Rewelacyjne biszkoptowe ciasto przełożone kremem oraz bezą pełną orzechów, a smaku dodaje dżem wiśniowy. Całość polana jest polewą czekoladową. Polecam to ciasto na imieniny czy inne rodzinne okazje. SKŁADNIKI Biszkopt: blaszka: 24x38 cm 7 jajek, ¾ szkl. cukru, 1 szkl. mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Beza orzechowa: 5 białek, 5 łyżek cukru(...)mleka rozrabiamy budyń, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, do gotującego dodajemy rozrobiony budyń. Studzimy. Masło ucieramy, dodajemy po łyżce budyń, następnie kakao a na końcu spirytus. Pierwszy blat ciasta smarujemy dżemem, następnie połową kremu, przykrywamy bezą orzechową, smarujemy resztą kremu, przykrywamy drugim blatem. Całość polewamy polewą
słodki bratekKremowy sernik to nowość na moim stole – i choć nie jest to tradycyjna potrawa z mojego dzieciństwa, ale przepis w prasie zaciekawił mnie przez fakt nie pieczenia ciasta. W przygotowaniu, ciasto jest proste i dość szybkie. Natomiast efekt smakowy – niesamowity, przepyszny i co najważniejsze bardzo kremowy. Do przygotowania ciasta wykorzystałam brytfankę o wymiarach... Read More The post Kremowy sernik
Magiczny GarnekCiasto jest nieskomplikowane i szybkie. Świetnie pasuje do gorzkiej kawy. Jest wyraźnie słodkie i nieco ‘mdławe’ ze względu na masę mleczną, która nie ma wyrazistego charakteru. Nie przeszkodziło nam to jednak zjeść całe Składniki: Na biszkopt: 3/4 szklanki oleju rzepakowego pół szklanki wody 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao (płaskie) 5 jajek pół szklanki cukru 1,5 szklanki(...)połączenia składników. Dodać przesiane suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia i sodę)i delikatnie wymieszać szpatułką. Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy. Piec w temperaturze 180ºC przez 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, przekroić ostrym nożem
Pyry na Gazsię do chrupania łodygi na surowo, wtedy można cieszyć się jego kwaskowatym aromatem i niebywałą chrupkością, młode pędy zjadałam w całości, starsze obierałam z łykowatych włókiem ubrudzonymi rękoma ;) To ciasto jest doskonałe, znika w tempie ekspresowym, wilgotne, gęste, w kwaskowatym akcentem rabarbaru i razową kruszonka - po prostu genialne, musicie spróbować w tym sezonie. Składniki Czas przygotowania(...)przygotowanej tortownicy 6. Odcinamy końcówki rabarbaru, płuczemy i kroimy w ok 3 cm kawałki, nie obieramy rabarbaru, młody tego nie wymaga 7. Kawałki rabarbaru rozsypujemy na wierzchu ciasta, lekko wciskamy 8. Kruszonka - mąki, cukier, płatki mieszamy, dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło, rozcieramy palcami aż powstaną okruchu, coś na wzór mokrego piasku, powinny pozostać też grubsze cząstki, kruszonkę rozsypujemy
Słodki Kompromiskapusty z winegretem. Lekkie i zdrowe, wiosenno-letnie danie, nie wymaga dużego nakładu pracy. Składniki na 2-3 porcji Czas przygotowania: 15 min + 35 min gotowe ciasto francuskie najlepiej w formie koła 2 pęczki botwinki bez buraczków 2 jaja 4 łyżki śmietany 30% pęczek koperku 150 g mozzarelli sól, pieprz Do podania hummus(...)Przygotowanie: 1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 st C 2. Botwinkę dokładnie płuczemy, siekamy 3. Jajka mieszamy ze śmietanką, doprawiamy solą i pieprzem 4. Ciasto francuskie rozwałkowujemy lekko 5. Botwinkę zalewamy mieszaniną jajek i śmietanki, mieszamy dokładnie, dodajemy posiekany koperek 6. Wykładamy botwinkę na środek ciasta, pozostawiamy 2-3 cm wolnego brzegu dookoła, następnie naciągamy do środka tarty
