ciasto - 163312 przepisów (strona:4500/10888)

TARTA Z MIĘSEM Z INDYKA TIKKA 199

się je bardzo szybko w dodatku smakują chyba zawsze:) Dziś zapraszam na tartę z mięsem mielonym z indyka tikka. Pamiętajcie również o  KONKURSIE GotowaniePatki SKŁADNIKI:   400 g ciasta kruchego 300 g mięsa mielonego z indyka 2 łyżki pasty tikka masala 1 kulka mozzarelli Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka papryki czerwonej 1 łyżeczka(...)rozgrzaną patelnię z dodatkiem oleju np. Rzepakowego lub kokosowego. Doprawiam. Następnie smażę aż się zarumieni. Dodaję 50 ml wody oraz pastę tikka. Całość mieszam dokładnie, duszę ok 2 min. Ciasto przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przekrajam na pół bo taką wielkość mam blachę. Smaruję koncentratem, doprawiam solą oraz suszoną bazylią. Mozzarellę drobno rwę i rozkładam na cieście. Następnie

Gotowanie Patki
Jabłkowa krówka bez pieczenia 288

Zbliża się weekend. Mam dla Was propozycję na pyszne ciasto bez pieczenia z jabłkami, mascarpone i masą krówkową. Proste składniki a efekt nieziemski. A może właśnie to ciasto znajdzie się na Waszym wielkanocnym stole? Pychotka Składniki (na formę ok 20x30 cm): herbatniki (na 4 warstwy - około 2 duże paczki) 1 puszka masy krówkowej 600 ml śmietanki 30% 1 śmietan(...)łyżki ubitej śmietanki wymieszać z przestygniętą żelatyną, dodać do reszty ubitej śmietanki i zmiksować. Dodać cukier i ponownie szybko zmiksować. Połowę ubitej śmietanki odłożyć (będzie na wierzchu ciasta), a do reszty dodać mascarpone i połowę puszki masy krówkowej. Zmiksować tylko do połączenia składników. Przełożenie: herbatniki, połowa masy krówkowej, herbatniki, połowa jabłek, połowa masy śmietankowo-krówkowej, herbatniki, połowa jabłek, połowa masy

Cukiernia Pychotki
Ucierane szybkie ciasto z wiśniami bez białego cukru i margaryny 248

kogel-mogel. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, ciągle miksuj. Wlej olej kokosowy, połącz wszystko miksując. Międzyczasie obtocz wiśnie mąką kokosową. Okrągłą formę do pieczenia wyłóż papierem. Wylej ciasto. Wsyp wiśnie. Całość posyp kruszonką , u mnie faktycznie z czego popadnie- ciasteczka, migdały itd. Włóż do piekarnika, piecz około 35-40 minut- sprawdzaj. Ja nie patrzę na czas. Po upływie(...)minut , intuicyjnie sprawdzam czy już gotowe czy jeszcze trzeba trzymać. Wyciągnij i delektuj się ciastem pysznym, mięciuśkim w środku a dzięki kruszonce chrupiącym po wierzchu. Wiśnie u mnie były raczej kwaskowate. Ciasto nabrało wakacyjnych rumieńców. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Bardzo czekoladowe kokosanki 175

Dziś bardzo szybki przepis na czekoladowe kokosanki. Często jest tak, że zostają nam białka i nie wiemy co z nimi zrobić? Ja zazwyczaj przygotowuję bezę, bo lubię albo ciasto z białek. Jednak dawno w domu nie było kokosanek... do tego czekoladowych :) Porcja ok 20 kokosanek  Składniki:   200 g wiórków kokosowych 340 g cukru cukier wanilinowy 5 białek szczypta

