wiele ciekawych i niesamowitych wydarzeń. Wątek miłosny oraz typowa walka dobra ze złem, której celem jest ochrona małego miasteczka i jego mieszkańców przed mrocznymi mocami na początku był ciekawy. Pierwsze trzy części przeczytałam dość szybko. Później… książka straciła swoją „magię”. Ponieważ zazwyczaj kończę to, co zaczęłam, przeczytałam cykl do końca. Ostatnie części mnie po prostu zmęczyły. Może
W mojej kuchnidoświadczonych mistrzów sztuki kulinarnej. Regularnie odbywają się tutaj różnego rodzaju warsztaty, wszystkie informacje na ich temat znajdziecie na stronie studia w zakładce Warsztaty . Kolejne ciekawe i smakowite warsztaty już wkrótce, warto się na nie zapisać . Jestem pewna, że wyjdziecie stąd z nowymi umiejętnościami i nowymi inspiracjami kulinarnymi
Kulinarne przygody Gatitywartościowym, ale także smacznym? Zdrowszą wersję czekoladowego kremu można przygotować z: orzechów, daktyli i kakao awokado, kakao i banana twarogu i fasoli ciecierzycy i daktyli Ostatnie połączenie jest dość ciekawe, ale zapewniam że osoba której podacie taki krem nawet się nie zorientuje z czego jest zrobiony. Mało tego, na pewno poprosi o więcej, dlatego łapcie ten przepis
Powiedz dietom nieCiekawe czy Ania jadała takie ciastka? a może własnie takimi słodkościami zajadała się razem ze swą przyjaciółka od serca? To kolejny przepis z książki "Kuchnia z Zielonego Wzgórza". Ciasteczka co tu dużo mówić są genialne! Szczerze je Wam, polecam :) Ciasteczka bostońskie 1 szkl. masła 1.2 szkl. brązowego cukru 1 bardzo płaska łyżeczka sody rozpuszczona
Dzieje kuchennej Wiewióryzobaczyłam ten przepis Andrzeja Polana w jednym z programów telewizyjnych - od razu wiedziałam, że muszę to zrobić! Ciekawe połączenie mięsa z ciastem francuskim, lekko wyczuwalne jabłka, idealnie uzupełnienie i wykończenie musztardą porzeczkową. Lekko zmodyfikowane. Polecam! Składniki: 3 kiełbasy białe (ugotowane), ciasto francuskie, kawałek pora, pół pęczka szczypiorku, 3 łyżki prażonych jabłek, majeranek, sól, pieprz , jajko + 2 łyżki mleka
Lena GotujeWiosną młoda kapusta to jeden z koniecznych dodatków obiadowych. Dobrze smakuje ze zwykłym mielonym czy schabowym, ale ciekawe połączenie stanowi z knedlami z truskawkami . Składniki: główka młodej kapusty, mała cebula pęczek koperku, ok 2 szklanek wywaru warzywnego, 2-3 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz do smaku. Przygotowanie: Kapustę obrywamy z pierwszych liści i wykrawamy głąbek
Lena Gotujewarstw i jest odporna na wszelkie zarysowania. Patelnia bardzo długo zachowuje ciepło oraz równomiernie się nagrzewa, dzięki czemu produkty są wysmażone dokładnie z każdej strony. Co ciekawe, producent daje nam gwarancję, aż 25 lat. Niewiarygodne! Specjalnie dla Was mam także rabat na wszystkie patelnie ze sklepu Kod rabatowy to BAZYLIA15 –15% cały asortyment. Kod ważny do 30.08.17 Przepis
Kuchnia BazyliiDzisiaj prezentuję pizzę dość nietypową, z jasnym, serowym sosem, młodymi ziemniakami i rozmarynem. Spróbujcie koniecznie, bo to naprawdę ciekawe i pyszne połączenie. Jest to kolejny przepis biorący udział w akcji „Ziemniaki
Bulliokokosowe, owsiane, energetyczne, marcepan, trufle, kremy, desery, lody, lizaki, musy, pralinki, sosy i inne. Jest ich dużo, wszystkie smakowite, aż ślinka cieknie na sam widok. Znajdziemy tutaj też bardzo ciekawe przepisy na lody z zielonej herbaty, pieczone kulki z batatów, honeycomb, czyli plastry miodu. Oprócz przepisów w tradycyjnej nie odchudzonej wersji znajdziemy tutaj też propozycj przepisów w wersji
kruche babeczkiwiele sposobów, czy to pieczone, grillowane, pieczone lub w formie steku. Dzisiaj przygotowałam bardzo szybkie danie, stek z tuńczyka z salsą z komosy ryżowej, mango oraz borówek. Połączenie bardzo ciekawe i smaczne, polecam. SKŁADNIKI : 1 świeży stek z tuńczyka około 300 g sól, pieprz do smaku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku
Kulinarne Fantazje Mariolikolejny dowód na to, że kasza jaglana odnajduje się we wszystkich smakach, a odpowiednio doprawiona będzie stanowić ciekawe danie rodem z dalekich kuchni. Aromatyczny imbir, kardamon, kumin, kolendra i kurkuma nadadzą kaszy nie tylko bardziej zdecydowanego, hinduskiego charakteru, ale też podniosą wartości zdrowotne całej potrawy. Do tego słodkie i pikantne zarazem pieczone warzywa, świeży szpinak, garść orzechów
Even Better FoodBardzo ciekawe i oryginalne w smaku danie jednogarnkowe z orientalną nutą. Oryginalny przepis pochodzi z książki " Vege kociołkowanie" Ewy Hangel (tu: recenzja ), a ten poniżej został lekko przeze mnie zmodyfikowany. Przede wszystkim zmniejszyłam porcję do 3-4 osób i wymieniłam przecier pomidorowy na pomidory krojone w puszce. Danie jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a najważniejsze - jednogarnkowe
Kuchnia MagdaLenymasłem własnej roboty, a na to pokrojony w plastry mięsisty pomidor oprószony solą... mmmmm... Tak samo mruczałam z zadowolenia jedząc panzanellę - włoską sałatkę na bazie chleba i pomidorów. Co ciekawe, zanim pomidory zostały sprowadzone do Europy, głównymi składnikami toskańskiej panzanelli były cebula i czerstwy chleb namoczony w occie i skropiony oliwą. Wyobrażam sobie ten pierwowzór sałatki i jestem
Obiad gotowyhartował się terror, 18 lat mieć to nie grzech. W skrócie: duża dawka dobrego kina od rana do wieczora przez 10 dni plus koncerty, spotkania z reżyserami i inne ciekawe wydarzenia. W ciągu 4 dni udało mi się obejrzeć 9 filmów, z których zdecydowanie poleciłabym poniższe tytuły (więcej o każdym w kolejnych postach): Kedi – sekretne życie kotów (reż
Qlinarnie i Qlinarnielekkich serników to te ciasto też jest dla Was :D. Połączenia murzynka i sernika. Klasyka z klasykiem. Pyszne połączenie. Ciasto, które wychodzi mi zawsze i znika w jeden wieczór. Ciekawe kolorystycznie, w cudowne małe łatki. Zaznaczam, że to duża blacha ciasta. ~~SKŁADNIKI~~ Ciasto czekoladowe mąka 2 szkl. jaja 3 szt. ( osobno żółtka i białka ) cukier 3/4 szkl
Kuchnia Paulettes