ciasto - 163312 przepisów (strona:4517/10888)

Strudel z ciasta francuskiego i mięsa, czyli pomysł na resztki. 170

Zazwyczaj resztkowe przepisy  proponowałam w poniedziałek, ale dziś wyszło inaczej. Czy ważny dzień? Nie, ważne aby smakowało, dało się szybko zrobić i nic uległo zmarnowaniu. opakowanie ciasta francuskiego około 0,5 kg mięsa z rosołu 2 jajka sól  i pieprz do smaku ząbek czosnki łyżeczka majeranku łyżka manny Mięso oddzielamy od kości i albo bardzo drobno kroimy, albo(...)miksujemy, ja stosuję drugi wariant. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, mannę , jajko i dokładnie wyrabiamy.  Rozwijamy ciasto ( ja używam tego z Biedronki) smarujemy jajkiem, aby nadzienie nam ładnie przywarło do opakowania. Rozprowadzamy masę mięsną na cieście zostawiając 2  cm wolnego na jednym z dłuższych brzegów. Rolujemy, nie za ciasno wiadomo ten wypiek potrzebuje miejsc aby się rozwarstwić

Dieta moja pasja
Ciasto kokosowe bez pieczenia. 165

jakiejś kulinarnej celebry. A więc obiecuję będą kolejne przepisy z regionu, tylko cierpliwości. :) To że jestem fanką kokosu i wszelakich jego smaków to raz,  a dwa że lubię ciasta bez pieczenia. Daję ten komfort, że zawsze się udają i nie ma ryzyka zakalca. I oczywiście jest przy nich dużo mniej zmywania. paczka krakersów 2 paczki herbatników w czekoladzie Krem(...)gotowy, dodajemy resztę wiórek, odkładając dwie łyżki do posypania wierzchu. Oraz namoczoną w mleku żelatynę. Zawsze dodaję, ta odrobina daje mi komfort tego,  że nie ma ryzyka iż ciasto szybko popłynie. Tortownicę (20 cm) wykładamy połamanymi krakersami. Powierzchnia jest dość mała, a więc taką mozaiką  dużo łatwiej zapełnić okrągły spód. Wykładamy  około 40 % masy, którą przykrywamy czekoladowymi

Dieta moja pasja
Ciasto "Zebra" 498

Zebra Ciasto ponadczasowe, a jakie pyszne...  Niby zwykłe, a zaskakuje swoim wnętrzem... Ostatni raz robiłam je ładnych parę lat temu z mamą i  postanowiłam nieco odświeżyć pamięć i trochę odkurzyć  dawne przepisy. Potrzebne składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka oranżady lub innego gazowanego napoju 1 szklanka oleju 2,5 szklanki mąki + 2 łyżki(...)mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Powstałą masę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy 2 łyżki kakao, do drugiej 2 łyżki mąki. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto, 2 łyżki ciemnej masy, 2 łyżki jasnej masy, jedno na drugie, aż do wyczerpania ciasta. Wkładamy do pieca nagrzanego do 180 stopni, pieczemy ok. 50 min. , do suchego patyczka

Pelusiowa Kuchnia
Ciasto „Cycki Murzynki” 244

Ciasto piekłam pierwszy raz na specjalna okazję. Przyznam, że wyszło bardzo smaczne,chociaż zdjęcia nie oddają jego uroku. Należy  nadmienić ,że ciasto jest mocno alkoholowe. Moja wersja to nie tylko biszkopt makowo- kokosowy, ale również zwykły biały biszkopt i dżem wiśniowy. SKŁADNIKI Biszkopt jasny 1/2 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanka mąki ziemniaczanej 4 jaja 1 szklanka cukru 1 łyżeczka(...)Białka ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy  cukier. Następnie dodajemy żółtka i dalej miksujemy. Wsypujemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i wodę. Wszystko delikatnie mieszamy drewniana łyżką Ciasto wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.   Pieczemy 40 minut w temp. 180 stopni.    Biszkopt  makowo-kokosowy: Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy

