ciasto - 163312 przepisów (strona:4506/10888)

Racuszki drożdżowe 404

jajka mąka Jajka wybijamy do miski, rozmącamy, następnie mieszamy z lekko podgrzanym mlekiem, Dodajemy drożdże cukier i sól , mieszamy aż rozpuszczą się drożdże, dodajemy mąkę, tyle by ciasto było gęste (jak na lane kluski) Odstawiamy ciasto przykryte ściereczką w ciepłe miejsce. Kiedy podrośnie i podwoi objętość, kładziemy łyżką porcje ciasta  na natłuszczoną patelnię i smażymy na wolnym ogniu

Gotowanie jest łatwe
Sernik japoński. 294

delikatnie łyżką ,aby masa nie opadła. Przelewamy ją delikatnie do foremki wyłożonej papierem do pieczenia ,oddzielnie dno i boki wystające nieco ponad rant tortownicy.Ciasto rośnie dość mocno. Przed pieczeniem ciasto kilka razy stukamy o blat ,aby pozbyć się pęcherzyków powietrza, dzięki temu ciasto po upieczeniu nie opadnie. Foremka musi być zabezpieczona z zewnątrz podwójną warstwą folii aluminiowej . Wstawiamy(...)przez 20 minut, nastepnie temperaturę zmniejszamy do 160 stopni i pieczemy kolejne 20 minut.Ciasto pozostawiamy po upieczeniu w zamkniętym piekarniku na 15 minut. następnie oprószamy cukrem pudrem .Smacznego. Jeśli ciasto jest płynne w środku po podanych wyżej 40 minutach pieczenia radzę wydłużyć czas o kolejne 5,10 minut.Każdy piekarnik jest inny.Środek ma być ścięty, ale nie może być

Ladylaura.
Ciasto "cycki murzynki" 376

Ciasto z cyckami w nazwie :D  ale mamy do wyboru murzynki,  oblewając ciasto polewą czekoladową albo...  teściowej polewając je tężejąca galaretką galaretką :D   Składniki (duża blaszka):  Biszkopt: 150 g mąki  100 g cukru  4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia  Biszkopt makowo-kokosowy:  200 g cukru  3/4 szklanki maku(...)dodać do niego mleko z żółtkami, zagotować i wystudzić.  Masło ubić na puszystą masę, dodawać po łyżce budyniu i zmiksować na gładką masę. Ostudzony biszkopt posmarować dżemem, przykryć ciastem makowo-kokosowym, na to wyłożyć krem, nasączone biszkopty, każdy  udekorować rodzynką, polać rozpuszczoną i wymieszaną z masłem czekoladą. Schłodzić w lodówce. SMACZNEGO!!! Inspired by  http://mojetworyprzetwory.blogspot.com/2012/02/cycki-murzynki.html

Malinowo w kuchni
SZYBKA KREMÓWKA NA BISZKOPCIE 1091

ciastka kremówki ? Ja bardzo! Przypominają mi one dzieciństwo i sobotnie wyprawy do sklepu po kremówki i eklerki dla babci. Dziś mam dla Was przepis na taką błyskawiczną kremówkę. Zamiast ciasta francuskiego alb półfrancuskiego – biszkopt. Pokryty wspaniałą, kremową, budyniową masą tworzy fantastyczną całość, której żaden łasuch się nie oprze! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: BISZKOPT: * mąka pszenna – 3 czubate łyżki * mąka

Ostra na Słodko
FAWORKI ( CHRUST) JAK U BABCI 835

masło, które rozetrzeć pomiędzy palcami z mąką. 1 całe jajko, pozostałe żółtka oraz cukier utrzeć na biały puch. Do ubitych jajek dodać mąkę, następnie śmietanę, wódkę, dobrze wymieszać, wygnieść. Ciasto jest dośc twarde, odkładamy je na min pól godziny, zmięknie i będzie fajnie dawało się wałkować.  Gotowe ciasto wałkujemy bardzo cienko, kroimy na paseczki, w których robimy dziurkę(...)przekładamy ciasto robiąc kształt faworka. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.  Dorosłym faworki podałam ze słodkim winem Monte Santi

