ciasto - 163312 przepisów (strona:4505/10888)

ciasto styropian 175

Ciasto styropian ..skąd nazwa nie mam pojęcia może od tego że podobnie wygląda jak styropian..Jest to ciasto lekkie .orzeżwiające i tanie..Ma wiele możliwości można wykonać z jogurtu naturalnego lub z owocami albo ze śmietaną..Jest szybkie i niekomplikowane w przygotowaniu .. Składniki: Ciasto kruche: 250 g masła lub margaryny 100 g cukru 5 żółtek 3 szklanki

Ugotujmy Coś
na szybko francuskie z kisielowym dżemem... 165

Składniki: ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone, dżem 400 ml, kisiel wiśniowy 1 opakowanie/duże, cukier - ile potrzeba, cynamon - ile potrzeba dżem z ciemnych winogron (mój domowy "zobacz TUTAJ" ) lub jaki się lubi przełożyć do miski, wsypać kisiel duża porcja lub 2 zwykłe opakowania kisielu, wszystko wymieszać ciasto francuskie rozwinąć na blaszce na papierze, przez cały środek wyłożyć dżem zostawiając brzegi(...)dłonią maczaną w zimnej wodzie, posypać cukrem, cynamonem piekarnik elektryczny na 200 C, grzanie góra/dół, piec około 35 minut, następnie na termoobiegu w 160 C 5 minut, ciasto dobrze wystudzić w chłodnym miejscu aby dżem stężał pyszny deser do kawki, herbatki............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
PYSZNE CIASTO CZEKOLADOWE Z BANANAMI WG PAWŁA MAŁECKIEGO 204

Ciężko pracuję każdego dnia, dlatego podwójnie doceniam czas wolny.  To ciasto doceniam także podwójnie. Przede wszystkim za smak, jednak za czas spędzony w kuchni także. Szybkie, pyszne, delikatne. I oprócz wspaniałego ciasta, mam też... czas.  Mój cenny czas… Składniki 125 g masła 200 ml śmietanki słodkiej 30 % 200 g czekolady gorzkiej 4 jaja 100 g cukru(...)obsypcie bułką tartą i przełóżcie do niej masę. Banany obierzcie i pokrójcie w plastry, poukładajcie na wierzchu. Pieczcie 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni ( z termoobiegiem). Gotowe ciasto studźcie przy otwartych drzwiczkach w piekarniku. Na koniec możecie posypać kakao. Smacznego

OliveandThyme
AKSAMITNY SERNIK Z KAWOWĄ NUTKĄ 184

wanilii zmiksujcie na gładką masę. Dodajcie żółtko i jaja, zmiksujcie, dolejcie rozpuszczoną kawę, dokładnie wymieszajcie. Masę serową wlejcie na przygotowany spód. Wstawcie do piekarnika, pieczcie około 1,5 godz (ciasto powinno być ścięte po bokach i lekko luźne w środku). Zostawcie w ciepłym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do zupełnego ostudzenia ciasta. Wystudzone ciasto wstawcie do lodówki na kilka godzin

OliveandThyme
CZEKOLADOWE CIASTO Z BANANAMI I SOSEM TOFFI 179

puder, wlejcie likier i wymieszajcie. Dodajcie przesianą mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszajcie do połączenia składników. Wlejcie łyżkę mleka, wsypcie czekoladę i pokrojone banany. Wymieszajcie. Połowę ciasta wyłóżcie na przygotowana blachę. Rozsmarujcie na tym sos toffi i przykryjcie pozostałym ciastem. Zrobi się Wam lekki bałagan- toffi wypłynie w różnych miejscach, ale tak ma być :).  Ciasto wstawcie

OliveandThyme
KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI I MIGDAŁAMI 136