Niezły Młynek
Ciastka francuskie z budyniem i marmoladą 392

Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego (2 płaty, każdy o wymiarach 25 x 42 cm); 400 g śmietanki 30 %; 1 budyń waniliowy bez cukru (40 g); 1/3 szklanki białego cukru; Opakowanie cukru wanilinowego (16 g); 1 jajo; 300 g marmolady (u mnie różana). Dodatkowo: Papier do pieczenia. Sposób przygotowania: Jajo wbić do miseczki i roztrzepać widelcem. Połowę śmietanki (200 g) wlać(...)wymieszać. Do zagotowanej śmietanki z cukrem dodać śmietankę wymieszaną z budyniem i stale mieszając, gotować na średnim ogniu, aż budyń zgęstnieje. Ugotowany budyń odstawić do ostygnięcia. Oba płaty ciasta francuskiego rozwinąć i każdy z nich podzielić na 12 prostokątów (razem wyjdą 24 prostokąty z ciasta francuskiego). Połowę każdego z 24 prostokątów naciąć nożem 4 - 5 razy tworząc poziome paski, drugą

Gospodyni Miejska
Sernik matcha z owocami leśnymi 180

gotowej galaretki o smaku owoców leśnych. Zamiast agaru można użyć żelatyny w tej samej ilości. Agar zastyga w temperaturze pokojowej. Jeśli użyjemy żelatyny, masy lepiej chłodzić w lodówce. Do ciasta najlepiej użyć silikonowej formy, z której można łatwo wyciągnąć ciasto. Smacznego! Sernik matcha z owocami leśnymi Danie Ciasto Kuchnia Bez glutenu , Słodkości Porcje 12 Składniki 1 kg twaróg sernikowy

Kucharzyca
Jak zrobić karmel? 167

Karmel jest to najzwyczajniejszy w świecie cukier, który poddawany jest działaniu wysokiej temperatury. Jest idealnym dodatkiem do ciast i deserów, a także do kawy. Warto więc wiedzieć, jak go zrobić. Wszelkie zagwozdki z tym związane z pewnością rozwiąże poniższy poradnik. Istnieją bowiem dwa sposoby na przygotowanie karmelu. Jakie i na czym polegają? Sucha – w przypadku metody „suchej

PysiaGotuje.pl
KEKS PEŁEN BAKALII 207

Domieszaj wszystkie bakalie i posiekane orzechy i migdały. W osobnym naczyniu ubij trzepaczką jajka, domieszaj ekstrakt waniliowy. Wlej do przygotowanej mieszaniny z mąką i bakaliami. Dokładnie wymieszaj całość. Ilość ciasta w porównaniu z resztą składników jest niewielka, to normalne! Wlej przygotowaną masę do wyłożonej papierem do pieczenia formy do keksu. Piecz około 1 godz. 15 minut, jeśli ciasto zacznie szybko(...)ciemnieć, przykryj je folią aluminiową. Sprawdź, czy ciasto jest upieczone, nakłuwając je drewnianym patyczkiem, powinien być suchy. Pozostaw do ostudzenia przed wyjęciem z formy. Przed podaniem możesz posypać odrobiną cukru pudru (opcjonalnie

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Crumble owocowe 188

dodajemy margarynę pokrojoną w kostkę. Margarynę obsypujemy mąką i rozgniatamy ręką do momentu aż będzie się kruszyć. Wlewamy mleko i syrop klonowy, dodajemy żółtko i mieszamy dokładnie szpatułką, ciasto będzie miało kleistą konsystencję. Przekładamy na wierzch partiami pomagając sobie łyżką. Nie układamy ciasta szczelnie na owocach aby para miała gdzie uchodzić. Wierzch posypujemy cukrem. Naczynia przekładamy na blachę i wkładamy(...)nagrzanego piekarnika do 180 stopni, pieczemy ok. 40 minut do ścięcia ciasta. Po upieczeniu odstawiamy na 15 minut i podajemy same lub z lodami. Życzę smacznego

Kulinarne życie
ZIELONY RAJ – CIASTO SZPINAKOWE Z KREMEM ŚMIETANOWYM, KIWI I GALARETKĄ 770

Wiecie, że nie jestem miłośniczką owoców i ciast z galaretkami? Wręcz przeciwnie – uwielbiam ciacha ucierane , z bakaliami , czekoladowe itd . Jest jednak jeden wyjątek, do którego przekonała mnie Mama i ciacho do którego wracam z ogromną przyjemnością! Dziś własnie na nie mam dla Was przepis! Pyszny szpinakowy biszkopt ( nie czuć szpinaku! ) pokryty delikatną, kremową masą z mascarpone, soczystymi owocami kiwi

