ciasto - 163312 przepisów (strona:4479/10888)

Ciasto Szachownica w 15 minut bez pieczenia 1970

Szybkie do zrobienia ciasto bez pieczenia z 5 składników, które nie zajmie nam więcej niż 15 minut! Efektowne i smaczne. Składniki: blaszka (24 cm x 24cm) 250 g jasnych herbatników 250 g ciemnych herbatników 500 g serka mascarpone 200 ml kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru 1 puszka masy kajmakowej Wykonanie: Schłodzoną śmietankę ubijamy dodając pod koniec ubijania cukier puder(...)herbatników na wzór szachownicy, wykładamy krem, znów układamy herbatniki, smarujemy masą kajmakową i na sam koniec ponownie herbatniki. Chłodzimy w lodówce przez ok. 2 godziny aż herbatniki całkowicie zmiękną. Ciasto jest słodkie w sam raz do gorzkiej kawy

W Moim Magicznym Domu
Sernik z rosą 277

białka 2/3 szklanki cukru Suche składniki na kruchy spód mieszamy razem w misce, dodajemy miękkie masło i zagniatamy, tak długo aż powstanie kruszonka. Dodajemy jajko i ponownie zagniatamy. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję miękkiej plasteliny. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Można lekko je spłaszczyć, żeby szybciej się schłodziło. Jeśli(...)śmietanę kremówkę. Mieszamy na najniższych obrotach miksera, masa powinna być jednolita i dobrze wymieszana, ale nie należy jej za bardzo napowietrzać (tzn. długo miksować na wysokich obrotach miksera). Schłodzone ciasto na kruchy spód rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość kilku milimetrów. Wykładamy nim spód i rancik tortownicy. Na przygotowany spód wlewamy masę serową. Pieczemy ok. 1 godzinę

Ciastkozercy
Biszkopt rzucany- idealny! 186

Biszkopt to podstawa do wielu ciast i tortów. Dzisiaj mam dla Was przepis na idealny biszkopt, który nie opada, jest puszysty, mięciutki  i wysoki. W dodatku, biszkopt wyrasta bez użycia proszku do pieczenia i innych ulepszaczy. Składniki biszkoptu muszą mieć temperaturę pokojową, poza tym białka muszą być idealnie ubite, a mąkę którą dodajemy na sam koniec powinniśmy delikatnie wmieszać(...)dodajemy cukier kryształ oraz cukier waniliowy i miksujemy. Dodajemy stopniowo po jednym żółtku, nie przerywając ubijania. W oddzielnym naczyniu przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną, mieszamy. Następnie mąkę dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką do połączenia składników. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy równomiernie do blaszki i pieczemy w 170 stopniach przez 30 min. do suchego

kulinarne odsłony pati
Ciasto jogurtowe 164

Ciasto jogurtowe to bardzo delikatne i wilgotne ciasto. Można je zrobić z jogurtu jaki mamy aktualnie pod ręką (np. naturalnego, greckiego lub owocowego). Jeśli mamy ochotę do ciasta możemy dodać też rodzynki albo drobne sezonowe owoce. Jest bardzo łatwe w wykonaniu i co ciekawe robi się je metodą kubeczkową - pojemnik po jogurcie służy do odmierzania pozostałych składników. Fajne:) Warto

Krokusowy Dom
Naleśniki z dżemem i orzechami oraz sosem czekoladowym + film 178

proste, nie wymagające zdolności kulinarnych przepyszne danie.     składniki na około 10 porcji nadzienie 5 łyżek dżemu morelowego 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich skórka starta z 1 cytryny ciasto 2 szklanki mąki 2 jajka 1,5 szklanki mleka 1 szklanka wody gazowanej 1 łyżka cukru 1 łyżka oleju 1 łyżka rozpuszczonego masła sos czekoladowy 1 tabliczka mlecznej czekolady(...)szklanki śmietanki 30 % 1 łyżka masła 1 łyżka cukru przepis nadzienie W małej miseczce umieszczamy posiekane orzechy, dodajemy dżem oraz startą skórkę z cytryny i całość dokładnie razem łaczymy. ciasto Do miski wsypujemy przesianą mąkę i cukier dodajemy jajka, wlewamy mleko, wodę gazowaną, oraz olej i rozpuszczone ( wystudzone ) masło, wszystko miksujemy aż otrzymamy gładkie, jednolite ciasto naleśnikowe (które powinno być

