masłem rozpuszczonym, potem mąki, jajko i właśnie na końcu płatki owsiane i rodzynki). 3. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy łyżką porcję ciasta. 4. Wkładamy ciastka do nagrzanego piekarnika i pieczemy z termoobiegiem 15 minut. Smacznego
Kawa z mlekiemwraz z namoczonym siemieniem lnianym, mieszamy. 4. Dodajemy płatki owsiane, mieszamy. 5. Dodajemy mleko roślinne, mieszamy, cały czas lekko grzejąc. 6. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką nabieramy porcję ciasta i tworzymy w dłoniach kuleczkę, którą następnie spłaszczamy na blasze i wyrównujemy brzegi. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Wkładamy ciasteczka do nagrzanego piekarnika i pieczemy na najwyższym piętrze przez
Kawa z mlekiemśmietankowych 1 łyżka lukru 1 kostka gorzkiej czekolady * PRZYGOTOWANIE Obie mąki, cukier, sól i ekstrakt waniliowy wymieszaj ze sobą. Następnie dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i szybko zagnieć ciasto do momentu, aż składniki się połączą. Rozwałkuj je na wielkość okrągłej blaszki o średnicy 20-23 cm, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Za pomocą widelca uformuj brzegi ciasta, a nożem(...)porcji niczym pizzę, nie przecinając ich do końca (dzięki temu łatwiej będzie je potem oddzielić). Wstaw do lodówki na minimum 30 minut. Piekarnik nagrzej do 180°C. Wyjmij ciasto z lodówki i wstaw do piekarnika. Piecz przez 30-35 minut, aż stanie się złote. Następnie odstaw do wystudzenia i pokrój na porcje. Za pomocą lukru przyklej kolorowe cukierki. Na białych
Food Squaretakie ciasta domownicy nie mogą się nigdy doczekać! Ciasto serowo-makowe, idealne na co dzień i od święta. Połączenie maku i sera daje znakomity efekt wizualny oraz smakowy, a masa makowa od Helio sprawia że ciasto robi się w kilka minut dodatkowo jest ona świetnie doprawiona bakaliami i olejkiem migdałowym. Robiłam w formie o wymiarach
Pychotkaaaperła do posypania Syrop 3 łyżki cukru 2 łyżki wody Rozpuść drożdże w podgrzanym mleku. Rozpuść szafran w gorącej wodzie. Dodaj do rozczynu cukier, mąkę i szafran. Zagnieć elastyczne ciasto. Dodaj następnie po kawałku miękkiego masła i zagniataj do całkowitego wchłonięcia tłuszczu. Ciasto będzie lekko przywierać ale takie ma być. Nie dosypuj mąki! Przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia(...)minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o boku 50 cm x 30 cm. Namocz żurawinę w wodzie. Wymieszaj składniki na nadzienie i posmaruj równomiernie placek i posyp odcedzoną z wody żurawiną. Złóż placek na pół wzdłuż dłuższego boku. Otrzymasz placek 25 cm x 30 cm. Używając radełka do pizzy, pokrój placek wzdłuż boku 25 cm na 15 pasków. Każdy pasek
codojedzeniaZnacie popularne ciastka lumarki? Jeśli tak, to koniecznie musicie spróbować tego ciasta! Jeśli nie wiecie o jakie ciastka chodzi to nie szkodzi, to ciacho jest przepyszne i kto raz spróbuje uzależni się od niego. :) Przepis na lumarka powstał zupełnie przypadkiem z potrzeby zjedzenia czegoś mocno orzechowego. Szczerze? Jedno z najlepszych deserów, jakie powstały w naszej kuchni :) BISZKOPT (który zawsze(...)żółtkową do białek ciągle miksując. Do szklanki wsypujemy budyń i dopełniamy mąką - mieszamy. Do powstałej masy białkowo - zółtkowej stopniowo dodajemy sypkie składniki. Mieszamy najlepiej drewnianą łyżką, starając się napowietrzać ciasto. Pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem lub 190 góra/dół przez 30 min. Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia. Po upieczeniu zostawiamy na ok. 5 min w piekarniku