Ostra na Słodko
Babka cytrynowa 249

żółtek. Masło utrzeć z cukrem na puch, ciągle ucierając dodawać kolejno po jednym żółtku. Wlać sok z cytryny i skórkę, zmiksować. Dodać przesiane mąki z proszkiem, zmiksować na gładkie ciasto. Białka ubić ze szczypta soli, delikatnie łyżką wmieszać do ciasta. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej bułką formy z kominem (o średnicy 24cm), wstawić do nagrzanego piekarnika, piec

Obiad gotowy
Rollsy z kurczakiem 1897

boczek, nie szynka, nie ser czy pieczarki ... tym razem to pierś kurczaka i ciasto francuskie stworzyły te pyszne rollsy no i nie mogło obejść się bez sosu czosnkowego :) Składniki : arkusz ciasta francuskiego ok 400 gr piersi kurczaka sezam sól, pieprz papryka ostra wędzona Przygotowanie : Pierś kurczaka ścinamy z grubości i cienko rozbijamy Następnie rozkładamy ją na całej powierzchni ciasta francuskiego

Mechanik w kuchni
Kokosowiec z nutą kawy 206

uwielbiam kawę ale po za nią uwielbiam kokos. Takie połączenie jest dla mnie chwilą kiedy mogłabym rzec "chwilo trwaj" :) Pokusiłam się i przygotowałam bardzo proste ale jakże efektowne ciasto, które jest delikatne w swym smaku ale bardzo efektowne.  Kokosowiec z nutą kawy Składniki : biszkopt : 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)żółtek, ubijamy na sztywno ze szczypta soli, dodajemy porcjami cukier stale miksując,następnie żółtka. Maki mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy jajecznej i mieszamy.  Wylewamy ciasto biszkoptowe do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w temperaturze 170-180 stopni wkładając biszkopt do zimnego piekarnika - pieczemy około 25 minut do suchego patyczka (koniecznie pilnujmy). Biszkopt wyciągamy, rzucamy dwukrotnie

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Delikatna tarta na cieście francuskim z cukinią, fetą i wędzonym kurczakiem 521

Ciasto francuskie jest świetnym kompanem dla szybkich przekąsek, kolacji i deserów. I dla resztek z lodówki, które trzeba ocalić przed wyrzuceniem :) Wyszło całkiem przyzwoite danie, świeże, wiosenne i bardzo smaczne. Duużo  dobrego robi mięta - nie pomijajcie jej i jeżeli macie świeżą posypcie nią tartę przed podaniem <3 Składniki: - płat ciasta francuskiego - dwie wędzone ćwiartki z kurczaka - opakowanie sera(...)masę. 2. Cukinię kroimy w cieniutkie plasterki. 3. Mięso z kurczaka oddzielamy od kości i kroimy w kostkę. 4. Oliwę mieszamy z ziołami greckimi i szczyptą soli. 5. Płat ciasta francuskiego rozwijamy, układamy na blasze, rozsmarowujemy masę z fety pozostawiając wolne brzegi. Następnie układamy kawałki kurczaka i cukinię. na tak ułożonych plasterkach cukinii rozsmarowujemy pędzelkiem oliwę z ziołami. 5. Tartę

Cook&Love
CLAFOUTIS Z OWOCAMI JAGODOWYMI 193

Clafoutis to bardzo popularny francuski deser z owoców zapiekanych w cieście przypominającym flan. Można je przygotować nie tylko ze świeżych, ale również z mrożonych owoców. Ja wybrałam mrożone truskawki, maliny i jagody HORTEX, i taka kompozycja smakuje świetnie, namawiam do Was do spróbowania tego kolorowego clafoutis, będącego zapowiedzią lata.   Przygotowanie: 20 min Pieczenie: 40 min Dla 6 osób(...)śmietaną, nadal ubijając. Nagrzej piekarnik do temperatury 180° C. Wysmaruj masłem tortownicę o średnicy 24 cm lub wyłóż ją papierem do pieczenia.** Ułóż owoce na dnie, zalej je ciastem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 40 minut. Clafoutis powinno być lekko ścięte, puszyste i lekko przyrumienione***. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw clafoutis do ostudzenia przed wyjęciem go z formy

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska

Proponowane wyszukiwania