ciasto - 164325 przepisów (strona:5457/10955)

Waniliowe muffinki z mini piegami i kremem z mleka skondensowanego 165

paterze. Bardzo polecam . Papierowe papilotki ze zdjęcia kupicie w niezawodnym internetowym  sklepie Dr.Oetker ,   jest tam wszystko co potrzebne do wypieków J   Składniki na 12 sztuk: Ciasto: 16 dag miękkiego masła 18 dag mąki pszennej tortowej 12 dag cukru 3 duże jajka 1 łyżeczka pasty waniliowej Dr.Oetker 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki mleka(...)mąkę wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia, całość krótko zmiksować, na sam koniec wlać mleko i ponownie zmiksować.   Wsypać kolorową posypkę-mini piegi i wymieszać delikatnie szpatułką. Porcje ciasta nakładać łyżką do trochę większej połowy objętości foremek na muffinki. Piec babeczki około 25 minut aż się ładnie zrumienią. Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach. Krem: Składniki na krem również powinny

Wanilia i Kardamon
Kostka czekoladowo orzechowa na waflu 171

jajek i delikatnie, ale dokładnie łączymy przy pomocy szpatułki. Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia (wystarczy cienki pasek w jedną i drugą stronę, by było za co złapać ciasto przy wyciąganiu z foremki). a następnie układamy płat wafla, docinając do wymiarów formy. Przelewamy biszkopt i wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Pieczemy ok 25 minut. Studzimy. Beza orzechowa: Białka(...)rondelku z grubym dnem rozpuszczamy masło uważając by się nie przypaliło. Dodajemy przesiany z kakao cukier puder oraz mleko. Mieszamy do połączenia, ale nie gotujemy. Gorącą rozprowadzamy po wierzchu ciasta (waflu). Odstawiamy do zastygnięcia.  Przełożenie: Biszkopt kakaowy (waflem do dołu)- połowa kremu- ułożone w niewielkich odstępach ptasie mleczko- reszta kremu- beza orzechowa (waflem do góry)- polewa

Kuchnia w czekoladzie
Babka ze skórką pomarańczową 141

połowy cytryny Margarynę ucieramy z cukrem dodając po jednym jajku i po trochu mąki i resztę składników. Skórkę z pomarańczy razem z syropem warto rozdrobnić w blenderze, dodajemy do ciasta razem z zokiem z cytryny Ciasto wkładamy do formy i pieczemy ok 50 min w temp 180 st, sprawdzamy patyczkiem Babkę po wystudzeniu polewamy polewą czekoladową

Gotowanie jest łatwe
Bułeczki razowe nadziewane, wędliną, groszkiem i serem 138

wody odlać pół szklanki, dodać cukier i rozpuścić drożdże. Odstawić na 15 minut pod przykryciem. Do mąki dodać sól, pozostałą wodę, rozpuszczone drożdże i olej. Wyrabiać ciasto przez kilka minut po czym odstawić do wyrośnięcia na minimum 5 godzin. Po upływie tego czasu podzielić ciasto na 8-10 części.Każdą część spłaszczyć na placek,posmarować środek odrobiną przecieru pomidorowego, dodać

zielonacukinka
Babka bananowa z polewą czekoladową 608

dodaję rozgniecione banany, wlewam olej i mleko, cały czas miksuję. Dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Chwilkę jeszcze miksuję na wolnych obrotach, tylko do połączenia składników. Ciasto przekładam do uprzednio wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy z kominkiem. Wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę w 160 stopniach ( grzałka góra-dół ) około 50 minut, do suchego patyczka(...)dodaję masło i mleko. Miseczkę wkładam do mikrofalówki na 30 sekund do rozpuszczenia. Rozpuszczoną polewę dokładnie mieszam i rozprowadzam na przestudzonej babce. Babkę przechowuję w plastykowym, zamykanym pojemniku na ciasto, utrzymuje świeżość nawet do 4 dni. Smacznego :)      Poniżej podam jeszcze kilka moich przepisów na babki ( wystarczy kliknąć w tytuł a ukaże się przepis ) zapraszam : Kolorowa babka trójsmakowa

Kuchnia z widokiem na ogród
Sernik karmelowy 178

Wielkanoc to nie tylko mazurek i baba. Czym byłaby popołudniowa kawa bez pysznego sernika? Jeżeli nie macie pomysłu na pyszne i szybkie ciasto na święta lub po prostu na weekend to zasmakujecie w tym serniku, bo robi się go bardzo szybko i jest bardzo delikatny w smaku. Spróbujcie :)  Składniki: 1 kg sera z wiaderka 125 g serka mascarpone(...)pojemnik z wodą na dno i powyżej sernik. Pieczemy przez około 75-80 minut. Studzimy. Na przestudzony sernik wykładamy lekko posolony karmel i posypujemy górę orzeszkami. Przed podaniem chłodzimy ciasto przez noc w lodówce.   Smacznego