Kuchnia od dwojgacukier, ubić do powstania jasnej, puszystej masy. Dodać wanilie i sos czekoladowy, zmiksować. Dodać przesiane składniki i wymieszać rózgą kuchenną. Banany obrać, pokroić na plasterki i dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w 160 stopniach przez ok 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Wyjąć z formy. Dodatkowo: 3 średniej(...)wielkości banany 40 ml śmietanki kremówki 36% 50 g czekolady gorzkiej Śmietankę podgrzać, prawie do wrzenia. Dodać posiekaną czekoladę, wymieszać do otrzymania gęstego sosu. Na cieście poukładać pokrojone w plasterki banany i polać sosem czekoladowym. Przechowywać w temperaturze pokojowej. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomisernik zyskał dodatkowo idealnego kremowego smaku! Trudno opisać smak - trzeba po prostu go zjeść! Na zdjęciu możecie zobaczyć rączki mojej małej pomocnicy, która już od maleńkości rwie się do ciast :-) Spód: 285 g ciastek Oreo 75 g masła Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego 0,5 szklanki cukru kokosowego 4 jajka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 130 g kokosowych cukierków(...)kokosowe. Gotową masę serową przelewamy na spód. Piekarnik zmniejszamy do temperatury 120*C (bez termo obiegu). Na dnie piekarnika ustawiamy foremkę z wrzątkiem. Wyżej wstawiamy tortownicę z ciastem. Ciasto pieczemy przez 60 minut. Po tym czasie z piekarnika wyjmujemy blaszkę z wodą oraz włączamy termo obieg. Pieczemy jeszcze 30 minut. Po upieczeniu studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Świeżo wyciśnięty
VioletoweKucharzeniemaku sprawia, że jest lekko „chrupiąca”, nie kruszy się, a do tego niecodziennie się prezentuje. Świetna odskocznia od tradycyjnych babek. Ta niezwykła wilgotna babka makowa to idealne ciasto nie tylko na Boże Narodzenie. Wilgotna babka makowa jest bardzo lekka i pachnąca. Składniki: 170g mąki pszennej 220g cukru, najlepiej brązowego 4 duże jajka 200g masła (nie zamieniać) 1 opakowanie(...)Teraz dodajemy ubite białka – po 2-3 łyżki na raz i dokładnie za każdym razem mieszamy – najlepiej szpatułką i delikatnie. Mak zmielić i powoli dodać do wymieszanego ciasta – wymieszać dokładnie i delikatnie. Formę do babki (najlepiej z kominem) natłuścić, piekarnik rozgrzać do 180 stopni (góra-dół). Ciasto wyłożyć do formy i piec ok. 50 minut
Pociąg Do KuchniPopełniłam ostatnio kolejne ciasto bez pieczenia. Takie na szybko, jak to u mnie zazwyczaj bywa. Nawet nie czekałam zbytnio aż każda warstwa odpowiednio się schłodzi. Jedyne co wymaga czasu, to krem. Ale nie dlatego, że trzeba przy nim stać godzinami ;) Z nim to tak jak z drożdżowym ciastem, że powinien być wyrośnięty zaczyn i dopiero cała reszta(...)chałwą i następnie mocno schłodzoną. Kilka godzin. Nawet kilkanaście- ale jak się domyślacie, chłodzi się sama, więc my mamy czas na coś innego. Z obserwacji na blogu wynika, że ciasta bez pieczenia cieszą się u Was powodzeniem, więc może warto i ten pomysł zapisać i wykorzystać w najbliższym czasie? Składniki na blaszkę 28x19cm Spód: 200g herbatników kakaowych ciemnych
