ciasto - 163312 przepisów (strona:4546/10888)

Zimowa chata bartnika i "Lato leśnych ludzi" 248

przeczytałam je do końca. Do tej pory czytywałam sobie zimą sam początek z niesamowitymi opisami przyrody budzącej się do życia na przedwiośniu. Postać Rosomaka podsunęła mi na myśl zrobienie ciasta w postaci chaty pachnącej kwiatami i słodkiej od miodu. Składniki : 15 herbatników pół kilograma mielonego twarogu (dałam ricottę i twarożek naturalny) duża łyżka skrystalizowanego miodu lub 2-3 łyżki płynnego(...)banan przekrojony wzdłuż. Na bananie ułożyć więcej masy, zostawiając ok. 1/4 całości na posmarowanie chaty z zewnątrz. Przytrzymując papier do pieczenia po bokach, złożyć zewnętrzne ciastka, by w przekroju ciasta otrzymać trójkąt. Rozsmarować resztę masy na zewnątrz. Udekorować orzechami. Ciastem można się częstować od razu, bo wilgotna ricotta szybko wiąże masę z herbatnikami. Można oczywiście schłodzić w lodówce przed podaniem

Weekendy w domu i ogrodzie
Jaglane brownie z płatkami owsianymi 243

Dzisiaj znowu słodko i po raz kolejny ciasto jaglane,  a to dlatego, że zakochałam się w kaszy jaglanej! Jest przepyszna, nadaje kremowej konsystencji, zastępuje mąkę - coś dla bezglutenowców!  I co najważniejsze, jest zdrowa, lekka i łatwo przyswajalna dla każdego organizmu! Prawdziwy skarb :)  A samo brownie jest wilgotne, mocno czekoladowe, z nutą kokosu i z ciekawym dodatkiem smakowym(...)płatków owsianych! Zapach jaki unosi już od pierwszych chwil jest urzekający,  a ciasto znika w mgnieniu oka! :) Jaglane brownie z płatkami owsianymi  Składniki: 3/4 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka wody szczypta soli 3 jajka 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% 2 łyżki oleju kokosowego 40 g kakao 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 70 g płatków

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Bezglutenowy chlebek bananowy z żurawiną i czekoladą 193

Upiekłam już wiele chlebków bananowych jednak ten przepis udał się najbardziej. Ciasto nie jest bardzo wilgotne i o to mi chodziło. Pyszne dodatki fajnie uzupełniają całość. Ciasto nie zawiera dodatku cukru i świetnie nadaje się nawet na śniadanie —>KLIK :) 50 g mąki jaglanej 50 g bezglutenowej mąki owsianej 20 g skrobii z tapioki 30 g mąki kokosowej łyżeczka(...)cynamonem i sodą. Gdy masa będzie gładka dodajemy czekoladę i żurawinę. Mieszamy i przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy orzechy lekko wgniatając je w ciasto. Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka). Smacznego :) Artykuł Bezglutenowy chlebek bananowy z żurawiną i czekoladą pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
CHURROS – hiszpańskie słodkości z ciasta parzonego 210

już pisałam Wam ostatnio Churros to hiszpańskie słodkości z ciasta parzonego. Podawane w Hiszpanii dosłownie wszędzie – zarówno na śniadanie, jak i deser czy też przekąskę. Obsypane cukrem pudrem czy też zanurzone w czekoladzie – zawsze smakują obłędnie! Ostatnio jedliśmy te Zakręcone Churros – bezglutenowe , a dziś mam dla Was ich oryginalną wersję! Koniecznie wypróbujcie!   SKŁADNIKI: * mąka pszenna(...)łyżeczka * smalec do smażenia   SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W garnku rozpuszczamy mleko , cukier i masło, a do gorącego wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy drewnianą łyżką, by powstało gęste , gładkie ciasto. Studzimy., Do chłodnego ciasta wbijamy jajko i wlewamy wódkę – miksujemy. Przekładamy do rękawa cukierniczek i wyciskamy krótkie pałeczki na bardzo mocno rozgrzany smalec. Smażymy na złoto! Smacznego

Ostra na Słodko
Tort orzechowo kajmakowy z kremem kawowym 416

dlatego smaku warto. Puszystemu czekoladowemu biszkoptowi towarzyszy chrupiąca orzechowa beza, masa kajmakowa, a całość idealnie dopełnia krem kawowy. Co tu dużo pisać po prostu musicie zrobić i ocenić sami. Ciasto czekoladowe: 1 1/2 szkl. cukru 6 jaj 6 łyżek mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia  Białka ubijamy na sztywno, następnie stopniowo dodajemy cukier. Gdy piana będzie(...)kakao. Przekładamy do blaszki lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (ja piekłam w tortownicy o średnicy 26 cm) i pieczemy w 180 st. C przez ok 35 minut. Ciasto orzechowe: 5 białek 3/4 szkl. cukru 250 g. orzechów włoskich grubo posiekanych 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka miodu  Białka ubijemy na sztywno, dodajemy cukier