Słodki Kompromisskrywa cztery sery, aromat czosnku niedźwiedziego i słodycz dwóch rodzajów pomidorów - pyszna, lekka, w sam raz na zakończenia lata. Składniki na 4 os Czas przygotowania: 90 min Kruche ciasto szklanka mąki pszennej szczypta soli 70 g zimnego masła 1 łyżka smalcu (opcjonalnie) 1 łyżka zimnej wody Farsz 150 g koziego twarożku 100 g startego sera gouda 200 g twarogu(...)łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego 8 suszonych pomidorów z oleju 1 jajo 5 pomidorów śliwkowych (żółte i czerwone) 2 łyżki startego parmezanu sól, pieprz Przygotowanie: 1. Ciasto - masło kroimy w kostkę i rozcieramy palcami z pozostałymi składnikami, szybko zagniatamy w kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30-60 min 2. W misce mieszamy twaróg, kozi ser, startą goudę
Słodki Kompromiswielkim trudem przychodzi mi łączenie dotychczasowych obowiązków z nowymi, oraz z przerażaniem i ekscytacją patrzę na nadchodzący sezon gastronomiczny. Ponieważ czas ostatnio nie jest moim sprzymierzeńcem, dania i ciasta ekspresowe wiodą prym w kuchni,, niestety nie zawsze wystarcza czasu na naciśnięcie spustu migawki. Ciasto jogurtowe, szklanka mleka i chwila wytchnienia to ostatnio szczyt moich marzeń. Życzę Wam spokojnego tygodnia(...)dodajemy jogurt, następnie łączymy całość z mąką, mieszamy do połączenia 4. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, blachę o wymiarach ok 20/30 smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy ok 50 minut, do tzw. suchego patyczka 5. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem
Słodki Kompromisdzieci, to może dlatego, że mniej czasu teraz z nim spędzam....może czas to naprawić, może warto się zatrzymać, czy gnać za króliczkiem....zatrzymałam się na chwilę, zadumałam......nad ciastem z rabarbarem i filiżanką herbaty..... Składniki Czas przygotowania: 65 min 2 szklanki mąki 1/3 szklanki mielonych orzechów laskowych lub migdałów 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki mielonego(...)maślanej dodajemy kolejno jajka oraz żółtka, dodajemy ekstrakt waniliowy lub rdzeń laski wanilii oraz miód 5. Następnie do masy dodajemy mąkę i mleko, na przemian w dwóch turach 6. Ciasto przekładamy do foremki, na wierzchy układamy łodygi rabarbaru, jeśli jest młody to nie potrzebuje obierania 7. Ciasto pieczemy ok 55 min, do tzw suchego patyczka 8. Przed podaniem posypujemy
Słodki Kompromismąki ziemniaczanej 125 ml śmietany 30% Rabarbar 6 łodyg rabarbaru ok 6 łyżek brązowego cukru 1 laska wanilii ok 1/4 szklanki wody 2 kapsułki kardamonu Przygotowanie: 1. Formę do ciasta natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 175 stopni 2. Spód brownie - czekoladę łamiemy kosteczkę i razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, do rozpuszczonej(...)mieszamy po każdym dodaniu, następnie dodajemy suche składniki, łączymy, wykładamy masę do formy, wygładzamy i wstawiamy do piekarnika na ok 15 min, kiedy na powierzchni utworzy się skorupka wyjmujemy ciasto z piekarnika, moc ustawiamy na 210 stopni 5. Rabarbar - łodygi myjemy i kroimy w ok 1 cm kawałki, na patelni rozpuszczamy cukier z 1/4 szklanki wody, wrzucamy pokrojony rabarbar
