Ciasto śliwkowe Składniki: 1 szklanka mąki ryżowej pół szklanki mąki z ciecierzycy pół szklanki mąki ziemniaczanej pół szklanki oleju roślinnego pół szklanki mleka roślinnego pół szklanki wiórek kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g suszonych śliwek 2 łyżki siemienia lnianego pół słoiczka dżemu Suszone śliwki zmiksowałam na gładko za pomocą blendera, (5-6 sztuk zostawiłam na pozniej). Siemie(...)mleko. Na koniec dodałam dżem, by raczej dodał słodkości, niż smaku. Wszystkie składniki wymieszałam za pomocą miksera. Dodatkowo wrzuciłam kilka pokrojonych śliwek, wymieszałam łyżką i przełożyłam do keksówki. Jeśli ciasto jest zbyt gęste należy dodać mleka. Ciasto piekłam 50 min, temp
nietadietaTarta z jabłkami Składniki na kruche ciasto: 1,5 szklanki mąki ryżowej 0.5 szklanki mąki kokosowej 3 łyżki mąki gryczanej 150 g masła kokosowego BIO agawa Pozostałe składniki: 6 dużych jabłek ksylitol (opcjonalnie miód/stevia/agawa) migdały mielone Składniki na kruche ciasto wymieszałam i przełożyłam do formy silikonowej. Jeśli ciasto jest zbyt suche, należy dodać więcej masła kokosowego lub oleju
nietadietażeby nōm się niy zmiyrzło [3] jedzynie yno uwarzonego [4] , mogymy sie go tyż usmażić. Dołwno tymu [5] prziszoł żech [6] na taki recept [7] na szpargel w cieście ze piwym [8] . A jak już sie otworzymy take piwo do warzynia [9] , to przeca niy zmarnujymy ty [10] reszty i przi okazji mogymy sie i napić piwa. A do takego(...)pokrônego [15] koperku sôl i pieprz Szpargel umyjcie, a potyn kożdy wejście [16] chyćcie [17] z dwóch kōńcōw i złōmcie. Gōrno czyńść je dobroł, a dolnoł wyczajście. [18] Te ciasto to sie trocha robi jak na ajerkuchy. [19] Jajco rozfyrlejcie [20] mikserym, potyn wlyjcie tam piwo i wciepcie [21] mōnka, sōl, pieprz i porzōndnie wymiksujcie. Rozgrzyjcie sie w jakim gorku
Chop w kuchniLubia sie pomaszkycić, [2] ale niy lubia, kedy [3] ciasto abo jaki deser je za słodki. Nojlepi, keby [4] sie połōnczōło w nim słodke i kwaśne, bo bez tyn kōntrast czowiek lepi czuje wszyske smaki. I jak łostatnio na zygrōdce [5] u Teściowyj jołd [6] żech sie te czorne jagōdki, to mie tak prziszła chyńć [7] na take ciasto(...)Wōm ta masa ze środka- keby niy chciała stwardnōńć. [38] Łozsmarujcie [39] sie fajnie ta kryjma, mogecie jeszcze na gōrze sie zrobić jake wzorki, abo posypać szokoladōm. Dejcie te ciasto jeszcze do lodōwki, a potyn to już yno smacznego [1] ō- samogłoska w wymowie między u a o [2] zjeść słodyczy [3] kiedy [4] jakby [5] ogródek
Chop w kuchniŁatwe ciasto, robi się prawie samo, smakiem zachwyca i znika w mgnieniu oka. Bardzo trafnym dodatkiem jest beza kokosowa na górze tego ciasta bez niej było by nijakie. Piekłam w formie o średnicy 23 cm, w 180 stopniach przez 50 minut, jednak po 50 minutach warto sprawdzić ciasto patyczkiem dla pewności. Przepis pochodzi ze strony ewawachowicz.pl Czytaj więcej
Pychotkaaahansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Dziś troszeczkę mniej zdrowo, ale każdemu od czasu do czasu należy się chwila zapomnienia, czyli tzw. "cheatday". W propozycji ciasto, które smakiem i wyglądem nawiązuje do znanego deseru "Kinder mleczna kanapka". Składniki: Biszkopt: -> 6 jajek -> ¾ szklanki cukru -> 90g mąki -> 35g kakao -> Szczypta soli(...)mleko w proszku i miksujemy do uzyskania masy ( jeśli będzie zbyt gęsta można dodać więcej mleka). * pierwotnie w przepisie jest znacznie większa ilość cukru, jednak wg mnie wtedy ciasto będzie zbyt słodkie. Polewa: Masło przekładamy do rondelka i wrzucamy czekoladę. Na małym palniku mieszamy, aż całość się rozpuści. Wykończenie: Układamy 1 warstwę ciasta, na nią wykładamy masę i równie
