ciasto - 163312 przepisów (strona:4478/10888)

Ciasteczka owsiane z rodzynkami 187

masłem rozpuszczonym, potem mąki, jajko i właśnie na końcu płatki owsiane i rodzynki). 3. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy łyżką porcję ciasta.  4. Wkładamy ciastka do nagrzanego piekarnika i pieczemy z termoobiegiem 15 minut. Smacznego

Kawa z mlekiem
Ciasteczka owsiano-kokosowe (wegańskie i bezglutenowe) #13 166

wraz z namoczonym siemieniem lnianym, mieszamy. 4. Dodajemy płatki owsiane, mieszamy. 5. Dodajemy mleko roślinne, mieszamy, cały czas lekko grzejąc. 6. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką nabieramy porcję ciasta i tworzymy w dłoniach kuleczkę, którą następnie spłaszczamy na blasze i wyrównujemy brzegi. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Wkładamy ciasteczka do nagrzanego piekarnika i pieczemy na najwyższym piętrze przez

Kawa z mlekiem
Rudolph shortbread - ciasteczka maślane w renifery 175

śmietankowych 1 łyżka lukru 1 kostka gorzkiej czekolady * PRZYGOTOWANIE Obie mąki, cukier, sól i ekstrakt waniliowy wymieszaj ze sobą. Następnie dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i szybko zagnieć ciasto do momentu, aż składniki się połączą. Rozwałkuj je na wielkość okrągłej blaszki o średnicy 20-23 cm, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Za pomocą widelca uformuj brzegi ciasta, a nożem(...)porcji niczym pizzę, nie przecinając ich do końca (dzięki temu łatwiej będzie je potem oddzielić). Wstaw do lodówki na minimum 30 minut. Piekarnik nagrzej do 180°C. Wyjmij ciasto z lodówki i wstaw do piekarnika. Piecz przez 30-35 minut, aż stanie się złote. Następnie odstaw do wystudzenia i pokrój na porcje. Za pomocą lukru przyklej kolorowe cukierki. Na białych

Food Square
Seromak 216

takie ciasta domownicy nie mogą się nigdy doczekać! Ciasto serowo-makowe, idealne na co dzień i od święta. Połączenie maku i sera daje znakomity efekt wizualny oraz smakowy, a masa makowa od Helio sprawia że ciasto robi się w kilka minut dodatkowo jest ona świetnie doprawiona bakaliami i olejkiem migdałowym. Robiłam w formie o wymiarach

Pychotkaaa
Szwedzkie bułeczki szafranowe lussekatter 216

perła do posypania Syrop 3 łyżki cukru 2 łyżki wody Rozpuść drożdże w podgrzanym mleku. Rozpuść szafran w gorącej wodzie. Dodaj do rozczynu cukier, mąkę i szafran. Zagnieć elastyczne ciasto. Dodaj następnie po kawałku miękkiego masła i zagniataj do całkowitego wchłonięcia tłuszczu. Ciasto będzie lekko przywierać ale takie ma być. Nie dosypuj mąki! Przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia(...)minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o boku 50 cm x 30 cm. Namocz żurawinę w wodzie. Wymieszaj składniki na nadzienie i posmaruj równomiernie placek i posyp odcedzoną z wody żurawiną. Złóż placek na pół wzdłuż dłuższego boku. Otrzymasz placek 25 cm x 30 cm. Używając radełka do pizzy, pokrój placek wzdłuż boku 25 cm na 15 pasków. Każdy pasek

codojedzenia
Lumarek z wiśniami 230

Znacie popularne ciastka lumarki? Jeśli tak, to koniecznie musicie spróbować tego ciasta! Jeśli nie wiecie o jakie ciastka chodzi to nie szkodzi, to ciacho jest przepyszne i kto raz spróbuje uzależni się od niego. :)  Przepis na lumarka powstał zupełnie przypadkiem z potrzeby zjedzenia czegoś mocno orzechowego. Szczerze? Jedno z najlepszych deserów, jakie powstały w naszej kuchni :) BISZKOPT (który zawsze(...)żółtkową do białek ciągle miksując. Do szklanki wsypujemy budyń i dopełniamy mąką - mieszamy. Do powstałej masy białkowo - zółtkowej stopniowo dodajemy sypkie składniki. Mieszamy najlepiej drewnianą łyżką, starając się napowietrzać ciasto. Pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem lub 190 góra/dół przez 30 min. Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia. Po upieczeniu zostawiamy na ok. 5 min w piekarniku