Słodki Kompromisczarny marcepan Białka ubić na sztywno, pod koniec partiami dodając cukier. Po jednym dodać żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Mąki przesiać z kakao, partiami dodawać do ciasta, miksując na najniższych obrotach miksera. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać do niej ciasto, wyrównać wierzch. Piec w 160 st. C. przez 60-70 minut. Ostudzić w uchylonym piekarniku. Ostudzony(...)cukrem pudrem. Dodać letnią czekoladę, wymieszać na gładki krem. Na paterze ułożyć spód biszkoptu, wyłożyć połowę kremu. Przykryć kolejnym blatem, wyłożyć pozostały krem i ułożyć na wierzchu ostatni blat ciasta. Schłodzić w lodówce 2-3 godziny, aż krem stężeje. Pozostałą kremówkę ubić na sztywno, posmarować nią wierzch i boki tortu. Rozwałkować żółty marcepanem na grubość 2,5 mm. Wyciąć prostokąt
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCiasto inspirowane dwoma różnymi przepisami, a raczej ich połączeniem. Nazwa jest wymyślona przeze mnie – jak łatwo się domyślać ciasto jest mocno alkoholowe, dodatkowo zawiera dużą ilość ananasa nasączonego alkoholem. Czas wykonania: 1h 30 min Ilość porcji: 16 kawałków (forma 25 x 30 cm) Składniki: Ciasto: 5 białek 125 g cukru 125 g kokosu 100 g maku […] Artykuł
KuchniaWeDwoje.plOsłoda jesiennych wieczorów. Szarlotka na cienkim cieście z dużymi kawałkami jabłek i grubą, chrupiącą kruszonką. Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 12 kawałków (tortownica o średnicy 20 cm) Składniki: Ciasto: 350 g mąki 250 g margaryny (1 kostka) 1 żółtko 80 g cukru Masa jabłkowa: 1 ½ kg kwaśnych jabłek (u mnie renety) 150 g cukru(...)łyżeczki cynamonu 2 […] Artykuł Szarlotka jesienna na cienkim cieście pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plkolejny muszę stwierdzić, że nie umiem piec ciast drożdżowych. To ciasto miało być piękną roladą makową, jednak albo przepis na ciasto drożdżowe był do niczego, albo ja je zepsułam. Jeśli wiecie co źle zrobiłam proszę napiszcie mi komentarzach Wasze uwagi. Makowiec na szczęście zostało uratowane, a raczej przekształcone z rolady na zwykły placek
KuchniaWeDwoje.plMoja kolejna propozycja na przekąskę z ciasta francuskiego tym razem w wersji wegetariańskiej ze szpinakiem i serem feta. Razem z sosem czosnkowym smakuje rewelacyjnie 🙂 Czas wykonania: 40 min Ilość porcji: 14 sztuk Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego Farsz: 400 g mrożonego szpinaku (300 g świeżego) 1 opakowanie sera feta (270 g) 3 ząbki czosnku(...)łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta […] Artykuł Kąski z ciasta francuskiego ze szpinakiem pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plroku, pod redakcją Antoniny Piętkowej. Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm. Dość istotne jest, aby wszystkie produkty były w temperaturze pokojowej. Nie łączmy ubitego masła z zimnymi żółtkami. Ciasto: 150 g miękkiego masła, 4 jajka, 150 g cukru pudru, 80 g mąki pszennej, 150 g migdałów (mogą być w łupinkach), 150 g czekolady deserowej*, 1 łyżeczka świeżo zmielonych goździków(...)czekolady białej, 50 g czekolady mlecznej, polewa: 70 g masła, 100 g czekolady deserowej*, 50 g czekolady mlecznej 50 ml brandy masło i bułka tarta do wysmarowania tortownicy ciasto: Czekoladę połamać na kawałki. Czekoladę, migdały, mąkę, przyprawy zmiksować w malakserze (można zetrzeć na tarce). Masło ubić na śmietanę, następnie dodawać po kolei żółtka i cukier puder. Ubić na pulchną masę
królestwo garów