się ciekawy aromat. Postanowiłam wypróbować nowy przepis na ciasto z ananasem. Akurat miałam kilka muszek na stanie więc pomyślałam, że akurat je wykorzystam. Ciasto mnie zawiodło, mokre i ciekawe w smaku, nie wiem jak wy ale ja właśnie takie ucierane lubię najbardziej:) Składniki na dużą prostokątną blachę 3 szklanki mąki 2 szklanki mielonych płatków owsianych 2 szklanki
ciastkarnia na kruchym spodzieakcji wyrażacie zgodę na taką publikację. Akcję ¡Viva España! mam przyjemność organizować z moimi przyjaciółmi, Asią i Piotrkiem, prowadzącymi portal na temat Hiszpanii , na którym możecie znaleźć mnóstwo ciekawych informacji dotyczących zabytków, kultury i kuchni tego wspaniałego kraju. Szczególnie dużo miejsca na portalu poświęcono hiszpańskim winom i winiarstwu w ogóle, ponieważ ta tematyka zajmuje bardzo ważne miejsce(...)Asia i Piotrek, zaś koszty wysyłki pokrywamy wspólnie. Nagrody wysyłamy tylko na terenie Polski. Jedna osoba może zostać wyróżniona tylko jedną nagrodą. Skąd czerpać hiszpańskie inspiracje? Dużo ciekawych przepisów na tradycyjne hiszpańskie potrawy znajdziecie w dziale Kuchnia na portalu Asi i Piotrka (prowadzeniem tego działu zajmuje się z kolei Asia). Na moim blogu również jest małe
Chilli Czosnek i Oliwapatelnię grillową Positano. Wynik testu jest absolutnie subiektywny. Wybaczcie mi ewentualne nieścisłości natury technicznej. Firmę Ballarini znałam ze słyszenia, wiedziałam, że proponuje produkty z wyższej półki. Mimo to, ciekawa byłam, czy rzeczywiście jakość produktów odpowiada famie firmy na rynku. Biorąc do ręki patelnię, od razu przekonujemy się o jej solidności. Za sprawą grubego dna wykonanego ze stali(...)napiszę list do Św. Mikołaja( czytaj: Mężowi dokładnie wytłumaczę o co mi chodzi) Aby patelnia dobrze Wam służyła, polecam zapoznanie się z instrukcją użytkowania( click ). Sama dowiedziałam się paru ciekawych rzeczy na temat jej konserwacji. To jeszcze nie koniec. Dzięki uprzejmości firmy Ballarini w następnym poście zaproszę Was na konkurs. Do wygrania oczywiście wysokiej klasy produkt Ballarini, dobrej włoskiej
Mia Cucina Sofietarazem podparta poszukiwaniami w Internecie. Inspiracja znaleziona na blogu z włoskimi potrawami Lucullian Delights . Ryż ugotowany na sypko, połączony z młodą, delikatną cukinią, orzeźwiającą cytryną i melisą. Całkiem ciekawe połączenie. Nazwaliśmy to sałatką na ciepło, ponieważ nie przychodziło nam inne określenie na to danie. A Wy jakbyście je nazwali? :-) Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu
Pora coś zjeśćŚledzi nie jadam! Po prostu ich nie lubię, bleee. A chyba nawet nigdy ich nie próbowałam? Wyglądają nieciekawie, więc pewnie też tak smakują (to jest moje wytłumaczenie). Ale święta to czas kiedy wszyscy gromadzą się przy świątecznym stole, czyli też śledziowi smakosze. Także ten przepis jest specjalnie dla Misia. Przepisów na śledzie jest od groma i ciut, ciut(...)pokroiłam w paski. W szczelnym słoiczku ułożyłam naprzemiennie śledzie i sos. Następnie schowałam do lodówki do przegryzienia na kilka godzin (w szczelnym pojemniku można je przechowywać kilka dni). Ciekawe czy będę smakowały Misiowi? Ja oczywiście nawet ich nie spróbowałam, więc z niecierpliwością czekam jego minę ;) ------------------------------------------------------------------------------------------------------------ -------------------- Powiązane posty: Moje świąteczne menu Świąteczne przygotowania
bastalenakoktajle. Lokalizacja w centrum powinna zachęcić. Otwarte już od 6:00! źródło: fanpage Kanapki i Dodatki Mandragora, ul. Rynek 9 Mandragora zaprasza na śniadania, ale co ciekawe, dopiero od godziny 12:00. Raczej będą korzystać z nich turyści i nocne marki, którzy lubią się wyspać. Tanio nie jest, ale kto chce spróbować żydowskiego śniadania to powinien być(...)wtedy pracuje. Ale dla pozostałych śniadania dostępne na miejscu i na wynos. Cen jakoś nie dałam rady się doszukać. źródło: fanpage Spinacz Cafe Zielony Talerzyk, ul. Królewska 3 Ciekawy wegetariański lokal na kulinarnej mapie Lublina. Codziennie inne menu, a w nim śniadania: pasty do pieczywa, owsianki, naleśniki czy koktajle. Na specjalne zamówienie np. jajecznica. Brzmi świeżo i smakowicie. Czynne
