żółtka 1 jajko 2 łyżki cukru 1 budyń waniliowy Przygotowanie; Mąkę przesiewamy do miski, orzechy mielimy, także dodajemy do mąki razem z pozostałymi składnikami i zagniatamy ciasto. Zawijamy w folie i chłodzimy około 1 godz. Brzoskwinie jeśli z puszki odcedzamy i kroimy w plasterki. Jeśli są świeże to zdejmujemy skórkę i również kroimy w plastry. Ciastem(...)schłodzeniu wylepiamy dno formy do tarty o średnicy 26cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia (wcześniej pomiętym) który mocno dociskamy i wykładamy obciążniki ( fasola czy inne specjalne kulki). Pieczemy około 20 min w 180C. Po tym czasie zdejmujemy obciążniki i pieczemy jeszcze 5 min. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Budyń, mleko, żółtka, jajko i cukier miksujemy razem. (jeśli budyń
Radość kipiąca uśmiechem.tężeć. białka ubij ze szczyptą soli i cały czas ubijając dodawaj po łyżeczce cukier. Następnie dodawaj po jednym żółtku, oraz ocet. Na sam koniec dodawaj stopniowo mąkę. Gotowe ciasto wylej na dużą blachę piekarnikową wyłożoną papierem pergaminowym i piecz placek przez 7-10 minut w rozgrzanym piekarniku na 180 C. Gotowy placek po upieczeniu zwiń w roladę i okręć
Niezły Młynekmoże być także gotowa Śnieżka) na wierzch: - 1 galaretka wiśniowa - ok. 1,5 szklanki gorącej wody - 2 kieliszki Jacka Danielsa Tennessee Honey - wydrążone wiśnie (użyłam wiśni ze słoika) Przygotowuję ciasto- ubijam białka ze szczyptą soli, stopniowo dodaję żółtka, następnie cukier, wymieszane mąki i proszek do pieczenia. Wszystko dodaję drobnymi partiami. Kiedy ciasto jest już dobrze wymieszane, piekę przez 20 minut(...)dokładnie mieszam, dodaję 2 kieliszki miodowego Jacka Danielsa- można dodać nieco więcej whisky, a mniej wody, wg uznania i własnych preferencji :-) Odstawiam do stężenia. Ubijam śmietanę z cukrem. Wystudzone ciasto kroję i przekładam bitą śmietaną. Na wierzch wykładam wiśnie, a nie wylewam tężejącą galaretkę. Wstawiam do lodówki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie można już częstować się do woli
WielopokoleniowoWspaniały sernik, bez pieczenia, szybki, prosty, spójrzcie, jaki apetyczny, prawda?, z galaretką i owocami, jakie tylko mamy pod ręką doskonale się nadaje jako alternatywa każdego ciasta... Składniki: 4 jaja 1 kostka masła 1 szklanka cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny (latem nawet 10) 1 szklanka mleka 1 kg twarogu półtłustego cukier waniliowy 2 galaretki dowolnego koloru owoce dowolne 1 opakowanie
kgwjanczewoJako, że już kilkukrotnie słyszałam od mojej mamy, że zjadłaby tradycyjnego lodowca postanowiłam jej sprawić to przyjemność i stworzyłam to cudeńko. Jako, że ja ciasto jadłam raz może dwa, przeszukałam internety w poszukiwaniu inspiracji, ale podobno to jeszcze nie ten smak, więc będę próbować dalej. A ciasto pyszne, słodkawa pianka budyniowa w dwóch smakach, nasączone galaretką biszkopty i owoce idealny
