łyżeczki żelatyny 2 czerwone galaretki Wykonanie: biszkopt: *Białka ubić na sztywno, dodać cukry, następnie dodawać po trochu żółtka wymieszane z łyżeczką octu, ciągle miksując.Dodać olej. Dodać mąkę, wymieszać. Ciasto wylać do tortownicy 26 cm, piec ok 15 minut. Ostudzić.Nasączyć. *Na biszkopt wyłożyć połowę malin. *kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Na koniec dawać po łyżce(...)mascarpone, miksować. żelatynę namoczyć, podgrzać, ostudzić, zmiksować z masą śmietanowo serową. Wylać na ciasto. *Na wierzch wyłożyć maliny * Galaretki rozpuścić w 500 ml wody, przestudzić, wylać na ciasto
Z Majeczką w kuchniWitam Kochani :-) Dziś chciałabym Wam przedstawić bardzo prosty i pyszny przepis na lekkie ciasto-serniczek na zimno. Troszkę wiosny a nawet lata w kuchni od czasu do czasu nie zaszkodzi. Mojej mamie udało się ostatnio kupić kilka pięknych truskawek, więc postanowiłam wykorzystać je do serniczka. Ciasto jest bardzo proste, składa się z biszkopta, puszystej masy serowej, truskawek i galaretki(...)przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Truskawki kroimy na plasterki :-) Piękne są :-) Na lekko stężałą masą wykładamy truskawki. Wsadzamy do lodówki na godzinę, i następnie wylewamy delikatnie galaretkę truskawkową. Ciasto dajemy do lodówki na całą noc. I gotowe :-) pyszny deser, lekki, puszysty. :-) SMACZNEGO
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokudodajemy cukier, następnie żółtka, na końcu mąkę i mąkę ziemniaczaną. Biszkopt pieczemy w temperaturze 170stopni do suchego patyczka. Studzimy i kroimy na 2 części. W górnym blacie ciasta wykrawamy np. kieliszkiem od szampana dziurki. MASY: -1 galaretka truskawkowa -1 galaretka agrestowa -800ml wody -1 śnieżkę dużą - 200ml mleka -borówki około 1 szklanka Galaretki przygotowujemy według(...)trochę galaretki do biedronek. :-) Na dolny biszkopt, wysypujemy trochę borówek, następnie wylewamy masę. I masę posypujemy znów borówkami(ja miałam borówki mrożone), zostawiamy trochę borówek na kropki biedronek :-) Ciasto chowamy do lodówki, i przygotowujemy drugą masę, czyli do drugiej połowy śnieżki wlewamy już całość galaretki agrestowej. Wylewamy na masę truskawkową, i przykrywamy spodem z dziurami. Do dziur dajemy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokusię z 6 spodów w kolorach tęczy, są one przełożone bitą śmietaną, lub dowolnym białym kremem. Ja nie korzystałam z oryginalnego przepisu, tylko zrobiłam według własnego, i jestem zachwycona, ciasto rozpływa się w ustach. Wygląda niesamowicie, zdjęcia nie oddają w pełni jego piękna :-) Jest z nim trochę roboty,ale warto. Mama była baaaardzo zadowolona ze swojego urodzinowego tortu(...)części dajemy troszkę barwnika. I TU WAŻNE barwniki z proszku dają bardzo intensywny kolor,więc dajemy ich na prawdę troszeczkę. no tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i i wylewamy ciasto. Spód pieczemy w temperaturze 180 stopni około 8-10 minut. Do suchego patyczka. Spody są cienkie,więc nie muszą się długo piec. Spód wyciągamy razem z papierem,zakładamy nowy papier
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuzapachami. Szczególnie czekam na lawendę oraz róże. Jako, że za oknem zrobiło się lekko i ciepło, to i ja przychodzę do Was z czymś lekkim. Przygotowanie tego ciasta było w pewnym sensie koniecznością, ponieważ zalegało mi w lodówce 1 kg pudełko serka homogenizowanego kupionego bezmyślnie przez brata, ale nie ma tego złego... dzięki temu powstał przepyszny sernik sernik(...)MASA SEROWA Musimy ją przygotować 2 razy z połowy składników. Więc 1,5 torebki śnieżki miksujemy w 1 szklance mleka. *można śnieżkę zastąpić śmietanką 30% wtedy do całego ciasta potrzebujemy 500ml śmietanki, i słodzimy ja 2 łyżkami cukru pudru Do ubitej śnieżki dodajemy połowę serka homogenizowanego, czyli 500g oraz kakao. Następnie 1,5 łyżki żelatyny rozpuszczamy w połowie szklani
