Kakaowy piernik z brandy i bakaliami / Cocoa gingerbread with brandy and dried fruits 176Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Dodawaj po 1 jajku i dalej miksuj. Wsyp mąkę wymieszaną z pozostałymi składnikami, wlej miód i dokładnie wymieszaj. Na koniec przełóż do ciasta bakalie wraz z brandy, wymieszaj. Piekarnik rozgrzej do 140°C. Ciasto przełóż do wysmarowanej keksówki o długości 23-25 cm. Piecz 2 godziny. Ozdób skórką pomarańczową. Ingredients: (cake
Delicious Place
Świąteczny murzynek w polewie czekoladowej. 137sztywno. Żółtka wmieszać do ostygniętej masy czekoladowej. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać dokładnie. Na samym końcu wmieszać delikatnie ubitą pianę z białek. Ciasto przełożyć do foremki w kształcie gwiazdy lub zwykłej tortownicy. Piec w temp. 180C około 45 min. Sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest suche. Po ostygnięciu polać polewą czekoladową i posypać płatkami migdałowymi
Radość kipiąca uśmiechem.
Ciasto marchewkowe z orzechami 158Wypieki świąteczne kojarzą mi się nie tylko z sernikiem, makowcem czy mazurkiem ale również z aromatycznymi ciastami z dodatkiem pachnących przypraw korzennych i orzechów. Jednym z nich jest ciasto marchewkowe z polewą czekoladową i orzechami włoskimi. Puszyste, wilgotne, pachnące cynamonem, znika ze stołu w ekspresowym tempie. Czytaj więcej
Czekoladowa muffinka
Ciasto bez pieczenia z kremem ajerkoniakowym 152jest najprostsze ciasto jakie chyba zrobiłam tak naprawdę potrzebnych jest pięć składników: budyń, mleko, ajerkoniak, masło i herbatniki. Czy to nie cudowne? Minimum pracy przy maksimum zadowolenia z efektu. A do tego jest tanie. Z tych kilku elementów wyjdzie wam proste, ale przepyszne ciasto, idealne na świąteczny stół tylko dla waszych najbliższych, bo wiadomo, że nie ma co się spotkać
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Owsianka w kulkach 120Trochę inna owsianka z mnóstwem dobrych rzeczy Owsianka w kulkach to świetne drugie śniadanie . Składniki na 20 sztuk: 25 sztuk suszonych śliwek 150 g masła ½ szklanki
Słodki sentyment
Makowy pleśniak - pyszne ciasto z makiem 178Jeśli jesteście fanami tradycyjnego ciasta Pleśniak - to spróbujcie koniecznie tej wersji z makiem. Na zbliżające się święta będzie idealne. Kruche ciasto z masą makową i pianką z białek to zdecydowanie pyszne połączenie. Polecam
Swojskie jedzonko
Torcik Napoleon na ciastkach francuskich 163warstwę ciastek, wyłożyć 1/3 masy, ułożyć kolejną warstwę ciastek. Czynność powtarzać do czasu aż uzyskamy 3 warstwy ciastek i kremu. Wierzch torcika posypać pokruszonymi ciastkami i uprażonymi płatkami migdałów. Ciasto schłodzić w lodówce przez
Smakołyki Asi
Sernik cappuccino na zimno 139Kremowy i puszysty sernik na zimno o smaku kawy? O taaak, to brzmi bardzo pysznie! Dziś właśnie przychodzę do Was z takim smakowitym pomysłem na ciasto bez pieczenia. Sernik capuccino na zimno jest bardzo prosty do przygotowania i idealnie będzie pasował do naszego świątecznego stołu. Spód przygotowałam z herbatników z dodatkiem cynamonu, a sernikowa masa to biały ser zmiksowany(...)cukru pudru 125 ml espresso 6 łyżeczek żelatyny Galaretka kawowa 100 ml espresso 1 łyżeczka żelatyny Dodatkowo: kakao do posypania Wykonanie Składniki na spód ciasta dokładnie blendujemy, a następnie wykładamy na dno tortownicy, delikatnie dociskając masę do dna. Tortownicę wkładamy do lodówki. Sześć łyżeczek żelatyny wsypujemy do gorącego espresso i zostawiamy na 5 minut do namoczenia. Dokładnie mieszamy
Kulinarne przygody Gatity
Kluski z makiem czyli Mohnnudel 127Wykonanie: 1. Umyte ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, a następnie przeciśnij przez praskę lub przez gęste sito. 2. Następnie zagnieć ziemniaki z mąką, skrobią ziemniaczaną i jajkiem aby uformować ciasto. 3. Ciasto podziel na 3 – 4 części i z każdej uformuj walec o grubości kciuka. Następnie pokrój w kawałki długości ok 3 cm. Uformuj z nich ładne kluski, tworząc lekko
Kuchnia Na Wypasie
Czekoladowe ciasteczka 131chlebową, kakao, sodę, proszek do pieczenia i cukier trzcinowy. Dodać pokrojone na kawałki zimne masło, rozdrabniać je między palcami. Wbić jajko, wsypać połowę czekoladowych kropelek oraz wlać mleko, wyrobić ciasto. Z czekoladowego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać je w dużych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulkę rozpłaszczać dłonią, formując okrągły kształt. W tak przygotowane ciasteczka
niecodziennikpary