ciasto - 163312 przepisów (strona:4477/10888)

Marmurkowe pomarańczowo-kawowe ciasto z karmelem 191

Ciasto marmurkowe pachnące kawą i pomarańczą, polane grubą warstwą karmelu, to prawdziwa rozpusta na świąteczne i zimowe dni. Ciasto jest bardzo delikatne i puszyste, ale zarazem wilgotne. Cząstki pomarańczy fajnie przełamują słodycz polewy, a smak i zapach kawy przypomina, że deser najlepiej smakuje w towarzystwie kubka gorącej Inki :) 200 g mąki pszennej 60 g cukru trzcinowego 2 łyżeczki proszku(...)Delikatnie mieszamy widelcem. Pieczemy 35-40 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach. Studzimy na kratce i przygotowujemy karmel. Na gładkiej, nieprzywieralnej patelni równomiernie […] Artykuł Marmurkowe pomarańczowo-kawowe ciasto z karmelem pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Piernik z drożdżami przekładany 192

cóż..życie ..jak mawia moja córka..Piernik drożdżowy będzie dokładnie 3000 wpisem....mhm..nie pomyślałabym , że będzie taki smaczny, mięciutki, pulchniutki......polecam..Pomysł gdzieś z netu ciut zmieniony ..   Ciasto 7 jajek  1 szkl. cukru  1 szkl. miodu płynnego  1 szkl. oleju  35 dkg mąki  10 dkg drożdży  1 łyżeczka przyprawy do piernika(...)pianę. Żółtka utrzeć z resztą cukru, dodać miód, mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną, rozpuszczone drożdże, oleju, na końcu ubitą pianę z białek, przyprawę do piernika i wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części i wyłożyć na dwie blaszki . Piec około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Masa: 1/2 szkl. mleka 4 łyżki kaszy manny 20 dkg masła

Moje domowe kucharzenie
Keks z bakaliami 171

łyżką mąki. Do przesianej mąki dodajemy proszek do pieczenia. Do drugiej miski wsypujemy cukier, dodajemy masło i ucieramy na drobny puch. Stopniowo dodajemy po jednym żółtku ciągle ubijając ciasto mikserem oraz mąkę. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy mieszając drewniana łyżką. 2. Do masy doajemy bakalie i mieszamy. Przeleqamy je do formy keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej(...)bułką tartą. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni. 3. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Przygotowujemy lukier. Do miski wlewamy łyżkę soku z cytryny i dodajemy cukier puder. Lukier powinien być gęsty i szklisty. Ciasto polewamy lukrem i posypujemy kandyzowanymi owocami. Smacznego

Życie ze smakiem
Słodka świąteczna choinka 192

ciasta, bez których święta nie miałyby swojego uroku. U nas do takich ciast należą głównie tradycyjne wypieki: sernik, rolada makowa, korzenny piernik i lukrowane pierniczki

Przepisy Kulinarne
Ciasta kruche 199

Kruchy torcik z truskawkami       Kruche ciasto z jagodami i bezą       Ciasto wiśniowe urodzinowe       Ciasto z jagodami i kruszonką       Jabłkowy kwiat na kruchym spodzie      Placek ze śliwkami

Passions hobbies life
Piernik LAST MINUTE 384

Jeśli w tym roku nie zdarzyliście zrobić długodojrzewającego, staropolskiego piernika - nie martwcie się - jeszcze nic straconego. Mam dla Was świetny przepis na ciasto piernikowe, które możecie przygotować na ostatnią chwilę. Bardzo wilgotne, słodkie i piernikowe. Składniki: (na formę ok 25 x 12cm) 1 1/4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru łyżka przyprawy do piernika łyżka kakao łyżeczka proszku do pieczenia szczypta(...)pieczenia przekładamy masę piernikową. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 35 minut do tak zwanego suchego patyczka. Orzechy siekamy, figi kroimy na mniejsze kawałki. Gdy ciasto będzie upieczone studzimy je, a następnie dzielimy na 2 blaty. Dolną  część smarujemy powidłami śliwkowymi i przykrywamy górną. Czekoladę rozpuszczamy i dodajemy łyżkę mleka. Polewamy nią ciasto i układamy orzechy

