ciasto - 163312 przepisów (strona:4470/10888)

Pączki gniazdka w czekoladzie! 177

Przepis na pączki gniazdka z ciasta parzonego, przypadł Wam do gustu. Zrobiliście go tak wiele razy! Dostałam od Was ogrom zdjęć, za co bardzo dziękuję. Pączki zrobiłam ponownie tyle, że w innej wersji, do ciasta dodałam 1/2 łyżeczki cynamonu, a gotowe pączki oblałam polewą czekoladową. No i muszę Wam powiedzieć, że to jest mega hit! Kaloryczne na maxa(...)smaku petarda! Przepis na pączki znajdziesz TUTAJ , dodaj do ciasta tylko 1/2 łyżeczki cynamonu. POLEWA CZEKOALDOWA: - 1 cała czekolada gorzka - 1/3 czekoaldy mlecznej - 1/4 szklanki mleka lub smietnaki Czekoladę połam na kawałki, umieść wraz z mlekiem, w kubku, wstaw do mikrofali na 1 minutę, aby się rozpuściła. Wymieszaj na gładką masę, polej obficie pączki, posyp np. cukrem brązowym lub płatkami

SMYKWKUCHNI
Idealna pizza na Międzynarodowy Dzień Pizzy 164

Super cienkie ciasto z chrupiącym rantem, pachnące i bardzo proste w przygotowaniu. Zrób sobie idealną pizzę na Dzień Pizzy. Jeśli szukacie pizzy, która smakuje jak z najlepszej restauracji to trafiliście we właściwe miejsce. Zapraszamy Was do przetestowania naszego przepisu (oryginalnie pochodzi z Robert’s Pizza na Brooklinie). Wcześniej przeczytajcie przewodnik jak zrobić idealną pizzę i obejrzyjcie krótki, instruktażowy filmik(...)pomidorowym, która zrobiła później międzynarodową karierę. Znacznie mniej popularna jest jej rzymska kuzynka – pizza bianca, zapiekana po prostu z serem, skropiona oliwą, czasem z dodatkiem szynki parmeńskiej. Na wierzch ciasta może oczywiście trafić wszystko co macie pod ręką nawet osypek i kiełbasa – to nasza polska, pizza po góralsku:) Najsmaczniejsza jest jednak chyba w wersji minimalistycznej z sosem pomidorowym mozzarellą

Niedzielny kucharz
Pączki z marmoladą 175

masło i duża porcja ulubionej marmolady to gwarancja sukcesu. Domowe pączki nie mają sobie równych i nie ważne że nierówne, z cukrem czy z lukrem. Najważniejsze to dobrze wyrobione ciasto drożdżowe. Dzięki temu upieczony pączek po ugryzieniu wraca do swojej postaci, nie skleja się i nie tworzy gliniastej struktury. Kto chociaż raz spróbował dobrego, domowego pączka wie o czym piszę(...)ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Żółtka i jajka ubić z pozostałym cukrem, dodać do mąki razem z wyrośniętym zaczynem, resztą mleka i cukrem waniliowym. Wyrobić ciasto, aż będzie jednolite, elastyczne i będzie odchodzić od ręki. Wówczas dodać rozpuszczone letnie masło i wyrobić do połączenia się z ciastem. Pozostawić do wyrośnięcia w cieple

Pieguskowa Kuchnia
Babka na białkach 172

Pyszna babka na białkach to ciasto, w którym można wykorzystać białka pozostałe po robieniu pączków lub faworków. Babka wychodzi bardzo delikatna, zarówno w smaku, jak i w strukturze ciasta. Miałam zamrożone białka po robieniu pączków i chcąc je wykorzystać, zrobiłam bardzo przyjemną w smaku babkę. Przygotowując babką, należy na sztywno ubić białka z cukrem, a później starać się pracować mikserem(...)wolnych obrotach, aby zachować strukturę ubitych białek. Mąkę dodawać stopniowo i mieszać łyżką tylko do czasu połączenia się składników, zbyt długie mieszanie może przyczynić się do powstania twardej konsystencji ciasta po upieczeniu. Składniki: (foremka o wymiarach 14 cm x 28 cm x 7 cm lub średnia foremka do babki z kominem) 7 - 8 białek 1 szklanka cukru 3 szklanki mąki