Składniki ok 300-400 g umytych i wydrylowanych śliwek (najlepiej węgierek) 1-2 garście płatków migdałowych (mogą być pokruszone) ciasto: 200 g mąki tortowej 100 g masła 2 jaja (osobno białka i żółtka) 50 g cukru (najlepiej pudru)  + 3 łyżki do piany 1 łyżka śmietany kruszonka: 25 g zmielonych migdałów 25 g mąki 25 g masła 25 g cukru(...)Przygotowanie Nagrzejcie piekarnik do 180 st (piekłam z termoobiegiem).  Ze składników na ciasto zagniećcie kruche ciasto (mąka, masło, żółtka, cukier, śmietana). Wylepcie nim okrągłą (lub kwadratową) formę razem z brzegami. Nakłujcie spód i wstawcie do nagrzanego piekarnika na kwadrans. W międzyczasie przygotujcie pianę z białek: ubijcie białka, pod koniec ubijania dodając cukier. Przygotujcie też kruszonkę: składniki na kruszonkę połączcie

OliveandThyme
CHAŁA PURIMOWA 161

odstawcie całość na mniej więcej kwadrans. Jajo ubijcie razem z cukrem i żółtkami. Pozostałą mąkę przesiejcie, zmieszajcie z solą. Dodajcie zaczyn, ubite z cukrem jaja i zacznijcie wyrabianie ciasta. Po połączeniu składników dodajcie roztopione masło, rodzynki i wyrabiajcie dalej (przez około 10 minut). Ciasto przykryjcie folią i odstawcie do wyrośnięcia na godzinę. Po godzinie lekko zagniećcie ciasto jeszcze raz. Podzielcie

OliveandThyme
CIASTO MARCHEWKOWE Z POMARAŃCZĄ I BURAKAMI 195

proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki startego cynamonu skórka starta z jednej pomarańczy 2-3 garści posiekanych orzechów włoskich   opcjonalnie, do przełożenia ciasta: 200 g mascarpone  200 ml śmietanki tortowej  trochę cukru pudru do smaku  cynamon do posypania  Przygotowanie Nagrzejcie piekarnik do 175 st (z termoobiegiem). Buraki i marchew(...)wygładźcie. Pieczcie około 35-40 minut- do suchego patyczka. Jeśli wolicie wersje z kremem: Ubijcie schłodzoną kremówkę razem z mascarpone. Pod koniec ubijania dodajcie trochę cukru pudru. Wystudzone ciasto przekrójcie na pół. Część kremu nałóżcie na połowę ciasta, przykryjcie drugą połową- resztę kremu nałóżcie na wierzch. Posypcie cynamonem

OliveandThyme
DROŻDŻOWE BUŁECZKI- BUCHTY Z CZEKOLADĄ LUB DŻEMEM 206

możemy przygotować coś pysznego, "naszego" do jedzenia. Nawet nasza najmłodsza Zosieńka najbardziej na świecie kocha jeść. Silne geny. Nie ma co. Jedną z potraw, którą pamiętam najsilniej są drożdżowe ciasta.  Pyszne, drożdżowe placki z kruszonką naszej Mamusi- jedzone w najprzyjemniejszych chwilach. Kiedy wracaliśmy zmarznięci do domu, kiedy potrzebowaliśmy pocieszenia albo tak po prostu, kiedy byliśmy razem. I chcieliśmy celebrować(...)wymieszajcie i odstawcie na kwadrans. Mąkę przesiejcie, wymieszajcie z solą, cukrem, jajem, żółtkami, ekstraktem z wanilii i zaczynem. Kiedy składniki połączą się dodajcie roztopione masło, zagniećcie elastyczne i sprężyste ciasto. Przełóżcie do misy, przykryjcie folią spożywczą i odstawcie do wyrośnięcia na 1 godzinę. Przygotujcie formę do zapiekania, wyłóżcie ją papierem do pieczenia. Z wyrośniętego ciasta odrywajcie kawałki wielkości orzecha włoskiego

OliveandThyme
MOCNO CZEKOLADOWE CIASTO Z MĄKI GRYCZANEJ (BEZGLUTENOWE) 223

Przysięgam.  To nie przez modę.  Bezglutenowe (kochamy gluten!) wyszło nam zupełnie przypadkiem. Wszystko przez miłość do mąki gryczanej. I malin. Przepysznie czekoladowe ciasto. Z ledwie wyczuwalną gryką (wyczułam ja, nikt poza mną). Delikatne. Maliny idealnie dopełniają całości (ale nie są koniecznością). Tyle opisu. Teraz konkretniej: Składniki 300 g dobrej, gorzkiej czekolady 1/2 szkl mąki gryczanej 120 g masła(...)Wymieszajcie dokładnie, przestudźcie. Jaja utrzyjcie z cukrem i ekstraktem z wanilii (tylko do momentu połączenia składników). Wlejcie lekko przestudzoną masę czekoladową, wsypcie mąkę gryczaną i sól i dokładnie wymieszajcie. Ciasto przelejcie do formy i włóżcie do nagrzanego piekarnika. Pieczcie około 20-25 minut (możecie piec również dłużej lub krócej dla osiągnięcia bardziej płynnego lub bardziej stałego efektu). Wystudzone ciasto udekorujcie

