Błyskawiczna w wykonaniu i bardzo smaczna przekąska z ciasta francuskiego. Świetna na imprezy, spotkania rodzinne jak i na co dzień. Fajnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno, doskonale nadają się np. na drugie śniadanie do pracy, czy szkoły. Polecam :) Składniki - płat gotowego ciasta francuskiego - szynka w plastrach - ser żółty w plastrach - keczup ( polecam marki Folwark ) - przyprawa do pizzy(...)łyżki mleka Wykonanie Ciasto francuskie rozwijam, smaruję na całej powierzchni keczupem, na keczup układam plastry szynki, na nie plasterki sera. Całość zawijam jak roladę od dłuższego brzegu. Następnie roladkę kroję w 2 cm. plastry. Plasterki w odstępach układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko każdego spłaszczam i smaruję po wierzchu pędzelkiem umoczonym w mleku. Posmarowane ślimaczki posypuję przyprawą
Kuchnia z widokiem na ogródObiad pierwsza klasa! Tak niewiele trzeba, aby zwykły obiad zamienić na coś wyjątkowego. Pyszne chrupiące ciasto piwne, a w środku znajduję się soczysta i delikatna ryba🐟. Palce lizać! Musicie koniecznie wypróbować bo ja nadal jestem pod wrażeniem tego dania. P.S. Oczywiście podałam go z pieczonymi ziemniaczkami 😉 Składniki: 4 filety z dorsza 1 jajko 2/3 szklanki piwa 1 szklanka(...)mąkę. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji, bez grudek. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Na patelni rozgrzewamy olej. Filety z dorsza maczamy w cieście i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron na złocisty kolor. Podajemy z frytkami, pieczonymi ziemniaczkami => przepis lub innymi ulubionymi dodatkami
Kuchnia MagdaLenyBROWNIE Z CZERWONEJ FASOLI jest dowodem na to, że ciasto czekoladowe może... Artykuł BROWNIE Z CZERWONEJ FASOLI pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEłyżeczki sody oczyszczonej - 1 łyżka spirytusu lub octu - 16g cukru wanilinowego Dodatkowo: - cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Ser mielimy w maszynce do mielenia. Pozostałe składniki mieszamy z serem, wyrabiamy ciasto. Ciasto będzie dość mocno klejące i takie właśnie ma być. Jeżeli po zmoczeniu palcy w zimnej wodzie nie będzie dało się zrobić z ciasta kulek to należy dosypywać mąki
Kulinarne życiecytryny 50 g mąki kukurydzianej 50 g gorzkiej czekolady do dekoracji Przygotowanie: Przez 15 minut mocz orzechy nerkowca w gorącej wodzie, po czym je odsącz. Umieść wszystkie składniki na ciasta (z wyjątkiem mąki) w misce i zblenduj na idealnie gładką masę. Dodaj mąkę i ponownie zblenduj. Gotowa masa na ciastka jest gęsta, ale nie na tyle by formować ją dłońmi(...)Ciasto nakładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia za pomocą dwóch łyżek (jedną nabierasz ciasto, a drugą zsuwasz na blachę), lub za pomocą takiego wihajsterka do ciastek jak mam ja, które przypomina łyżkę do lodów. Piecz w temp. 180 C przez 15-20 minut. Po upieczeniu ciastka są delikatne, więc zanim przełożysz na talerz to je wystudź. Ciacha możesz udekorować
greenscarfprzygotowania: biszkopt kakaowy: Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać po jednym żółtku. Ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodawać do masy jajecznej delikatnie mieszając. Ciasto wylać na blaszkę o wym. 24x35cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni C przez ok. 40 minut. Wystudzić i przekroić na 2 części. wkład orzechowy: Orzechy(...)budyń. Odstawić do wystygnięcia. Margarynę utrzeć na puch, następnie dodajemy po jeden łyżce wystudzonego budyniu. Miksujemy na puszystą masę. polewa: Wszystkie składniki przełożyć do rondelka i zagotować. Przełożenie ciasta: I jedna część biszkoptu kakao II pół masy III wkład orzechowy IV druga część masy V druga część biszkoptu Wierzch ciasta polać polewą kakaową. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z AnetąOszukane pyzy Składniki : Ciasto ziemniaki ugotowane - 1 kg mąka ziemniaczana - 1/2 szkl kasza manna - 1/2 szkl ziemniaki surowe - 2 duże szt Farsz: kotlety mielone - 5 szt Dodatkowo : tłuszcz cebula - 2 szt wegeta Przygotowanie : Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć zna złoty kolor, doprawić wegetą. Ziemniaki ugotowane, które zostały z obiadu, przecisnąć przez praskę, lub zemleć w maszynce(...)ugotowanych ziemniaków, dodać surowe starte ziemniaki o drobnych oczkach. Następnie dodać mąkę i kaszę manną, wszystko dokładnie wyrobić. Farsz: Kotlety mielone, podzielić na mniejsze kawałki. Z ciasta ziemniaczanego odrywać kulki, spłaszczać na dłoni, nałożyć na ciasto farsz, dobrze zlepiać formując kule Gotować w osolonej wodzie, od momentu wypłynięcia pyz na powierzchnię, gotować jeszcze przez 5 minut. Wybierać pyzy łyżką cedzakową