Kuchcik gotuje
Pomysły na wykorzystanie białek jaj! 260

białka możemy też zamrozić. Ja często umieszczam je w plastikowym pudełku z pokrywką lub słoiczku i mrożę, a gdy uzbiera mi się ich odpowiednia ilość, rozmrażam i piekę ciasto Białka możemy przechowywać w zamrażalce do trzech miesięcy.     *** Zebra – ciasto z białek PRZEPIS TUTAJ ***     *** Piegusek – babka na białkach PRZEPIS TUTAJ ***     *** Sernik Bały puch(...)POLECAM RÓWNIEŻ: PĄCZKI SEROWE W 5 MINUT PRZEPIS TUTAJ FAWORKI NA PIWIE – BARDZO KRUCHE PRZEPIS TUTAJ OPONKI PRZEPIS TUTAJ KLASYCZNE FAWORKI PRZEPIS TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Pomysły na wykorzystanie białek jaj! pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Kruche chrusty 189

cukrem, rumem i jajkiem na pianę. Na stolnicy przesiać mąkę i dodać szczyptę soli, zrobić zagłębienie i wlać w zagłębienie mleko oraz mieszankę maślaną. Wszystko zagnieść na gładkie ciastko. Ciasto rozwałkować na placek o grubości ok 3 mm, następnie wycinamy radełkiem romby.   Smażymy chrusty z obu stron na złocisty kolor w rozgrzanym tłuszczu na 180 C.  Chrusty

Niezły Młynek
Oponki serowe 176

śmietany olej do smażenia + 1 kieliszek spirytusu cukier puder do posypania oponek     *** Mąkę przesiewamy na blat, dodajemy ser, żółtka, cukry, sodę, ocet i śmietanę *** *** Z całości zagniatamy ciasto *** *** Ciasto oprószamy mąką i rozwałkowujemy na grubość około 1 cm *** *** Z ciasta wykrawamy kółka za pomocą szklanki a następnie na środku robimy małą dziurkę kieliszkiem *** *** Małe kółeczka wykrojone kieliszkiem możemy

Blog z Apetytem
Mini pączki z ricottą i skórką cytrynową - Baci di ricotta 202

chwilę, do połączenia. W drugiej misce wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie dodaj je do mokrych składników i wymieszaj wszystko silikonową szpatułką, ewentualnie łyżką. Powstanie gęste i lepkie ciasto. W garnku rozgrzej oliwę lub olej. Polecam jakiś mniejszy i wysoki, np. rondelek, wtedy zużyjesz mniej tłuszczu. Aby sprawdzić, czy tłuszcz się rozgrzał, wrzuć do niego kawałek chleba, albo odrobinę(...)ciasta - gdy tłuszcz zacznie skwierczeć i otoczy chleb bąbelkami, możesz zacząć smażyć. Obniż temperaturę pod rondelkiem na średnią, aby pączki smażyły się wolniej i zdążyły dojść w środku.  Przy pomocy łyżki do lodów, dwóch zwykłych łyżek lub zwyczajnie zwilżonymi dłońmi, formuj z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego i wrzucaj na rozgrzany tłuszcz. Do rondelka mieszczą się 4 pączusie

Chilli Czosnek i Oliwa
francuskie z dżemem ciastka... 158

Składniki: ciasto francuskie 2 opakowania, marmolada wieloowocowa 1 opakowanie, żółtka 2 sztuki, cukier puder - ile potrzeba ciasto francuskie w rulonie rozwinąć, podzielić na kwadraty ostrym nożem na każdy kwadrat nałożyć przez cały środek dżem lub marmoladę rogi kwadratów bzałożyć na dżem, układać na blaszce z papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym żółtkiem piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, wstawić(...)blachę i piec około 35-40 minut, wystudzone posyapć cukrem pudrem - ciasto francuskie mam zawsze w lodówce lub zamrażarce, na szybko mam upieczony z różnymi dodatkami deser.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Cytrynowe ciasto piaskowe 164

