ciasto - 163312 przepisów (strona:4497/10888)

Babka z majonezem 182

lekko wilgotna i łatwa do upieczenia. Babka nie wymaga leżakowania, ponieważ świetnie smakuje od razu po upieczeniu. Wiem, że niektórzy z Was mogą zrobić skwaszone miny na myśl o cieście z dodatkiem majonezu, ale uwierzcie mi na słowo - nie jest on w ogóle wyczuwalny w smaku :) Składniki na tradycyjną formę do babki: 4 jajka (rozmiar L) 1 szklanka zwykłego cukru(...)proszek do pieczenia. Całość zmiksować ze sobą. Na sam koniec dodać majonez i kilka kropelek olejku śmietankowego. Wszystko ze sobą delikatnie wymieszać. Formę do babki wysmarować masłem. Wylać ciasto. Piec około 40-50 minut w 165-170ºC (aż do zarumienienia wierzchu ciasta i suchego patyczka). Upieczoną babkę przełożyć na duży talerz i po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.  Przepis

Ugotować
Ciasto "Zebra" 417

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej wraz z szklanką wody. Dokładnie wymieszać łyżką lub za pomocą malaksera na najniższych obrotach do uzyskania kremowej masy. 4. Ciasto podzielić na dwie równe porcje. Do jednej porcji dodać 3 łyżki mąki, do drugiej 3 łyżki kakao. Wymieszać dokładnie do połączenia składników. 5. Tortownicę  ( 22 cm ) wyłożyć papierem(...)pieczenia.  6. Nakładać na środek tortownicy na przemiennie 2 łyżki ciemnego ciasta i 2 łyżki jasnego ciasta, aż do wyczerpania masy. 7. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 ºC w funkcji góra-dół i piec ok 60 min, do suchego patyczka. 8. Po upieczeniu odstawić do przestygnięcia i wyjąć z blaszki, ewent. posypać cukrem pudrem lub polewą czekoladową

Atlas Smaków
Ciasto ryżowe z czekoladą i morelami 160

Ciasto ryżowe brzmi dziwnie, ale uwierz mi zajadali się nim najwięksi przeciwnicy kuchni bezglutenowej czy też zdrowej. Jednak to ciasto ryżowe ma długą... The post Ciasto ryżowe z czekoladą i morelami appeared first on Eksperymentuj z życiem

Eksperymentalnie.com
Mazurek z domowym kajmakiem 198

moim domu  nie ma tradycji pieczenia jakichś specjalnych ciast wielkanocnych, jak ma to miejsce w przypadku Bożego Narodzenia. Dlatego w tym roku pierwszy raz w życiu miałam okazję upiec świątecznego mazurka. Dwie warstwy kruchego ciasta z podwójnej porcji wg  TEGO  przepisu przełożyłam domową  GALARETKĄ PORZECZKOWĄ . Na wierzch wylałam domową masę z cukru i śmietanki. Kubek cukru(...)roztopiłam na patelni na średnim ogniu, gdy lekko się skarmelizował dodałam 200g słodkiej śmietanki i gotowałam do powstania gładkiej masy. Po lekkim przestudzeniu wylałam ją na ciasto. Wyszło pysznie! Sądząc po tempie znikania mazurka ze świątecznego stołu, chyba zapoczątkowałam nową tradycję w rodzinie. Wesołych Świąt

Wrzosowa Polana
Torcik Brownie z truskawkami 162

oddzielnej misce zmiksować lub wymieszać rózgą jajka z cukrem. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem, zmiksować lub wymieszać rózgą na gładką masę. Dodać mąkę i zmiksować na jednolite ciasto. Ciasto podzielić na równe trzy części i wyłożyć jedną część na tortownicę obłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec każdy z blatów około

Rusty Fork
JOGURTOWE CIASTO POMARAŃCZOWE 314

Czym byłyby Święta Wielkanocne bez babki ... W tym roku postanowiłam nagiąć tradycyjny przepis i upiekłam włoskie ciasto jogurtowe z dodatkiem pomarańczy :) Wyrosło piękne i puszyste!  Do dekoracji użyłam roztopionej białej czekolady, maku i świeżej otartej skórki z pomarańczy. Ciasto w prawdzie wygląda bardzo Wielkanocnie, ale można upiec je na każdą okazję !  Zapraszam po przepis: SKŁADNIKI(...)delikatnie mieszamy z pianą(mieszamy krótko aby masa nie straciła "puszystości") Przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy ok.35 min w temperaturze 180 st.C bez termoobiegu. Sprawdzamy za pomocą wykałaczki czy ciasto się upiekło. Wyjmujemy z piekarniki i pozostawiamy do wystudzenia. Gotową babkę można polać roztopioną czekoladą lub lukrem i udekorować według upodobania :)  Udanych wypieków

Marcepanowa kuchnia
Ciasteczka dyniowe AIP 240

dynię, ale przez cały rok można używać zamrożonego wcześniej. Bardzo wygodnie jest zrobić zapasy na cały rok, kiedy jest sezon na dynie i kiedy są dość tanie. W robieniu ciasta nie ma żadnej filozofii – po prostu wymieszaj dobrze wszystkie składniki ze sobą . Purée może mieć mniej lub więcej wilgoci, więc może się okazać, że potrzebujesz nieco więcej lub mniej(...)mąki. Koniecznie chciałem użyć foremek, jednak to ciasto nie jest zbyt lepkie i wszystko się rozpadało. W końcu przykładaliśmy foremki do papieru do pieczenia, ubijaliśmy ciasto w środku, a następnie delikatnie je podnosiliśmy. Nie wyszły może najpiękniejsze ciasteczka na świecie, ale na pewno lepsze niż nieregularne gnieciuchy Dzieci były także zadowolone. Piecz przez 20-30 minut w temperaturze

PaleoSMAK
Mazurek kajmakowy - jajko 274

Mazurek kajmakowy na delikatnym cienkim cieście w formie jajka - pisanki. Ciasto z dodatkiem ugotowanych żółtek jest bardzo kruche i łamliwe i takie właśnie na być. Połączone z lepkim kajmakiem jest dość stabilne i raczej nie grozi mu pęknięcie podczas przenoszenia. Czytaj dalej

Przepisy Kulinarne
Babka serowa 165

iluzję, że nie jest bezrobotna" . Edward Stachura Hm... czyż nie piękna definicja korzystania z każdej chwili w życiu? :) Na babkę serową natrafiłam w jednej z moich książek z ciastami, jednak sporo go zmodyfikowałam. Niby zwykła babka, ale dzięki dodatkowi tłustego twarogu długo jest świeża i lekko wilgotna. Jeśli lubicie babki, to polecam ją wypróbować :) Składniki: 400 g tłustego twarogu(...)jajku. Następnie dodawać partiami ser i dokładnie wymieszać. Na końcu wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz skórkę otartą z cytryny. Całość dokładnie wymieszać aby powstało dosyć gęste ciasto. Jeśli jednak byłby problem z jego wymieszaniem można dolać trochę mleka. Gotowe ciasto przełożyć do formy z kominkiem, wcześniej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Babkę pieczemy w temperaturze 180 stopni

My simple kitchen
Ciasto czekoladowe (fit) 186

Lubicie ciasto czekoladowe? Ja uwielbiam, mogłabym jeść kilogramami. Powstrzymuje mnie tylko jedna rzecz… jego kaloryczność. Z pomocą rozwiązania tego problemu przyszła mi gazeta GoodFood. Nieco podpatrzyłam, nieco zmieniłam i nieskromnie powiem, że się udało :) Smak został zachowany, a kaloryczność obniżona :) Ilość porcji: Torcik o rozmiarze 18 cm Czas przygotowania: 20 minut + czas pieczenia Składniki: Na ciasto: 175g jogurtu naturalnego 140g(...)pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego Na polewę: 200g serka kremowego śmietankowego 40g cukru pudru 25g ciemnej czekolady 25g masła (w temperaturze pokojowej) 1 łyżka kakao Masło na ciasto rozpuszczamy w garnuszku i odstawiamy do ostygnięcia. Do dużej miski przesiewamy mąke, kakao, sodę i proszek do pieczenia. Dodajemy cukier i mielone migdały. Całość mieszamy. W drugiej misce mieszamy jogurt

Kolizje Smaków
Pyszny sernik wiedeński z mandarynkami. 169

Składniki :                      na tortownicę 26 cm średnicy Ciasto : 20 dkg mąki pszennej 13 dkg masła 8 dkg cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa : 50 dkg mielonego twarogu 4 jajka 1/2 szklanki słodkiej śmietany 18 % 1 budyń śmietankowy(...)iasto : M ąkę wymieszaj dokładnie z proszkiem do pieczenia, przesiej przez sitko. Dodaj pokrojone w cienkie plastry masło  ( masło powinno mieć temperaturę pokojową ) oraz cukier. Zagnieć ciasto na jednolitą masę. Rozwałkuj na kształt przygotowanej tortownicy. Wyłóż na tortownicę wyścieloną papierem do pieczenia.    M asa serowa : T waróg zmiksuj z cukrem i żółtkami. Jeśli masz twaróg nie mielony

Przepisy i porady kulinarne
Dwukolorowa babka majonezowa 183

łyżki majonezu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżki kakao Przygotowanie: 1. Ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę, dodajemy majonez. Ubijamy razem przez chwilę. 2. Do ciasta dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia. Mieszamy całość delikatnie. 3. Ciasto dzielimy na dwie porcje i do jednej dodajemy kakao. 4. Formę z kominem smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą(...)Wlewamy na zmianę oba ciasta do blaszki. 6. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 45 minut w temperaturze 180 st. C. 7. Po wyjęciu i ostudzeniu możemy posypać cukrem pudrem lub polać polewą. Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil fb Cukiernia-Pychotki

Cukiernia Pychotki
Keks z bakaliami 158

Ciasto na puszysty keks z bakaliami zawsze pięknie wyrasta. Pamiętajcie aby bakalie przed dodaniem do ciasta przesypać lekko mąką – dzięki temu nie opadną na dno podczas pieczenia i równomiernie rozłożą się w całym keksie. Ja nie wyobrażam sobie Wielkanocny bez tego wypieku, a keksu nie wyobrażam sobie bez miękkiej skórki pomarańczowej.  Składniki: 5 jajek 2 szklanki mąki 250 gram(...)waniliowym. Do ucieranej masy dodajemy po jednym jajku, ciągle ucierając. Dodajemy trawę cytrynową, mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy oprószone mąką bakalie i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Uzywamy formy wedle uznania w mniejszej będzie bardzo wysokie lub większej tak jak u mnie 28 cm długości będzie równe

Życie zaczyna się w kuchni
Ciasto czekoladowe w 30 minut 187

Dzień Czekolady nastał nam dziś dlatego mamy pyszny deser. Ciasto czekoladowe w 30 minut to wersja świąteczna brownie dla spóźnialskich czyli szybko, tanio i smacznie organizujemy święta. Ciasto miesza się w formie w której będzie pieczone a dzięki temu nawet zmywać nie trzeba. Smak jest mega czekoladowy więc iście świąteczny, polecam do wypróbowania. Ciasto czekoladowe w 30 minut. ROZWIŃ

Moje Małe Czarowanie
Wegańskie mini mazurki z orzechowo-śliwkowym nadzieniem 159

roztopionego oleju kokosowego 50 g cukru pudru odrobina wody Przesiać obie mąki do miski, dodać zmiksowanego banana, olej kokosowy, cukier puder i odrobinę wody. Zagnieść całość na gładkie, elastyczne ciasto, uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na min. 30 minut. dodatkowo  50 g kaszy jaglanej czubata łyżka masła orzechowego kilka łyżeczek powideł śliwkowych łyżka kakao(...)gładki krem. Powidła przełożyć do miseczki i podgrzać w mikrofalówce z łyżką kakao i odrobiną wody, dokładnie wymieszać. Orzechy drobno posiekać Piekarnik nagrzać do 220 stopni C . Wyjąć ciasto z lodówki. Stolnicę posypać delikatnie mąką i rozwałkować ciasto na dość cienki placek. Wyciąć większe kółka, zrobić palcami wgłębienia w środku i uformować dookoła boki. Widelcem podziurkować spody mazurków. Przełożyć

Kuchnia Ellie

Proponowane wyszukiwania