Składniki na jedną chałkę gigant albo na dwie normalne. Chałka ekspresowa – ponieważ ciasto odstawiamy tylko na 40 minut a nie na całą noc Składniki: 40 g drożdży świeżych, 5 żółtek, 1 mała łyżeczka cukru, 3 i 1/2 szklanki mąki, 1 szklanka ciepłej wody, 20 g masła, 3 łyżki miodu, 1 łyżeczka soli, 8 gram cukru waniliowego (1 czubata łyżeczka(...)miodem i dodać do reszty lekko wystudzone. Wszystko wymieszać trzepaczką do jajek. Dodać sól i przesianą mąkę i wszystko wymieszać drewnianą łyżką. Składniki mieszać przez około 5 minut. Ciasto odstawić na ok. 40 minut, miskę nakryć czystą ściereczką. Po tym czasie przełożyć ciasto na stolnice podsypaną mąka i wyrabiać je jeszcze przez ok 5 minut. Dodając jeszcze mąki w razie
rozgotowanaciast często potrzebny jest biszkopt. Problem w tym, że z mąki innej niż biała on nie wyjdzie (a przynajmniej mnie jeszcze nie udało się dokonać takiego wyczynu). Rozwiązaniem okazał się ‚biszkopt’ bez dodatku mąki, bazujący na jajach i serkach śmietankowych (przepis znalazłam tutaj ). Okazuje się, że smakuje prawie jak zwykły biszkopt. Ba, jest nawet lepszy, bo nie jest taki suchy(...)żeby masa była puszysta, więc nie można mieszać zbyt długo. Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia albo bardzo hojnie smarujemy tłuszczem, np. olejem kokosowym. Do keksówki wlewamy naszą masę ciasta i pieczemy przez około 30min w piekarniku nagrzanym do 150˚C – termoobieg – aż ciacho zrobi się pięknie złote (czas zależy w znacznym stopniu od piekarnika). Uchylamy piekarnik i dajemy ciachu
Jak gotować i nie zwariowaćwszystkich wielbicieli batonika bounty, kokosanek oraz kokosu to ciasto na pewno wam posmakuje. W dodatku robi się je bardzo szybko i bardzo szybko też znika ;) Składniki na tortownicę o śred. 24 cm 3 jajka niecałe 3/4 szkl cukru 3 łyżeczki budyniu waniliowego w proszku bez cukru 4 łyżki mleka 150 gr masła roztopionego i ostudzonego 250-300 gr wiórków kokosowych(...)okienek czekolady gorzkiej do polewy + 3-4 łyżeczki słodkiej śmietany 30 % lub 36 % 1. Zanim zaczniemy przygotowywać ciasto rozgrzejmy piekarnik do 180-190 stopni. 2. Roztrzepujemy jajka z cukrem ( możemy za pomocą widelca bądź trzepaczki). Kokos łączymy z roztopionym masłem. Przekładamy go do jajek i dodajemy budyń proszku oraz mleko. Gdyby całość była za rzadka to dosypujemy jeszcze kokosu, jeśli
Gotowanie...to proste !ciasto wykonałam na swoje urodziny. Czekało gdzieś w archiwum, by w końcu ujrzeć światło dzienne. Jest pyszne! Ja miałam do niego kupione beziki ze sklepu. Czym mniejsze tym lepiej, gdyż wtedy ładnie można ozdobić nimi ciasto i wygodniej jest kroić na kawałki. Polecam fanom krówek i toffi! Dla kogo: dla kochających krówki i masę toffi pod każdą postacią dla szukających(...)inspiracji na efektowne ciasto dla...każdego! Składniki na biszkopt: 4 jajka pół szklanki mąki pół szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę budyniową: 0,5 litra mleka 200g masła 0,5 szklanki cukru 2 czubate łyżki mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju Składniki na dekorację: 150-170g bezów (ja miałam kupowane, mogą
Mania Wypiekaniajednocześnie zachwyceni. Na blogu jest już przepis na pączki z serka, ale był to ser risotta z dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Nie są to tradycyjne pączki , gdyż bazą tego ciasta jest serek kanapkowy i mąka pszenna wymieszana z krupczatką. Pączki są wielkości małej mandarynki. Pączki przygotowuje się błyskawicznie, nie mają drożdży, rosną dzięki dodaniu proszku do pieczenia. Nie są idealnie okrągłe(...)gdyż ciasto nabierane jest łyżką stołową. Te pączki to świetna alternatywa dla osób, które nie mają czasu na przygotowanie tradycyjnych pączków na drożdżach. Te pączki mają jedną wadę, są bardzo smaczne i domowników trzeba od nich odciągać. Polecam inne moje przepisy na pączki tradycyjne i nie tylko: pączki z jabłkami mini pączki pomarańczowe serowe pączki nadziewane frużeliną Pączki z konfiturą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWybrany przez was na facebooku przepis na ciasto. Nie bójcie się, ono tylko wygląda na skomplikowane. Jego przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale wszystkie warstwy można upiec wcześniej. Ciasto dosyć dobrze przechowuje się w lodówce, więc spokojnie można je złożyć dzień przed planowanym podaniem :) ciasto miodowe : 1 jajko 70 g cukru 1 łyżka miodu
Polska ZupaCzęsto spotykam się z pytaniem, jak zrobić tradycyjną kruszonkę na ciasto :) Przedstawiam bardzo prosty przepis. Składniki: 10 łyżek cukru 10 łyżek mąki 10 łyżek oleju Wykonanie: Wymieszać składniki na kruszonkę, posypać po cieście. Piec tak jak ciasto
Tradycyjna KuchniaKolejny wypróbowany przepis na kruche ciasto. Składniki: ½ kg mąki, 25 dag masła, 3 żółtka, 1 ½ szklanki cukru pudru, 1 cukier waniliowy, 2 łyżki smalcu, 4 łyżki maku, szczypta proszku do pieczenia, Wykonanie: Mąkę skruszyć ze składnikami oprócz masła. Następnie dodać masło, wyrobić gładkie kruche ciasto, włożyć na pół godziny do lodówki. Piec w temperaturze 190 stopni około 15 minut(...)ciasto rozwałkowane jest
