Tradycyjny murzynek. Ciasto dla prawdziwych smakoszy, na pierwszy plan wychodzi smak kakao, nie jest słodkim ciastem. Piekłam go w formie o wymiarach 12 cm x 36 cm. Składniki: 1 1/2 szklanki mąki 1/4 kostki margaryny 1 szklanka cukru 5 jajek 4 łyżki kakao 1/2 proszku do pieczenia 5 łyżek wody Wykonanie: Margarynę, wodę, cukier i kakao zagotować, całość ostudzić(...)masa będzie zimna dodać żółtka, mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Piec w 180 stopniach, 50 minut
PychotkaaaCiasto Hali czyli inaczej sernik na kruchym cieście z budyniem czekoladowym czyli jeszcze inaczej ciasto z dzieciństwa które dobrze wspominam po dziś dzień. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu za to połączenie smaków jest bardzo efektowne. Piekłam w blaszce o wymiarach 41 cm x 25 cm. Czytaj więcej
Pychotkaaaprzyprawy, proszek do pieczenia i słodzidło, dokładnie zamieszaj. 4. Dodaj przesianą przez sito mąkę i uważaj, aby nie powstały grudki podczas miksowania. 5. Dodaj mleko lub wodę, aby powstało ciasto o gęstości maślanki. 6. Wylej ciasto na gofrownicę i upiecz według instrukcji obsługi gofrownicy. Wykonanie sosu: 1. Wrzuć do rondelka truskawki, wodę i słodzidło. 2. Rozdrabniaj w trakcie truskawki widelcem(...)odrobinę ponad tydzień znowu będziesz mógł spróbować crêpes i upolować prawdziwego, niepodrabianego croissanta , w jakiejś malutkiej, francuskiej piekarence. To okropne uczucie, kiedy rano, rozkoszując się zapachem świeżego ciasta w gofrownicy, słyszysz tak straszne wiadomości w telewizji. Jedynie co mi zostało na dzisiejszy wieczór to modlić się w intencji ofiar , ich rodzin oraz wszystkich zwyczajnych wyznawców islamu , którzy będą gnębieni przez
Pland based fillepieczenia. Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując. Na koniec dodajemy mąkę, delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy 2/3 ciasta, posypujemy cynamonem. Na ciasto układamy jabłka i wylewamy pozostałe ciasto. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 45 minut. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem
magiczna kuchnia Kasidokładnie mikserem i masę wylać na herbatnikowy spód. 6. Gruszki dobrze osączyć (można na ręczniku papierowym). Następnie podciąć im spody, aby stały i włożyć je w sernik. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170oC na funkcji góra-dół przez około 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 130oC i piec jeszcze przez około 55-60 minut(...)dodać poszatkowaną czekoladę, mieszać, aż czekolada się roztopi i powstanie jednolita masa. Polewę odstawić na około 15 minut do przestygnięcia. 9. Sernik ostrożnie wyjąć z tortownicy (oddzielić nożem ciasto od brzegów tortownicy) i polać gotową polewą. Przed podaniem posypałam go jeszcze szczyptą cynamonu. Udanych wypieków
Mała Cukierenkamargaryny 4 łyżki cukru 1 łyżka wody 2 łyżki kakao Wykonanie: Gotujemy budyń waniliowy w ½ l mleka ( zgodnie z przepisem na opakowaniu ). Odstawiamy do ostygnięcia. Z podanych składników na ciasto pieczemy biszkopt. Dokładny sposób wykonania biszkoptu w przepisie na cytrynkę ( prezentowane na blogu ). Obrane jabłka kroimy w kostkę przesmażamy z dodatkiem cukru. Gdy jabłka zaczną się szklić wsypujemy galaretkę poziomkową(...)krem wykładamy na wystudzone jabłka. W garnku umieszczamy ½ kostki margaryny, 4 łyżki cukru, łyżkę wody i 2 łyżki kakao. Podgrzewamy ciągle mieszając lecz nie gotujemy. Studzimy. Chłodną polewą polewamy ciasto. I teraz wystarczy trochę zaczekać aż ciasto będzie zupełnie zimne. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function
Smaki Ewycukrem. Następnie dodawać po jednym żółtku dalej ubijać. Mąkę przesiać przez sito z proszkiem do pieczenia, wymieszać z makiem, dodać do piany, delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto rozsmarować w formie wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanym tłuszczem. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 C ok. 15 minut. Upieczony biszkopt, wyjąć na ściereczkę, zdjąć papier z ciasta(...)śmietanę, zmiksować, przelać do miski. Żelatynę rozpuścić w 5 łyżkach gotowanej wody, dodać kawę, wymieszać, ostudzić, dodać do masy, zmiksować. Następnie dodać orzechy tarte, wymieszać. Rozwinąć ciasto, posmarować masą serową, dobrze zwinąć w roladę, następnie zawinąc w papier. Polewa czekoladowa : Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, polewą polać roladę. Orzechy włoskie posiekać, posypać nimi roladę
