ciasto - 163312 przepisów (strona:4539/10888)

Tort ambasador 195

szklanki mleka 8 żółtek jaja 1 budyń waniliowy 4 kolorowe galaretki 3 łyżki kakao 1 biała czekolada deserowa 1 gorzka czekolada 10 dag orzechów włoskich Składniki na spód ciasta: 1 szklanka mąki 1 jajko 10 dag cukru ½ szklanki mleka 8 dag margaryny 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki kakao ½ łyżeczki sody oczyszczonej 15 dag dżemu tłuszcz do formy wiórki kokosowe(...)formy Wykonanie ciasta na spód placka: Margarynę zmiksować z dżemem, dodać jajko, cukier i stopniowo dodawać mleko. Mąkę wymieszać z kakao, cynamonem, sodą oczyszczoną i połączyć z margaryną i dokładnie wszystko wymieszać. Gotowe ciasto przelać do wcześniej przygotowanej tortownicy. Piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut, po czym ostudzić. Wykonanie masy: Trzy galaretki ugotować oddzielnie w szklankach wody, zaś

Tradycyjna Kuchnia
ciasto marchewkowe z nutą kokosa (raw) 184

Pochwalę się wam moim świątecznym (nie)wypiekiem. Ciasto marchewkowe z dodatkiem kokosa- zdecydowanie uzależniające. Muszę się przyznać, że co najmniej połowę tej raw słodyczy, zjadłam sama. Wyrzutów sumienia jednak nie mam, bo czy możemy ofiarować naszemu organizmowi coś lepszego, niż dawka zdrowych kalorii?  SKŁADNIKI: szklanka płatków owsianych 1/2 szklanki płatków jęczmiennych 1/2 szklanki wiórków kokosowych  dwie marchewki(...)tarce (na małych oczkach). Wszystkie składniki dokładnie razem mieszamy, a następnie przekładamy do aluminiowej formy. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki lub zamrażarki (na dwie godziny) . *Dodatkowo: Gotowe ciasto polewamy rzadkim mlekiem kokosowym i posypujemy orzechami włoskimi. Przepis na ciasto zgłosiłam do  konkursu , więc jeśli chcecie mi pomóc, możecie głosować klikając  tutaj  i "lajkując" zdjęcie

healthy dreams
Kurczakburger - domowy fast food. 167

wersji mono lub, co gorsza, stereo ;) - Dobrze, a co byś zjadł? - A co jest? (brrr, moja "ulubiona" odpowiedź). To tym razem się przygotowałam! Przed treningiem piłkarskim syna wyrobiłam ciasto na bułki. Po powrocie było pięknie wyrośnięte, a więc już w postaci bułeczek trafiło do piekarnika. Przygotowałam mięso mielone z udek kurczaka i usmażyłam kotlety. Podświadomie czułam, że tym razem będzie(...)niezbyt grube kotlety. Z podgrzanego mleka cukru i drożdży przygotować rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, sól, dodać jajko, roztopione masło i wyrośnięty rozczyn. Wyrobić dobrze ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia, do czasu aż podwoi swoją objętość. Z wyrośniętego ciasta formować kulki, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, docisnąć ręką, nadając im płaski kształt. Ponownie pozostawić

zadanie-gotowanie
Skoleboller - norweskie bułeczki z budyniem. 209

sama, bo taki wydaje mi się najlepszy, ale można spokojnie użyć tego z paczki. Natomiast do lukru dodałam soku z cytryny, aby trochę przełamać słodki smak. Lubię wypieki z ciasta drożdżowego, ale dla mnie najlepsze są tego dnia, w którym zostały przyrządzone. Dzisiaj były słodkim ukojeniem na kiepski początek zimowego dnia. Polecam :) Składniki: 250 ml mleka 500 g mąki pszennej(...)stosujemy suche to dodajemy je do suchych składników, a mleko lekko podgrzewamy.  Do wyrośniętego rozczynu dodać roztopione masło i roztrzepane jajko. Suche składniki połączyć z mokrymi. Wyrobić dobrze ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto podzielić na porcje i uformować kule. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając między bułkami odstępy. Znowu pozostawić do wyrośnięcia

zadanie-gotowanie
Kiełbaski w cieście francuskim z sosem majonezowo-chrzanowym i keczupem. 276