Kuchnia od dwojga
Czekoladowe z bananami 170

cukier, ubić do powstania jasnej, puszystej masy. Dodać wanilie i sos czekoladowy, zmiksować. Dodać przesiane składniki i wymieszać rózgą kuchenną. Banany obrać, pokroić na plasterki i dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w 160 stopniach przez ok 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Wyjąć z formy. Dodatkowo: 3 średniej(...)wielkości banany 40 ml śmietanki kremówki 36% 50 g czekolady gorzkiej Śmietankę podgrzać, prawie do wrzenia. Dodać posiekaną czekoladę, wymieszać do otrzymania gęstego sosu. Na cieście poukładać pokrojone w plasterki banany i polać sosem czekoladowym. Przechowywać w temperaturze pokojowej. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Sernik kokosowy z żelką pomarańczową 200

sernik zyskał dodatkowo idealnego kremowego smaku! Trudno opisać smak - trzeba po prostu go zjeść! Na zdjęciu możecie zobaczyć rączki mojej małej pomocnicy, która już od maleńkości rwie się do ciast :-) Spód: 285 g ciastek Oreo 75 g masła Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego 0,5 szklanki cukru kokosowego 4 jajka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 130 g kokosowych cukierków(...)kokosowe.  Gotową masę serową przelewamy na spód.  Piekarnik zmniejszamy do temperatury 120*C (bez termo obiegu). Na dnie piekarnika ustawiamy foremkę z wrzątkiem. Wyżej wstawiamy tortownicę z ciastem. Ciasto pieczemy przez 60 minut. Po tym czasie z piekarnika wyjmujemy blaszkę z wodą oraz włączamy termo obieg. Pieczemy jeszcze 30 minut. Po upieczeniu studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Świeżo wyciśnięty

VioletoweKucharzenie
Wilgotna babka makowa 282

maku sprawia, że jest lekko „chrupiąca”, nie kruszy się, a do tego niecodziennie się prezentuje. Świetna odskocznia od tradycyjnych babek. Ta niezwykła wilgotna babka makowa to idealne ciasto nie tylko na Boże Narodzenie. Wilgotna babka makowa jest bardzo lekka i pachnąca. Składniki: 170g mąki pszennej 220g cukru, najlepiej brązowego 4 duże jajka 200g masła (nie zamieniać) 1 opakowanie(...)Teraz dodajemy ubite białka – po 2-3 łyżki na raz i dokładnie za każdym razem mieszamy – najlepiej szpatułką i delikatnie. Mak zmielić i powoli dodać do wymieszanego ciasta – wymieszać dokładnie i delikatnie. Formę do babki (najlepiej z kominem) natłuścić, piekarnik rozgrzać do 180 stopni (góra-dół). Ciasto wyłożyć do formy i piec ok. 50 minut

Pociąg Do Kuchni
Kawowo chałwowe ciasto bez pieczenia 521

Popełniłam ostatnio kolejne ciasto bez pieczenia. Takie na szybko, jak to u mnie zazwyczaj bywa. Nawet nie czekałam zbytnio aż każda warstwa odpowiednio się schłodzi.  Jedyne co wymaga czasu, to krem. Ale nie dlatego, że trzeba przy nim stać godzinami ;) Z nim to tak jak z drożdżowym ciastem, że powinien być wyrośnięty zaczyn i dopiero cała reszta(...)chałwą i następnie mocno schłodzoną. Kilka godzin. Nawet kilkanaście- ale jak się domyślacie, chłodzi się sama, więc my mamy czas na coś innego. Z obserwacji na blogu wynika, że ciasta bez pieczenia cieszą się u Was powodzeniem, więc może warto i ten pomysł zapisać i wykorzystać w najbliższym czasie?  Składniki na blaszkę 28x19cm Spód: 200g herbatników kakaowych ciemnych

