Dziś szczególny dzień! Dokładnie rok temu, w Turcji, mój mężczyzna mi się oświadczył! Z tej okazji postanowiłam przyrządzić pyszne ciasto mojej jedynej miłości i podzielić się tym przepisem z Wami. Z racji tego, że oboje jesteśmy podziębieni, dzisiejszy dzień spędzamy na spokojnie, idąc na romantyczną kolację. Właśnie zbieram się do wyjścia A Was moi mili zapraszam do wypróbowania ciasta lekkiego(...)piórko, a za to pełnego smaku! Podobny przepis na lekkie, piankowe ciasto znajdziecie tutaj . Składniki na formę o średnicy 21cm: – 125g herbatników pełnoziarnistych – 50g masła lub oleju kokosowego – 1 ulubiona galaretka (u mnie poziomkowa) – 300ml wrzątku – 200g jogurtu naturalnego – 60g żelatyny deserowej – 400ml mleczka kokosowego (1 puszka) *opcjonalnie: ulubione owoce i listki mięty
Be Fit Be Strongjajka ½ szklanki cukru ½ szklanki słodkiej 30% śmietanki 1 budyń śmietankowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 50g roztopionego, przestudzonego masła ¼ szklanki mleka Dodatkowo: Ok 12 śliwek węgierek Cukier puder Kruche ciasto: Ok 100g mąki 50g masła 2 łyżeczki śmietany 2 łyżeczki cukru pudru Sposób przygotowania: Składniki na kruche ciasto zagniatamy, przekładamy do zamrażarki i chłodzimy przez ok 20 minut. Sernik- Jajka ucieramy(...)mleku. Do masy serowej dodajemy masło, mieszamy i przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy wydrylowane połówki śliwek skórką do spodu, a na nich paski z kruchego ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160⁰C i pieczemy przez 50 minut. Studzimy w piekarniku, najlepiej przez całą noc. Zimny posypujemy cukrem pudrem
Kuchnia w czekoladziewysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 18-20 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego To też może Cię zainteresować: Muffiny czekoladowe z czerwoną porzeczką Ciasto jogurtowe z czarną porzeczką Naleśniki z płatków kukurydzianych z twarożkiem i czarną porzeczką Muffinki z malinami i białą czekoladą (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Oryginalny smakMiałam zrobić zwykłe ciasto z cukinią i orzechami bez miksera – taki prosty chlebek cukiniowy . Okazało się jednak, że w lodówce brakło i jajek, i mleka :) Postanowiłam zatem zrobić wegańską wersję. Aby zastąpić jaja, użyłam nasion chia namoczonych w wodzie, a zamiast maślanki dałam mleko sojowe zakwaszone octem z białego wina. Do polewy czekoladowej również użyłam mleka roślinnego. Wegańskie ciasto(...)granolę , to musicie miód zastąpić innym słodem roślinnym (np. syropem z agawy lub syropem klonowym). Polecam również szybką granolę z patelni , którą zrobicie w 5 minut. The post Wegańskie ciasto z cukinią i orzechami – bez miksera appeared first on Moja Delicja
Moja Delicjamałym ogniu. Zdjąć z palnika. 2. Jajka ubić z cukrem. Dodać masło z czekoladą, wymieszać a następnie przesianą mąkę. Dokładnie zmiksować. 3. Kopijki wysmarować masłem i wylać do nich ciasto. Ja użyłam 16 kopijek. Piec około 30 minut w temperaturze 160 stopni. 4. Mascarpone zmiksować z masłem orzechowym. 5. Ostudzone placki z brownie przełożyć kremem. Udekorować pozostałym kremem