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPIZZA – Jedni wolą na grubym cieście ( taką amerykańską ) a inni na bardzo cienkim ( prawdziwą włoską ). Ja należę do tych pierwszych smakoszy i im grubsza, to tym bardziej mi smakuje! Uwielbiam takie puszyste ciasto, z delikatnym wnętrem i chrupiącą skórką. Do tego ulubione dodatki, fajny ciągnący ser i odpływam! Dziś właśnie taki przepis dla Was mam – pyszna, gruba(...)przesiewamy do miski ze szczyptą soli, a drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie ( nie gorącej!!! ) i dodajemy do nich 2 łyżki oleju. Całość wlewamy do mąki, mieszamy i zarabiamy napowietrzając ciasto. Wyrobione przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Pod tym czasie rozciągamy albo delikatnie wałkujemy, wylepiamy formę i dajemy ulubione dodatki. U mnie jest to sos pomidorowy
Ostra na SłodkoPyszne i trochę nietypowe ciasteczka z ciasta francuskiego pachnące cynamonem, z chrupiącą kruszonką. Polecam, zrobicie je w pół godziny gdy tylko najdzie Was ochota na coś słodkiego :) op. ciasta francuskiego jajko cynamon Kruszonka: 50g masła 80g mąki 50g domowego cukru waniliowego Kruszonka: wszystkie składniki rozetrzeć dokładnie w palcach. Ciasto francuskie rozwinąć, szklanką wyciąć kółka. Kółeczka ułożyć na blaszce wyłożonej
Smakołyki Asiużyłam barwnika w kropelkach) Przygotowuję jasny biszkopt - ubijam białka ze szczyptą soli, stopniowo dodaję żółtka, następnie cukier, wymieszane mąki i proszek do pieczenia. Wszystko dodaję drobnymi partiami. Kiedy ciasto jest już dobrze wymieszane, piekę przez 20 minut w temp. 160'C (grzałki góra/dół ). Lekko wystudzony przekrajam wzdłuż ostrym, długim nożem. Przygotowuję ciemny biszkopt - wykonuję(...)taki sam sposób jak biszkopt jasny, dodając tylko dodatkowo kakao. Biszkopty spryskuję syropem z kwiatów czarnego bzu (syrop przelewam do buteleczki z atomizerem i dokładnie nawilżam blaty ciasta- ten sposób nawilżania jest najwygodniejszy ;-)). Biszkopty układam na sobie w kolejności jasny - ciemny - jasny. Na wierzch kładę szablon głowy Świnki Peppy (uszy osobno) i wycinam kontur ostrym nożem. Staram się maksymalnie
WielopokoleniowoMałe słodkości idealnie sprawdzą się do każdej kawy. Ciasto jest idealnie kruche i delikatne, a krem bardzo kakaowy. Ciasto: 470 g mąki pszennej 250 g margaryny maślanej 200 g gęstej śmietany 18% Cukier do obtoczenia Krem: 330 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka kakao 1,5 łyżeczki żelatyny 4 łyżki wody W misie miksera mieszamy mąkę(...)oraz posiekaną margarynę. Musi nam powstać kruszonka. Dodajemy zimną śmietanę i szybko zagniatamy na gładkie ciasto. Dzielimy je na dwie części i owijamy folią spożywczą. Chłodzimy w zamrażarce przez 40 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy każdą część na placek o grubości 2 mm i kroimy w paski ok. 1,5 cm. Przed rozwałkowaniem oprószamy blat mąką. Nawijamy na rurki
VioletoweKucharzenieleche, czyli gęsty karmel. Możecie oczywiście skorzystać np. z gotowej masy kajmakowej, wtedy szybki deser bannoffee będzie nawet super szybki ;) Szybki deser bannoffee to po prostu inna odmiana ciasta bannoffee (bannoffee pie) – jednego z klasycznych angielskich deserów – połączenia bananów, kremu (z bitej śmietany) i toffi (w postaci dulce de leche – przepis poniżej, lub ugotowanego skondensowanego mleka). Bazą(...)albo kruszone ciasteczka, najlepiej zbożowe, albo ciasto półkruche. Toffi w bannoffee może występować jako wspomniane dulce de leche (moje ulubione, najdelikatniejsze i o najlepszej konstystencji), ugotowane słodzone mleko skondensowane w puszce (wystarczy je gotować od 2 do 3 godzin, ale trudno kontrolować konstystencję) lub gotowa masa kajmakowa czy krówkowa (zwykle bardzo gęsta). Osobiście najbardziej lubię szybki deser bannoffee z dulce
Pociąg Do KuchniPrzygotowanie: Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka ze szczyptą soli na sztywno, ubijając dodawać cukier, następnie żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, ostrożnie wymieszać. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piec ok.10 minut w temperaturze 180 stopni C, do zrumienienia. Wyłożyć upieczone ciasto, na ściereczkę posypaną cukrem pudrem, od razu z ciasta zdjąć
Kuchnia DanusiCiasto cudownie aromatyczne, przyjemnie wilgotne i niezwykle słodkie. Zapraszam na przepyszny, śliwkowy piernik! :-) Ciasto szybko się robi i szybko znika z talerza. Ze względu na mocną słodycz idealne do gorzkiej kawy czy też herbaty. SKŁADNIKI: - 4 jaja - 3 szklanki mąki - 3/4 szklanki oleju - 1 łyżeczka sody - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 szklanki cukru - 3/4 szklanki miodu(...)stopniowo miód, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika, olej i dżem śliwkowy. Pianę ubijam na sztywno ze szczyptą soli. Kiedy piana jest już gotowa, łączę ją z ciastem. Dodaję pokrojone śliwki. Delikatnie mieszam i wylewam całość na blachę. Piekę ok. 50 minut w temp. ok. 170'C (termoobieg). SMACZNEGO
Wielopokoleniowonastąpił w pracy męża, gdzie ludzie z dużym ociąganiem sięgali po ciacha na bazie cukinii. A po spróbowaniu, sięgali po kolejne. Ciastka są chrupiące. Jeśli dodacie więcej mąki, bo ciasto dość się lepi, będą bardziej chrupkie. Jeśli zostaniecie przy tej ilości z przepisu, będą miększe. Ilość dodawanego cukru w ciastkach jest minimalna, a nadrabiają go suszone owoce i czekolada. Jeśli(...)szkl. płatków owsianych 20 g czekolady 90% garść suszonej żurawiny garść suszonych daktyli Sposób przygotowania Cukinię myjemy ścieramy na tarce. Daktyle, orzechy i czekoladę siekamy. Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodajemy mąki. Jeśli się nie lepi, dodajemy łyżkę oleju kokosowego. Na papierze do pieczenia formujemy okrągłe placuszki. Pieczemy w 180 stopniach do zrumienienia 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl
Mieszam w GarnkuPavlova jest ciastem, które znajduje się na mojej prywatnej liście Top Cake. Lekki bezik z kremem i sezonowymi owocami. Jest to deser, który tygryski lubią najbardziej. Bezę z tego przepisu robiłam już kilka razy i zawsze wychodziła idealnie chrupka na wierzchu i puszysta wewnątrz. I jak tu utrzymać dietę, kiedy tyle przepisów jeszcze do wypróbowania ;) Beza 4 białka
Emskie Smakioczyszczoną. W osobnej misce wymieszać mleko z jajkami. Do suchych składników dodać powoli mleko z jajkami i przestudzony tłuszcz z cukrem. Wszystko razem delikatnie utrzeć, ale nie zbyt długo. Ciasto powinno być grudkowate. Papilotki lub silikonowe foremki na muffinki napełniamy ciastem na dnie, a następnie wypełniamy przestudzonym budyniem i kawałkiem gorzkiej czekolady , wszystko przykryć ciastem. Z tego przepisu
Aromatyczne Podróże