OliveandThyme
NIEBIAŃSKIE CIASTO ZE ŚLIWKAMI 177

jeden z najlepszych placków z owocami, jakie miałam przyjemność jeść. Maślany, chrupiący z wierzchu, z delikatną nutą cynamonu. Jeśli dodać do tego, że przygotowuje się go bardzo szybko- powstaje ciasto ideał.  Akurat na nadchodzący czas. Składniki 250 g masła 1 szkl drobnego cukru do wypieków 3 jaja 1 łyżka rumu 2 szkl mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)cukru 100 g mąki pszennej opcjonalnie 1 łyżeczka cynamonu śliwki Przygotowanie Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.   Piekarnik nagrzejcie do 180 st. Przygotujcie blachę do pieczenia ciasta, najlepiej typową, prostokątną, nasmarujcie ją masłem lub wyłóżcie papierem do pieczenia. Śliwki umyjcie, wydrylujcie. Przygotujcie kruszonkę: masło roztopcie, wymieszajcie z cukrem i mąką (i cynamonem, jeśli wybraliście taką opcję

OliveandThyme
CYNAMONOWE CIASTO Z JABŁKAMI 175

łyżki brązowego cukru cynamon do posypania sok z cytryny Przygotowanie Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.   Piekarnik nagrzejcie do 180 st. Przygotujcie blachę do pieczenia ciasta, nasmarujcie ją masłem lub wyłóżcie papierem do pieczenia. Jabłka umyjcie, obierzcie, pokrójcie w plastry, skropcie sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Teraz zabieramy sie za ciasto:  mąkę przesiejcie, wymieszajcie(...)dosyć długo, około 5-8 minut. Nadal ucierając dodawajcie po jednym jaju oraz rum. Zmniejszcie obroty miksera, po łyżce wsypujcie suche składniki (mąkę wymieszaną z proszkiem i cynamonem). Gotowe ciasto wylejcie na blachę. Na wierzchu ułóżcie plastry jabłek, posypcie cynamonem i brązowym cukrem. Blachę wstawcie do nagrzanego piekarnika, pieczcie około 40 minut- do suchego patyczka

OliveandThyme
Buraczane babeczki korzenne z powidłami i karobem 180

wymieszać. Mokre składniki przelać do suchych, zmiksować do połączenia (masa będzie stosunkowo gęsta). Formę na babeczki wyłożyć papilotkami lub przygotować papierowe foremki. Do każdej nakładać po łyżce masy, na ciasto nakładać po łyżeczce powideł, na powidła ponownie wyłożyć ciasto – do wysokości foremek, ciasto odrobinę wyrównać. Babeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 o C(T), piec około 30 minut

Even Better Food
Kolorowe kwadraciki z ciasta francuskiego 237

nich umieścić wszystko to co lubimy lub to co akurat mamy w lodowce :) Są świetne - gdy zaskoczą nas niezapowiedziani goście gdyż ich przygotowanie trwa dosłownie kilka chwil. 1 opakowanie ciasta francuskiego ketchup ser tarty mozzarella  czerwona cebula kolorowe papryki: czerwona, żółta, pomarańczowa czarne oliwki cukinia ziarna słonecznika zioła prowansalskie Ciasto francuskie rozkładamy na blaszce, całość smarujemy ketchupem i posypujemy(...)mozzarellą. Następnie, za pomocą noża lub noża do pizzy kroimy ciasto na mniejsze kwadraciki.  Wszystkie składniki kroimy i układamy według uznania na każdym z kwadracików. Posypujemy ziarnami słonecznika i ziołami prowansalskimi.  Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni i pieczemy około 15 minut. Smacznego

Taste Therapy

Proponowane wyszukiwania