Jedz zdrowo żyj zdrowo!ubić na sztywną pianę i dodać do masy, delikatnie wymieszać. Banany przekroić na pół i na 3 cm kawałki, ananasy odsączyć i przekroić krążki na 4 części. Rozgrzać olej. Ciasto nabierać dużą łyżką, za każdym razem położyć kawałek banana lub ananasa. Zsunąć palcem ciasto z owocem i smażyć chwileczkę. Racuszki muszą się zarumienić z dwóch stron. Wyłożyć na papierowych ręczniczkach
Kuchnia PokoleńSkładniki: CIASTO: 500 g mąki pszennej 8 g suchych drożdży 125 ml mleka 2 jajka 120 g cukru sól 100 g masła MASA SEROWA: 400 g sera twarogowego 1 jajko 1 budyń śmietankowy 48 g cukru waniliowego Składniki na masę serową miksujemy do otrzymania gładkiej masy. Robimy rozczyn z drożdży. W tym celu do garnka wsypujemy drożdże, zasypujemy 1 łyżką(...)minut). Do reszty ciepłego mleka dodajemy miękkie masło, pozostały cukier i jajka - roztrzepujemy widelcem. Do pozostałej części mąki dodajemy rozczyn z drożdży, sól oraz mieszankę mleczną. Ciasto wyrabiamy mikserem (spiralne końcówki) w momencie kiedy mikser zaczyna nam się buntować kończymy wyrabianie ręką, aż utworzy gładką, elastyczną kulkę (naciśnięte palcem odkształci się). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi
Moje-pitraszenieMieszamy. Następnie odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20-30 minut do wyrośnięcia. Drożdże powinny podwoić swoją objętość. Składniki do rozczynu odejmujemy od składników, które są potrzebne do ciasta. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy do niej wyrośnięte drożdże i resztę składników. Pamiętając o tym, że olej dodajemy na końcu. Wyrabiamy ciasto tak długo aż będzie jednolite. Jeżeli będzie bardzo(...)klejące podsypujemy mąką. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny. Jak już ciasto wyrośnie przekładamy je na oprószony mąką blat i wyrabiamy prze kilka minut. Następnie rozwałkujemy na grubość ok. 1 cm i za pomocą nakrętki od butelki o średnicy 2,5-3 cm wycinamy kółeczka. Gotowe pączusie odkładamy na oprószony mąką blat
Passion of Cookingwykorzystałyśmy bardzo lekko nagrzany piekarnik, Żółtka utrzeć do białości z cukrem, najlepiej na parze. W reszcie mleka rozprowadzić mąkę a następnie połączyć z rozczynem. Dodać jajeczny krem. Wyrabiać ciasto. Gdy uzyska gładką konsystencję, dodać roztopiony, przestudzony tłuszcz i nadal wyrabiać, aż zacznie odchodzić od ręki i miski. Wyrobione ciasto przykryć i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie, porcjami wałkować delikatnie(...)oprószonej mąką stolnicy na grubość palca i wycinać placki. Na środek każdego placka nakładać po łyżeczce marmolady i formować pączki, łączeniem ciasta układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 10 minut w temperaturze 180 stopni bez wiatraka góra dół. Pieczone polukrować. WERSJA BEZGLUTENOWA Robi się ją w identyczny sposób, z tym, że mąkę pszenną zamieniamy na 1,5 szklanki
Wypisz WymalujPączki pieczone - bezglutenowe i tradycyjne - przepis drugi ze świeżych drożdży, smalcu i masła PRZEPIS 3. Oponki serowe - tradycyjne i bezglutenowe - PRZEPIS 4. Rogaliki - tradycyjne i bezglutenowe - z krucho-drożdżowego ciasta. Przepis Dziadzia... PRZEPIS 5. Rogaliki - tradycyjne i bezglutenowe - z orzechowym nadzieniem. Lekko korzenne. PRZEPIS 6. Kokosanki - totalnie bezglutenowe, bo zupełnie bezmączne - 2 wersje - najeżone i płaskie PRZEPIS Jak widać tłusty(...)nietolerancję (nietolerancji :) ): 1. Mąka z tapioki, inaczej skrobia z manioku - jest zalecana przy celiakii. To bardzo zdrowa, 100% naturalna mąką, która działa identycznie jak gluten - momentalnie poprawia jakość (konsystencję) ciasta, a co za tym idzie i efektu końcowego. Ona ratuje przed rzuceniem tego co gluten free z krzykiem. :)) - Bardziej opisałam ją przy pączkach pieczonych (tych z czekoladą). Tam też jest