Bardzo lubię mieć w lodówce gotowe ciasto francuskie. Można z niego wyczarować smaczne danie, szybka przekąskę, czy przystawkę. Ja dzisiejsze kiełbaski wykorzystałam właśnie jako przystawkę do żurku, który został mi po świętach. Sos majonezowo-chrzanowy i keczup dodał im nieco pikanterii i całość stanowiła fajne, sycące danie. Polecam :) Składniki - 8 cienkich kiełbasek - płat gotowego ciasta francuskiego - 2 łyżki keczupu(...)łyżki majonezowego sosu chrzanowego Folwark - 2 łyżeczki oregano - kilka łyżek mleka Wykonanie Keczup i majonezowy sos chrzanowy przekładam do miseczki i dokładnie mieszam. Ciasto francuskie rozwijam, kroję na osiem równych prostokątów, każdy z nich smaruję przygotowanym sosem, na środku układam po kiełbasce. Delikatnie zwijam w rulonik. Z wierzchu każdy pasztecik smaruję przy pomocy pędzelka mlekiem i posypuje otartym oregano. Gotowe

Kuchnia z widokiem na ogród
ciemne ciasto z wisniami i bita smietana 177

Ciasto Składniki 4 łyżki kakao 2 szkl. cukru kostka masła,lub margaryny 1 szkl. wody 1 mały proszek 4 żółtka 2 szkl. mąki tortowej 4 białka Wykonanie Kakao,cukier,masło i wodę zagotować .Do przestudzonej masy dodać przesiana mąkę z proszkiem,oraz po 1 żółtku. Wszystko razem ucierać do gładkiej masy. Następnie delikatnie połączyć z ubitymi białkami na sztywno. Całość(...)wylać do formy 26x30cm .wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 175 - 180 ° C około 35minut do suchego patyczka. Ostudzone ciasto przekroić na pół ,skropić amaretto (-ilości nie podaje bo jedni wolą mniej ,inni więcej ),wyłożyć wiśniami z syropu. Ubić śmietankę,wyłożyć na wiśnie i przykryć drugim kawałkiem ciasta. Bita śmietana 1 śmietanka 36%-400ml 2 łyżki cukru pudru

w mojej kuchni
Kolorowa babka kisielowa i życzenia 153

sekund każde żółtko.. Następnie dodać olej i ocet i mieszamy. Wsypujemy mąkę i miksujemy tylko do połączenia składników. Białka ubić na sztywną pianę i miksujemy delikatnie z ciastem. Ciasto dzielimy na 4 części. Do 3 z nich dodajemy kisiel i niewielką ilość barwnika, a do ostatniej części dodajemy kakao. Każdą masę dokładnie mieszamy. Formę do babki smarujemy masłem(...)posypujemy bułką tartą. Wykładamy najpierw czerwoną masę, potem żółtą, pomarańczową , a na końcu kakaową. . Babkę pieczemy w 180 stopniach około godziny - tak do suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostawiamy w formie około 15 minut, potem je wyjmujemy i studzimy. Posypujemy cukrem pudrem. Przepis na tą bakę znalazłam na stronie  MyCookBook.pl . Myślałam, że wyjdą mi cztery kolory w pasach

Ewusiowe Smaki
Brzoskwiniowe ciasto Agnieszki 191

Przepis dostałam już jakiś czas temu od koleżanki z pracy i właśnie na święta gościło na naszym stole. Ciasto jest lekkie a krem nie za słodki więc szybko znikało z blaszki. Polecam Wam to ciasto na każdą okazję. Składniki : * jasny biszkopt  * puszka brzoskwiń  * 2 budynie śmietankowe  * 2 galaretki brzoskwiniowe  * kostka masła Przygotowanie : Biszkopt przekroić na pół(...)się rozpuszczą. Dodać masło i wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Do zimnego kremu dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie. Masę wylać na połowę biszkoptu, przykryć drugim i wstawić do lodówki. Ciasto można posypać cukrem pudrem bądź polać czekoladową polewą

Magiczne Życie Marty
Mazurek z kajmakiem i orzechami 147

ciasto kruche; 2/3 szkl mąki 7 łyżek cukru 1 jajko 1/4 kostki masła 1/4 cukru waniliowego masa kajmakowa orzechy posypka Ciasto zagnieść, na papierze wyłożyć do owalnej formy i rozklepać. Piec ok 20 min w temp 180 st , do uzyskania złotego koloru. Ciasto wyjąć wystudzić, posmarować masą kajmakową, udekorować

