Kladdkaka – ciasto czekoladowe 280Kladdkaka to jedno z podstawowych szwedzkich ciast. Chyba nawet już dzieci potrafią je zrobić bez problemów. Najlepsze jest to, że wszystkie składniki prawie zawsze mamy w domu a wykonanie zajmuje koło 20 minut. Wiec można je zrobić dosłownie w ostatniej chwili. Dodatkowo nie powstanie z niego zakalec bo jego konsystencja właśnie taka powinna być: mocno wilgotna, delikatnie ciągnąca. W zasadzie(...)ostygnięcia. Jajka mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę z kakao. Do jajek z cukrem dodajemy ostudzone masło a następnie mąkę z kakao. Całość mieszamy starając się nie napowietrzać ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 12 minut. Idealnie smakuje podane z łyżeczką gęstej 34% śmietany i malinami lub bitą śmietaną
Mohiella
ciasto ucierane dla leniwych 228Bardzo fajnie się je robi a przede-wszystkim ładnie wyrasta .Do tego ciasta nadają się wszystkie owoce .Można nawet dać kruszonkę ale ja nie robiłam 30 min zrobienie ciasta , a następne 30 min pieczenie. Wystarczy tylko mieć podstawowe składniki 1 cała 1/2 szklanka mąki tortowej 4 jajka 3/4 szklanki cukru kryształu 1/2 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia łyżka
Moje Wyroby
Ciasto ze śliwkami - najprostsze 140proszku do pieczenia 5 jaj 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki oleju śliwki Przygotowanie: Całe jajka utrzeć z cukrem Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem- połączyć dokładnie Wlewać stopniowo olej, ucierać Ciasto wylać do wysmarowanej foremki, na wierzchu ułożyć wypestkowane śliwki skórką do góry Piec w nagrzanym piekarniku do 180-190*C przez ok.40-50 min. do suchego patyczka. P rzygotowanie tego ciasta
Proste Potrawy
Zielone muffinki ze szpinakiem. 137Przepis na pyszne muffinki z dodatkiem szpinaku. Bardzo smaczne, zdrowe i łatwe do przygotowania w pięknym zielonym kolorze. Nadają się świetnie na szkolne drugie śniadanie. Jeśli
To co lubię - gotuję i polecam
Ciasto serowo-piernikowe 365Składniki: ciasto: 4 jajka 250 g mąki 200 g powideł śliwkowych 1/2 szklanki erytrytolu 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 łyżka przyprawy do piernika po pół łyżeczki proszku do pieczenia i … Czytaj dalej Ciasto serowo-piernikowe
czarrna od kuchni
Pieczony naleśnik czyli Dutch Baby 129garście jeżyn 1 łyżka cukru do jeżyn figi cukier puder do oprószenia 250 g jogurt naturalny Wykonanie Jaja, mleko, mąkę, cukier, przyprawy i sól miksujemy, aż ciasto będzie gładkie, bez mącznych grudek. Patelnię żeliwną lub inne żaroodporne naczynie wstawiamy do zimnego piekarnika. Włączamy piekarnik i nagrzewamy do temperatury 200°C. Kiedy piekarnik osiągnie ustawioną temperaturę nagrzewamy naczynie dodatkowe 10 minut(...)kładziemy masło i podgrzewamy jeszcze 1 -2 minutę. Następnie ostrożnie z pomocą rękawic ochronnych wyjmujemy patelnię z piekarnika i rozprowadzamy masło równomiernie po dnie i bokach patelni. Wlewamy przygotowane ciasto na gorącą patelnię i ponownie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 20 minut lub do momentu, aż naleśnik będzie złotobrązowy i “nadmuchany ” na krawędzi. W czasie kiedy naleśnik się
Tajemnice Smaku
Tort kawowo-śmietankowy 156masy jajecznej dodajemy partiami mąkę oraz roztopione i wystudzone masło i delikatnie mieszamy (możemy też miksować na najniższych obrotach tylko do połączenia składników). 4) Tak przygotowane ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 18 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 25 minut (do suchego patyczka). 2. Krem kawowy(...)kremem śmietankowym. Tak przygotowany tort wstawiamy do lodówki najlepiej na noc. Następnie, gdy tort już będzie schłodzony delikatnie smarujemy jego boki, tak aby przez warstwę kremu delikatnie prześwitywały blaty ciasta. 6. Czekoladowy drip: 1) W garnuszku podgrzewamy śmietankę (nie zagotowujemy), dodajemy do niej połamaną czekoladę i mieszamy aż czekolada się rozpuści. Następnie odstawiamy żeby
Na kulinarnym poligonie
Wafle przekładane masą z mleka w proszku. 135Wafle przekładane masą, dżemem, marmoladą, kto z nas ich nie zna, smak dzieciństwa. Jeden z kultowych deserów z czasów PRL. Robi się je szybko i jeszcze
To co lubię - gotuję i polecam
Tarta jeżynowa 151W ten pochmurny, deszczowy dzień zapraszam na pyszną słoneczną tartę. Lekka i delikatna, musicie spróbować. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Tarta jeżynowa Składniki 250 g ciasteczek ( ja
To co lubię - gotuję i polecam
Jabłecznik z bezą 166hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Idealne ciasto do popołudniowej herbatki jak i do imieninowej kawy Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle(...)posypać płatkami migdałowymi. Bezę suszyć około godziny w 120 stopniach do chrupkości i lekkiego spękania. Jeśli, to konieczne wydłużyć czas pieczenia. Wystudzoną bezę wyłożyć na masę śmietanową i schłodzić ciasto
W garach u Gosi
Tort bezowy z ajerkoniakiem 154Jeden z najlepszych tortów bezowych jakie do tej pory jadłam, jest po prostu obłędny. Idealny na święta lub szaloną noc Sylwestrową. Zapraszam :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj
To co lubię - gotuję i polecam
Tort bezowy z kremem kawowym 139Jeśli zjedliście już wszystkie smakołyki świąteczne to zapraszam Was na kolejną pyszną bezę tym razem z kremem kawowym. Z ajerkoniakiem była pyszna „klik” mam
To co lubię - gotuję i polecam
Kokosanki 126Pyszne, chrupiące z wierzchu i delikatne w środku, pachnące kokosem. Do popołudniowej kawy idealne. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Kokosanki Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 20
To co lubię - gotuję i polecam