Ania i Marcin gotująbiszkoptowe, bo pomimo, że swoją pierwszą zrobiłam w wieku kilkunastu lat - to nadal mam obawy, że nie wyjdzie mi zamierzany efekt. A tak naprawdę to baaardzo proste i szybkie ciasta, więc jeżeli także boicie się zabawy z nimi - uwierzcie... nie ma czego! I koniecznie zróbcie roladę jabłkową. Jest bardzo smaczna i zawsze się udaje. Przepis mój możecie znaleźć(...)dodatku z ciastami w piśmie "Chwila dla Ciebie" nr 37/2017. Biszkopt o wymiarach 26 x 34 cm : 3 jajka 50g/3,5 łyżki cukru 35g/3,5 łyżki mąki pszennej 25g/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli Dodatkowo: 1 galaretka cytrynowa/agrestowa (u mnie Emix ) 4 jabłka cukier do smaku (opcjonalnie) Ponadto: masło do wysmarowania formy cukier
Di gotujeprzepisami na różne pory roku, które wydał Poradnik Domowy? Moja mama je miała i wiele przepisów z tych książeczek na stale zagościło u nas w domu. To ciasto jest jednym z nich. Dla mnie idealne, jesienne, korzenne ciasto pachnące jabłkami i orzechami. I ten zapach unoszący się w domu podczas pieczenia ciasta, hmmm... Pychotka Składniki: 5 jaj 4,5 szklanki
Cukiernia Pychotkipozostała nam duża ilość białek i nie chcemy, żeby się zmarnowały. Nie musi to być akurat równe 10 szt. może być mniej np. 7 szt. i też wyjdzie. Sprawdzałam :) Ciasto: 10 białek 1 szklanka cukru 1 szklanka maku 15 dag wiórek kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mąki ziemniaczanej Krem: 3/4 l mleka 15 dag cukru(...)łyżki mąki pszennej 2 opakowania cukru waniliowego Polewa: 125 g masła 8 łyżeczek kakao 10 łyżeczek cukru pudru 2 łyżki wody Dodatkowo: 250 g masła 280 g dżemu porzeczkowego Ciasto: Ubijamy białka na puszystą masę. Dalej dodajemy cukier, mak, wiórki, proszek do pieczenia i mąkę. Miksujemy do momentu połączenia się składników. Następnie ciasto przelewamy do wyłożonej papierem blachy 25x35
Krokusowy DomPrzepyszny sernik , a dokładnie mówiąc połączenie murzynka z delikatną, wilgotną i bardzo puszystą masą serową. Całość wieńczy szybka polewa czekoladowa (sporządzona z pozostawionej masy kakaowej). Przygotowanie ciasta nie jest trudne, a efekt końcowy jest wyśmienity. Izaura to doskonały sernik na wyjątkowe okazje: święta, czy imieniny. Znakomicie smakuje również w niedzielne popołudnie przy kawie. Gorąco polecam! Do jego przygotowania dobrze jest(...)ulepszaczy, zagęstników. Najlepiej wychodzi z takiego domowego, ale jeśli nie macie to warto kupić dobry ser i po prostu go zmielić (nie każdy z wiaderka nadaje się na sernik). Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki przegotowanej wody 1 kostka margaryny 4 jajka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa
Krokusowy Domciasto jest przepyszne. Po prostu trudno poprzestać na jednym kawałku, takie jest smaczne. Dzięki puree z dyni jest idealnie wilgotne, a marchewka, żurawina, rodzynki i migdały są idealnym jej wykończeniem podkreślającym smak. Po upieczeniu ciasta w domu pachnie wspaniale przyprawą do piernika. Ja wykorzystałam mąkę orkiszową, ale możecie ją zastąpić pszenną. SKŁADNIKI 5 jajek szczypta soli 130 g cukru trzcinowego(...)mokrych. Zmiksować do połączenia składników, po czym wsypać marchewkę, żurawinę, rodzynki i płatki migdałowe. Wymieszać i przelać równomiernie do formy. Włożyć do piekarnika i piec około 40 minut. Upieczone ciasto zostawić do ostudzenia. Przed podaniem posypać przez sitko cukrem pudrem. Uwagi: Mąkę orkiszową można zastąpić mąką pszenną. Jeżeli nie posiadacie mąki migdałowej i nie macie możliwości zmielenia na mąkę migdałów
