każdy z nas lubi kwaskowe owoce, dlatego możemy je wykorzystać do przygotowania koktajli i kompotów. Możemy z nich przygotować różne desery: lody, galaretki, czy kisiel. Pyszne będą ciasta drożdżowe czy też ucierane, przepyszny też jest porzeczkowy sernik na zimno. Porzeczki możemy również zamknąć w słoikach, przygotujemy z nich galaretkę dżem, sosy do mięs czy też nalewkę. Możliwości jest(...)liku ! dżem z czerwonej porzeczki biszkoptowe ciasto z porzeczkami ucierane ciasto z czerwoną porzeczką porzeczkowa tarta z białą czekoladą drożdżowe zawijańce z dżemem rabarbarowym i czerwoną porzeczką kompot porzeczkowy ------------------------------------------------------------- Sernik na zimno z czerwoną porzeczką Czas przygotowania: 60 minut - czas chłodzenia Proporcje na tortownicę o średnicy 19 cm Składniki Masa serowa: 500 g serka z wiaderka 300 g naturalnego jogurtu
Kulinarne przygody GatityNiedziela! Czas na ciacho! Dzisiaj przypominam Wam ten przepis na pyszne UCIERANE CIASTO CZEKOLADOWE Z SEZONOWYMI OWOCAMI Ciasto jest fajnie delikatnie wilgotne, bardzo aromatyczne i możecie dodać do niego dowolne owoce takie jak: borówki, maliny czy jeżyny. Ucierane ciasto nie zsycha się i długo zachowuje świeżość. PRZEPIS NA MOIM BLOGU TUTAJ
SMYKWKUCHNIdeser z morelą w roli głównej. Zapewniam że pieczone morele są o wiele lepsze niż świeże, bo wydobywają podczas pieczenia swoją słodycz.Do kawy szybkie ciacho polecam :-) 1 arkusz ciasta francuskiego 100 g borówek 70 dkg moreli 1 szklanka śmietany 36 % 1 łyżka cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny mięta świeża Morele myję, kroję na pół pozbawiam pestek.Blaszkę wykładam papierem(...)Resztę miksuję blenderem, dodaję do nich rozpuszczoną żelatyną w odrobinie wody. Śmietanę kremówkę schłodzoną ubijam mikserem z łyżką cukru, i dodaję mus morelowy. Krem wkładam do lodówki do stężenia. Ciasto francuskie kroję na osiem części na kwadraty. Zawijam rogi każdego kwadratu do środka i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni na 25 minut. Na wystudzone ciasto wykładam krem, dekoruję
wesoła kuchniabardziej niż czereśnie. Dzisiaj u mnie pierożki z pysznym nadzieniem serowo-wiśniowym, rozeszły się bardzo szybko, więc następnym razem zrobię podwójną ilość. Doskonałe z zimnym mlekiem Pierożki serowo-wiśniowe Ciasto 1 i 3/4 szkl mąki 3/4 masła 3 łyżki śmietany 2 żółtka łyżeczka cukru szczypta soli Nadzienie 40 dag tłustego twarogu 2 żółtka 2 łyżki masła 6 łyżek cukru(...)wiśni cukier puder po posypania Mąkę przesiać, wymieszać z solą, dodać miękkie masło, posiekać. Dodać śmietanę, cukier, żółtka i szybko zagnieść ciasto. Wstawić na 30 minut do lodówki. Wiśnie wsypać do rondla, posypać 2 łyżkami cukru, podlać niewielką ilością wody, gotować 10 minut aż płyn odparuje. Żółtka utrzeć z masłem i cukrem, wymieszać z twarogiem, dodać wiśnie, wymieszać. Ciasto rozwałkować
Pieguskowa Kuchniaktóre upiekłam gdy zaczynałam eksperymentować w kuchni. Nigdy jeszcze mnie zawiódł ten przepis i zazwyczaj piekę te rogaliki z podwójnej porcji. Najbardziej lubię, kiedy rogaliki są niewielkie (trzeba podzielić ciasto na więcej części) ale nie zawsze mam tyle czasu aby się pobawić i wtedy robię je takie większe ja te na zdjęciach. Zachęcam Rogaliki drożdżowe 0,5 kg mąki(...)rozpuścić w mleku, dodać cukier i delikatnie podgrzać. Palmę rozpuścić i przestudzić. Dodać do reszty składników i zagnieść. Odstawić na ok 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagnieść i podzielić na 4 części. Rozwałkować w kółko dość cienko, pokroić na 8 części i poukładać na nich dżem. Zawinąć ciasno, poukładać na blaszce wyłożonej papierem