Kuchnia DanusiMoja niewielka przeróbka słynnego Kopca z kreta Składniki na ciasto cukier, 1.5 szklanki margaryna, 250g woda, 1/2 szklanki cukier waniliowy, 1 opakowanie kakao, 3 łyżki jajka, 5 sztuk mąka pszenna, 2 szklanki proszek do pieczenia, 2 łyżeczki Składniki na krem śmietanka kremówka 30%, 500ml galaretka agrestowa, 2 opakowania woda, 1 szklanka cukier, 4 łyżki cukier waniliowy, 2 opakowania czekolada mleczna(...)czekoladę. Biszkopt przecinamy na połowę. Na dolną część wylewamy połowę masy śmietanowej, układamy banany poprzecinane wzdłuż na połowę i resztę masy, wyrównujemy. Górną część biszkoptu rozkruszamy i wykładamy na ciasto. Chłodzimy w lodówce godzinę do całkowitego stężenia masy
Gotowanie moimi oczamiPrzepis na ciasto podpatrzony z bloga "Obżarciucha". Super ciasto, dziękuję Składniki kasza jaglana, 1 szklanka woda, 2 szklanki mleko , 1/2 szklanki cukier, 3/4 szklanki cukier waniliowy, 1 opak jajka, 2 sztuki olej, 1/4 szklanki soda, 1/2 łyżeczki kakao, 5 łyżek bakalie, 1/2 szklanki dowolnych śmietanka 30%, 400ml śmietan-fix, 2 opak cukier puder, 2 łyżki Przygotowanie Wodę(...)temperaturze 180st przez około 70-75 minut do "suchego patyczka". Studzimy. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem w wysokim naczyniu, pod koniec ubijania dodajemy śmietan-fixy. Dekorujemy śmietanką czekoladowe ciasto
Gotowanie moimi oczamiMleko wlewamy do garnuszka, podgrzewamy. Ma być lekko ciepłe. Dodajemy roztopione masło, cukier i roztrzepane jajko, mieszamy. Do miski wsypujemy mąkę, sól i suche drożdże, dolewamy resztę składników. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie elastyczne. W razie potrzeby dosypujemy mąki (nie więcej niż 3 łyżki). Formujemy z ciasta kulę, obsypujemy mąką, wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy(...)godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 16 części, formujemy kulki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odległościach od siebie (na dużej blasze z pieca powinno być tylko 9 sztuk). Pozostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. W międzyczasie przygotowujemy masę serową. Miksujemy wszystkie składniki do uzyskania jednolitej konsystencji. Po tym czasie w każdej bułce
Gotowanie moimi oczamiSkładniki na ciasto białka jajek, 8 szt cukier, 2 szkl ocet, 2 łyżki sól, szczypta płatki kukurydziane, 4 szkl Składniki na krem żółtka jajek, 8 szt mleko, 2 szkl mąka pszenna, 3 łyżki cukier waniliowy, 2 opak masło lub margaryna, 250g cukier puder, 4 kopiaste łyżki Dodatkowo masa kajmakowa, 2 łyżki mleko, 3-4 łyżki Przygotowanie W dużym naczyniu(...)łyżce masy żółtkowej. Dokładnie ucieramy do połączenia składników. Wykładamy na wystudzony placek białkowy, przykrywamy drugim plackiem. Masę krówkową rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej, dolewamy mleko, mieszamy do połączenia. Dekorujemy wierzch ciasta. Kajmak można zastąpić rozpuszczoną czekoladą. Wstawiamy ciasto do lodówki na 3-4 godziny. Ja wstawiłam na godzinę do zamrażalnika
Gotowanie moimi oczamiSkładniki na ciasto kaszka manna, 120g cukier, 65g olej, 70g śmietana 18%, 200g jajka, 2 szt mąka pszenna, 2 kopiaste łyżki soda oczyszczona, 1/3 łyżeczki proszek do pieczenia, 3/4 łyżeczki cytryna, 1 szt sól, szczypta Składniki na krem serek mascarpone, 200g dżem wiśniowy, 200g Przygotowanie Mąkę przesiewamy przez sito wraz z proszkiem do pieczenia i sodą, mieszamy z kaszką(...)dodajemy sok i startą skórkę z cytryny. Pieczemy około 35 minut w temperaturze 170st. Studzimy, przecinamy wzdłuż na dwa blaty. Serek mascarpone miksujemy z dżemem, smarujemy blat ciasta oraz wierzch i boki. Chłodzimy w lodówce przez godzinę. Przepis jest na małą formę 18cm
Gotowanie moimi oczamiSkładniki na ciasto mąka pszenna, 175g masło, 125g cukier, 50g Składniki na wierzch masło, 50g cukier, 50g mleko skondensowane słodzone, 400ml czekolada mleczna, 150g Przygotowanie Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy schłodzone masło pokrojone w kostkę. Rozcieramy, aż powstanie coś w rodzaju zacierki, dodajemy cukier i wyrabiamy ciasto. Wykładamy ciasto na natłuszczoną blaszkę 30x16cm. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temperaturze 190st przez
Gotowanie moimi oczamiSkładniki ciasto francuskie, 1 opak jogurt grecki, 300ml jajka, 2 szt cukier, 100g cukier waniliowy, 2 łyżeczki truskawki, 300g Przygotowanie Ciastem francuskim wykładamy formę do tarty, nakłuwamy kilkakrotnie widelcem. Pieczemy w temperaturze 180st, aż nabierze złotego koloru, około 20 minut. Jajka roztrzepujemy, dodajemy jogurt, cukier i cukier waniliowy, mieszamy. Truskawki układamy na ciasto, zalewamy masą jogurtową. Pieczemy w temperaturze
Gotowanie moimi oczamiSkładniki na ciasto masło miękkie, 226g mąka pszenna, 326g cukier, 80g sól, 1 płaska łyżeczka Składniki na masę cytrynową jajka, 6szt cukier, 420g skórka z cytryny, 1 łyżka sok z cytryny, 200ml mąka pszenna, 140g cukier puder, do dekaracji Przygotowanie Składniki na ciasto łączymy razem, najlepiej ręcznie. Wyrobione ciasto wykładamy na blaszkę wysmarowaną delikatnie margaryną. Wkładamy na 15 minut
Gotowanie moimi oczami