Cynamonowe szczęście
Delicja 235

którzy zaczynają od czekolady; albo tych, którzy jako pierwszą obgryzają biszkopt; albo takich, którzy wolą w pierwszej kolejności wchłonąć galaretkę. A gdyby tak istniała wielka Delicja? Nie ciasteczko, a ciasto? Otóż, istnieje. Ps. To ciasto przygotowywałam na Święta Bożego Narodzenia, status życiowej przemiany i "bycia fit" nie ulega zmianie ;) Ps. 2. Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com DELICJA Składniki na biszkopt(...)jednym kierunku. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.(samo dno), nie smarujemy boków. Pieczemy w temperaturze 160-170 stopni przez około 20-25 minut, do "suchego patyczka". Gorące jeszcze ciasto upuszczamy w formie na podłogę z wysokości 30-40 centymetrów.  Składniki na galaretkę: - 2 duże pomarańcze - 2 galaretki pomarańczowe Przygotowanie galaretek: Galaretki przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, zużywając 750 mililitrów

Życie zamknięte w smaku
Stefanka kawowo michałkowa bez pieczenia 2298

Idealne ciasto - bo nigdy no będzie miało zakalca. Złożone z herbatników i dwóch rodzajów kremów. Smakiem przewodnim jednego z nich są cukierki michałki, które darzę miłością nieskończoną a drugiego - kawa. Połączenie tych dwóch smaków - słodkiego, orzeszkowego i delikatnie gorzko kawowego jest kompozycją idealną. Najlepsze na drugi dzień, kiedy herbatniki zmiękną a smaki zaczną ze sobą współgrać. Wykonanie kremu michałkowego najlepiej(...)herbatniki wyłożyć 1/3 ciemnej masy. Na kremie kawowym ułożyć herbatniki, na nich jasną masę. I tak do wyczerpania składników. Wierzch posmarować masą michałkową. Wafelek posiekać, obłożyć górę stefanki. Ciasto odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin. Radzę odstawić je na dobę. Przepis dodaję do akcji Durszlaka i Miksera kulinarnego: Ciasta bez pieczenia Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga

kawawszklance
DROŻDŻOWE MINI PĄCZUSIE 226

Tradycyjne drożdżowe pączki w wersji dla ... liliputów ;-) albo ... dzieci ...  Ale zaręczam, że dorosłym też będą smakowały.  Taka wersja jest zdecydowanie szybsza, bo po delikatnym rozwałkowaniu ciasta szybko powycinałam kieliszkiem małe kółeczka, z których podczas smażenia urosły pączusie wielkości małej mandarynki.  Tych moich maleństw już niczym nie nadziewałam, co też znacznie skróciło czas pracy.  Polecam gorąco - szczególnie(...)miejsce. W małym rondelku rozpuszczamy masło. Studzimy. Cukier ubijamy z żółtkami. Do ubitej masy  wsypujemy mąkę, wyrośnięte drożdże, alkohol  i wystudzone masło. Wyrabiamy przy użyciu haków. Gdy ciasto będzie lśniące, a wszystkie składniki połączą się miskę przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na ok 1 godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi objętość wykładamy je na stolnicę (stół), jeśli jest

Walijskie Pichcenie
Ślimaczki z jabłkami i orzechami. 152

jabłka garść drobno pokrojonych orzechów włoskich 3 łyżki skórki pomarańczowej cukier ( do smaku)   1 jajko do posmarowania bułeczek masło do wysmarowania foremek   Z podanych składników wyrobić ciasto. Mąkę przesiać do miski, masło stopić i przestudzić. W misce zrobić wgłębienie, do dołeczka wkruszyć drożdże, wsypać cukier i zalać ciepłym mlekiem. Delikatnie wierzch oprószyć mąką. Odstawić na kilka minut(...)trochę podrośnie. Po tym czasie wymieszać łyżką, dodać jajko i wyrobić ciasto. Na samym końcu wlać masło i jeszcze chwilę wyrabiać. Odstawić na parę chwil a w tym czasie zrobić nadzienie. Jabłka obrać i pokroić na drobniutką kostkę, dodać posiekane orzechy i skórkę cytrynową. Doprawić cynamonem i cukrem. Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości około pół cm. i na całej