Cynamonowe szczęścieUwielbiam to łatwe ciasto, bo szybko się robi i doskonale smakuje. Idealne do kawy, super w plener! Składniki -3 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki naturalnego kakao 5 dużych i świeżych jaj 1 szklanka gazowanego napoju, może być dosłownie cokolwiek, moja babcia zawsze robiła na oranżadzie 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki cukru pudru 1 szklanka oleju rzepakowego(...)wlej bardzo powoli napój gazowany. Miksuj aż uzyskasz fajna i gładką masę. Do masy przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiksuj.Możesz dodać aromatu pomarańczowego.Zmiksuj na gładko.Podziel ciasto na dwie równe części.Do jednej wmieszaj 2 łyżki mąki a do drugiej kakao.Nagrzej piekarnik do 170 stopni. Keksówkę wysmaruj masłem, posyp mąką. Do tak przygotowanej formy wlewaj na przemian
Z Kuchni Do KuchniDziś zaproponuję wam świetne ciasto na cieplejsze dni. Jest to ciasto kiwi bez pieczenia, do jego wykonania zabierałam się około 2 lata ; ) Początkowo miałam zrobić je na zwykłych maślanych herbatnikach jednak w Biedronce znalazłam obok tradycyjnych i kakaowych herbatniki pełnoziarniste i był to strzał w dziesiątkę, teraz nie wyobrażam sobie robić tego ciasta na innych ciastkach! Robiłam w formie
Pychotkaaasię coś dzieje, że nawet czasami sama za tym wszystkim nie nadążam. Zatem cieszmy się z krótkich chwil i korzystajmy z życia, ile się da. Na dobry powrót - proste ciasto. Nie za słodkie. Lekkie. I wilgotne. Czyli takie, jakie lubię :) Przepis zaczerpnięty stąd ( klik ), z moimi drobnymi modyfikacjami. Tortownica 26 cm Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżka budyniu(...)najmniejszych obrotach miksera, wsypać mąkę wymieszaną z budyniem oraz proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie ze sobą wymieszać. Tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wlać do niej przygotowane ciasto. Na wierzch rozłożyć jabłka z rabarbarem (odciskając je z powstałego soku). Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 45 minut aż do suchego patyczka. Przed podaniem posypać
My simple kitchensensu. I tak zaczęłyśmy rozmawiać, że jednak blog kulinarny i parentingowy to jednak dwie różne sprawy. Co na kulinarnym można shejtować? Słabe zdjęcia? Niedociągnięcia w przepisach? Pamiętam komentarze, że ciasto marchewkowe z kremem chałwowym jest bardzo mdłe i ktoś się mocno zawiódł, bo liczył, że będzie lepsze. Ktoś inny się oburzył, że zrobiłam zupę czosnkową na serkach topionych... I tego(...)świeżych już nigdzie nie można było kupić :) Ale za to przepis jest bardzo prosty, taki jak lubię najbardziej, bez użycia wagi, czyli "na szklankę i na oko" :) Ciasto: 1 szklanka maślanki (lub 1 mały jogurt naturalny i ok. 3-4 łyżki mleka) 2 jajka ¾ szklanki cukru ½ szklanki oleju 2 ½ szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia ew. ekstrakt
bistro mamaJako że nadal uważam na to co jem, to i ciasta muszą być odpowiednio dobrane. Dzisiejsze marchewkowe nie zawiera silnie alergizujących orzechów, kakao i cynamonu. Składniki: Na blaszkę 32x26cm 6 jajek 300g cukru kryształu 50g cukru waniliowego 140g dżemu z owoców leśnych 250ml oleju rzepakowego 600g marchwi 30g kokosu 30g płatków migdałowych 100g mieszanki "Słoneczne trio"- żurawina, rodzynki, miechunka(...)przelewamy do wyłożonej papierem formy. Wyrównujemy, Pieczemy ok 1 godzinę w temp 180-190st C. Studzimy. Placek przekrawamy na dwa blaty, dodatkowo z góry ścinamy cieniutką warstwę upieczonego ciasta, która posłuży za kruszonkę. 2. Śmietankę ubijamy, dodajemy serek mascarpone oraz dżem. Przygotowanym kremem smarujemy jeden blat, przykładamy drugim, smarujemy resztą kremu i posypujemy pokruszonym drobniutko ciastem, które ścięliśmy
