ciasto - 163312 przepisów (strona:4529/10888)

CLAUFOURTIS Z CZEREŚNIAMI 170

deser. Właśnie ten deser przygotowujemy z czereśniami, chociaż możemy  użyć innych owoców jak wiśnie, maliny, jagody czy borówki. Smakuje jak gęsty, kremowy budyń o przyjemnym słodkim smaku. Podajemy ciasto lekko ciepłe, posypane cukrem pudrem i udekorowane owocami. Polecam je szczególnie małym dzieciom, za swoją kremową konsystencję, przyznam że deser znika w migu(...)połącza wlewamy mleko i ponownie mieszamy.  Formę na tartę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, następnie równo rozkładamy w niej czereśnie aż zakryją całe dno. Na czereśnie wylewamy ciasto i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez 35-40 minut. Ciasto w trakcie pieczenia troszkę wyrośnie jednak po całkowitym upieczeniu opadnie, ale tak ma być.  Claufourtis studzimy

Kulinarne Fantazje Marioli
Tartelki z owocami i budyniem 216

Pyszne kruche tartelki nadziane budyniem, owocami i galaretką. Mniam <3 Przepis pochodzi z magazynu "Pyszne. Nr 6/2016". Zapraszam do przygotowań! Składniki na ciasto (8 sztuk): 200 g mąki pszennej 100 g masła 3 łyżki cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany szczypta soli Składniki na nadzienie: 400 ml mleka 2 łyżki cukru 1 op. budyniu waniliowego 1 laska wanilii, przecięta wzdłuż(...)gorącej wody ulubione owoce (u mnie jeżyny i truskawki) 1/2 op. galaretki (u mnie owoce lasu) CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN +chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, zawijamy folią i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Galaretkę zalewamy ciepłą wodą, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Ciasto dzielimy

My Culinary Art
Czekoladowe ciasto na oleju z truskawkami 267

Sezon truskawkowy powoli dobiega końca dlatego też warto sięgnąć po ten przepis. Ciasto dzięki dodatkowi oleju pozostaje długo miękkie i puszyste, a do jego przygotowania wystarczy nam tylko miska, mikser, sitko i odrobina chęci.  Jeżeli nie macie truskawek to oczywiście, możecie je zrobić z innymi sezonowymi owocami (tutaj proponuję wiśnie, borówki, maliny).  Smacznego  ;)  Składniki: 5 jajek(...)drobnego cukru  truskawki Wykonanie: Jajka wybić do miski i ucierać je z cukrem do czasu, aż będzie on niewyczuwalny. Następnie stopniowo dodawać mąkę, cały czas mieszając- ciasto zrobi się dość gęste ale tak ma być. Cały czas miksując powoli wlewamy olej. Na sam koniec dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i kakao- mieszamy do połączenia się składników. Blaszkę wykładamy

Krakowskie smaki Ani
Klasyczny Sernik Wiedeński z Czekoladą 251

końcu mąki i ziarenka wanilii (lub cuk ier z prawdziwą wanilią ) . Masy serowej nie należy zbyt długo ubijać ponieważ może ona ulec zbyt dużemu napowietrzeniu co spowoduje nieestetyczne "opadnięcie" ciasta po upieczeniu. Formę smarujemy margaryną, zarówno boki, jak i spód, wylewamy masę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Pieczemy przez 1 h, po czym wyłączamy piec pozostawiając sernik(...)piekarniku na kolejną godzinę. Po tym czasie wyjmujemy ciasto* a po jego ostudzeniu moż emy przygotować polewę czekoladową. Polewa Czekoladowa: Czekoladę z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej jedynie do rozpuszczenia - nie pozwalając się je j zagotować .  Rozpuszczon ą czekoladę zdejmujemy z ognia , c hwilę czekamy aż masa lekko ostygnie i polewamy nią sernik. * gdyby okazało się, że ciasto jest