Z Majeczką w kuchni
Chruściki piwne jedyne w swoim rodzaju 173

jasnego 1 szklanka mąki szczypta soli olej do smażenia cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Żółtka dokładnie mieszamy z piwem i dosypujemy mąkę z solą i dość długo wyrabiamy ciasto, aby wtłoczyć w nie jak najwięcej powietrza. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na stolnicy bardzo cienko (jak na makaron), starając się nie posypywać mąką.  Rozwałkowane ciasto kroimy nożem na paski

Z notatnika
TARTALETKI Z DUSZONĄ CUKINIĄ I SZPINAKIEM 198

SKŁADNIKI: 400 g ciasta kruchego 1 cukinia 2 garście szpinaku 1 pęczek natki pieteuszki 1 mozzarella  przyprawy:sól i pieprz do smaku, czosnek granulowany, 2 łyżki pasty curry 3 łyżki sosu sojowego 1 00 ml wody 2 łyżki oleju kokosowego PRZYGOTOWANIE:  Ciasto rozwałkowuję. Następnie wycinam okręgi tak by pasowały do foremek. Ja użyłam czterech. Następnie cukinię obieram(...)curry. Całość smażę co jakiś czas mieszając. Następnie wlewam ok 100 ml wody i dodaję szpinak oraz natkę pietruszki. Duszę aż woda wyparuje. Farsz studzę. Do foremek gdzie jest ciasto kładę porwaną mozzarelle a następnie farsz. Na koniec posypuję na wierzch jeszcze raz mozzarellą. Piekę w 200 stopniach ok 30 min. Podaję z ulubionym sosem

Gotowanie Patki
Muffinki z masą orzechową i kremem budyniowym 213

mąkę pszenną, kakao, cukier i proszek do pieczenia. Do drugiej miski wlewamy olej oraz mleko i wbijamy jajko - mieszamy. Do mokrych produktów dosypujemy te sypkie i miksujemy na gładkie ciasto. Do formy wyłożonej papierowymi papilotkami nalewamy po jednej łyżce ciasta. Do każdej muf finki dokładamy na środku po łyżeczce masy orzechowej. Przykrywamy masę kolejną łyżką ciasta. Blaszkę wstawiamy do nagrzanego

VioletoweKucharzenie
Ciasto "Latte macchiato" bez pieczenia i "Sekretna zima Jaśminy" 210

Dzisiejsze ciasto polecam nie tylko miłośnikom kawy. Jest łatwe wykonaniu, aromatyczne i baaardzo smaczne. 😋 Składniki (na blachę 23 x 28 cm): Spód Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style(...)przynajmniej kwadrans. Do drugiej wlać przestudzoną kawę. Zmiksować. Wyłożyć masę kawową na białą warstwę. Schłodzić w lodówce.  Zimną śmietanę zmiksować z mascarpone i cukrem pudrem. Wyłożyć na wierzch ciastaCiasto chłodzić najlepiej całą noc w lodówce. Podawać posypane cynamonem, tak jak latte macchiato.   "Sekretna zima Jaśminy" Adrianny Trzepioty to kontynuacja "Zwilczonej". Jaśmina, nauczycielka języka polskiego w jednym

Weekendy w domu i ogrodzie
ciasto 3 bit z kremem z milky way 167

serii ciast bez pieczenia ..Polecam ciasto z serii 3 bit bez pieczenia z kremem milky way oraz kajmakiem..bardzo smakowite połączenie..i szybkie w wykonaniu..nie tylko dla osób preferujących ciasta bez pieczenia .. składniki: 2 paczki herbatników maślanych /500 g/ 1/2 opakowania kajmaku/200-250 g/ 1 słoik dżemu/ulubionego u mnie wiśniowy/ składniki polewa: 1 czekolada gorzka

Ugotujmy Coś
Warkocze drożdżowe z cynamonem 184

cukier, wymieszać i przykryć ściereczką- na ok. 10 min.( drożdże podwoja objętość) Mąkę przesiać do miseczki, dodać sól, roztopione masło, żółtko i wyrośnięte drożdże- wyrobić łyżką drewnianą Uformować z ciasta kulę , odstawić na ok. 1 godz. do wyrośnięcia Wyrośnięte ciasto podzielić na co najmniej  6-8 części Każdą rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm w nieduży prostokąt, posmarować(...)cienko marmoladą lub serkiem Almette z gruszką i jabłkiem Każdy prostokąt ciasta zwinąć w rulon, przeciąć go wzdłuż na pół, dwa końce przepleść ze sobą i uformować wieńce- zlepić końce Splecione warkocze przełożyć na blachę wyłożoną papierem, posmarować jajkiem( ja posmarowałam roztrzepanym białkiem), oprószyć cynamonem i cukrem brązowym Piec ok. 30-35 min. w 200*C Po upieczeniu można oprószyć