Kuchnia w czekoladzietruskawek 1/3 szklanki mleka roślinnego (w moim przypadku migdałowe) Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywną pianę. W misce mieszamy mąki, miód, ksylitol, proszek oraz mleko. Następnie dodajemy białka. Jeżeli ciasto jest zbyt wolne dodajemy łyżkę mąki a jeśli zbyt zwarte, odrobinę mleka. Truskawki kroimy wedle uznania, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy w temp
madamekuchnia.wordpress.comZupełnym przypadkiem wyszło mi to cudo. Gdy robiłam rwany chlebek zostało mi masło z pomidorami. Dodałam do niego wody, mąki i wyszło pyszne ciasto-chleb. Maślane ciasto z suszonymi pomidorami Danie Pieczywo Porcje 18 Porcje 18 Składniki 500 g mąka pełnoziarnista 200 ml woda lub mleko 100 g masło 20 g suszone pomidory 10 g bazylia 5 g drożdże instant(...)Sposób przygotowania Pomidory i bazylię szatkujemy. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Wyrabiamy ciasto, przekładamy do formy i zostawiamy je na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie pieczemy ok. 25-30 minut
KucharzycaSezon na truskawki w pełni i dlatego korzystajmy i cieszmy się tymi owocami. Dzień Matki i ciasto musiało się pojawić. Miły dzień, wspaniałe niespodzianki od dzieci. Chłopaki naprawdę się postarali i sprawili mi wielką radość, a ja zrobiłam im to wspaniałe ciasto. Może i Wy skusicie się i zrobicie takie ciacho. Składnik 5 serków homogenizowanych (każdy 175 g ) 5 łyżek(...)czasie przygotować dwie galaretki dając mniej wody do rozpuszczenia niż podaje przepis na opakowaniu. Na dwie galaretki dałam 700 ml wody. Wylać tężejącą galaretkę na sernik. Na wierzchu ciasta można ułożyć truskawki. sernik z serków homogenizowanych
O kuchni z uczuciemwychodzi wilgotny, nie wymaga nasączania, ładnie wyrasta, jest puszysty i mięciutki. Tuż po wyjęciu z piekarnika warto nim.. rzucić, jakkolwiek to brzmi. Metodę tę można zastosować do każdego ciasta biszkoptowego, dzięki czemu ciasto podczas studzenia nie opada. Warto się odważyć i bez obaw upuścić biszkopt w blaszce z wysokości ok. pół metra. Na wszelki wypadek, żeby nie zrobić(...)proszkiem do pieczenia. Przekładamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem. Posypujemy wierzch lekko mąką pszenną i układamy truskawki i rabarbar. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu upuszczamy ciasto z wysokości pół metra. Gdy biszkopt wystygnie, dzielimy go na dwa blaty. Warstwa różana: Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię razem z płatkami róży. Smażymy do zgęstnienia
Wrzosowa Polanakolejny sposób na przemycenie sobie żelatyny, a poza tym słodziwem jest mój ulubiony miód wrzosowy (o galaretkowatej konsystencji), więc ten deser w moim wydaniu nie jest wegański. Ponieważ to "ciasto" jest niezwykle kaloryczne, postanowiłam zmniejszyć wartość energetyczną, robiąc spód z ryżu preparowanego. Zwróćcie uwagę, by deser postał w lodówce kilka godzin przed jego serwowaniem. Przestrzegam przed krojeniem większych kawałków - zjada(...)średnicy 26 cm, ale polecam mniejszą - wtedy deser będzie wyższy. Na spód ryżowy wyłożyć masę z nerkowców. Rozprowadzić równo, dociskając do dna. Na orzechy wyłożyć ścinającą się galaretkę. Ciasto przechowywać w lodówce. ----- Podobne: Śmietanowiec Ciasto "brązowa wiewiórka" Jagielnik piña colada
Weekendy w domu i ogrodzie