Passions hobbies lifePyszne i dość szybkie danie dziś przedstawiam. Pieróg z ciasta francuskiego jest idealny na obiad, czy wczesną kolację. To danie bardzo pożywne i bardzo aromatyczne, polecam do wypróbowania. Lubicie takie dania? Do czego używacie ciasta francuskiego? Pieróg z ciasta francuskiego ze szpinakiem, boczniakami i mozzarellą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieUwielbiam ciasta z jabłkami. Taki właśnie pomysł na ciasto zawieruszył mi się między nieopublikowanymi przepisami. I już nadrabiam :) Trzeba będzie go upiec na czasie. Składniki: Biszkopt (24x36cm): 5 jajek 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki oleju Jabłka: 1,5 kg jabłek cukier do smaku (w zależności od kwaśności(...)wykonania: 1. Z podanych składników przygotować biszkopt: białka ubić z solą, dodać cukier, następnie żółtka, a potem proszek z mąką. Na koniec dodać 2 łyżki oleju i delikatnie zamieszać. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem i piec w 180 st.C przez 30-40 minut - do suchego patyczka. Całkowicie wystudzić. 2. Jabłka oborać, zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Przełożyć
Kuchnia domowa Aniżółtka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Na koniec dodać mąkę, wymieszać drewnianą łyżką do połączenia się składników. Blachę o wymiarach 25x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w 165 stopniach przez 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Zimny biszkopt nasączyć wodą z dodatkiem soku z ½ cytryny. Krem budyniowy: 1 litr soku przecierowego typu Kubuś(...)zmiksować do otrzymania gęstego kremu. Masę wyłożyć na krem budyniowy, wyrównać. Dodatkowo: 50 g mlecznej czekolady 50 g gorzkiej czekolady Czekolady zetrzeć na tartce na grubych oczkach bezpośrednio nad ciastem, rozprowadzając równomiernie. Ciasto schłodzić w lodówce. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiprzestudzenia. Do ostudzonej masy dodać żółtka ,mąkę przesianą z proszkiem. Ubić na sztywno pianę z białek. Wszystko dokładnie połączyć -wymieszać łyżką-ja to robię na wolnych obrotach mikserem. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia Piec około 45-50 minut w temp. 170-180 C Bita śmietanka 400 ml śmietanki 30-36 proc. 2 łyżeczki żelatyny 4-6 łyżek(...)żelatyną,wymieszać ,a następnie dodać do całości śmietanki nadal ubijając na niskich obrotach,tylko do połączenia skladników. Na ciemny spód wyłożyć śmietankę i posypać malinami ,u mnie resztki ciasta tez za posypkę posłużyły.:)) slodkie ciasto ,niesłodka śmietanka i kwaśne maliny to idealne połączenie
w mojej kuchniSernik z musem z gruszek to pyszne połączenie i wspaniałe ciasto na deser. Sernik jest bardzo łatwy do przygotowania i na pewno posmakuje osobom lubiącym gruszki. Połączenie gruszek z serem jest jak najbardziej trafione i pozwala delektować się cudownym ich smakiem. Sernik z musem z gruszek jest o umiarkowanej słodyczy, więc jeśli lubicie słodkie ciasta, to należy dodać więcej cukru(...)uwagę ich naturalną słodycz, gdyż dojrzałe gruszki są zazwyczaj bardzo słodkie i łatwo przesadzić z ilością cukru. Próbowaliście już sernika z gruszkami? Jeśli nie, to zachęcam, będziecie zachwyceni - idealne ciasto na niedzielę. Składniki na sernik z musem z gruszek: (forma o średnicy 28 cm) 1 kg sera białego twarogowego mielonego 1 szklanka cukru pudru 3 jajka
Kuchcik gotuje