ciasto - 163312 przepisów (strona:4474/10888)

Tort ptysiowy z brzoskwiniami 196

sobie kilka egzemplarzy poradnika domowego sprzed 2000 roku. W jednej z nich był przepis na tort ptysiowy. Niby nic, ale jakoś sama nawet na to nie wpadłam, by z ciasta zaparzanego zrobić blaty do przełożenia.Troszkę zmodyfikowałam krem, dodatki i stworzyłam swój własny ;) Lekki, smaczny i co najważniejsze ani trochę czasochłonny. Koszta też nie są wygórowane, więc same plusy. Torcik(...)Krem: 200ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 1 serek homogenizowany waniliowy 1 biała czekolada Brzoskwinie z puszki (5-6 połówek) lub inne owoce (sezonowe) Garść pistacji Sposób przygotowania Ciasto ptysiowe: Mleko, sól, masło oraz cukier zagotowujemy. Ściągamy z kuchenki, dodajemy przesianą mąkę pszenną i miksujemy do uzyskania gładkiego kremu. Ponownie stawiamy na najmniejszym palniku i miksujemy dodając po jednym

Kuchnia w czekoladzie
piernik kętrzyński z dżemami... 177

Składniki: opakowanie piernik kętrzyński 1 karton, woda 1,5 szklanki, olej rzepakowy 180 ml, do ciasta dżem niskosłodzony 150 gram, do przełożenia dżem wysokosłodzony 250 gram, puder cukier - ile potrzeba piernik kętrzyński z kartonu przesypać do wysokiego naczynia, wlać zimną wodę, dodać dżem niskosłodzony nie gęsty (użyłam swój domowy jabłkowo-śliwkowy) jaki lubimy i mamy w domu mikserem wyrabiać(...)minuty na najwyższych obrotach, następnie wlać olej i mikserem krótko połączyć składniki keksówka 25x15 wyłożona papierem do pieczenia, ciasto przełożyć do formy i piec w piekarniku nagrzanym na 180C około 60 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze wystudzić piernik przekroić na trzy części, posmarować grubo dżemem wysokosłodzonym gęstym (użyłam swój domowy z ciemnych winogron z czekoladą) jakim lubimy i mamy

W Mojej Kuchni Lubię
Budapesttårta - rolada bezowa z mandarynkami 381

Budapesttårta to stanowczo jedno z najpopularniejszych ciast w Szwecji. Lekka, krucha, delikatna beza posypana przyrumienionymi płatkami migdałów, przełożona puszystą bitą śmietaną z zatopionymi w niej kawałkami najlepiej świeżych słodko-kwaskowych mandarynek. Prawdziwa bajka! Ciasto po prostu rozpływa się w ustach. W Szwecji można spotkać wiele wersji tej wykwintnej rolady. Niektórzy dodają kakao, drobno posiekane orzechy laskowe czy też(...)polewają roladę odrobiną rozpuszczonej czekolady. W każdej wersji ciasto jest przepyszne. W przeciwieństwie do tradycyjnej bezy, roladę piecze się bardzo krótko bo tylko 25 - 30 minut. Po tym czasie beza powinna być leciutko beżowa, krucha na zewnątrz i piankowa w środku. Przy zwijaniu na pewno trochę popęka ale to zupełnie normalne jeśli chcemy osiągnąć zarówno chrupkość jak i piankowe wnętrze

maniapieczenia
Ciasto francuskie z łososiem – przekąski na imprezę 266

Nadchodzi czas karnawału, a więc przepisy przekąski na imprezę przydadzą Ci się na pewno. Proponuję przekąski z ciasta francuskiego – dziś ciasto francuskie... The post Ciasto francuskie z łososiem – przekąski na imprezę appeared first on Przepisy: zdrowe, bezglutenowe i eksperymentalne - Eksperymentalnie.com

Eksperymentalnie.com
Rafaello 235

momentu, aż masa będzie sztywna. 2. Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiać przez sito, ubijając na najwolniejszych obrotach miksera stopniowo dodawać do masy. 3. Gotowe ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C przez około 20 minut. Upieczony biszkopt wystudzić.  Pianka kokosowa 1. Dzień wcześniej podgrzać kremówkę(...)gładko). 6. Pod koniec miksowania, powoli wlewać letnią żelatynę.  7. Jeśli masa będzie rzadka odczekać chwilę, aż zacznie tężec i wtedy wylać ja na biszkopt. 8. Przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na 3 godziny. 9. Przed podaniem ciasto dekorujemy wiórkami kokosowymi oraz cukierkami "Rafaello