Słodka Strona
MAKOWIEC Z WIŚNIAMI NA SPODZIE PIERNIKOWYM 186

dużą ilością orzechów, wiśni i kandyzowanej skórki pomarańczowej. Wykończony polewą kajmakową i posiekanymi orzechami. Dobrze się przechowuje i kroi. Owinięty w folię  lub włożony do pojemnika na ciasto i trzymany chłodnym miejscu poza lodówką, będzie dobry przez około 5 kolejnych dni.  SKŁADNIKI SPÓD PIERNIKOWY 120 g mąki pszennej 100 g masła 1 łyżka  domowej przyprawy piernikowej(...)pieczenia i przyprawą piernikową. Dodajemy cukier puder i pokrojone na kawałki masło. Rozcieramy, aż powstanie drobna kruszonka. Przesypujemy do blaszki, uklepujemy. Pieczemy ok. 15 minut, po czym blachę z ciastem wyjmujemy na blat.  Piekarnika nie wyłączamy. Na lekko przestudzony spód wykładamy powidła śliwkowe i równo je rozsmarowujemy. MASĘ MAKOWĄ przekładamy do miski. Dodajemy roztopione masło, mielone migdały, wiórki kokosowe

cool and minty
Ślimaki z nutellą i cynamonem 256

najmniej oczekiwanych momentach, a my nie mamy nic pod ręką zaczynamy się zastanawiać, czy w szafce przypadkiem czegoś nie zachomikowaliśmy ;) Sposobem na pustki w szafkach są 3 składniki - ciasto francuskie, nutella i cynamon. Spróbujcie :) Składniki: płat ciasta francuskiego nutella (wg uznania) 2 łyżeczki cynamonu ewentualnie brązowy cukier w kryształkach do oprószenia  Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwijamy na blasze. Smarujemy warstwą

ChilliJemy
Kabanoski w cieście francuskim 247

Składniki: 1/2 płata ciasta francuskiego 1 opakowanie kabanosów (120 g) 1 jajko 5 dkg sera żółtego sezam Przygotowanie: Ser zetrzeć na tarce i rozsypać na cieście francuskim. Pociąć je w … Czytaj dalej Kabanoski w cieście francuskim

czarrna od kuchni
Sernik na zimno z czereśniami 181

Dziś przedstawiam przepis na proste ciasto z czereśniami i jogurtem truskawkowym. Przepis dodaję do akcji Ciasto na niedzielę, gdzie w tym tygodniu panuje  Owocowe szaleństwo . Biszkopt: 2 jajka 80 g mąki 15 g mąki ziemniaczanej 100 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 900 ml jogurtu truskawkowego 2 galaretki truskawkowe Wierzch: 2 galaretki truskawkowe czereśnie Białka oddzielić(...)żółtek. Ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Potem dodawać kolejno żółtka, cały czas ubijając. Następnie dodajemy wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 15-20 minut. Studzimy i zdejmujemy papier do pieczenia. Dwie galaretki rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody. Gdy zacznie tężeć łączymy z jogurtem. Wylewamy

Ewusiowe Smaki
MAKOWIEC NA PUSZYSTYM BISZKOPCIE 196

Makowiec na biszkopcie to delikatne, wilgotne i pyszne ciasto. Przepis jest bardzo prosty, gotowy biszkopt przekładamy ciepłą masą makową, polewamy polewą i gotowe. Przepis jest na formę 20/25(...)płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Całe jajka ubijamy mikserem na puszystą masę. Nadal ubijając wsypujemy cukier i wlewamy olej. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.  Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Pieczemy 30 minut w nagrzanym piekarniku

Kulinarne Fantazje Marioli
Ciasto z truskawkami i galaretką II 287

Sezon na truskawki powoli się kończy. Niestety z racji natłoku pracy i upałów nie upiekłam ani jednego ciasta, ale podaję Wam przepis na ciasto, które piekłam rok temu. Klasyk - biszkopt, krem budyniowy, świeże truskawki i galaretka :) Składniki (blacha 36x24cm): Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: 1 budyń waniliowy(...)Wystudzić i przekroić wzdłuż na dwa blaty. 2. Z mleka, budyniu i cukru ugotować budyń. Całkowicie wystudzić. Masło / Margarynę w temperaturze pokojowej utrzeć, porcjami dodawać przestudzony budyń. 3. Złożyć ciasto. Na dolny blat wyłożyć 2/3 kremu budyniowego, ułożyć połowę truskawek dociskając je lekko w krem. Przykryć drugim blatem biszkoptu, wyłożyć resztę kremu i znów truskawki. Całość zalać tężącą galaretkę truskawkową