W kuchennym oknie Ewy
Sernik ze śliwkami 196

wyszło delikatne, a słodycz została przełamana owocami. Dla mnie rewelacja, w szczególności, że przeważnie wolę serniki na zimno od tych pieczonych. Składniki na blaszkę o średnicy 24cm:  na ciasto: 170 g mąki pszennej 30 g kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia 130 g masła, w temperaturze pokojowej 70 g drobnego cukru Opcjonalnie 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii na masę(...)opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (40 g) 2/3 szklanki drobnego cukru 500 g śliwek węgierek, odpestkowanych Przygotowanie: Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić między palcami do momentu kiedy ciasto zacznie się formować kruszonkę. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę kruszonki wysypać do tortownicy, wylepić spód ciasta. Podpiec przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Wszystkie składniki na masę serową powinny

Fabryka pomysłów
Ciasto bananowe z białą czekoladą 285

Szybkie i proste ciasto do popołudniowej kawy. Ciasto jest dosyć niskie, więc można wykorzystać mniejszą formę niż podana w przepisie. SKŁADNIKI 4 jajka szczypta soli 50 g cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru wanilinowego 150 ml oleju rzepakowego 4 banany 200 g mąki pszennej tortowej 70 g mąki ryżowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 90 g białej czekolady(...)krótko zmiksować na najwolniejszych obrotach miksera. Do gotowej masy wsypać startą na tarce czekoladę, wymieszać szpatułką i przelać do formy. Piec na środkowej półce piekarnika około 30 minut. Gotowe ciasto ostudzić i udekorować cukrem pudrem lub polewą czekoladową

Passions hobbies life
Sernik z białą czekoladą i kokosem 504

zamknięta w jednym serniku. Mocny kakaowy spód a na nim rozpływająca się masa serowa z śmietaną kremówką, kokosem, białą czekoladą i mlekiem w proszku. Kwintesencja przysłowiowej bajkowej chwili z ciastem i pyszną kawą! Spód: 258 g ciastek kakaowych Hit 75 g masła lub margaryny Masa serowa: 1 kg sera sernikowego (z wiaderka) 4 jajka 100 g białej czekolady(...)kokosowe.  Gotową masę serową przelewamy na spód.  Piekarnik zmniejszamy do temperatury 120*C (bez termo obiegu). Na dnie piekarnika ustawiamy foremkę z wrzątkiem. Wyżej wstawiamy tortownicę z ciastem. Ciasto pieczemy przez 60 minut. Po tym czasie z piekarnika wyjmujemy blaszkę z wodą oraz włączamy termo obieg. Pieczemy jeszcze 30 minut. Po upieczeniu studzimy przy uchylonych drzwiczkach.  Polewa

VioletoweKucharzenie
Idealny biszkopt kawowy 466

Pyszne ciasto z dużą ilością kawowy :) Idealnie nadaje się do tortów z masą kawową, orzechową, kajmakową, czy do tortu tiramisu :D  Składniki na biszkopt kawowy: 5 jajek 1/2 szklanki cukru 1 op. cukru wanilinowego 1 łyżka octu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kawy inki/rozpuszczalnej/mielonej 1 kopiasta łyżka kakao(...)delikatnie, ale dokładnie wymieszaj szpatułką (lub mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników). Następnie dodawaj powoli kawę oraz kakao i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj wszystko szpatułką! Ciasto przełóż do przygotowanej tortownicy. Piecz 30-40 min. (do tzw. suchego patyczka). Pamiętaj, że jak użyjesz mniejszej tortownicy to biszkopt wyjdzie wyższy, ale czas pieczenia się wydłuży, dlatego podany jest

Kulinarna (nie)codzienność
Szarlotka ucierana / na ucieranym cieście 295

masło utrzeć na puch z cukrem, stopniowo dodawać po jednym jajku, a następnie dodawać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zmiksować do połączenia się składników. 4. 2/3 ciasta wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ułożyć jabłka. Do pozostałej części ciasta dodać śmietanę i wymieszać. Ciasto wyłożyć na jabłka. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez

Kuchnia domowa Ani
CIASTO BARBÓRKOWE 628

Ciasto barbórkowe to kolejne ciasto  s. Anastazji i kolejne udane.Ma w sobie to wszystko co lubi mój mąż : galaretkę i masę czekoladową. Muszę przyznać,ze to połączenie jest ciekawe i bardzo smaczne.Serdecznie Wam polecam. Biszkopt ciemny:   6 jajek 3\4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2- 3 łyżeczki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić(...)Następnie wylać tężejącą galaretkę z drugiego naczynia,ponownie dać do lodówki. Ubić drugą połowę śmietany z kakao i rozprowadzić na galaretce. Wierzch udekorować startą czekoladą na grubej tarce. Wykonanie ciasta jest bardzo proste,wymaga jedynie czekania na tężejące galaretki i rozplanowania pracy

Niespełnione zdolności kulinarne
Sernik dyniowy 209

parze) 250g. cukru 5szt. jajek 110g. mąki ziemniaczanej sok z połowy cytryny pół laski wanilii i cukier do smaku (lub cukier waniliowy) tortownica 24cm. Przygotowanie: Z podanych składników na ciasto, zagnieść jednolite ciasto, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki lub zamrażalnika. Upieczoną wcześniej dynię zblendować i doprawić do smaku cytryną i cukrem, dodać wanilię. Oddzielić żółtka od białek(...)żółtek dodać cukier i ucierać na gładką masę. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 170/180*C Zetrzeć ciasto na grubych oczkach tarki i wyłożyć do wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Nakłuć widelcem i podpiec na rumiano złoty kolor. Do utartych żółtek dodać purre z dyni i twaróg, miksować dalej do uzyskania jednolitego koloru i konsystencji. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną

Lubię to gotuję
Sernik z solonym karmelem 232

sernik na parze kolejne 100 minut. Należy pilnować by woda nie wyparowała w całości, w razie potrzeby należy dolać do blachy na dnie trochę wrzątku.  Po upieczeniu zostawiamy ciasto w uchylonym piekarniku do wystygnięcia. Solony karmel 200 g cukru 85 g masła 120 ml śmietanki 30% 0,5 łyżeczki soli Cukier wsypujemy na rozgrzaną patelnię i karmelizujemy go uważając

Emskie Smaki
Ciastka z nektarynką 146

Ciasto francuskie dobrze jest mieć pod ręką – w sklepie lub w lodówce. W krótkim czasie możemy przygotować takie oto przepyszne ciasteczka. Do przygotowania ciastek potrzebujemy: – opakowanie ciasta francuskiego – dżem brzoskwiniowy/morelowy – kilka nektarynek Ciasto francuskie kroimy na równe kawałki, smarujemy dżemem a na wierzchu kładziemy pokrojone na ćwiartki nektarynki. Pieczemy ok 15 minut w 200 stopniach

Szybko Tanio Smacznie
Ciasto czekoladowe na śmietanie 199

Przepis na ciasto dostałam od koleżanki z Tajlandii, ale jest to normalny czekoladowy wypiek. Nie ma tu ani grama egzotyki. Dzięki dużej ilości kakao ciasto jest bardzo aromatyczne, mocno czekoladowe a dodatek śmietany sprawia, ze całość jest wilgotna. Jedyną rzeczą, którą zmieniłam w tym przepis, to pozbyłam się orzechów i zastąpiłam je suszonymi owocami. Do przygotowania ciasta potrzebujemy

Szybko Tanio Smacznie
Chleb kukurydziany na jogurcie 235

Wypieki bezglutenowe są o wiele lżejsze od tego z mąki pszennej. Smakuje na pewno nieco inaczej, ale warto się przyzwyczaić. Dzisiaj chciałam Was zaprosić na kukurydziane ciasto, które w sumie mogłoby być również chlebem. Najważniejsze jest to, że jest delikatne w smaku, puszyste i wilgotne. Do przygotowania chleba (keksówka) potrzebujemy: – 1 i 1/3 szklanki mąki kukurydzianej – 2 łyżeczki(...)jogurtu naturalnego – miód – 1/3 szklanki oleju słonecznikowego Mąkę razem z proszkiem przesiać do miski Powyższe składniki umieścić w misce i za pomocą łyżki wymieszać ciasto. Ciasto przełożyć do formy keksowej i piec przez ok 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Ostudzić i zjadać z dżemem lub konfiturą

Szybko Tanio Smacznie

Proponowane wyszukiwania