Radość kipiąca uśmiechem.
KEKS Z WIELKĄ ILOŚCIĄ BAKALII 159

bakalii Wykonanie: Margarynę utrzeć z cukrem i jajkami. Odłożyć 4 łyżki mąki. Resztę wymieszać z solą, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia i dosypywać do margaryny, nadal miksować. Do ciasta dolewamy mleko i mieszamy. Bakalie oprószamy odłożoną mąką, dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy do natłuszczonej dużej formy keksówki lub dwóch mniejszych.Pieczemy ok godziny

Z Majeczką w kuchni
Tarta truskawkowa 174

puder, mąkę, żółtko, śmietanę 18% i sól wyrabiamy dokładnie i wkładamy na 30 minut do lodówki. Rozpuszczamy galaretkę w 400 ml wody i odkładamy do schłodzenia. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm lub układamy palcami w formie do tarty (jeżeli nie jest silikonowa to musi być wysmarowana masłem i posypana bułką tartą), nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy(...)całej tortownicy opłukane, osuszone i pokrojone truskawki. Na truskawki wylewamy tężejącą galaretkę i wkładamy do lodówki na około 3 godziny. Śmietanę 30% miksujemy z Fixem i ozdabiamy górę ciasta. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Szybkie ciasteczka francuskie z truskawkami 202

czasami mamy ochotę na coś słodkiego i szybkiego, najlepszym rozwiązaniem są ciasteczka z ciasta francuskiego, można dać różne owoce a że teraz sezon na truskawki to z nimi zrobiłam. Szybkie ciasteczka francuskie z truskawkami Składniki: - 1 op. ciasta francuskiego  - kilka truskawek - cukier - jajko - cukier puder Przygotowanie: Ciasto rozwijamy, tniemy na kwadraty (mi wyszło 16), na każdym sypiemy trochę cukru

Kulinarne życie
Jabłecznik sypany 182

cieście powiedziała mi koleżanka w pracy, byłam zdziwiona że z tak małej ilości składników może powstać takie pyszne ciasto, wypróbowałam i okazało się że było warto. Jabłecznik jest bardzo pyszny a skórka obłędnie chrupiąca. Jabłecznik sypany Składniki: - 1,5 szklanki mąki - 1,5 szklanki cukru - 1,5 szklanki kaszy manny - 150 g masła - 2 łyżeczki cynamonu - 1,2 kg jabłek(...)wysmarowanej masłem i osypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Połowę jabłek wykładamy na mieszankę ciasta i posypujemy łyżeczką cynamonu. Na jabłka wysypujemy drugą część mieszanki i wykładamy pozostałe jabłka, posypując cynamonem.  Na wierzch dajemy ostatnią część mieszanki i układamy cienko pokrojone masło lub starte na tarce

Kulinarne życie
Tarta z letnimi owocami 137

Dziś ciasto które gości w moim domu od dziecka, zawsze było robione z owocami i galaretką a ja dodałam jeszcze masę budyniową. Tarta z letnimi owocami Składniki: - 1/4 margaryny Kasi - 1/2 szklani cukru - 2 jajka - płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1 szklanka mąki - 3 łyżki gorącej wody - 1 galaretka agrestowa - budyń waniliowy z cukrem - 1,5 szklanki mleka - 3/4 szklanki(...)pozostałe mleko gotujemy. Po zagotowaniu mleka wlewamy budyń i mieszamy na małym ogniu aż zgęstnieje, odstawiamy do ostudzenia. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, delikatnie mieszamy z budyniem, wykładamy na ciasto i odkładamy do lodówki na 30 minut. Owoce układamy w dowolny sposób na budyniu.  Zalewamy gęstniejącą galaretką. Całe ciasto schładzamy w lodówce około 3-4 godziny. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Ekspresowe ciasto kokosowe 169

Wspaniale i szybkie ciasto ananasowe które znalazłam na tej stronie , z wprowadzonymi małymi zmianami.  Ekspresowe ciasto kokosowe Składniki: - 150 ml mleka - 60 g masła - 240 g wiórków kokosowych - 150 g cukru - 1 jajko - 40 g mąki - ½ łyżeczki proszku do pieczenia - 200 g świeżego ananasa pokrojonego w kostkę Dodatkowo: - 25 g wiórków kokosowych do posypania - masło - bułka tarta Przygotowanie(...)mleko i rozpuszczamy w nim masło. Po wystudzeniu mieszamy z wiórkami kokosowymi i cukrem. Dodajemy jajko, mąkę, proszek do pieczenia i wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy ananasa do ciasta, jeszcze raz mieszamy i przekładamy całość do foremki o średnicy 24 cm wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Na koniec oprószamy wiórkami kokosowymi. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy

Kulinarne życie

Proponowane wyszukiwania