Pasja Smakutylko zielony groszek jest niedoceniony, chyba w ogóle strączkowe. Raczej są na uboczu kuchni, a to zdrowe białko jest (może konserwowe trochę mniej;) zawsze.oliwek 2012/02/07 18:18:25 bardzo ciekawa pasta :) ja tam groszek kocham :) Gość: monami, 213.134.163.7* 2012/02/07 23:02:09 uwielbiam taką pastę :) wolę ze świeżego groszku, ale z konserwowego też pyszna. sowa_nie_sowa 2012/02/08(...)automatycznie mi nie wyswietla sie . W sumie to nie zdazylo mi sie to jeszcze na innych blogach a tez ich troszke mam.. Dalej probuje cos z tym zrobic ... ciekawa jestem tez czy sa inne osoby co maja podobny problem? basia3005 2012/02/12 12:46:09 jesli chodzi o subskrypcje to moge to zrobic na twoje nowe tematy, ale dalej
Zdrowa Kuchnia Sowyserduszko, kwiat, a nawet kontur zamku księżniczki - ostrymi nożyczkami wycinamy szablon. Kładziemy kartkę na posmarowanym wierzchu tortu i przez siteczko, delikatnie, aczkolwiek dokładnie, posypujemy otwór kakao. Gotowe szablony z ciekawymi elementami można kupić w specjalistycznych sklepach z artykułami dla cukiernictwa. Warto także, rozejrzeć się w sklepach z zabawkami dla dzieci. Często można znaleźć książeczki z gotowymi szablonami lub pojedyncze
kolorowotorcikowoZaciekawił nas także piróg jaglany, więc i on dołączył do naszych zakupów. Na koniec spróbowałam jeszcze kieliszeczek Krupnika Pszczelowolskiego i zdecydowałam, że buteleczkę musimy kupić do domu. Wydarzenie ciekawe i z pewnością warte uwagi , ale mam nadzieje, że następnym razem będzie jeszcze lepiej rozreklamowane i ściągnie więcej zarówno uczestników, jak i wystawców. po więcej zdjęć zapraszam
Pasja Smakusię być na kilku ciekawych wydarzeniach kulinarnych , opisać kilka restauracji i uczestniczyć w dwóch edycjach Food Blogger Fest. Brałam udział także w warsztatach kulinarnych i poznałam wiele ciekawych osób. Uważam, że rozwój mojego bloga dopiero się tak naprawdę zaczyna. Od niedawna poświęcam mu tyle uwagi na ile zasługuje i staram się, by był coraz lepszy. I wierzcie
Pasja SmakuDługo zachowujący świeżość, pełen aromatu ziół, z ciekawym posmakiem cukinii - zielone zdrowie na talerzu! Zainspirowałam się ciekawym przepisem konhambos ze Smakera na chleb z cukinią , wprowadzając jednak pewne modyfikacje. Składniki na 1 okrągły bochenek: 300g maki pszennej 2 łyżeczki suchych drożdży (7g) 180 ml ciepłej wody 2 łyżeczki płynnego miodu - u mnie ciemny, gryczany - jeśli lubi
Grunt to przepis!Powyższe zdjęcie stanowi mały rebus. Patrząc na deskę pełną warzyw można wymyślić wiele ciekawych potraw. Traf chciał, że padło na warzywny krem. Skusiła mnie do tego propozycja mojej siostry, która poprosiła o więcej dań rozgrzewających, które sprawią, że nie tylko zrobi nam się cieplej na brzusiu, ale także ubarwią tę niewdzięczną aurę panującą na zewnątrz. Bardzo lubię robić zupy(...)niej gniazda nasienne. Układamy na foli aluminiowej bądź blaszce i pieczemy około 40 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu zdejmujemy skórkę, kroimy w kostkę i dorzucamy do zupy. Ciekawym dodatkiem będą też chrupiące chipsy z selera, które wystarczy wysuszyć chwilę w piekarniku. Ugotowane warzywa miksujemy blenderem w garnku, po czym doprawiamy i zagotowujemy jeszcze przez chwilę. Podajemy na talerz
Sajkofanka smakuktóre często wykorzystuję, jeśli planuję jakieś rodzinne obiadki. Dlaczego? Po prostu są smaczne i sprawdzone. Tym razem wybrałam przepis, który bardzo mnie zaskoczył - pierniczki z miętą. Bardzo ciekawe połączenie - nie sądzicie? Z wielką niepewnością zabrałam się do dzieła. Do miski powoli wędrowały składniki, a zapach mięty rozchodził się po całej kuchni. Akurat miałam zapasy mięty ususzonej(...)ciasteczka, które w żaden sposób nie przypominały pierników, które dotąd znałam! Amoniak sprawił, że stały się bardzo puszyste, zaś mięta i miód nadały niezwykłego smaku i aromatu. Bardzo ciekawy miks smaków, który polecam Wam jako kolejne wyzwanie na karnawałowe słodkości :) Pierniczki miętowe warszawskie 3 szklanki mąki pół łyżeczki amoniaku szklanka miodu łyżeczka suszonej roztartej na proszek mięty
Sajkofanka smakuCiekawe co Amerykanie mięli na myśli nazywając tę tartę Cherry pie: tartę z czereśniami czy z wiśniami? Czyżby posiadali “tylko” jedno słowo na nazwanie obu owoców? A może cherries to czereśnie, a sour cherries to wiśnie? Jak zwał tak zwał, a ja zapraszam na obłędną tartę z czereśniami. Tarta wyszła pyszna: bardzo aromatyczna(...)mocno owocowa, z cudownie gęstym nadzieniem, o lekko cynamonowym smaku. W oryginale dodaje się jeszcze aromat migdałowy, ja posypałam spód mączką migdałową zmieszaną z brązowym cukrem, co dało baardzo ciekawy efekt. Natomiast ciasto, być może przez dodanie lodowatej wody wyszło nieziemsko kruche, wprost rozpływajace się w ustach. Na koniec powiem jeszcze: jedzcie czereśnie zawsze i wszędzie, ponieważ są naprawdę zdrowe
Mia Cucina Sofieta