Kuchnia domowa Ani
Tort czekoladowy owoce leśne 2618

krem: 2 kostki masła 1 budyń 1,5 szklanki mleka 2-3 łyżki cukru pudru 2-3 łyżki kakao + kawa na poncz, świeże owoce do dekoracji i przełożenia ciasta, tabliczka gorzkiej czekolady na polewę, olej kokosowy (opcjonalnie) Biszkopty przygotowujemy według przepisu , można upiec go dzień wcześniej, żeby miały dużo czasu na ostygnięcie. Kawę zaparzamy wcześniej i odstawiamy do ostudzenia(...)jest już bardzo gorący można przykryć go folią spożywczą, żeby nie zrobił się na nim kożuch – folia musi bezpośrednio dotykać powierzchni budyniu. Na paterze układamy pierwszy spód, pod ciasto wkładamy kilka szerokich pasków papieru do pieczenia, dzięki temu, kiedy skończymy dekorowanie będzie można łatwo je usunąć, a patera zostanie czysta. Spód nasączamy ponczem z kawy (nie trzeba już

Ciastkozercy
Truskawkowe ciasto z pianką jogurtową. 222

Ależ dzisiaj piękny dzień! słońce... uwielbiam! Mam dla Was ciasto.... truskawki, biszkopt, galaretka... pycha! Spróbujcie sami! A inspiracja pochodzi z moich wypieków ;-) Składniki na biszkopt; 5 jajek 10 dag cukru 10 dag mąki pszennej 5 dag mąki ziemniaczanej odrobina soli Przygotowanie; Żółtka oddzielić od białek a następnie ubić białka z odrobiną soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier(...)dodać żółtka i miksować do połączenia. Mąki przesiać i porcjami dodawać do piany , delikatnie mieszać drewnianą łyżką do połączenia składników. Blachę o wymiarach 25x 35 cm wyłożyć papierem, wylać ciasto na nią i piec około 25 min lub do tzw. suchego patyczka w temp. 170C. Po upieczeniu odstawić do ostudzenia. Mus jogurtowy; 500 ml śmietany kremówki

Radość kipiąca uśmiechem.
Tort czekoladowy z wiśniami (tort szwarcwaldzki lub fantazja czarnoleska) 155

brać się do roboty! :-) Torcik taki zobaczyłam w wykonaniu Fiony Cairns - i koniecznie musiałam go wypróbować. Oryginalny przepis trochę zmodyfikowałam (czyt. uprościłam) i powstała wyjątkowo smakowita propozycja. Zapraszam! :-) SKŁADNIKI: ciasto: - ok. 200 gram czekolady* - 1/2 kostki margaryny do pieczenia - 2 łyżeczki wody - 100 gram mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 4 jaja - ok. 1/2 szklanki cukru - 2 łyżki gęstego soku(...)soku z wiśni. Ubijam lekką pianę z białek, dodaję do masy. Delikatnie mieszam. Piekę ok. 40 minut w temp. 170'C (grzałki góra-dół ). Ubijam śmietanę z cukrem. Wystudzone ciasto kroję wzdłuż, przekładam ubitą śmietaną, dodaję wiśnie. Przykrywam drugą częścią ciasta. Na wierzch wykładam pozostałą śmietanę, dekoruję wiśniami i kawałkami czekolady. Pyszny torcik gotowy! :-) SMACZNEGO

Wielopokoleniowo
Idealny biszkopt czekoladowy 316

Biszkopt ten jest bardzo puszysty i bardzo smaczny, a co ciekawe, choć biszkopty nie są łatwymi ciastami, ten zawsze wychodzi. Biszkopt oczywiście jest bazą do różnych ciast. Składniki na biszkopt kakaowy: 135 g mąki pszennej 25 g mąki ziemniaczanej 20 g kakao 5 jajek 200 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Białka(...)dodajemy również stopniowo żółtka i miksujemy. Następnie mieszamy mąkę pszenną, ziemniaczaną z kakao oraz proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy jajecznej, mieszamy przy pomocy np. plastikowej szpatułki. Ciasto przelewamy do wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia tortownicy (24 cm średnicy). Pieczemy w 170 st. C przez

Kocham Czekoladę
CIASTO CZEKOLADOWE Z CZEREŚNIAMI 168

uwielbiam czereśnie ! Są to chyba jedne w moich ulubionych owoców zaraz po gruszkach i brzoskwiniach! Dziś mam dla Was przepis na pyszne i niesamowicie szybkie do zrobienia ciasto czekoladowe z czereśniami. Delikatne, lekkie, puszyste i wyjątkowo pyszne! Kiedy sezon na czereśnie minie – śmiało możecie dołożyć do niego inne ulubione owoce – świetnie sprawdzą się też borówki, brzoskwinie, wiśnie

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania