lekko wilgotna i łatwa do upieczenia. Babka nie wymaga leżakowania, ponieważ świetnie smakuje od razu po upieczeniu. Wiem, że niektórzy z Was mogą zrobić skwaszone miny na myśl o cieście z dodatkiem majonezu, ale uwierzcie mi na słowo - nie jest on w ogóle wyczuwalny w smaku :) Składniki na tradycyjną formę do babki: 4 jajka (rozmiar L) 1 szklanka zwykłego cukru(...)proszek do pieczenia. Całość zmiksować ze sobą. Na sam koniec dodać majonez i kilka kropelek olejku śmietankowego. Wszystko ze sobą delikatnie wymieszać. Formę do babki wysmarować masłem. Wylać ciasto. Piec około 40-50 minut w 165-170ºC (aż do zarumienienia wierzchu ciasta i suchego patyczka). Upieczoną babkę przełożyć na duży talerz i po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Przepis
UgotowaćMąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej wraz z szklanką wody. Dokładnie wymieszać łyżką lub za pomocą malaksera na najniższych obrotach do uzyskania kremowej masy. 4. Ciasto podzielić na dwie równe porcje. Do jednej porcji dodać 3 łyżki mąki, do drugiej 3 łyżki kakao. Wymieszać dokładnie do połączenia składników. 5. Tortownicę ( 22 cm ) wyłożyć papierem(...)pieczenia. 6. Nakładać na środek tortownicy na przemiennie 2 łyżki ciemnego ciasta i 2 łyżki jasnego ciasta, aż do wyczerpania masy. 7. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 ºC w funkcji góra-dół i piec ok 60 min, do suchego patyczka. 8. Po upieczeniu odstawić do przestygnięcia i wyjąć z blaszki, ewent. posypać cukrem pudrem lub polewą czekoladową
Atlas SmakówCiasto ryżowe brzmi dziwnie, ale uwierz mi zajadali się nim najwięksi przeciwnicy kuchni bezglutenowej czy też zdrowej. Jednak to ciasto ryżowe ma długą... The post Ciasto ryżowe z czekoladą i morelami appeared first on Eksperymentuj z życiem
Eksperymentalnie.commoim domu nie ma tradycji pieczenia jakichś specjalnych ciast wielkanocnych, jak ma to miejsce w przypadku Bożego Narodzenia. Dlatego w tym roku pierwszy raz w życiu miałam okazję upiec świątecznego mazurka. Dwie warstwy kruchego ciasta z podwójnej porcji wg TEGO przepisu przełożyłam domową GALARETKĄ PORZECZKOWĄ . Na wierzch wylałam domową masę z cukru i śmietanki. Kubek cukru(...)roztopiłam na patelni na średnim ogniu, gdy lekko się skarmelizował dodałam 200g słodkiej śmietanki i gotowałam do powstania gładkiej masy. Po lekkim przestudzeniu wylałam ją na ciasto. Wyszło pysznie! Sądząc po tempie znikania mazurka ze świątecznego stołu, chyba zapoczątkowałam nową tradycję w rodzinie. Wesołych Świąt
Wrzosowa Polanaoddzielnej misce zmiksować lub wymieszać rózgą jajka z cukrem. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem, zmiksować lub wymieszać rózgą na gładką masę. Dodać mąkę i zmiksować na jednolite ciasto. Ciasto podzielić na równe trzy części i wyłożyć jedną część na tortownicę obłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec każdy z blatów około
Rusty ForkCzym byłyby Święta Wielkanocne bez babki ... W tym roku postanowiłam nagiąć tradycyjny przepis i upiekłam włoskie ciasto jogurtowe z dodatkiem pomarańczy :) Wyrosło piękne i puszyste! Do dekoracji użyłam roztopionej białej czekolady, maku i świeżej otartej skórki z pomarańczy. Ciasto w prawdzie wygląda bardzo Wielkanocnie, ale można upiec je na każdą okazję ! Zapraszam po przepis: SKŁADNIKI(...)delikatnie mieszamy z pianą(mieszamy krótko aby masa nie straciła "puszystości") Przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy ok.35 min w temperaturze 180 st.C bez termoobiegu. Sprawdzamy za pomocą wykałaczki czy ciasto się upiekło. Wyjmujemy z piekarniki i pozostawiamy do wystudzenia. Gotową babkę można polać roztopioną czekoladą lub lukrem i udekorować według upodobania :) Udanych wypieków
Marcepanowa kuchniadynię, ale przez cały rok można używać zamrożonego wcześniej. Bardzo wygodnie jest zrobić zapasy na cały rok, kiedy jest sezon na dynie i kiedy są dość tanie. W robieniu ciasta nie ma żadnej filozofii – po prostu wymieszaj dobrze wszystkie składniki ze sobą . Purée może mieć mniej lub więcej wilgoci, więc może się okazać, że potrzebujesz nieco więcej lub mniej(...)mąki. Koniecznie chciałem użyć foremek, jednak to ciasto nie jest zbyt lepkie i wszystko się rozpadało. W końcu przykładaliśmy foremki do papieru do pieczenia, ubijaliśmy ciasto w środku, a następnie delikatnie je podnosiliśmy. Nie wyszły może najpiękniejsze ciasteczka na świecie, ale na pewno lepsze niż nieregularne gnieciuchy Dzieci były także zadowolone. Piecz przez 20-30 minut w temperaturze
PaleoSMAKMazurek kajmakowy na delikatnym cienkim cieście w formie jajka - pisanki. Ciasto z dodatkiem ugotowanych żółtek jest bardzo kruche i łamliwe i takie właśnie na być. Połączone z lepkim kajmakiem jest dość stabilne i raczej nie grozi mu pęknięcie podczas przenoszenia. Czytaj dalej
Przepisy Kulinarneiluzję, że nie jest bezrobotna" . Edward Stachura Hm... czyż nie piękna definicja korzystania z każdej chwili w życiu? :) Na babkę serową natrafiłam w jednej z moich książek z ciastami, jednak sporo go zmodyfikowałam. Niby zwykła babka, ale dzięki dodatkowi tłustego twarogu długo jest świeża i lekko wilgotna. Jeśli lubicie babki, to polecam ją wypróbować :) Składniki: 400 g tłustego twarogu(...)jajku. Następnie dodawać partiami ser i dokładnie wymieszać. Na końcu wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz skórkę otartą z cytryny. Całość dokładnie wymieszać aby powstało dosyć gęste ciasto. Jeśli jednak byłby problem z jego wymieszaniem można dolać trochę mleka. Gotowe ciasto przełożyć do formy z kominkiem, wcześniej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Babkę pieczemy w temperaturze 180 stopni
My simple kitchenLubicie ciasto czekoladowe? Ja uwielbiam, mogłabym jeść kilogramami. Powstrzymuje mnie tylko jedna rzecz… jego kaloryczność. Z pomocą rozwiązania tego problemu przyszła mi gazeta GoodFood. Nieco podpatrzyłam, nieco zmieniłam i nieskromnie powiem, że się udało :) Smak został zachowany, a kaloryczność obniżona :) Ilość porcji: Torcik o rozmiarze 18 cm Czas przygotowania: 20 minut + czas pieczenia Składniki: Na ciasto: 175g jogurtu naturalnego 140g(...)pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego Na polewę: 200g serka kremowego śmietankowego 40g cukru pudru 25g ciemnej czekolady 25g masła (w temperaturze pokojowej) 1 łyżka kakao Masło na ciasto rozpuszczamy w garnuszku i odstawiamy do ostygnięcia. Do dużej miski przesiewamy mąke, kakao, sodę i proszek do pieczenia. Dodajemy cukier i mielone migdały. Całość mieszamy. W drugiej misce mieszamy jogurt