ChilliJemy
Zbiór pomysłów na Wielkanoc 148

waflu Adwokatowy sernik Sernik z białą czekoladą Sernik z brzoskwiniami Sernik Isaura Babka z daktylami w czekoladowej polewie Babka piaskowa Brioszka z bakaliami Słonecznikowice z pianką krówkową Tofinek Sezamowiec Ciasto miodowo-śmietankowe Placek z serkiem waniliowym Orzechowiec Coś na słono – klika przepisów na Wielkanocne pyszności: Sernik wytrawny Jajka faszerowane śledziem Wieprzowa pieczeń rzymska Pasztet drobiowy w boczku Żurek Paszteciki(...)białą kiełbasą w cieście francuskim Sałatka ryżowa Sałatka Szwajcarska Sałatka kijowska Sałatka jarzynowa Warstwowa z tuńczykiem i orzeszkami Sałatka z brokułem i tortellini Artykuł Zbiór pomysłów na Wielkanoc pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Puszysta babka piaskowa 136

Przepis na niezwykle puszystą babkę piaskową o aromacie cytryny. Czas przygotowania: 30 min Czas pieczenia: 45 min   Składniki: 6 żółtek 3 białka 150 g miękkiego

Słodki Blog
Budyń szejkowy z chia 126

Zdrowo i pysznie – budyń szejkowy z chia. Deser bez wyrzutów sumienia Składniki: 400 ml zimnej wody 1 ½ miarki szejka waniliowego (użyłam JuicePlus+ , więcej info znajdziesz tutaj

Słodki sentyment
Ciasto kakaowe z jabłkami 125

masy jajecznej, cały czas miksując robotem. Na końcu dodać cynamon i dokładnie wymieszać. Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Dodać je do ciasta i wymieszać łyżką drewnianą. Podłużną formę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać do niej ciasto, wyrównać wierzch, następnie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 min w temp 180stC. Upieczone wyjąć

przepisy- Milki
Wilgotna babka serowo- pistacjowa 183

babka, to zdecydowanie "polecajka" dla osób lubiących nabiał i biały ser, ponieważ jest on mocno wyczuwalny. Dzięki niemu też, ciasto jest bardzo wilgotne, a odpowiednio przechowywane (pod przykryciem) długo zachowuje świeżość. Kolejnym elementem który może zaskoczyć prócz samej babki, jest jej polewa przygotowana na bazie słodkiej śmietany. Błyszcząca, delikatna i bardzo mleczna. Propozycja dla odważnych, czy znajdą się tu tacy(...)Babkę pozostawiamy w formie przynajmniej pół godziny, a następnie ostrożnie wyciągamy. Studzimy całkowicie i przygotowujemy polewę. Śmietanę łączymy z przesianym cukrem pudrem tak by nie było grudek. Polewamy po cieście (ma spłynąć, pozostawiając cienką warstwę), dekorujemy pistacjami. Do swojej babki użyłam także 2 łyżki oleju z pestek dyni, mając nadzieję na piękny zielony kolor, jednak jak widać- brak spektakularnego efektu

Kuchnia w czekoladzie
Kostka cytrynowa 148

cytrynowy: 5 jajek 200 g cukru cukier waniliowy 100 g masła 3 cytryny 1,5 łyżki żelatyny  1/4 szkl. wody    Przygotowanie: spód: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, owijamy folią i odkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rwiemy na kawałki, którymi zapełniamy dno formy wyłożonej papierem do pieczenia.  Pieczemy w 180 stopniach przez

Bon appetit mon amie
Babka z majonezem 139

przepisie słyszałam już od jakiegoś czasu i postanowiłam wypróbować. Babka jest delikatna i jak najbardziej babkowata. NA wierzchu lekki lukier cytrynowy, który nadaje lekkiego smaku i wsiąka w ciasto nie tworząc grubej skorupy. Można ozdobić dowolnie, ja postawiłam na prostotę i kilka pereł na wierzchu. Smacznych świąt Wam życzę. Babka z majonezem Ciasto: 4 jajka w temperaturze pokojowej

Smaczny zeszyt
Ciasto marchewkowe z orzechami 153

Długo szukałam ciasta marchewkowego, które mnie zachwyci. Od lat robiłam ciasto marchewkowo-orzechowe , które prawie nie zawiera mąki, ale chciałam spróbować czegoś bardziej tradycyjnego. Niedawno testując różne opcje znalazłam ten przepis (z Kuchni Lidla), który jest dokładnie tym, czego szukałam - wilgotne, ale niezbyt ciężke, lekko puszyste, z chrupiącymi orzechami włoskimi. Zmniejszyłam ilość cukru, szklanka na tę ilość w zupełności wystarczy

Kulinarne Inspiracje
Makowa panienka z masą karpatkową 264

Przepyszna bo szybko znikła składniki na ciasto pieczemy w blaszce 24 na 24 lub tortownica 1 szklanka cukru kryształu 5 dużych jajek lub 6 małych proszek do pieczenia 1 łyzeczka \ 1/2 szklanki maku suchego 1/2 szklanki kokosu najlepiej kolorowy kokos przygotowanie białka ubijamy na sztywną pianę ,dodając cukier kryształ .Potem na powolnych obrotach mieszać i dodać zółtka .Potem tylko wsypać(...)mąkę i proszek do pieczenia i mieszać łyżką a na końcu mak i kokos . ciasto wlewamy do przygotowanej wcześniej blaszki i pieczemy ok 45min 170st . przepis na karpatkę kazdy zna ale tu zostawiam link ,można też zrobić gotową masę ze sklepu

Moje Wyroby

Proponowane wyszukiwania