Klasyczne ciasto piaskowe o smaku cytrynowym połączone z wykwintnym smakiem mlecznej czekolady.  Składniki: 200g masła extra 6 jajek 1 szklanka cukru pudru 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju 60ml soku z cytryny starta skórka z 1 cytryny 9ml aromatu cytrynowego szczypta soli bułka tarta do wysmarowania formy olej(...)obroty miksera, dodać przesiane i wymieszane z proszkiem do pieczenia mąki oraz olej i ubite na sztywno ze szczyptą soli białka. Wszystko razem połączyć na jednolitą masę. 2.  Ciasto przełożyć do formy keksowej o wymiarach 12 x 30 cm wysmarowanej oliwą i posypanej bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni  około 50 minut. Następnie wystudzić

Szalona Kuchnia Eweliny
,, PĄCZKI Z bitą Śmietaną’’ 193

ciepłe miejsce na 10 minut. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy wyrośnięty zaczyn, cukier, letnie mleko, żółtka i jajka, sól, cukier waniliowy, spirytus i skórkę z cytryny. Wyrabiamy ciasto, pod koniec dodajemy rozpuszczony tłuszcz i dalej wyrabiamy, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Miskę z wyrobionym ciastem odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około(...)godziny). Po tym czasie z wyrośniętego ciasta odrywamy około 50g kawałki i formujemy kulki. Następnie pączusia odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut do podwojenia swojej objętość. Po wyrośnięciu smażymy pączki w rozgrzanym oleju. W misce ubijamy krótko śmietankę, pod koniec dodajemy cukier puder ze śmietan-fixem, miksujemy do otrzymania kremowej konsystencji. Krem przekładamy do worka cukierniczego i przekładamy nim pączki

Podróż w kulinaria
Oponki pieczone (bez glutenu) 188

smażone w głębokim tłuszczu, przez co takie desery mogę serwować sobie każdego dnia w roku. Wykonując ten przepis postawiłam na mąki bezglutenowe, ponieważ pączki były z pszennej orkiszowej. Ciasto na oponki wyszło super, nic się nie kruszyło i ładnie skleiło, także bez obawy.😇 Na koniec udekorowałam swoje oponki, przez co przypominają teraz donaty.😃 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki:(ok 30 oponek(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Przesiewamy mąki do większej miski razem z proszkiem do pieczenia i sodą.  Dodajemy jajo, żółtka, śmietanę, twaróg i aromat waniliowy. Mieszamy i wyrabiamy ciasto. 2. Przekładamy na blat posypany mąką, dzielimy na pół i rozwałkujemy na placek ok 2 cm grubości. 3. Za pomocą szklanki wykrawamy kółka, a w nich dodatkowo kieliszkiem środek

Zdrowie i pysznie na talerzu
Ciasto Ambasador – z galaretkami 1036

Przepis na ciasto Ambasador jest u nas od lat – pochodzi ze starego zeszytu mojej Mamy (w niektórych miejscach już nieczytelnego). Chociaż jak mam być dokładna, to jest to połączenie dwóch różnych przepisów – w oryginale masa jest na surowych… Artykuł Ciasto Ambasador – z galaretkami pochodzi

Kolorowy Przepisownik
Kokosowe babeczki z białą czekoladą i żurawiną (Muffin al cocco con cioccolato bianco e mirtilli rossi) 216

ubijamy żółtka z cukrem. Stopniowo dodajemy olej oraz rozpuszczon ą czekoladę z mlekiem.  Do mlecznej masy stopniowo dodajemy mąkę z żurawiną i wiórkami kokosowymi. Ciasto mieszamy tylko do połączenia się składników. Na koniec ubijamy białka na sztywną pianę, którą delikatnie wmieszamy do ciasta. Ciasto przelewamy do foremek na muffiny

La grande e la piccola cuoca
Gruszkowy rarytas 165

Pachnące cynamonem, na bazie świeżych gruszek, masy śmietanowej i klasycznego biszkoptu ciasto to doskonała propozycja dla fanów owoców sezonowych podanych w postaci chłodnego deseru. Składniki: Biszkopt : 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka budyniu śmietankowego 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa gruszkowa: 2kg dojrzałych gruszek 3 galaretki o smaku gruszkowym 2 łyżki żelatyny Masa(...)Wykonanie: 1.  Biszkopt Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Następnie dodać żółtka, mąkę wymieszane z proszkiem do pieczenia i budyniem. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 24 cm x 24 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut. 2.  Masa gruszkowa Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić

Szalona Kuchnia Eweliny

Proponowane wyszukiwania