Kolizje SmakówSkładniki : na tortownicę 26 cm średnicy Ciasto : 20 dkg mąki pszennej 13 dkg masła 8 dkg cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa : 50 dkg mielonego twarogu 4 jajka 1/2 szklanki słodkiej śmietany 18 % 1 budyń śmietankowy(...)iasto : M ąkę wymieszaj dokładnie z proszkiem do pieczenia, przesiej przez sitko. Dodaj pokrojone w cienkie plastry masło ( masło powinno mieć temperaturę pokojową ) oraz cukier. Zagnieć ciasto na jednolitą masę. Rozwałkuj na kształt przygotowanej tortownicy. Wyłóż na tortownicę wyścieloną papierem do pieczenia. M asa serowa : T waróg zmiksuj z cukrem i żółtkami. Jeśli masz twaróg nie mielony
Przepisy i porady kulinarnełyżki majonezu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżki kakao Przygotowanie: 1. Ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę, dodajemy majonez. Ubijamy razem przez chwilę. 2. Do ciasta dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia. Mieszamy całość delikatnie. 3. Ciasto dzielimy na dwie porcje i do jednej dodajemy kakao. 4. Formę z kominem smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą(...)Wlewamy na zmianę oba ciasta do blaszki. 6. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 45 minut w temperaturze 180 st. C. 7. Po wyjęciu i ostudzeniu możemy posypać cukrem pudrem lub polać polewą. Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil fb Cukiernia-Pychotki
Cukiernia PychotkiCiasto na puszysty keks z bakaliami zawsze pięknie wyrasta. Pamiętajcie aby bakalie przed dodaniem do ciasta przesypać lekko mąką – dzięki temu nie opadną na dno podczas pieczenia i równomiernie rozłożą się w całym keksie. Ja nie wyobrażam sobie Wielkanocny bez tego wypieku, a keksu nie wyobrażam sobie bez miękkiej skórki pomarańczowej. Składniki: 5 jajek 2 szklanki mąki 250 gram(...)waniliowym. Do ucieranej masy dodajemy po jednym jajku, ciągle ucierając. Dodajemy trawę cytrynową, mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy oprószone mąką bakalie i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Uzywamy formy wedle uznania w mniejszej będzie bardzo wysokie lub większej tak jak u mnie 28 cm długości będzie równe
Życie zaczyna się w kuchniDzień Czekolady nastał nam dziś dlatego mamy pyszny deser. Ciasto czekoladowe w 30 minut to wersja świąteczna brownie dla spóźnialskich czyli szybko, tanio i smacznie organizujemy święta. Ciasto miesza się w formie w której będzie pieczone a dzięki temu nawet zmywać nie trzeba. Smak jest mega czekoladowy więc iście świąteczny, polecam do wypróbowania. Ciasto czekoladowe w 30 minut. ROZWIŃ
Moje Małe Czarowanieroztopionego oleju kokosowego 50 g cukru pudru odrobina wody Przesiać obie mąki do miski, dodać zmiksowanego banana, olej kokosowy, cukier puder i odrobinę wody. Zagnieść całość na gładkie, elastyczne ciasto, uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na min. 30 minut. dodatkowo 50 g kaszy jaglanej czubata łyżka masła orzechowego kilka łyżeczek powideł śliwkowych łyżka kakao(...)gładki krem. Powidła przełożyć do miseczki i podgrzać w mikrofalówce z łyżką kakao i odrobiną wody, dokładnie wymieszać. Orzechy drobno posiekać Piekarnik nagrzać do 220 stopni C . Wyjąć ciasto z lodówki. Stolnicę posypać delikatnie mąką i rozwałkować ciasto na dość cienki placek. Wyciąć większe kółka, zrobić palcami wgłębienia w środku i uformować dookoła boki. Widelcem podziurkować spody mazurków. Przełożyć
Kuchnia Ellie