Wypisz WymalujMURZYNEK Ten przepis na murzynek po prostu uwielbiam. Jeśli nie wiem co przygotować dla gości szybko i na ostatnią chwilę, przygotowuję właśnie to ciasto. Murzynek z tego przepisu wychodzi fenomenalnie. Jest smaczny i wilgotny w środku. Naprawdę polecam! SKŁADNIKI NA CIASTO: 1 kostka margaryny ( ja wolę masło) 1 szklanka cukru 0,5 szklanki wody 3 łyżki kakao To wszystko(...)bakalie. Wszystko razem wymieszać (mikserem najlepiej), wylać na foremkę ( keksówkę) i piec ok. 35-40 minut w 170º ( nie dłużej, bo murzynek może stać się suchy). Jak przestygnie polewam ciasto polewą czekoladową. Można posypać po niej prażone orzechy laskowe lub migdały. POLEWA CZEKOLADOWA: 6 łyżek kakao 6 łyżek zimnej wody 6 łyżek cukru 3 łyżki masła Wszystko chwilę zagotować cały
Calzonella.comWitam serdecznie po dłuższej nieobecności i zapraszam na wspaniałe ciasto bananowe, przez niektórych zwane bananowym chlebkiem, lub chlebkiem amerykańskim. Ciasto bardzo wilgotne, mocno bananowe, błyskawiczne i łatwe w przygotowaniu. I co najważniejsze bardzo smaczne. Polecam :) Składniki ( na keksówkę 25x12 cm ) - 4 dojrzałe banany - 1 szklanka maki pszennej - 0,5 szklanki cukru - 5 dkg masła - 1 jajko - 1 łyżeczka sody oczyszczonej(...)miski, ugniatam przy pomocy tłuczka do ziemniaków na miazgę. Do ugniecionych bananów dodaję kolejno cukier, mąkę, jajko, sodę i sól, mieszam przy pomocy drewnianej łyżki ( bardzo ważne do tego ciasta nie używamy miksera ). Do masy dodaje roztopione i przestudzone masło jeszcze chwilkę mieszam. Gotowa masę przekładam do keksówki uprzednio wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą. Piekę ok. 45-50 minut
Kuchnia z widokiem na ogródwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis pochodzi z moich starych zapisków i nie raz już z niego skorzystałam. Ciasto jest pyszne, wilgotne w środku i cudownie pachnie. Poniżej przedstawiam wersję uproszczoną, ale ciasto swobodnie można przełożyć kremem lub polać dowolną polewą. (Forma o wymiarach 12 x 21 cm) (*) 2 jajka 1 szklanka cukru 3/4 szklanki oleju 1/4 łyżeczki soli(...)minut (do tzw. suchego patyczka) w 180 stopniach. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać dowolną polewą. (Ja użyłam lukru, który zabarwiłam barwnikami spożywczymi.) (*) Możecie użyć większej formy, ciasto przeciąć na pół i przełożyć kremem. Moje wyszło dość wysokie
Di gotujeBułeczki cynamonowe Bułeczki cynamonowe to pierwszy z wypróbowanych przepisów z książki "Pieczywo siostry Marii", którą sprezentował mi Mikołaj :) Szybkie w przygotowaniu - wystarczy zarobić ciasto, zostawić do wyrośnięcia, potem uformować bułeczki. Smakowity wypiek np. na weekendowe śniadanie. Zdecydowanie najlepiej smakują w dniu pieczenia, potem czerstwieją, choć na drugi dzień lekkie podgrzanie w mikrofali pomaga odzyskać im świeżość. Przepis lekko zmodyfikowałam, gdyż(...)rozpuścić w nim masło, ostudzić. W misce umieść suche składniki - mąkę, drożdże, sól, cukier, wymieszaj. Wbij jajko i połącz z resztą składników. Cały czas mieszając, wlewaj przestudzone mleko. Zagniataj ciasto, aż zyska elastyczną konsystencję i przestanie kleić się do rąk. Miskę przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny, by wyrosło. Wyrośnięte ciasto przełóż
Moje Qulinaria