Sezon na śliwki jeszcze trwa więc trzeba to wykorzystać, u mnie dziś tarta ze śliwkami. Przepis na masę budyniową znalazłam w internecie. Tarta śliwkowa na kremie budyniowy Składniki na ciasto: - 100 g margaryny Kasi - 150 g mąki - 50 g cukru pudru - 1 żółtko - 1 łyżka śmietany 18% - szczypta soli - pół łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem(...)budyniu waniliowego - 4 jajka - 12-14 śliwek Przygotowanie: Margarynę, cukier puder, mąkę, żółtko, śmietanę 18% i sól wyrabiamy dokładnie i wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm lub układamy palcami w formie do tarty, (jeżeli nie jest silikonowa to musi być wysmarowana masłem i posypana bułką tartą), nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy
Kulinarne życiedodać zamiast róży inną konfiturę czy owoce, byle nie bardzo mokre. A.. dlaczego inne pączki ? bo dzięki róży i kolorze uzyskanym z mieszanki mąk wyglądają troszkę jak pączki, ciasto zresztą w środku też wygląda podobnie. Muffiny z różą ( 12 sztuk ) suche składniki 140 gram cukru 200 gram mąki ( u mnie mieszanka maki pszennej, żytnej i pełnoziarnistej(...)misce ( większej ). Do większej miski z mokrymi składnikami dodajemy suche składniki i dokładnie mieszamy trzepaczką. Formę na 12 muffinek smarujemy masłem. Do każdego gniazdka z formy dajemy łyżkę ciasta, potem łyżeczkę nadzienia i znowu łyżkę ciasta. Wstawiamy formę do nagrzanego do 190 C piekarnika i pieczemy muffiny przez 18 minut. Po tym czasie wyjmujemy muffiny, odstawiamy
Kuchnia na wzgórzusend', 'pageview'); Kiedy wyjechałam na studia niemal przestałam jeść kaszę mannę. Jakby była zarezerwowana jedynie dla domu, rodziny i niesamodzielności. Ale ostatnio do niej wracam. Z ogromną przyjemnością :) CIASTO Z KASZY MANNY Z ŻURAWINĄ Składniki: - 1 szklanka kaszy manny - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżki słonecznika - opcjonalnie: 2-3 łyżki cukru lub miodu - 1 jajko - 1 szklanka kwaśnej śmietany(...)proszek do pieczenia, słonecznik, cukier. Dodajemy połączone: jajko i jogurt. Mieszamy wszystkie składniki. Wylewamy do wysmarowanej tłuszczem formy. Odstawiamy na 15-20 minut. Żurawinę osączamy i wysypujemy na wierzch ciasta. Dociskamy lekko, żeby część żurawiny wtopiła się w ciasto. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem, rozgrzanym do 200 stopni przez około 30 minut. Można posypać cukrem-pudrem. Jemy dopiero
Życie zamknięte w smakujajka z cukrem. 3. Do masy dodajemy jogurt, olej, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. 4. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 5. Połówki moreli układamy na cieście. 6. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 ⁰ C piekarnika na ok. 45 min. Jogurtowe ciasto z morelami jest bogate w: - błonnik pokarmowy (pochodzący z mąki razowej), który obniża poziom
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSkładniki (na 10 drożdżówek) Ciasto: - szklanka mleka (ok. 250 ml) - 40g świeżych drożdży - ¼ szklanki cukru (ok. 50g) - 2 szklanki mąki pszennej Graham (ok. 260g), - ½ szklanki mąki pszennej (ok. 60g), - łyżeczka masła (ok. 5g), - 1 jajko ok. (60g). Nadzienie: - 500 g serka homogenizowanego 3% tł. - 2 łyżeczki cukru pudru (ok. 10g), - ziarenka laski wanilii, - 1 żółtko (ok. 20g) Sposób przygotowania(...)dokładnie mieszamy. Całość obsypujemy mąką pszenną i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 min. 2. Do wyrośniętych drożdży dodajemy mąkę pszenną Graham, jajko i rozpuszczoną łyżeczkę masła. 3. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 min. 4. Ciasto dzielimy na 10 części i formujemy bułeczki, pozostawiając „dołeczek” na ser. 5. Bułeczki odstawiamy do wyrośnięcia
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachłyżka kakao (ok. 10g), - ziarenka laski wanilii. Sposób przygotowania 1. Ubijamy jajka z cukrem. 2. Dodajemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, ziarenka laski wanilii, olej i delikatnie mieszamy. 3. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 4. Obieramy gruszki i kroimy na drobne kawałki. 5. Na cieście układamy kawałki gruszek i oprószamy cynamonem. 6. Ciasto pieczemy
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachdodatkiem miodu. 2. Do białek dodajemy żółtka. 3. Do jaj dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, orzechy, wiórki kokosowe, drobno starte marchewki, pokrojonego w kostkę ananasa i olej. 4. Ciasto doprawiamy cynamonem, gałką muszkatołową i imbirem. 5. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy w 180⁰C przez ok. 50 min. Ciasto jest bogate w: - błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachowocową nutą w formie delikatnego śmietankowo- cytrynowego kremu. Taki mój mały, słodki grzeszek na weekend;) Polecam, bo jest pyszny:) Składniki na tortownicę o śr. 30 cm: CIASTO: 35 dkg mąki pszennej 25 dkg masła lub margaryny 3 żółtka 10 dkg drobnego cukru łyżka cukru waniliowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia MASA SEROWA: 1 kg sera twarogowego półtłustego trzykrotnie(...)łyżeczek mąki ziemniaczanej 125 ml wody + 5 łyżek sok z 3 cytryn (powinno być ok.75 ml) 10 dkg cukru 1. Z podanych składników zagnieść ciasto, owinąć we folię i odłożyć do lodówki na pół godziny. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 170 stopni C (termoobieg 150stopni C) i wyłożyć spód tortownicy papierem do pieczenia. 2. Ciastem wyłożyć formę