Kuchnia w czekoladziedodajemy koniak – cały czas miksując. Mąkę mieszamy z proszkiem i stopniowo dosypujemy do masy. Miksujemy do wmieszania całej mąki, a jeśli pod koniec wsypywania mikser ciężko pracuje, bo ciasto jest zbyt gęste – ostatnią porcję mąki zagniećmy ręcznie (najlepiej jednak nie ogrzewać go zbyt długo ciepłem rąk). Ciasto powinno być lekko lepiące. Dodajemy migdały, mieszamy i chłodzimy masę(...)się do grona fa... Tort czekoladowy (przepis i dekoracja) Poezja-smaku obchodzi dziś pierwsze urodziny! Przez ten rok ... Makowiec migdałowy z jabłkami Świąteczny makowiec migdałowy z jabłkami na kruchym cieście.... Pierniczkowe cappuccino z domkiem z piernika Pierniczkowe cappuccino z domkiem z piernika idealnie wpisuj... Post Kurabiedes – greckie ciasteczka migdałowe pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuZimą brakuje nam lata, szukamy smaków owoców, które towarzyszą nam podczas upalnych dni. Poranki bywają ciężkie ale dobra kawa z kawałkiem domowego ciasto z dużą ilością czarnych porzeczek skutecznie pobudzi nas do życia i doda energii na cały dzień. Składniki na kwadratową formę 25x25 cm. Masa śmietankowa: - 1/2 litra śmietany kremówki 30 % - 1 opakowanie serka mascarpone(...)ciemnych herbatników. 5. Galaretki rozpuszczamy w wodzie, gdy nieco przestygną dodajemy zamrożone porzeczki co spowoduje, że galaretka zacznie bardzo szybko tężeć i należy ją przełożyć na masę śmietankową. Gotowe ciasto odkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Ciasto jest kwaskowate i mocno owocowe
Apetyczna babeczkaCiasto, które pierwszy raz jadłam u teściowej i przepadłam. Lekko kwaskowate jabłka, słodka masa budyniowa i polewa na wierzchu. Ciasto rodem z PRL, według mnie rewelacyjne. Pychotka Składniki: Biszkopt: 5 jaj łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek mąki 3 łyżki cukru Jabłka: 1,5-2kg jabłek lub 1,5 dużego słoika smażonych jabłek 2 galaretki cytrynowe Krem(...)herbaty , 9. niezastąpiona w każdej kuchni zgrzewarka do woreczków , 10. temperówka do warzyw , 11. podkładka talerz do dziecięcych posiłków, 12. a gdy masz dość brudnych lepiących rąk podczas zagniatania ciasta może przyda Ci się taki silikonowy worek
Cukiernia PychotkiPokazywałam Wam niedawno pyszny warkocz z ciasta francuskiego wypełniony serem i warzywami. Była to taka wersja maxi do podzielenia na kilka osób. Dziś mam dla Was przepis na wersję „kieszonkową, którą śmiało można zabrać w drogę, a przekąskę do pracy lub do szkoły. Wypełnione serem żółtym i kolorowym warzywami. Super dodatkiem jest ciągnąca mozzarella, która daje niesamowity efekt(...)gorąco – ciągnie się w nieskończoność! Koniecznie spróbujcie! Ja je uwielbiam! SKŁADNIKI : * ciasto francuskie – 1 op / 300 g * ser żółty i mozzarella – ok. 250 g * papryka żółta i czerwona – po 1 szt * kukurydza – ok. 100 * sól, pieprz, papryka ostra * jajko do posmarowania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ścieramy ser żółtym dodajemy pokrojoną mozzarellę, paprykę oraz kukurydzę. Doprawiamy do smaku. Ciasto francuskie rozcinamy
Ostra na Słodkoleżakowania. Doskonale smakuje już na drugi dzień. Jest wilgotny, po prostu pyszny. A połączenie korzennych smaków z powidłami i czekoladą sprawi, że każdy będzie sięgał po następny kawałek :) Ciasto: kostka margaryny 1,5 szkl cukru 1/2 szkl wody 2 łyżki miodu 2 łyżki kakao 2 łyżki przyprawy korzennej 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 szkl mąki(...)słoiczka powideł śliwkowych 2 łyżki zmielonych orzechów Polewa czekoladowa: 1/4 kostki masła 4 łyżki cukru 2 łyżki mleka 3 łyżki kakao Ciasto: Margarynę, wodę, cukier, miód, przyprawę i kakao podgrzewać do czasu aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Ostudzić. Do masy dodać żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Ubić białka ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać
Smakołyki Asi