Tradycyjna KuchniaKuchni Świata ; w ostateczności może być zwykłe) 1/2 szklanki oleju Wierzch bezowy: 2 białka 1 szczypta soli 60g cukru 60g wiórek kokosowych 3/4 łyżki mąki pszennej Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i dokładnie wyrobić. Ciasto wyłożyć na blachę wysłaną papierem do pieczenia i podpiec około 10-15 minut w 180 stopniach. W międzyczasie przygotować masę serową. Wszystkie składniki masy(...)sztywno (z dodatkiem soli i cukru). (Cukier wsypać w połowie ubijania.) Dodać wiórki i mąkę. Wszystko razem dokładnie (i delikatnie) wymieszać i przełożyć (równomiernie) na gorący sernik. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika - na 20 minut. Po ostudzeniu (przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika) wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc). (Przed podaniem wierzch oprószyłam cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi
Di gotujerozpuszczamy z cukrem, mieszamy do rozpuszczenia cukru, odstawiamy do przestudzenia. Jajka w całości ubijamy widelcem. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i łączymy z resztą składników. Zagniatamy elastyczne, miękkie ciasto, przykrywamy szczenie folią do żywności i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, ok. 50-60 minut. 2. Wyrośnięte ciasto przekładamy na omączony blat kuchenny, przyciskami dłońmi tworząc koło, grubość(...)ciasta powinna mieć ok 1 cm. Wykrawamy kółeczka, rozciągamy każde delikatnie, nadziewamy dżemem, dokładnie sklejamy i formujemy zgrabną kulkę. Gotowe pączki układamy w przygotowanych papierowych lub silikonowych papilotkach. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 35-40 minut. 3. Czas pieczenia ok. 15-20 minut, aż pączki będą rumiane. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C. Upieczone i wystudzone pączki można polać lukrem
Apetyczna babeczkabiszkopt: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ubijając dodać cukier, następnie żółtka, olej i miksować nadal. Nie przerywając ubijania dodać przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i kakao. Ciasto wyłożyć do małej foremki, którą wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170 stopni i piec około 25 minut, sprawdzając, czy biszkopt jest już gotowy. Wyjąć, ostudzić i przeciąć
Ania i Marcin gotujątort wziął, ale że słodycze ze świeczkami piekli już Grecy i Egipcjanie, dla bogów oczywiście. Wtykali tam świeczki i wierzyli, że dym zaniesie prośby do bogów. Germanie także piekli ciasta na... Święto Bożego Narodzenia - dla Dzieciątka Jezus, przy czym trzeba tutaj dodać, że nie zawsze to były torty takie jakie znamy teraz, przypominały raczej zwykłe ciasta, niektórzy używają stwierdzenia "bread(...)zapominajmy o upieczonym już leśnym mchu i gościach. Co prawda świeczki były, Artemis zadowolona, ale coś dobrego by zjedli. Dla gości upiekliśmy sernik z jagodami i przełożyliśmy ciasto kremem i owocami. Niestety nie udało mi się uchwycić zdjęcia na stole, bo zostało mi już tylko to... Także tego - goście syci i solenizant cały uhahany
Przepysznik - BLW i nie tylkoWilgotne ciasto z czekoladą zawładnie umysłem każdego łasucha, polecam gorąco. Ciasto jest puszyste, wilgotne i bardzo smakowite. Ciasto dyniowe z czekoladą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniedodatkiem śmietany. Bardzo puszysta, długo świeża. Dodatek cieniutkiej warstwy serowej pod maślaną kruszonką dodatkowo podkręca jej smak. Oczywiście zamiast warstwy sera spokojnie możemy użyć dowolnych owoców, ciasto nie straci na pewno przez to na smaku :)) Składniki: 550g maki 40g świeżych drożdży 200ml śmietany 18% 1 szkl. mleka 2 jajka 150g cukru 100g roztopionego masła szczypta soli Warstwa serowa(...)wystudzone masło. Wyrabiamy przy użyciu haków. Gdy cisto będzie lśniące, a wszystkie składniki połączą się miskę przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na ok 1 godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi objętość wykładamy je na blaszkę wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą. Na ciasto wykładamy cienką warstwę serową, na nią kruszonkę. Odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 15-20 minut w ciepłe
Walijskie Pichceniedzieciństwa lubię ciasta z makiem. To przygotowuje się dość szybko. Polecam! Składniki: Biszkopt (blaszka 24x28cm): 4 jajka 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Masa makowa: 20 dag mielonego maku (użyłam gotowego suchego mielonego maku) 3 jajka 25 dag margaryny 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki cukru aromat(...)Sposób wykonania: 1. Zrobić biszkopt: białka ubić ze szczyptą soli, stopniowo dodawać cukier, a potem żółtka. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszać, a na koniec dodać olej. Ciasto wyłożyć na blaszkę i piec ok 30-40 minut w 180 st. C. Po wystudzeniu podzielić na dwa blaty. 2. Zrobić masę makową: w rondelku margarynę rozpuścić z cukrem
Kuchnia domowa Ani