Lena Gotuje
Daktylowa tarta z kremem o smaku mango i kokosa 151

razem tradycje zachowam i jak to przy weekendzie, mam dla Was przepis na ciasto.🍰  W smaku jak by to określić...rewelacja!😍 Nie dodałam ani grama cukru a jest taka słodka i zarazem lekko kwaskowata przez twaróg.  Nawet moja nowa czworonoga przyjaciółka, który ogólnie nie leci za pierwszym lepszym zapachem do kuchni, tak za tym przybiegła od razu(...)skakała by móc dostać kawałeczek😁 Zapewniam, że nie pożałujecie wykonania tego deseru, smak wynagrodzi Wam czas włożony w przygotowanie. Składniki na tartę 24 cm: ciasto: -250 g daktyli -60 g wiórków kokosowych -40 g nasion słonecznika (można pominąć) -80 g płatków jaglanych lub owsianych -1 łyżka oleju krem: -250 g twarogu chudego -50 g wiórków kokosowych -200 g śmietanki

Zdrowie i pysznie na talerzu
Żurawina w cukrze do dekoracji 245

Oszronione żurawiny to elegancka zimowa i świąteczna dekoracja ciast i deserów. Jej przygotowanie wymaga czasu, ale nie jest trudne. Pięknie prezentuje się na sernikach, ciastach oblanych lukrem królewskim, czy białą czekoladą. Składniki: 1 szklanka żurawiny (umytej i przebranej) 1 szklanka wody 1 szklanka cukru 1/2 szklanki cukru do obtaczania Przygotowanie: Wodę i cukier zagotować w rondelku, gotować na wolnym ogniu(...)pudrem.  Obtaczać żurawinę partiami w cukrze i odstawić do wyschnięcia na papier do pieczenia.  Podobnie możemy potraktować gałązki rozmarynu lub curry, które będą imitacją igliwia na naszych ciastach i deserach.  Żurawinę w cukrze można przechowywać 3-4 dni w papierowych torebkach poza lodówką

Kulinarne Inspiracje
Kokosowy pudding z tapioki z imbirem i trawą cytrynową 184

mała łodyga trawy cytrynowej 2-3 łyżki syropu klonowego Dekoracja: 1 łyżka grubej tapioki wiórki kokosowe Przygotowanie: Miseczki kukurydziane: Płatki kukurydziane przełożyć do woreczka foliowego i rozgnieść wałkiem do ciasta. Mają mieć konsystencję grubej bułki tartej. Przełożyć do miseczki i dodać resztę składników. Dokładnie wyrobić dłonią. Foremki do babeczek wyłożyć folią spożywczą i wylepić przygotowaną masą. Schłodzić. Pudding z tapioki

Oryginalny smak
Makowiec domowy 198

odpowiednio gęstą konsystencję i charakteryzuje się tradycyjnym smakiem oraz naturalnym aromatem. Produkt zapewni dużą oszczędność czasu - nie wymaga dodatkowej obróbki termicznej ani mielenia maku – stanowi  gotowe nadzienie do ciasta. Dodatkowym atutem produktu, jest to, że wypieki, w których zastosowano masę makową HELIO mogą być zamrażane. Masy makowe HELIO są najczęściej wybieranymi produktami w swojej kategorii na polskim rynku. Wielokrotnie(...)wyrośnie dodajemy resztę mąki, olejek i jajka, wyrabiamy na końcu dodajemy olej i dobrze wyrabiamy tak około 6 minut. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Następnie ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy na około 1 cm, nakładamy smarujemy roztrzepanym białkiem i rozsmarowujemy połowę masy,makowiec ciasno zwijamy jak roladę, przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem

Sama słodycz i szczypta chili
Pyszne śniadanie – placuszki z ricottą 260

ricotty , dzięki czemu będą delikatne w smaku i bardzo puszyste. Podamy je z owocową sałatką z odrobiną orzeźwiającej mięty. Poniżej znajdziecie przepis… Placuszki z ricottą – składniki na ciasto 50 g mąki pszennej 50 g mąki owsianej 2 łyżeczki cukru 2 jajka 3/4 szklanki mleka 250g serka ricotta 1/2 łyżki proszku do pieczenia 2 łyżki masła olej do smażenia(...)obie mąki, cukier, roztopione masło, proszek do pieczenia, mleko, serek ricotta i żółtka jajek. Całość miksujemy na wolnych obrotach. W drugiej misce ubijamy białka, które następnie dodajemy do przygotowanego ciasta i całość delikatnie mieszamy. Na patelni posmarowanej odrobiną oleju smażymy na rumiany kolor niewielkie placuszki . W międzyczasie przygotowujemy sałatkę i sos. Pomarańczę i banana kroimy w plasterki, mieszamy w misce

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Słodkie francuskie babeczki z twarogiem i rodzynkami 160

Szybkie, smaczne i łatwe w przygotowaniu. Jeśli macie ochotę na coś słodkiego to polecam, bo możecie dość szybko je przyrządzić a smakują wyśmienicie. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego w rulonie 200 g twarogu półtłustego 2,5 łyżki brązowego cukru + do posypania spora garść rodzynek 1 małe jajko Wykonanie: Ciasto francuskie rozkładam na blacie i kroje w kwadraty. Następnie przygotowuję farsz(...)misce twaróg, rodzynki i brązowy cukier, pamiętając by zostawić trochę brązowego cukru do posypania babeczek. Jajko roztrzepuje w filiżance. Do silikonowej foremki, np. w kształcie gwiazdki wkładam kwadrat ciasta francuskiego, daję łyżeczkę farszu serowego, zagniatam brzegi tworząc jakby zamknięty kwiat – sakiewkę. Smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję odrobiną brązowego cukru. Piekę w 180C na środkowej półce w piekarniku bez termoobiegu

Zasmakuj Kuchni
Pączki serowe (bezglutenowe) 240

składniki.                                3. Mieszamy wszystko np. łyżką. 4. Formujemy kuleczki. Nie jest to proste, ciasto się klei, dla ułatwienia można zwilżać ręce wodą. 5. Rozgrzewamy ok. 1 litr oleju i smażymy pączki partiami, same się obracają. Przed wrzuceniem na olej ponownie je "kulam", ponieważ się

Kawa z mlekiem
Biszkopt bezglutenowy - przepis podstawowy 180

ubitej piany dodajemy żółtka, mąki i proszek do pieczenia i mieszamy mikserem na najwolniejszych obrotach do połączenia się składników. 3. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto do tortownicy. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. 4. Pieczemy około 35 minut (może być termoobieg). Nie zapominamy o teście patyczka, by sprawdzić czy biszkopt się upiekł. 5. 35 minut powinno wystarczyć

Kawa z mlekiem
Babeczki czekoladowe (bezglutenowe) 198

Dodajemy żółtka i mieszamy mieszadłem. Białka dajemy do drugiej miski, będą potrzebne do ubicia piany. 6. Dolewamy mleko i mieszamy. 7. Siekamy skórkę pomarańczową. 8. Posiekaną skórkę dodajemy do ciasta, mieszamy. 9. Z białek ubijamy pianę na sztywno (z odrobiną soli) i delikatnie mieszamy. 10. Napełniamy papilotki do 2/3 wysokości. Z podanej proporcji wychodzi dokładnie 12 babeczek. Nastawiamy piekarnik, nagrzewamy

Kawa z mlekiem

Proponowane wyszukiwania