Pieguskowa KuchniaSezon letni zbliża się wielkimi krokami i coraz częściej nabieramy ochoty na ciasta bez pieczenia. Sernik na zimno z serka „wiaderkowego” jest świetną alternatywą dla tego najpopularniejszego, na bazie serków homogenizowanych. Podstawą jednak jest ser bardzo dobrej jakości. Użyjcie sprawdzonego, a się nie zawiedziecie. Im więcej czekolady dodacie, tym sernik będzie smaczniejszy. Nie przerażajcie się jej ilością wszak(...)czekolady (połowę można zastąpić gorzką czekoladą) SPÓD CIASTECZKOWY 300 g czekoladowych herbatników 150 g masła 3 łyżki nutelli Herbatniki zblendować lub włożyć do woreczka i zmiażdżyć je wałkiem do ciasta. Masło rozpuścić i dodać razem z nutellą do pokruszonych ciastek. Dokładnie wymieszać i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ugnieść i wstawić do lodówki żeby stężało. Żelatynę rozpuścić
Pieguskowa Kuchniazawijasy z szynką i serem to smaczna przekąska zarówno na ciepło jak i na zimno. Niewiele składników – pyszne chrupiące ciasto francuskie, szynka i dobrej jakości ser są gwarancją sukcesu. Lubię podawać je przy okazji spotkań ze znajomymi, gdyż nie zabiera sporo czasu a wszystkim smakuje :). ZAWIJASY Z SZYNKĄ I SEREM 1 op ciasta francuskiego 3 łyżki keczupu 12 plasterków(...)szynki 12 plasterków sera żółtego 1 żółtko 1 łyżka mleka czarny sezam lub czarnuszka do posypania Ciasto francuskie posmarować keczupem, ułożyć plastry szynki a na wierzch ser ( dobrze jest zostawić z brzegu około 1 cm bez nadzienia, żeby dobrze się rolowało ). Zwinąć wzdłuż dłuższego boku w roladę i pokroić na 1-1,5 cm plastry. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym
Pieguskowa Kuchniaczasu można upiec je wcześniej i od razu jak tylko przestygną zamrozić. Doskonale się odświeżają w mikrofali czy też w piekarniku. Przechowuję je zawinięte żeby nie stwardniały. Polecam! KAPUŚNIACZKI CIASTO DROŻDŻOWE 0,5 kg mąki 50 g świeżych drożdży 3 jajka 0,5 szkl mleka 100 g masła 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli FARSZ 50 g suszonych grzybów(...)powstała masa o konsystencji gęstej śmietany. Pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość dodać resztę mąki, sól, jajka i letnie, stopione masło. Wyrabiać gładkie, elastyczne ciasto, aż zacznie odstawać od ręki. Przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do ponownego wyrośnięcia. Grzyby namoczyć, a następnie ugotować w tej samej wodzie, odcedzić, ale nie wylewać wywaru. Kapustę kiszoną odcisnąć
Pieguskowa KuchniaMasło ucieram z cukrem na puch, a następnie dodaje po jednym jajku. 2. Następnie partiami dodaję mąkę razem z sodą oraz kakao, całość miksuje mikserem ( z widełkami do ciasta ) na najwolniejszych obrotach. Na koniec dodaje zsiadłe mleko, mieszam oraz nalewkę i owoce. Całość dokładnie mieszam i już nie miksuje. Gotowe ciasto przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piekę(...)przez około 45 minut w 180 stop do tego czasu, aż patyczek drewniany wbity w ciasto będzie suchy
Gotowanie...to proste !powstania jasnej, puszystej masy. Dodać jajko, zmiksować. Dodać mąkę, proszek, kakao, sodę i śmietanę, zmiksować na najmniejszych obrotach miksera. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Pieczemy przez ok 30 minut w 170 stopniach, do tzw suchego patyczka. Wystudzić. Krem kokosowy: 300 ml mleka 50 g kaszy manny 80 g wiórków kokosowych 100 g masła(...)Masło i cukier utrzeć do otrzymania jasnej, puszystej masy, dodać zimną masę kokosową w 3 turach, i zmiksować po każdym dodaniu. Na koniec dodać zapach, wymieszać. Krem wyłożyć na ciasto, wyrównać, schłodzić w lodówce. Polewa czekoladowa: 50 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej 50 g masła Czekolady połamać. Masło rozpuścić, zdjąć z palnika, do ciepłego dodać czekolady, wymieszać