Kuchnia Danusidzieciństwem gdy mama często piekła podobne nie tylko na tłusty czwartek. Są pyszne, delikatne, po prostu fantastyczne! Mają jedną wadę, znikają szybko i są mega kaloryczne. Składniki: CIASTO: Na 20 sztuk dużych oponek 70 dag mąki tortowej 10 g suszonych drożdży D.Oetker 300 ml ciepłego mleka 4 jajka 50 g masła 4 łyżki rumu 3 łyżki cukru(...)soli Dekoracja: Lukier Kolorowa posypka Sposób wykonania: Mąkę pszenną wymieszać ze szczyptą soli, cukrami oraz suchymi drożdżami w misce łyżką, wlać ciepłe mleko, wbić jajka i wyrobić ręką elastyczne ciasto, wlać rozpuszczone płynne masło oraz rum i ponownie wyrobić ciasto, wierzch oprószyć delikatnie mąką, przykryć ściereczką, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Gdy wyrośnie, wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką , rozwałkować
Wanilia i Kardamonsernik bardzo często gości w moim domu, domownicy wręcz go uwielbiają. Jest bardzo puszysty i wilgotny, dzięki czemu długo zachowuje świeżość, polecam spróbować bo jest przepyszny. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej luksusowej Szymanowskiej 0,5 szklanki cukru 1 jajko 1 żółtko (białko do piany) 100 gram masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kilogram tłustego sera białego(...)szklanki cukru 50 gram wiórek kokosowych Forma 25x40 cm. Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, dodajemy masło, cukier, żółtko oraz jajko. Zagniatamy ciasto, wylepiamy nim blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ser mielimy trzykrotnie, żółtka ucieramy z cukrem, ucierając stopniowo dodajemy zmielony ser, wlewamy olej oraz mleko, miksujemy, na końcu dodajemy sok z cytryny oraz
Bajeczna KuchniaIdealne ciasto na weekend- szybkie i bardzo smaczne. Wystarczy zrobić je dzień wcześniej, wtedy herbatniki dokładnie wchłoną krem, a budyń nabierze smaku. Jest to wypiek last minute, kiedy wiem, że nie mam za dużo czasu, na bardziej wyszukane ciasto. Ja nie dodaję likieru, kiedy ciasto będą spożywały dzieci J A wierzcie mi, i tak smakuje wybornie J SKŁADNIKI
Calzonella.comwystarczy jedna. Ja miałam małe więc dałam dwie. Ogólnie robi się z jednej. Zawijać roladę pomagać sobie folią. Zwinąć w tzw. cukierek. Wstawić do lodówki na godzinę. Następnie rozłożyć ciasto francuskie, delikatnie rozwinąć roladę z folii i położyć na środku ciasta francuskiego. W miejscu gdzie ciasto się łączy uznać jako spód rolady. Delikatnie przenieść roladę na blaszkę. Posmarować u góry
Kuchnia PokoleńSKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego ok 400g Koncentrat pomidorowy 1 cukinia 1 5 dag sera żółtego tartego Sól i pieprz do smaku Suszona bazylia Czosnek granulowany PRZYGOTOWANIE: Ciasto francuskie lekko rozwałkowuję. Następnie kroję w kwadraty. Z jednego kwadrata kroję cienkie plastry. Całość smaruję koncentratem pomidorowym, doprawiam solą, pieprzem, czosnkiem oraz bazylią. Brzegi kwadratów oklejam cienkimi plastrami ciasta
Gotowanie PatkiSKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 cukinia 20 plasterków jalapeno może być ze słoiczka 1 5 dag sera żółtego tartego ketchup sól i pieprz do smaku suszona bazylia PRZYGOTOWANIE: Ciasto francuskie lekko rozwałkowuję. A następnie wycinam prostokąty ok 10 sztuk. Prostokąty smaruję ketchupem a następnie posypuję suszoną bazylią. Cukinię obieram i kroje w plastry a następnie przecinam na pół(...)prostokąty kładę cukinię oraz plastry jalapeno całość posypuję żółtym serem. Brzegi ciasta zawijam do środka. Piekę ok 20 min w 200 stopniach
Gotowanie PatkiŁatwy przepis na pyszne kruche ciasto dla całej rodziny. Słodka kruszonka to składnik, któremu bardzo trudno się oprzeć ;) Składniki: 2 szkl. mąki pszennej 2/3 szkl. cukru drobnego łyżeczka proszku do pieczenia 170 g masła 1 jajko 400 g borówek amerykańskich lub jagód na kruszonkę: 10 łyżek mąki(...)masło i całość posiekać. Wbić jajko i dokładnie zagnieść. Owinąć folią i wstawić do lodówki na pół godziny. Formę (u mnie 22cm x 22cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno formy. Nakłuć widelcem i wstawić ponownie do lodówki na parę minut. Piekarnik nastawić na 180 stopni. Wstawić do niego spód ciasta na około
wyzwania kuchenneBabka marchewkowa w bardzo wilgotnym wydaniu z dodatkiem skórki pomarańczowej, to fenomenalne ciasto, które jest bardzo łatwe w wykonaniu a cieszy podniebienie jak najlepszej jakości wypiek z ulubionej cukierni. Dodatek słodkiego lukru jest tutaj niczym wisienka na torcie a całość podana z filiżanką ulubionej kawy jest bardzo smacznym zwieńczeniem ciężkiego tygodnia. Polecam nie tylko do niedzielnej kawy :-) Może na Dzień(...)cynamon, sodkę, proszek, stopniowo olej i olejek. Następnie łyżka po łyżce wkręcić makę, a na samym końcu za pomoca już łyżki a nie miksera, wmieszać marchew oraz skórkę pomarańczową. Ciasto wlać do natłuszczonej olejem foremki i wstawić na 55 minut do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, a wyjmujemy kiedy ciasto zacznie odchodzić od brzegów i ładnie sie zarumieni
Poezja Smaków - blog kulinarny