Smakowite Dania
Rożki francuskie z jabłkami 177

family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 375 g ciasta francuskiego 3 średnie jabłka sok i skórka otarta z połowy cytryny 3 łyżki rodzynków 2 łyżki cukru 1/4 łyżeczki cynamonu 1 łyżka mąki tortowej 1 jajko roztrzepane do posmarowania Jabłka(...)obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Wymieszać z sokiem i skórką z cytryny. Dodać rodzynki, cukier, cynamon, mąkę i dokładnie wymieszać. Ciasto francuskie podzielić na 6 równych kwadratów. Na każdym kwadracie rozłożyć nadzienie jabłkowe.  Brzegi kwadratów posmarować jajkiem, złożyć na pół, tak by utworzyć trójkąty. Ciastka zlepić a boki docisnąć widelcem. Rożki układamy na blaszce wyłożonej papierem

kulinarnyswiatdomi
Zielone ciasto orkiszowe z rabarbarem (bez cukru) 211

wypróbować, bo kolor wychodzi żywy i można go uzyskać łatwiej niż przy użyciu szpinaku. Jeśli macie dostęp do rabarbaru w kolorze malinowym – będzie bardziej kontrastowo i barwniej Zielone ciasto orkiszowe z rabarbarem 200 g mąki orkiszowej razowej 30 g mąki kokosowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżka sproszkowanego młodego jęczmienia skórka otarta z 1 cytryny szczypta kardamonu(...)kilka minut do zwiększenia objętości), powoli dodawać olej. Na wolnych obrotach miksera dodawać na przemian suche składniki i jogurt, ciągle miksując. Na koniec dodać skórkę z cytryny i ekstrakt. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, posypać pokrojonym rabarbarem. Piec około 60 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach.  Artykuł Zielone ciasto orkiszowe z rabarbarem (bez cukru) pochodzi

Fitkot
Paszteciki francuskie z mięsem. Przepis na niemarnowanie jedzenia. 230

bułkę tartą itp. Z wczorajszego obiadu pozostało mi mięso – stało się ono pretekstem do przygotowania pasztecików Paszteciki francuskie z mięsem przepis na ok. 30 pasztecików 2 opakowania ciasta francuskiego jajko ok. 500 g ugotowanego mięsa (ja użyłam resztek kurczaka oraz indyka) 3 duże cebule oliwa sól, pieprz sezam do posypania Ugotowane mięso odziel od kości, przełóż do malaksera(...)masy. Cebulę obierz, pokrój dość drobno i podsmaż na rozgrzanej oliwie. Gdy cebula się zrumieni, dodaj ją do mięsa, całość przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie. Na blacie rozłóż ciasto frncuskie. Na jego krótszy brzeg wyłóż farsz, zawiń go w rulon oraz odetnij resztę ciasta. Powstały wałek z nadzieniem porój na ok. 4cm kawałki. W ten sam sposób przygotuj resztę

365 dni dookoła kuchni
Smerfetka - ciasto bez pieczenia 1115

Ciasto smerfetka- bez pieczenia i tylko pięć składników. Bardzo ładnie się prezentuje, a jeszcze bardziej smakuje.Proste do przygotowania. A skąd nazwa smerfetka?  Wiadomo iż smerfy są niebieskie tak jak właśnie to ciasto. :) Na zdjęciach filiżanka ze sklepu    tarka i miarka . Znajdziecie  tam  fajne i ciekawe  rzeczy do pieczenia, gotowania i inne gadżety do domu(...)biszkopty. Wlać masę serową i odstawić do lodówki aż stężeje. Po tym czasie nałożyć masę śmietanową. Galaretkę rozpuścić w wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu i przestudzoną wlać na ciasto. Odstawić do lodówki aż całkowicie zastygnie. Najlepiej na całą noc. Śmietanę z cukrem ubić na sztywno i przełożyć do rękawa cukierniczego. Zrobić dekoracje. Filiżankę można zakupić w sklepie   tarka

O kuchni z uczuciem
Kruche ciasteczka do wzorków 221

zimnego masła 1 fiolka aromatu waniliowego , u mnie Emix Na blat wysypujemy mąkę, dodajemy cukier, sól, olejek, jajko, a także pokrojone w kostkę zimne masło. Bardzo szybko zagniatamy jednolite ciasto. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Po czasie chłodzenia kawałek ciasta rozwałkowujemy na grubość około 3 mm i wykrawamy ciasteczka wykrawaczami z wzorkami. Ciasteczka