Proste Potrawy
SERNIKOBROWNIE Z MALINAMI (NAJLEPSZE) 258

mróz, nic tak nie poprawia humoru (i nie rozgrzewa) jak kawałek pysznego, mocno czekoladowego brownie :) A w połączeniu z masą serową i malinami to już istne "niebo w gębie"! Ciasto jest proste i nieskomplikowane, prawdziwą torturą jest jednak oczekiwanie, aż się upiecze, gdyż zapach roznoszący się po kuchni jest nieziemski... :)  Taki kawałek sernikobrownie i kubek gorącej herbaty lub kawy(...)cukrem waniliowym) oraz 2 jajkami na gładką masę. Wylej masę serową na czekoladową. Na wierzch wyłóż niedbale (ja robiłam kleksy) masę czekoladową i posyp całość równomiernie malinami. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz około 45 - 60 minut (ja piekłam całe 60 minut). Gotowe ostudź i wsadź najlepiej na 3-4 godziny do lodówki (lub cała noc) , wtedy najlepiej się kroi

Słodko-Słony Świat Ilony
Błyskawiczny piątek - Ciasto marchewkowe z ananasem 175

Kolejny błyskawiczny przepis i będzie to najlepszy przepis na ciasto marchewkowe jakie jadłam. No po prostu musicie zrobić! Składniki: * 4 jajka * szklanka cukru trzcinowego  * łyżeczka sody  * łyżeczka proszku do pieczenia  * łyżeczka cynamonu  * 2 szklanki mąki pszennej  * 2 szklanki startej marchewki  * kostka masła * pół puszki ananasa  Przygotowanie :  Masło rozpuścić i wystudzić. Jajka ubić(...)cukrem, dodać sodę i proszek do pieczenia oraz cynamon. Ciasto wymieszać z mąką, marchewką i masłem. Dodać pokrojony ananas. Blaszkę keksówkę wyłożyć papierem. Przelać ciasto. Piec około 30 minut do tzw. suchego patyczka

Magiczne Życie Marty
TARTALETKI Z CUKINIĄ I PIECZARKAMI 156

SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 cukinia 6 pieczarek 1 5 dag sera żółtego tartego Koncentrat pomidorowy Pieprz i sól 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego PRZYGOTOWANIE:  Ciasto lekko rozwałkowuję. W ciasta wycinam 10 kwadratów. Każdy kwadrat smaruję koncentratem pomidorowym a następnie posypuję serem żółtym tartym. Pieczarki i cukinię obieram kroję w kostkę. Posypuję solą i pieprzem oraz niedźwiedzim czosnkiem. Brzegi

Gotowanie Patki
Ciasto Wuzetka 366

Pyszna, klasyczna wuzetka. Czekoladowy biszkopt przekładany bitą śmietaną, którą usztywniłam serkiem mascarpone, frużelina porzeczkowa i polewa ganache. Proste, a jednocześnie bardzo smaczne ciasto. Powstało w powojennej Warszawie i do dzisiaj cieszy nasze podniebienia. Zapraszam na moją wersję wuzetki! Biszkopt czekoladowy - przepis TUTAJ-KLIK Masa śmietanowa: 250 ml. śmietanki 30 % 250g. serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Polewa: 100 ml. śmietanki(...)mikserem ubić na sztywno. Przekrojony biszkopt posmarować dżemem lub jak ja - frużeliną. Na to wyłożyć masę śmietanową, pozostawiając ok. 4 łyżek masy do dekoracji. Przykryć drugą połową biszkopta. Ciasto włożyć do lodówki. Przygotować polewę - śmietankę podgrzać, ale nie gotować! Do podgrzanej śmietanki dodać połamaną w kawałki czekoladę. Mieszać, aż czekolada się rozpuści i polewa będzie miała jednolitą konsystencję. Schłodzić

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie

Proponowane wyszukiwania