Kuchenne aromaty
Aromatyczna babka pomarańczowa 153

ugotowanym owocom, więc jest nie tylko ładne ale tez bardzo aromatyczne. Na upartego ten przepis można modyfikować innymi owocami (nawet z puszki) takimi jak brzoskwinie ananasy, śliwki, marakuja, mango. Ciasto jest wilgotne, i odpowiednio przechowywane (zawinięte z papier) będzie takie do tygodnia. Idealnie komponuje się z mocną herbatką Składniki na dwie keksówki o wymiarach 22×12 cm/tortownic(...)ułatwienia pracy i zblenduj je na gładką masę z bananami i olejem. Po powstałej pulpy dodaj cukier, ponownie zblenduj.     Dodaj przesianą mąkę z proszkiem pieczenia. Wymieszaj. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika (jeżeli masz to z termoobiegiem) przez 50-60 minut w zależności od wielkości form

greenscarf
Polewa lustrzana / Mirror Glaze 192

cukierkami krówkami, czy tort w krowie łaty;) Postanowiłam, że wypróbuje przepis na mirror glaze i obleję polewą lustrzaną tort. Polewa lustrzana jest bardzo efektowna, można stosować ją na ciasta, torty, czy do deserów. Błyszczy się cudnie przez około dobę, później nieco traci swój blask. Może wydawać się nieco skomplikowana, ale w rzeczywistości to nic trudnego. Najważniejsze, aby ciasto(...)jest kilkakrotne przelewanie mikstury przez sitko aby usunąć " farfocle" i pęcherzyki powietrza. ( przy okazji studzimy polewę) Glazurę studzimy przed polaniem. Maksymalna temperatura to 33 stopnie. Pamiętamy, żeby dobrze schłodzić ciasto przed dekorowaniem go polewą mirror glaze. Notes Glazurę lustrzaną wylewamy na dobrze schłodzony deser lub tort musowy lub tort pokryty kremem innym niż mus upewniając się, że jego powierzchnia jest

Rusty Fork
Wytrawne ciastka francuskie z cheddarem i oliwkami 209

Szybka i smaczna przekąska z ciasta francuskiego. Wytrawne ciasteczka z serem cheddar i oliwkami. Dla koloru i smaku nie zabrakło koktajlowych pomidorków. Smakują nam na ciepło lub zimno. Podaję je z dipami, najczęściej czosnkowym na jogurcie, pomidorowo-ziołowym lub ostrym pomidorowym. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego kilka czarnych oliwek tarty cheddar kilkanaście pomidorków koktajlowych suszone przyprawy: zioła prowansalskie, sól, pieprz(...)ostra papryka oliwa Przygotowanie: Pomidorki kroję w cienkie plasterki, oliwki także w plasterki. Ciasto francuskie układam na blacie, kroję na nieduże kwadraty, potem każdy kwadrat kroję skośnie na trójkąty, powstają 2. Na każdym układam porcje sera, talarki oliwek i po dwa / jednym plastrze pomidorka. Wszystkie ciastka doprawiam, polewam kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Piekę ułożone na papierze do pieczenia przez

Zasmakuj Kuchni
Bounty -ciasto, które zachwyci 237

Ciasto nie tylko pięknie wyglądające, ale przede wszystkim wyśmienicie smakujące. Wiórki kokosowe z masą budyniową połączone z ciemnym biszkoptem. Nie można się oprzeć, dlatego szybko znika z talerza.      SKŁADNIKI Na biszkopt: 7 jaj  28 dag cukru  16 dag mąki pszennej   4 dag kakao  1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa kokosowa: 3 szklanki mleka(...)minut na małym ogniu, ciągle mieszając. Dodajemy masło i rozpuszczamy, mieszając. Budyń rozrabiamy w ½ szklanki mleka i wlewamy do masy kokosowej. Mieszamy i gotujemy do zgęstnienia. Studzimy. Przekładamy ciasto. Biszkopt kroimy na połowę na jedna część wykładamy 1/2 masy kokosowej. Przykrywamy drugim. na wierzch wylewamy pozostałą część masy. Całość zalewamy polewą czekoladową. Możemy gotowa lub robimy swoją

W kuchennym oknie Ewy
Sernik z Kruszonką 135

CIASTO: SKŁADNIKI: 3 szkl. mąki SZYMANOWSKIEJ POLSKIE MŁYNY 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 margaryna 2 łyżki cukru kryształu 5 żółtek WYKONANIE: 1.Wszystkie składniki dokładnie wyrobić. 2. Ciasto podzielić na 3 części, 2/3 - wyłożyć na spód blaszki, 1/3 zamrozić na kilka minut. SER: SKŁADNIKI: 1 kg sera 3razy mielonego 1/2 margaryny 1 budyń śmietankowy 1 szkl cukru kryształu 2 całe(...)jajka WYKONANIE: 1.Margaryną utrzeć z cukrem, dodać jajka, budyń i ser. Całość dokładnie wymieszać. 2. Wyłożyć na ciasto, wyrównać. PIANA Z BIAŁEK: SKŁADNIKI: 5 białek 1 szkl cukru kryształu 1 łyżka mąki ziemniaczanej WYKONANIE: 1.Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać. 2.Wyłożyć na ser. 3.Ciasto z zamrażarki zetrzeć na grubych oczkach, wyłożyć

Dziś Ja gotuje
Ciasto dyniowo - pomarańczowe 173

Bardzo, ale to bardzo wilgotne ciasto, pachnące pomarańczą, konsystencją przypominające sernik. Na wierzchu polewa czekoladowa z orzeszkami ziemnymi.     800 g miąższu z dyni 160 g cukru 2 łyżki miodu 4 jajka 100 ml kwaśnej śmietany 180 g mąki kukurydzianej 2 pomarańcze 60 g masła kilka kropli olejku pomarańczowego (jeżeli chcecie aby ciasto pachniało bardzo mocno(...)następnie dodawać małymi porcjami cukier Białka dodać do masy dyniowej i delikatnie wymieszać. Przelać do formy (ok. 20x24 cm), piec około 50 minut w 180*C.    Przestudzone ciasto polać polewą i posypać orzeszkami

Jadło i czytadło
Tradycyjny makowiec (przepis babci Wiktorii) 243

cukru. Wszystko razem zagniatamy. Ilość bakalii oraz ich skład możecie dwolnie ustalić wg własnego smaku. Ja lubię kiedy bakalii jest dużo a smak makowca bardzo wyrazisty. Na spód przygotowujemy ciasto. Ciepłą margarynę ( w temp. pokojowej) zagniatamy z mąką, szklanką cukru i 1 opakowaniem cukru wanilinowego. Wyrabiamy na gładkie ciasto, w razie potrzeby dodając mąki. Wyklejamy spód blachy ciastem. Na wierzch

Kulinarna Patilogia
ROLADA MAKOWA 158

bułki tartej 1 białko 1 jajko 1 cukier waniliowy 180 g cukru pudru 2 łyżki miodu 100 g  posiekanych migdałów 100 g  rodzynek namoczonych w wiśniówce PRZYGOTOWANIE: CIASTO:  1. Mąkę przesiewamy i si ekamy z masłem. 2. Drożdże rozcieramy z cukrem, następnie dolewamy śmietanę (powinna być w temp. pokojowej).  3. Mokre składniki mieszamy z mąką(...)masłem, dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy gładkie ciasto. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką. 4. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 h NADZIENIE: 1. Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy masę makową i pozostałe składniki. Wymieszać na jednolitą masę.  2. Gdy ciasto wyrośnie, wyrabiamy je jeszcze parę minut na stolnicy.   3. Dzielimy na części   na 2. Rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy białkiem

Marcepanowa kuchnia
Sernik dyniowo – piernikowy 163

skórką pomarańczową na spodzie z herbatników z dodatkiem imbiru. Wierzch to czekoladowe ganache. Całość komponuje się idealnie! Sernik jest aksamitny i przepyszny. Jeśli lubicie piernikowe klimaty zapewniam, że ciasto szybko zniknie Polecam Składniki: Spód: 180 g herbatników 70 g masła 2 łyżeczki suszonego imbiru Masa serowa: 800 g mielonego twarogu do sernika 200 g serka mascarpone 1 i 1/2 szklanki

Oryginalny smak
Pierniczki od razu miękkie 255

pudru 100 g miękkiego masła 100 g miodu 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej   *** Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy do otrzymania gładkiego ciasta *** *** Ciasto dzielimy na trzy części, każdą część rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, podsypując delikatnie mąką *** *** Z ciasta wykrawamy za pomocą foremek różne kształty i układamy je na wyłożonej papierem

Blog z Apetytem

Proponowane wyszukiwania