaj sałatka, która z wielkim apetytem jadłyśmy z Córcią kiedy chodziła ze mną w ubiegłym tygodniu do pracy
Dzieje kuchennej Wiewiórygotowałam wspólnie z przesympatyczną Kasią , której dziękuję za doskonałą zabawę. Poznałam wiele koleżanek-blogerek, które serdecznie pozdrawiam, miło było Was poznać:). Dziękuję bardzo organizatorom za zaproszenie na te niezwykle ciekawe warsztaty:) Artykuł Dary lasu – warsztaty w Makro pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniafantastyczne w smaku. Nie tylko pięknie wyglądają ale i smakują przepysznie, szczególnie kiedy nadziejemy je na swój ulubiony sposób. Kombinacji było kilka ale najbardziej posmakowały nam te z nutellą. Ciekawe, które Wam posmakują najbardziej? Zakręcone brioszki Ciasto 325 g mąki tortowej + 1 łyżka 50 g cukru + 1 łyżka 15 g świeżych drożdży 150 ml mleka 75 g miękkiego
Pieguskowa KuchniaOstatnio trochę mnie tutaj mało, z powodu spraw osobistych, ale postaram się na nowo powrócić i częściej dodawać smaczne i ciekawe przepisy. Dzisiaj mam dla Was słodki przepis... Co prawda, sezon na truskawki już się skończył, ale w sklepach wciąż są dostępne, więc wciąż możemy przygotować pyszne truskawkowe ciacho.Dzisiaj u mnie truskawki w połączeniu z kokosem...uwielbiam
kulinarne odsłony patimoją ulubioną wodę różaną. Uwielbiam ją. Idealna do deserów, napojów, śniadań. Taki pucharek sprawdzi się doskonale zarówno jako propozycja śniadaniowa, jak i lżejszy deser. Polecam. Wodę różaną i inne ciekawe produkty możecie nabyć w sklepie Kuchnie Świata Składniki: (na 2 porcje) 150 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym (u mnie z pokruszoną laską wanilii) około
Słodkie okruszkiStandardowe babeczki od lat cieszą się popularnością, ale gdy pokombinujesz trochę ze składnikami i dodasz jeszcze ciekawe nadzienie do tego to już wychodzą kozackie babeczki👌😍 Warto przygotować ten smakołyk na imprezę lub dla dzieci, wszyscy będą z niecierpliwością oczekiwać co mogą spotkać w środku za dodatki 💭😀 Składniki: -90 g płatków owsianych* -1 banan -1 łyżka masła orzechowego
Zdrowie i pysznie na talerzuorganizmie. Dzięki temu nie tylko poprawia się samopoczucie , ale też dodaje energii. Zdrowy napój to świetna propozycja na podwieczorek, który da maluchowi siłę na resztę dnia. Co ciekawe, picie soku z arbuza znacznie zmniejsza ból mięśni po wysiłku fizycznym. Dla pięknej skóry Z właściwości egzotycznego owocu skorzystają również zapracowane mamy. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy, picie soku z arbuza
w mojej kuchniwarzywa, a pod spodem zupa – taki rosół z indyka na piwie. Mimo, że na pierwszy kęs świeży i lekki, jest też dobrze przyprawiony i syci na długo. Indyk to ciekawe mięso – każdy jego fragment można przyrządzić inaczej, każdy ma inny smak i inne właściwości, nadaje się do przeróżnych sposobów obróbki. Golonki z indyka, czyli handlowa nazwa podudzi
Karo in the Kitchen