ciasto - 163312 przepisów (strona:4521/10888)

Drożdżowe ze śliwkami 201

Jeszcze jeden prosty przepis na ciasto ze śliwkami :) Ciasto drożdżowe zrobić z tego przepisu . Przygotowanie : Po wyrobieniu ciasta wyłożyć je do natłuszczonej foremki ( u mnie prodiż o średnicy 24 cm ) Na wierzchu ułożyć przekrojone i wypestkowane śliwki, posypać kruszonką Piec w 180 *C przez ok. 40- 45 min Kruszonka : ok. 1/2 kostki masła 3/4 szklanki cukru ok. 1 szklanki mąki

Proste Potrawy
Tort migdałowy z kremem czekoladowym 143

wymieszać z pianą z białek. Przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę. Ciasto wyjąć z piekarnika, odstawić na parę minut, wyjąć z tortownicy, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Pokruszoną czekoladę włożyć do miski, którą ustawić na garnku z wrzącą(...)czekoladę. (W przypadku gdyby coś nam nie wyszło i zrobiły się grudki czekolady... można krem przetrzeć przez sito). Krem odstawić w chłodne miejsce na kilka minut aż trochę stężeje. Ciasto przekroić w poprzek na dwa placki. Ja obkrawam brzegi ciasta. Krem podzielić na trzy części. Na jeden placek nałożyć jedną część kremu, na nim ułożyć maliny, przykryć drugą częścią kremu

królestwo garów
Tort makowy z masą budyniową 269

Uwielbiam ciasta z makiem, więc wykorzystałam zalegającą w spiżarce puszkę masy makowej i stworzyłam to cudo :) Smakuje jak najlepszy, najbardziej wilgotny makowiec! Tort jest niezawodny, więc nie ma opcji by się nie udał ;) Składnik na biszkopt makowy (tortownica 26 cm): 1 puszka (850 g) masy makowej 3-4  jajka ½ szklanki cukru 3 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka proszku(...)masę, w międzyczasie zimny budyń przetrzyj przez metalowe sitko i dodawaj łyżka po łyżce do masy maślanej. Miksuj do czasu wykorzystania całego budyniu i uzyskania gładkiego kremu. Wykonanie: Krążek ciast makowego połóż na paterę, zapnij obręcz tortownicy i wyłóż połowę masy budyniowej. Przykryj drugim blatem ciasta i wyłóż resztę masy (do 2 części dodałam 1 łyżkę kakao), przykryj ostatnim blatem

Kulinarna (nie)codzienność
Pizzette z ciasta francuskiego z pomidorkami i kremem z czarnych oliwek (Pizzette di sfoglia con pomodorini e crema di olive ner 184

Pizzette z ciasta francuskiego, zapiekane w kremie z czarnych oliwek z pomidorkami, z dodatkiem świeżej bazylii to szybka i bardzo aromatyczna przystawka. Smacznego! **** Le pizzette di sfoglia con pomodorini e crema di olive nere , decorate con basilico fresco, sono delle sfiziose pizzette semplice e veloci da realizzare. Buon appetito! SKŁADNIKI  ciasto francuskie 100 g pomidorków(...)czarne oliwki, obrany ząbek czosnku z 1 łyżką startego parmezanu na jednolitą masę. Stopniowo dolewamy oliwę extravergine. Doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto francuskie rozkładamy na papierze do pieczenia. Wykrawamy kółka (ok. 6 cm), których środek nakłuwamy widelcem. Każde kółeczko smarujemy kremem z oliwek

La grande e la piccola cuoca
Szybkie ciasto jogurtowe z gruszkami 285

Bardzo proste i bardzo pyszne ciasto. Choć wygląda niepozornie ja się w nim zakochałam. ;) Puszyste ale jednocześnie lekko wilgotne, niezbyt  słodkie z kawałkami gruszek, świetne do kawki czy rozgrzewającej herbatki Zasadniczo wystarczy wrzucić wszystko do miski i zmiksować, także każdy sobie z nim poradzi. Doskonale pasują do niego wszystkie owoce, ja dziś postawiłam na gruszkę :)   Składniki: 4 jajka

Cynamonowe szczęście
Tarta ze śliwkami z pianką 202

jajka tłuszcz do formy Składniki na nadzienie: ½ kg śliwek węgierek 10 dag cukru 1 budyń o smaku krówki 1/3 szklanki oleju 2 łyżki masy o smaku krówki Wykonanie ciasta: Masło posiekać z mąką, żółtkami, cukrem i solą. Następnie zagnieść ciasto i odstawić w chłodne miejsce. Wykonanie placka: Śliwki umyć, pokroić na połówki i usunąć pestki. Ciasto rozwałkować na wielkość formy