Maślane ciasteczkoNiedzielne śniadania dobrze zaczynać na słodko. To ciasto idealnie pasuje do mocnej czarnej kawy. Jest delikatnie korzenne, chrupiące z rozpływającym się kawowo-czekoladowym wnętrzem. To ciasto nie potrzebuje długich wstępów, sam fakt, że najlepiej wyjada się je prosto z blaszki, przemawia za tym by jak najszybciej je upiec :) Błyskawiczne ciasto z korzenną posypką na podstawie tego
wegetalerzebędą idealną przekąską do kawy lub herbaty. Zrobicie je bardzo szybko, gdy tylko przyjdzie Wam ochota na coś słodkiego lub zjawią się niespodziewani goście. Dlatego zawsze mam w lodówce ciasto francuskie, tak na wszelki wypadek ;) Filiżanka z kolekcji "Jesień" Porcelana Bogucice. op. ciasta francuskiego (275g) 2 jabłka cukier cynamon jajko cukier Gruba Rafinada Diamant Ciasto francuskie rozwinąć i pociąć
Smakołyki Asiolej do smażenia WYKONANIE Drożdże rozprowadzamy z 1 łyżeczką cukru i niewielką ilością mleka. Mąkę, jajka, cukier i mleko, cynamon mieszamy w naczyniu. Dodajemy wyrośnięty rozczyn. Mieszamy .Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, by podwoiło swoją objętość. Jabłka obieramy , kroimy w kostkę, dodajemy do ciasta razem. Smażymy na gorący tłuszczu nakładając ciasto łyżką. Racuchy bardzo szybko i pięknie rosną
W kuchennym oknie EwyPrzepis na szybkie i mało skomplikowane ciasto z owocami (dałam ananasa z puszki, ale mogą być brzoskwinie, jabłka, truskawki itd.). Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 3 duże jajka 1/2 szklanki oleju 150 ml jogurtu naturalnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli 250 g owoców pokrojonych w dużą kostkę Przygotowanie Mąkę mieszamy(...)proszkiem do pieczenia, solą i cukrami. Dodajemy jajka, olej i jogurt. Całość miksujemy. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (wym. ok 23x23cm). Na wierzchu ciasta układamy owoce i leciutko dociskamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp 180 C i pieczemy ok 40 minut
e-PrzepisyKulinarneProste, pyszne ciasto pachnące cytryną. Przepis znaleziony na Allrecipes Polska, nieznacznie zmodyfikowany. Polecam. 35 dag margaryny 35 dag cukru 35 dag mąki 1 opakowanie cukru wanilinowego 6 jajek 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 cytryny 20 dag cukru pudru (do przygotowania lukru) Margarynę zmiksować na puch z cukrem, cukrem wanilinowym i żółtkami. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem(...)pieczenia. Z białek ubić pianę, połączyć z ciastem. Na końcu dodać skórkę otartą z cytryn. Piec w blaszce (25x34) wyłożonej papierem do pieczenia, w temperaturze 175 stopni, około 35 minut. Wystudzić. Utrzeć cukier puder i 4 łyżki soku z cytryny. Powstałym lukrem oblać ciasto
Praktyczna plJeżeli lubicie intensywny smak czarnej porzeczki, to właśnie to ciasto, będzie Wam bardzo smakowało. Kwaskowa galaretka i słodka kremówka wspaniale się ze sobą komponują. Naprawdę pycha. biszkopt 3 jajka 3/4 szklanki mąki tortowej 3/4 drobnego cukru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka soku porzeczkowego(...)łyżeczek żelatyny 2-3 łyżki cukru pudru Białka ubić na sztywno, dodać porcjami cukier, a następnie żółtka. Odstawić mikser i dodać przesianą mąkę, proszek i kakao. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do formy o wymiarach ok. 35x25 cm. Piec w 170 stopniach przez 20 minut. Galaretkę rozpuścić w 4 szklankach wrzątku, dodać dżem i pozostawić do lekkiego stężenia
Jadło i czytadłowww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Wizualnym wyglądem ciasta zainspirowałam się zdjęciami w internecie. Zrobiłam jego własną wersję - z kokosową nutą. W skrócie jest to: kakaowy biszkopt, krem budyniowy, ptasie mleczko, galaretka i polewa czekoladowa. Co prawda - zajmuje ono troszkę czasu, ale efekt wszystko nam wynagrodzi. Ciasto nie tylko ładnie wygląda, lecz ogólnie jest pyszne! (Robiłam w blasze o wymiarach(...)ptasie mleczko (3 rządki, jedno za drugim), a pomiędzy kostki wlać tężejącą galaretkę. Całość posmarować resztą kremu, przykryć drugą częścią biszkoptu i polać polewą (rozpuszczoną czekoladę połączyć ze śmietanką). Ciasto wstawić do lodówki, aby stężało (najlepiej na całą
Di gotuje