kulinarnyswiatdomiciasto francuskie - 1 op cukier perlisty jajko-1 szt masło śmietana 30% - 200 ml cukier puder - 1 łyżka śmietan fix - 1 op Ciasto francuskie pokroić na długie paski. Dużą blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 180stC. każdą rurkę smarujemy masłem i owijamy paskiem ciasta, układamy na blaszce wyłożonej papierem , smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem perlistym
Camilla w kuchniMiętowe hasło nie zostało odwołane, dlatego pozwoliłam sobie przygotować ciasto czekoladowo-miętowe ;) Nie korzystałam tu z jakiegoś konkretnego przepisu. Powstał w mojej głowie w trakcie samej realizacji. Wszystkiego było "na oko" i nieźle się natrudziłam, żeby opisać swoje poczynania poniżej. Ale udało się :) Ciasto jest niezwykle smaczne, bo i samo połączenie mięty z czekoladą z zasady jest bezbłędne. Konsystencją plasuje(...)puszystą masę, następnie powoli dodawać masę czekoladową, mąkę z proszkiem do pieczenia i miętę. Wymieszać. Dno formy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać do niej ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 35-40 minut
zadanie-gotowanieszklanki ciepłego mleka 1 jajko szczypta soli 3-4 łyżki cukru 1/4 kostki świeżych drożdży świeże morele świeży tymianek i rozmaryn mleko + cukier wanilinowy Przygotowanie: Zabieramy się za ciasto drożdżowe. Mąkę przesiewamy, łączymy z cukrem, szczyptą soli. Dodajemy jajko. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Łączymy całość i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na 10-15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie(...)obieramy morele i myjemy zioła. Owoce kroimy w plasterki, by łatwiej je układać na drożdżówkach. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia, czy specjalną matą wielokrotnego użytku. Z ciasta formujemy bułeczki, lekko je spłaszczając i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia. Przykrywamy je bawełnianą ściereczką. Zostawiamy na godzinę. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (góra-dół). Bułeczki smarujemy mlekiem, układamy morele
Karczma Honoriettymirabelek 1 białko 4-5 czubatych łyżek cukru pudru wykonanie: Mirabelki umyłam i pozbawiłam pestek. Przesianą mąkę posiekałam z zimnym masłem, dodałam twarożek i wyrobiłam szybko ciasto, które następnie schłodziłam w lodówce przez godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkowałam, pokroiłam na równe kwadraty, na każdym (po przekątnej) ułożyłam 2-3 mirabelki i zwinęłam rożki. Piekłam na blaszce wyłożonej papierem(...)pieczenia około 25 minut w temperaturze 200 stopni. Ponieważ ciasto jest bez cukru, a mirabelki są kwaskowe udekorowałam moje rożki grubą warstwą lukru królewskiego - jedno białko ucierałam łyżką z cukrem pudrem dodawanym stopniowo aż do uzyskania pożądanej gęstości (ilość pudru w zależności od wielkości jajka, mniej więcej 4 - 5 czubatych łyżek
babka w formiesię wydostawać z puszki, a , że ja nie piję piwa, wykorzystałam resztki tegoż piwa do ciasteczek..podobne już kiedyś robiłam [klik] , te są w sumie ekspresowe , bo od razu ciasto wałkowałam i robiłam ciasteczka, bez wcześniejszego schładzania ciasta.Do piwoszków wykorzystałam proszek do pieczenia Cykoria . 250 g margaryny lub masła 2,5 szk. mąki 0,5 szklanki piwa(...)łyżeczka proszku do pieczenia Cykoria ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego marmolada lub dżem Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia , posiekać razem z margaryną Wlać piwo i zagnieść szybko ciasto. Następnie ciasto cienko rozwałkować i pokroić na kwadraty. Na każdy kawałek układać po przekątnej po odrobinie powideł.Zlepiać po dwa przeciwległe rogi i układać ciasteczka na blasze wyłożonej papierem
Moje domowe kucharzenie