Kuchnia w czekoladzie
Kurabiedes – greckie ciasteczka migdałowe 320

dodajemy koniak – cały czas miksując. Mąkę mieszamy z proszkiem i stopniowo dosypujemy do masy. Miksujemy do wmieszania całej mąki, a jeśli pod koniec wsypywania mikser ciężko pracuje, bo ciasto jest zbyt gęste – ostatnią porcję mąki zagniećmy ręcznie (najlepiej jednak nie ogrzewać go zbyt długo ciepłem rąk). Ciasto powinno być lekko lepiące. Dodajemy migdały, mieszamy i chłodzimy masę(...)się do grona fa... Tort czekoladowy (przepis i dekoracja) Poezja-smaku obchodzi dziś pierwsze urodziny! Przez ten rok ... Makowiec migdałowy z jabłkami Świąteczny makowiec migdałowy z jabłkami na kruchym cieście.... Pierniczkowe cappuccino z domkiem z piernika Pierniczkowe cappuccino z domkiem z piernika idealnie wpisuj... Post Kurabiedes – greckie ciasteczka migdałowe pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Porzeczkowiec, szybkie ciasto bez pieczenia 193

Zimą brakuje nam lata, szukamy smaków owoców, które towarzyszą nam podczas upalnych dni. Poranki bywają ciężkie ale dobra kawa z kawałkiem domowego ciasto z dużą ilością czarnych  porzeczek skutecznie pobudzi nas do życia i doda energii na cały dzień.  Składniki na kwadratową formę 25x25 cm. Masa śmietankowa: - 1/2 litra śmietany kremówki 30 % - 1 opakowanie serka mascarpone(...)ciemnych herbatników. 5. Galaretki rozpuszczamy w wodzie, gdy nieco przestygną dodajemy zamrożone porzeczki co spowoduje, że galaretka zacznie bardzo szybko tężeć i należy ją przełożyć na masę śmietankową. Gotowe ciasto odkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Ciasto jest kwaskowate i mocno owocowe

Apetyczna babeczka
Szarlotka królewska Krysi 790

Ciasto, które pierwszy raz jadłam u teściowej i przepadłam. Lekko kwaskowate jabłka, słodka masa budyniowa i polewa na wierzchu. Ciasto rodem z PRL, według mnie rewelacyjne. Pychotka Składniki: Biszkopt: 5 jaj łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek mąki 3 łyżki cukru Jabłka: 1,5-2kg jabłek lub 1,5 dużego słoika smażonych jabłek 2 galaretki cytrynowe Krem(...)herbaty , 9. niezastąpiona w każdej kuchni zgrzewarka do woreczków , 10. temperówka do warzyw , 11. podkładka talerz do dziecięcych posiłków, 12. a gdy masz dość brudnych lepiących rąk podczas zagniatania ciasta może przyda Ci się taki silikonowy worek

Cukiernia Pychotki
CIASTO FRANCUSKIE Z MOZZARELLĄ I WARZYWAMI 278

Pokazywałam Wam niedawno pyszny warkocz z ciasta francuskiego wypełniony serem i warzywami. Była to taka wersja maxi do podzielenia na kilka osób. Dziś mam dla Was przepis na wersję „kieszonkową, którą śmiało można zabrać w drogę, a przekąskę do pracy lub do szkoły. Wypełnione serem żółtym i kolorowym warzywami. Super dodatkiem jest ciągnąca mozzarella, która daje niesamowity efekt(...)gorąco – ciągnie się w nieskończoność! Koniecznie spróbujcie! Ja je uwielbiam! SKŁADNIKI : * ciasto francuskie – 1 op / 300 g * ser żółty i mozzarella – ok. 250 g * papryka żółta i czerwona – po 1 szt * kukurydza – ok. 100 * sól, pieprz, papryka ostra * jajko do posmarowania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ścieramy ser żółtym dodajemy pokrojoną mozzarellę, paprykę oraz kukurydzę. Doprawiamy do smaku. Ciasto francuskie rozcinamy

Ostra na Słodko
Piernik last minute z powidłami 871

leżakowania. Doskonale smakuje już na drugi dzień. Jest wilgotny, po prostu pyszny. A połączenie korzennych smaków z powidłami i czekoladą sprawi, że każdy będzie sięgał po następny kawałek :) Ciasto: kostka margaryny 1,5 szkl cukru 1/2 szkl wody 2 łyżki miodu 2 łyżki kakao 2 łyżki przyprawy korzennej 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 szkl mąki(...)słoiczka powideł śliwkowych 2 łyżki zmielonych orzechów Polewa czekoladowa: 1/4 kostki masła 4 łyżki cukru 2 łyżki mleka 3 łyżki kakao Ciasto: Margarynę, wodę, cukier, miód, przyprawę i kakao podgrzewać do czasu aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Ostudzić. Do masy dodać żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Ubić białka ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać

Smakołyki Asi

Proponowane wyszukiwania