Gotowanie jest łatwe
DROŻDŻOWA BABA WIELKANOCNA! NAJLEPSZA! 205

cukrem za pomocą miksera. Masło stop w rondelku. Do miski z rozczynem dodaj mleko + masę z jaj. Całość zacznij zagniatać energicznie, tak aby jak najwięcej wprowadzić powietrza do ciasta. Dodaj tłuszcz i dalej zagniataj.  Ciasto drożdżowe im dłużej zagniatane tym lepiej smakuje.  Ja zawsze wyrabiam minimum 20 minut. Ciasto po wyrobieniu odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce

SMYKWKUCHNI
Babka drożdżowo-makowa 182

Helio płatki migdałów Sposób przygotowania: Drożdże rozcieramy ze śmietaną, odstawiamy na 10 minut. Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę, drożdże ze śmietaną oraz pozostałe składniki. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto, na końcu dodajemy roztopione masło, wyrabiamy do momentu aż masło wchłonie się w ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę, ciasto przekładamy na stolnicę, podsypujemy mąka i ponownie zagniatamy, wałkujemy

Bajeczna Kuchnia
Ciasto kokosowe z jabłkami 203

ciasto jest naprawdę proste do zrobienia. A mój Mąż powiedział o nim " to jedno ze smaczniejszych ciast jakie upiekłaś"... Może to dlatego, że nie było przy nim dużo roboty, a i składników niewiele :) ? A On uwielbia kokos... Składniki : 125 g masła 100 g drobnego cukru do wypieków 16 g cukru wanilinowego (lub ziarenka z laski wanilii) 2 duże jajka(...)zmianę z mlekiem kokosowym, wymieszać szpatułką lub na bardzo wolnych obrotach miksera, tylko do połączenia Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia,  przełożyć do niej ciasto, wyrównać.  Na górę poukładać jabłka, stroną wypukłą i ponacinaną ku górze  Piec w temperaturze 160ºC przez około 45 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić Ponadto

Proste Potrawy
Ciasto Bounty. 209

Składniki: na ciasto: 150g masła 170g cukru     200g mąki pszennej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 2 łyżki mleka 3 łyżki kakao na masę: 500ml mleka 8 łyżek kaszy manny 250g masła 200g cukru 200g wiórek kokosowych na polewę:     200g czekolady gorzkiej       100ml śmietany słodkiej 30% Przygotowanie: Masło rozpuszczamy(...)wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, a następnie delikatnie wszystko mieszamy łyżką. Prostokątną formę o wymiarach 22 na 32 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto. Formę wkładamy do nagrzanego do 175 °C piekarnika i pieczemy około 25 minut. Mleko z kaszą manną zagotowujemy cały czas mieszając łyżką. Dodajemy masło, cukier i wiórki kokosowe, dalej mieszamy

Symfonia smakowa
Śliwkowiec 247

Moja ostatnia przedświateczna propozycja to ciasto o wdzięcznej nazwie śliwkowiec :) Czekolada, galaretka, śliwki, masa i biszkopt, takie połączenie musi się sprawdzić :)    Składniki: biszkopt - 6 jajek - 5 łyżek mąki - 3/4 szklanki cukru - 2 łyżki kakao - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa - 2 szklanki mleka - 3/4 szklanki cukru - 2 łyżki cukru waniliowego - 1 i 1/2 opakowania budyniu waniliowego - 4 żółtka(...)łyżki śmietany 18 %  Przygotowanie: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Do białek wsypujemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem, kakao oraz żółtka. Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 25 cm  35 cm i pieczemy w 180 C przez około 30 minut. W jednej szklance mleka rozpuszczamy budynie. Drugą szklankę mleka wraz z cukrami

Zainspirowana w kuchni
Babka kakaowa z dżemem 186

masę. Nie przerywając ucierania dodaję po jednym żółtku. Następnie naprzemiennie dodaję mleko, mąkę wymieszaną z kakao i sodą oczyszczoną oraz dżem. Białka ubijam na sztywno. Ubitą pianę dodaję do ciasta. Delikatnie mieszam. 2. Ciasto przekładam do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą formy na babkę. Piekę 60 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzone ciasto wyjmuję z formy. 3. Cukier puder

Tradycyjna kuchnia Kasi

Proponowane wyszukiwania