MamaOskarka
Francuskie pierożki nadziewane figami i rozmarynem 194

zaszkodzi już powoli pomyśleć o przepisach na świąteczny stół. Dziś serwuję wam niezwykle proste, szybkie i aromatyczne kąski, które swym oryginalnym smakiem zachwycą najbardziej wrażliwe kubki smakowe. Ciasto francuskie dzisiaj można bardzo łatwo kupić, więc cała trudność w wykonaniu ów pierożków, to wykonanie farszu. W tym właśnie tkwi cały sekret ich smaku. W sezonie kupiłam świeże figi, ale z uwagi(...)farszu może nieść obawę o smak, ale uspakajam jeśli zachowacie odpowiednie proporcje to wyjdzie wam coś do czego będziecie z chęcią wracać... Zatem zapraszam.  Składniki :  1 opakowanie ciasta francuskiego Nadzienie :  300 g świeżych fig (4-5 sztuk) ( u mnie mrożone) lub 450 g suszonych  100 g jasnego cukru trzcinowego #Diamant  100 ml ciemnego rumu

vaniliowoczekoladowa
Sernik malinowy na spodzie z daktyli bez pieczenia 196

Dzień dobry😀 Pojawiam się standardowo na weekend z przepisem na przepyszne ciacho😍  Powiem Wam, że teraz jako cukiernik trochę mi już przysłowiowo bokiem wychodzą te ciasta, ale dzięki różnicy, jakie robię w domu, a jakie w pracy, te domowe nigdy mi się nie znudzą😎  Od jakiegoś czasu chodzi za mną myśl o własnym biznesie cukierniczym, bo jak wiadomo(...)cukierni z "normalnymi" ciastami jest na pęczki, a takich w zdrowszych wersjach nawet w niektórych miastach zero.😕 Z pewnością nie jeden smakosz moich wersji by się znalazł i myślę, że nie zbankrutowałabym od razu po 2 miesiącach😁😆 No, ale to tylko plany, a je zawsze trzeba mieć 😎 Jeszcze taka stara nie jestem i może te marzenie kiedyś spełnię😇  Wracając

Zdrowie i pysznie na talerzu
Dyniowe muffinki z płatków owsianych z dodatkiem czekolady 189

umieścić w mikserze kuchennym i rozdrobnić ( nie za drobno - nie może powstać mąka) Dodać do nich cynamon, proszek i sodę - wymieszać. Dodać pozostałe składniki i wymieszać/zmiksować na ciasto. Czekoladę posiekać na drobne kawałeczki - ¾ wmieszać do ciasta. Formę do pieczenie muffinek wyłożyć papierkami - nałożyć ciasto i wierzch posypać pozostałą czekoladą. Piec w 190 stopniach przez 15 minut

Cooking for Emily
Pączki serowe z orang curd 168

zaczynu dodaję resztę przesianej mąki, sól, roztopione masło, spirytus, ser który wcześniej zblendowałam, skórkę z pomarańczy. Jajko i żółtko ubiłam z cukrem na puszystą masę. Dodałam do składników. Ciasto zarabiam mikserem aż będzie elastyczne, ładnie wyrobione. Odstawiam na dwie godziny do wyrośnięcia. Ciasto wykładam na deskę podsypaną mąką i rozciągam na placek grubości 1,5 cm. Wykrawam koła za pomocą(...)układam na desce podsypanej mąką w odstępach, bo urosną. Odstawiam na godzinę do wyrośnięcia. Do głębokiego garnka wlewam olej i podgrzewam. Nie mam termometru dlatego sprawdzam olej wkładając kawałek ciasta. Olej nie może być za gorący bo pączki będą się palić, jak będzie za zimny  będą chłonęły tłuszcz. Ja olej rozgrzewam, zmniejszam płomień po włożeniu pączków i obserwuje. Pączki

wesoła kuchnia
Ciasto dyniowe 171

Ostatnio dostałam od rodziców dynię, więc wykorzystałam ją do tego, co lubię najbardziej. Najpierw przygotowałam puree z dyni, a później ciasto! Wyszło przepysznie! Składniki: 2 szkl puree z dyni 3 szkl mąki pszennej typ 500, np. TOTA 1 szkl oliwy 3/4 szkl cukru brązowego 4 jajka 2 łyżeczki sody 1 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka świeżego startego imbiru(...)obrać. Pokroić na mniejsze części, wymieszać ręką z odrobiną oliwy i szczyptą soli. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 20 minut. Ostudzić i zmiksować blenderem na puree. Ciasto: Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i przyprawami. Oliwę z cukrem mieszać mikserem na średnich obrotach, następnie dodać stopniowo po jednym jajku, i na przemian

Trufelkowo

Proponowane wyszukiwania