ciasto - 163312 przepisów (strona:4469/10888)

SZYBKIE ROGALIKI MAGDY 1389

dodać ziarenka z laski wanilii nadzienie np. krem typu nutella, marmolada, kawałki czekolady itp. Wykonanie: ze wszystkich składników czyli mąki, masła/margaryny, śmietany i ziarenek z laski wanilii zagniatamy ciasto , owijamy folią i wkładamy do lodówki na 1 godzinę schłodzone ciasto dzielimy na 4 równe części   i każdą z nich wałkujemy cienko   na jakieś 2-3mm, przykładamy(...)trójkątów, na szerszą część nakładamy np.nutellę i zawijamy do środka tworząc rogal, który układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia   ze skrawków które nam zostaną zagniatamy ciasto i również robimy porcję rogalików rogale pieczemy17-20 minut na złoty kolor   w piekarniku nagrzanym do 190ºC zimne można posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą. Źródło:   Koleżanka Magda

Słodkie zapomnienie
Chaczapuri 181

łyżkami mąki. Dodajemy 1/2 szkl. ciepłej wody mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 min. aż do wyrośnięcia. Do rozczynu dodajemy mąkę resztę wody oraz łyżeczkę soli. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części  . Wałkujemy, formujemy chaczapuri, nakładamy nadzienie , uklepujemy i wybijamy na każdy kawałek jedno jajko. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego(...)Możemy upiec chaczapuri z mięsem w środku, wtedy dzielimy ciasto na dwie części, wałkujemy i nakładamy nadzienie .. można zetrzeć trochę żółtego sera, zawijamy i sklejoną stroną odwracamy do dołu, Odstawiamy do podrośnięcia . Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st przez

Gotowanie jest łatwe
Kremowy Sernik Zebra z Polewą Czekoladową 306

tego jest smaczny. Zniknął u mnie błyskawicznie, bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kremowy Sernik Zebra z Polewą Czekoladową Składniki: Ciasto: 1kg gotowego sera na sernik 250g serka mascarpone 4 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 220g cukru 4 łyżki kakao bez cukru 1 Cukier z wanilią Bourbon(...)ekstraktu Wanilia Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami Dr. Oetkera Polewa: 100g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% 100ml mleka + 3 łyżki 1 łyżka masła 1 łyżka kakao bez cukru Ciasto: 1. Do miski przełożyć oba sery, dodać obie mąki, cukier, Cukier z wanilią Bourbon z Madagaskar Dr. Oetkera i Naturalny ekstrakt Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera, wymieszać mikserem

Mała Cukierenka
Kora dębu z brzoskwiniami 737

Teraz, w poście staram się ograniczyć słodycze do minimum i nie piec tyle co zawsze :) Na szczęście dla Was mam w zanadrzu kilka ciast i ciasteczek, którymi mogę się podzielić, pod warunkiem że wcześniej spiszę wszystko na komputer. Z tym przepisywaniem zawsze najdłużej schodzi i człowiek nijak się za to zebrać nie może.  Korę dębu na pewno znacie(...)pyszny krem z owocową nutą, delicje, które każdy uwielbia (jedząc je zawsze obgryzałam dookoła, by galaretkę zostawić na koniec :D Wy też?) i galaretka!  To wszystko w jednym cieście 💓😍 Składniki na blaszkę ok 24x36cm Biszkopt: 8 białek 3 żółtka 150g drobnego cukru kryształu 200g zmielonych orzechów włoskich 100g wiórek kokosowych 100g rodzynek 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku

Kuchnia w czekoladzie
Pączki z piwem 183

Dwoma łyżkami gorącego piwa zalać mąkę i wymieszać( mąka nadal będzie sypka, a tylko lekko sparzona piwem) Żółtka utrzeć z cukrem i wymieszać z rozczynem, , mąką i resztą piwa. Ciasto wyrabiać przez kilka minut, a następnie dodać roztopioną margarynę i szczyptę soli. Ciasto wyrabiamy aż stanie się elastyczne i będzie odstawać od ręki. Po czym odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto

Tradycyjna Kuchnia
Tarta cytrynowa z bezą 211

środku zimy sobie zamarzyłam. Tarta z lemon curd znika szybciej niż trwa jej przygotowanie i to jest jej jedyny minus. Składniki na jedną zwykłą formę i trzy małe tarteletki. Ciasto kruche: - 1 szklanka mąki pszennej - 1/3 szklanka cukru - 6 dag masła - 1 jajko - 1/3 łyżeczki mielonej wanilii lub cukier waniliowy - 1 jajko 1. Składniki połączyć i szybko zagnieść, a następnie(...)odstawić do lodówki na godzinę. Formę do tarty smarujemy olejem, wystudzone ciasto rozwałkowujemy na omączonym blacie kuchennym i przekładamy do formy, nadmiar ciasta ścinamy ostrym nożem. Czas pieczenia ok. 25 minut w 180 C. Krem cytrynowy: - 4 żółtka - 2 jaja - 4 cytryny - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 3/4 szklanki cukru - 2 łyżki masła 1. Jajka, żółtka i cukier ubijamy na parze

Apetyczna babeczka
Kurczak w cieście jogurtowo-paprykowym 215

Kurczak w cieście jogurtowo-paprykowym Smaczny, prosty i szybki pomysł na kotleciki z kurczaka. Mięso jest bardzo soczyste i kruche, a ciasto lekko chrupiące, delikatne i pyszne. Polecam!   Składniki: 1 filet z kurczaka 150g gęstego jogurtu naturalnego 1 jajko przyprawa do kurczaka papryka mielona – ostra i słodka sól i pieprz 1 szklanka mąki pszennej olej do smażenia(...)NUGGETSY Z KURCZAKA A’LA MCDONALDS PRZEPIS TUTAJ DOMOWE STRIPSY A’LA KFC PRZEPIS TUTAJ SKRZYDEŁKA A’LA KFC PRZEPIS TUTAJ     Artykuł Kurczak w cieście jogurtowo-paprykowym pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Rolada jabłkowa pachnąca cynamonem 175

Ciasto dla fanów deseru z pieczonymi jabłkami, które w połączeniu z aromatycznym cynamonem i chrupiącymi migdałami smakują rewelacyjnie. Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 180g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 850g jabłek szczypta soli olej Polewa: 100g białej czekolady 3 łyżki śmietany 30% 1 łyżka masła Dodatkowo: 100g płatków migdałowych Wykonanie(...)ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wylać do formy wyłożonej jabłkami i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 30-35 minut. Po tym czasie jeszcze ciepłe ciasto wyjąć z blaszki na ściereczkę, posypać

Szalona Kuchnia Eweliny
Camembert w cieście francuskim 265

kursu gotowania, na który namówiła mnie kuzynka. Bardzo miło wspominam ten czas. Wiele z przepisów, które tam poznałam stosuję do dzisiaj:) Jednym z nich jest właśnie ten zapiekany w cieście francuskim camembert. W niedługim czasie i przy minimalnym nakładzie pracy możemy otrzymać super przekąskę, która zachwyci waszych gości. Świetnie też sprawdzi się jako propozycja na ciepło podczas romantycznej kolacji przy(...)lampce wina:);) 1 op. ciasta francuskiego xxl 2 serki typu camembert żurawina w słoiczku 1 białko jaja, rozmącone Serki kroimy na 4 części. Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy na 8 kwadratów. Na każdym kawałku kładziemy po cząsteczce sera i zawijamy w tzw kopertę. Pakieciki z serem układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy rozmąconym białkiem (lub żółtkiem, jeśli ktoś

Smaki Na Talerzu
Kokoski (lamingtony) 191

pochodzą z Australii gdzie niewykorzystany biszkopt polewano czekoladową polewą i obtaczano w wiórkach aby się nie zmarnował.  Kto jeszcze nie zna tego deseru to polecam. Zwłaszcza miłośnikom kokosu. Ciasto: 4 jajka 1 szkl cukru szczypta soli 1/2 szkl oleju 1/3 szkl ciepłej wody 350 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia aromat waniliowy Polewa: 200 g masła(...)szkl cukru 3 łyżki kakao 1/2 szkl mleka 250 g wiórków kokosowych Ciasto: Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Nadal ubijając dolewać cienkim strumieniem wodę i olej. Następnie delikatnie wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wymieszać z utartym ciastem. Biszkopt przelać do foremki (24x36cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec

Smakołyki Asi
Biały blok czekoladowy z płatkami kukurydzianymi i żurawiną 191

Inna wersja tradycyjnego bloku z herbatnikami lub orzechami – ciasta z mojego dzieciństwa.  Biała czekolada zastąpiła kakao, płatki kukurydziane herbatniki, a zamiast orzechów dodałam żurawinę. Efekt końcowy zaskoczył wszystkich. Składniki: 500g mleka w proszku 200g masła extra 100g białej czekolady 1 szklanka cukru 1 szklanka suszonej żurawiny 200g płatków kukurydzianych 40g gorzkiej czekolady olej Wykonanie: 1.  Białą czekoladę rozpuścić(...)Masę wylać do keksówki o wymiarach 12 x 29 cm, natłuszczonej olejem i wyłożonej folią spożywczą. Na wierzchu posypać resztą płatków kukurydzianych i wstawić do lodówki aż   ciasto zastygnie. Po tym czasie wyjąć ciasto z formy, usunąć folię i polać rozpuszczoną gorzką czekoladą

Szalona Kuchnia Eweliny
Ekspresowe ciasto bananowe z suszonymi figami (bez miksera) 127

dojrzałych bananów, które z dnia na dzień nie będą nadawały się do jedzenia? Przyznam, że mam kilka sprawdzonych patentów na ich wykorzystanie i właśnie jednym z nich jest to ciasto! Czasami specjalnie przetrzymuję banany, aby móc je upiec. Jest przeeepyszne, niezwykle puszyste i lekko wilgotne. Dodatkowo obłędnie pachnie oraz nie wymaga wielkich umiejętności, bo wystarczy wszystkie składniki wymieszać łyżką, przelać(...)tłuczkiem do ziemniaków. Dodać cukier, mąkę, jajko, olej oraz sodę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Całość dokładnie połączyć za pomocą łyżki i na końcu wymieszać z kawałkami fig. Ciasto przelać do keksówki wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 50 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. (Posiadam piekarnik gazowy.) Po wystudzeniu posypać

Di gotuje
Camembert w cieście francuskim 283

kursu gotowania, na który namówiła mnie kuzynka. Bardzo miło wspominam ten czas. Wiele z przepisów, które tam poznałam stosuję do dzisiaj:) Jednym z nich jest właśnie ten zapiekany w cieście francuskim camembert. W niedługim czasie i przy minimalnym nakładzie pracy możemy otrzymać super przekąskę, która zachwyci waszych gości. Świetnie też sprawdzi się jako propozycja na ciepło podczas romantycznej kolacji przy(...)lampce wina:);) 1 op. ciasta francuskiego xxl 2 serki typu camembert żurawina w słoiczku 1 białko jaja, rozmącone Serki kroimy na 4 części. Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy na 8 kwadratów. Na każdym kawałku kładziemy po cząsteczce sera i zawijamy w tzw kopertę. Pakieciki z serem układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy rozmąconym białkiem (lub żółtkiem, jeśli ktoś

Smaki Na Talerzu
Sernik zebra na orkiszowym spodzie. 196

miękkiego masła 10 dag cukru pudru z wanilią 4 dag mielonych migdałów (mąka migdałowa) 1 jajko 25 dag mąki orkiszowej  (najlepiej od  Bio Babalscy) szczypta soli Przygotowanie ciasta; Wszystkie składniki przekładamy do miski i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię i chłodzimy najmniej pół godz.   Składniki na masę serową; 50 dag twarogu dwa kubeczki jogurtu greckiego(...)masa będzie gładka. Dosypujemy mąkę i nadal blendujemy do połączenia składników. Masę serową dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao, dokładnie mieszamy.  Dno tortownicy i boki wylepiamy ciastem. Następnie na zmianę wylewamy masę. Raz jasną, raz ciemną i tak do wyczerpania masy. Jeśli nie zamierzamy dekorować wierzchu polewą możemy zamieszać lekko (tylko górna warstwa) wykałaczką czy innym patyczkiem

Radość kipiąca uśmiechem.

Proponowane wyszukiwania