Tradycyjna Kuchnia
Ciasteczka jaglane w 20 minut 153

Pyszne, kruche i ekspresowe !   Składniki na ciasto: 20 dag mąki jaglanej 6 dag masła 10 dag cukru pudru 1 jajko ½ łyżeczki sody oczyszczonej 1 aromat cytrynowy lub pomarańczowy Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto połączyć, zgnieść gładkie ciasto, wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i rozwałkować. Wycinać foremką dowolne ciasteczka, wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze

Tradycyjna Kuchnia
Rogaliki drożdżowe na maśle babci Basi 246

ucierać do momentu zlikwidowania grudek. Następnie przesiewać po trochę mąki, oraz dolewać po trochę ciepłego mleka.( tak na przemian ) i mieszać, aż do wyczerpania produktów, Wymieszać i rękami wyrobić ciasto, aby odchodziło od dna. Donicę z ciastem przykryć i pozostawić na chwile w ciepłym miejscu. Gdy ciasto delikatnie wyrośnie , wykładamy na stolnicę Wykrawamy koło, kładąc odwrotnie talerz ,a następnie wykrawamy

Pysznosci Babci Basi
Placek drożdżowy z rabarbarem Wersja II babci Basi 191

Jajka ubić z solą, cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodawać mąkę, roztopioną KASIĘ i „wygarowane”drożdże, W miarę potrzeby dodać mąki, na końcu wyrabiać drewnianą łopatką. Gdy ciasto w misce „wygaruje”, wyłożyć na dwie blaszki, na blaszkach musi też „wygarować”, potem nakładamy owoce i na wierzch kruszonkę. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Piec(...)temp. 180 stopni C. ok. 30 -35 minut. Ciasto musi mieć złoty kolor. Smacznego ! Składniki na kruszonkę : 10 łyżek mąki, 5 łyżek cukru pudru, 1 cukier waniliowy, trochę proszku, ok.pół kostki masła

Pysznosci Babci Basi
KAKAOWIEC Z CAŁYMI GRUSZKAMI 166

Jesień to czas gruszek. Wiele odmian właśnie teraz smakuje najlepiej. Te twarde, jędrne, nie mocno dojrzałe warto zapiec w mocno kakaowym, wilgotnym cieście..które wręcz rozpływa się w buzi i tak kusi..aż do ostatniego kawałka. Gruszki smakują wyjątkowo, a ciasto dzięki nim nabiera nowego smaczka. Podane w całości na stół zachwyci Waszych gości prostotą ;) Składniki: kostka margaryny 6 jajek(...)puder Wykonanie: W garnuszku rozpuszczamy margarynę ,dolewamy mleko,  dodajemy cukry i kakao, energicznie mieszamy aby nie było grudek. Studzimy.Dodajemy mąkę , proszek do pieczenia i całe roztrzepane wcześniej jajka. Ciasto wylewamy do prodiża lub tortownicy, , ustawiamy gruszki. Pieczemy ok 50 minut. Gotowe studzimy i posypujemy cukrem pudrem

Z Majeczką w kuchni
Rafaello 438

Przepisów na ciasto Rafaello widziałam już kilka, ale jeden szczególnie wpadł mi w oko, a że akurat na dniach wypadały moje imieniny wszystko złożyło się idealnie, miałam czym poczęstować gości. Ciasto wyszło delikatne, ale dość słodkie, no i oczywiście baaardzo kokosowe, myślę że ten wypiek na niejednej imprezie jeszcze u nas zagości.  Składniki na blachę o wym. 22x33(...)łyżką, aż składniki się połączą. Piec w temp. 160 stopni C przez ok. 20-25 minut do suchego patyczka. Studzić powoli najpierw w piekarniku, potem na kratce.   Gdy ciasto się piecze można zacząć przygotowywać masę. Obie czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, mieszając dodać do nich śmietanę, podgrzewać, aż składniki dobrze się ze sobą połączą (nie dopuścić do zagotowania). Zdjąć

Simply Food
Babka piaskowa 171

moja propozycja ciasta na rozpoczynający się dziś weekend. Szybka, nieskomplikowana w wykonaniu babka piaskowa, która w smaku jest obłędna. Bardzo delikatna, puszysta, wręcz rozpływa się w ustach. Ja swoją polałam rozpuszczoną mleczną czekoladą, ale można udekorować ją również lukrem albo oprószyć cukrem pudrem. Spróbujcie, jest naprawdę warta upieczenia :) Składniki: (inspiracja:" Przepisy kulinarne ze zdjęciami ")   4 duże jajka(...)miksować powoli dodać wymieszane mąki oraz proszek do pieczenia. Na koniec dolać ekstrakt waniliowy i rozpuszczone ciepłe masło, chwilę miksować. Formę na babkę natłuścić i oprószyć bułką tartą, przelać ciasto do formy. Piec przez ok. 40 minut w 180 stopniach C, aż do suchego patyczka. Po upieczeniu nie wyciągać od razu z piekarnika tylko stopniowo studzić, aby nie opadło. Ostudzone

Simply Food

Proponowane wyszukiwania