dań mięsnych! Polecam - dynia genialnie podkręca smak mięsa! Mięsna tarta z dynią Składniki: ok pół szklanki dyni startej na dużych oczkach pół kilograma mięsa mielonego drobiowego blat gotowego ciasta francuskiego jedna mała papryka jedna cebula zioła prowansalskie 2 ząbki czosnku Sos ok szklanka śmietany 1 jajko kulka sera mozzarella Do dzieła!!! Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy(...)prowansalskimi. Gdy mięso się dobrze wysmaży wykładamy je na durszlak i odstawiamy aby ściekł z niego nadmiar tłuszczu. Smażymy przez chwilę dynię z papryką pokrojoną w paseczki. Formę wykładamy ciastem francuskim wykładamy na nie mięso wymieszane z dynią i papryką całość zalewamy sosem powstałym z wymieszania jajka ze śmietaną i startą na tarce mozzarellą. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze
sierotka maRysia w kuchnipewnego czasu w spory zachwyt wprowadzają mnie ciasta cytrynowe - nigdy nie podejrzewałam, że one są takie pyszne. Teraz wszelkie torty, rolady i babki cytrynowe stały się moimi ulubionymi ciachami Rolada ta jak wiele innych ciast na blogu została najpierw wypróbowana przez Anię z którą pracuję - nasze dzielenie się wszelkimi przepisami to już tradycja... Aby zrobić masę do rolady trzeba wcześniej(...)Bezę wyjmujemy z piekarnika i chwilę studzimy na blasze. Na blacie rozkładamy jeszcze jeden kawałek papieru do pieczenia - wykładamy na niego bezę i delikatnie zdejmujemy papier na którym piekliśmy ciasto. Serek mascarpone ubijamy chwilę z lemon curd. Masę cytrynową rozsmarowujemy na bezie i pomagając sobie papierem zawijamy roladę - ciężko jest wykonać pierwszy ruch ale dalej zawijanie idzie bardzo ładnie. Roladę
sierotka maRysia w kuchniłyżkami mąki - zaczyn ma mieć konsystencję gęstej śmietany - odstawiamy go na 10-15 minut aż pojawią się bąbelki i mikstura powiększy swoją objętość. Resztę suchych składników na ciasto mieszamy w dużej misce. Gdy zaczyn osiągnie pożądany przez nas rozmiar dodajemy go wraz z jajkami do mąki i dokładnie wyrabiamy ciasto aż będzie odchodzić od ręki. Ostawiamy w ciepłe miejsce, przykryte(...)ściereczką aż podwoi swoją objętość. Składniki nadzienia dokładnie ze sobą mieszamy. Ciasto dzielimy na 6-7 kulek wielkości pięści. W każdej kulce robimy spory dołek - ja sobie pomagałam korkiem do wina - i napełniamy go nadzieniem. Blachę do pieczenia wykładamy papierem i układamy na niej drożdżówki. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Gdy drożdżówki wyrosną smarujemy je roztrzepanym jajkiem - także po serze. Wkładamy
sierotka maRysia w kuchnimąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier a w drugiej rozpuszczone masło, jogurt, esencję waniliową, jajka. Łączymy ze sobą składniki z obu misek i mieszamy aż masa będzie gładka - ciasto jest bardzo gęste. Dodajemy pokrojone na pół truskawki - delikatnie mieszamy. Przekładamy ciasto do foremek na muffiny. Kruszonka: W misce mieszamy mąkę, cukier, cynamon i orzechy po czym dodajemy zimne masło(...)rozcieramy palcami aż powstanie drobna posypka. Posypujemy ciasto posypka delikatnie ja dociskając. Muffiny pieczemy ok 25-28 minut w 180 stopniach. Z tej porcji wyszło mi ok 20 sztuk średniej wielkości
sierotka maRysia w kuchniSzybkie i łatwe do przygotowania ciasto w sam raz na jesienne dni. Trochę sceptycznie podchodziłam do tego przepisu, ale ciasto się udało i było smaczne. Składniki: szklanka cukru szklanka kaszy manny szklanka mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 kg jabłek 0,5 łyżki mielonego cynamonu 200 g masła Przygotowanie Jabłka myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i ścieramy(...)układamy połowę startych jabłek (nie odciskamy z nich soku). Na to kolejno: 1/3 masy suchej + druga połowa jabłek + reszta masy suchej. Po wyrównaniu całość równomiernie pokrywamy kawałkami zimnego masła. Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 1 godziny
e-PrzepisyKulinarneniezwykle apetycznych zdjęciach. Nie czekałam długo z jego przygotowaniem - w końcu sezon i na dynie, i na czekoladę w pełni. Dyniowo-korzenny sernik zamknięty między warstwami mięciutkiego, kleistego ciasta, a całość przykryta grubą warstwą rozpływającej się na języku polewy czekoladowej. Czy muszę pisać coś więcej...? Ślinka cieknie na samo wyobrażenie. Nie czekajcie więc na smutniejsze czy bardziej deszczowe chwile, sprawcie(...)przygotować masę serową. Serek, jajko, puree z dyni, cukier, ekstrakt, przyprawy i mąkę dokładnie wymieszać, tylko do połączenia składników. Wyłożyć równomiernie masę serową na podpieczony spód, na wierzch pozostałe ciasto czekoladowe. Piec w 175 st. C. przez 20-25 minut, aż wierzch będzie ścięty. Ostudzić. Czekoladę na polewę posiekać. Kremówkę zagotować, dodać czekoladę, wymieszać aż do jej rozpuszczenia. Lekko ciepłą
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNiedawno na FB w akcji " Wypiekanie na śniadanie " blogerzy piekli bułki drożdżowe. Zaciekawiło mnie to ciasto bo jest bez jajek. Muszę przyznać, że jest ono super i świetnie się z nim pracuje. Upiekłam więc bułki z serem i brzoskwiniami. Na pewno nie raz jeszcze skorzystam z przepisu na to ciasto bo jest naprawdę smaczne(...)ciastem drożdżowym bywa najlepiej smakuje jeszcze ciepłe. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniSkładniki na ciasto : 150 g mąki pszen nej 110 g zimnego masła 4 łyżki cukru pudru, 1 jajko 1 łyżka zimnej wody Mąkę wymieszać z cukrem, dodać zimne masło (najlepiej starte na tarce), jajko i wodę. Zagnieść szybko ciasto. Rozwałkować je na blacie lekko posypanym mąką na grubość około 5 mm. Rozwałkowane ciasto przenieść do foremki posmarowanej masłem
Walijskie Pichcenieszarlotka, jednak bardzo często piekę też takie malutkie sakiewki wypełnione kleksem śmietany i jabłkami. Są niebywale kruche i naprawdę przepyszne! Gwarantuję, że na jednym nie skończycie:) Kruche ciasto: 225 g mąki pszennej tortowej, 225 g masła, 2 łyżki cukru, 3/4 łyżeczki soli, łyżka soku z cytryny, 6 łyżek lodowatej wody. Mąkę(...)przesiać, zmieszać z cukrem i ze solą. Dodać zimne masło pokrojone na kawałki, posiekać razem nożem. Dodać sok z cytryny oraz bardzo zimną wodę. Zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować i pociąć na małe kwadraty o boku ok. 6cm. Nadzienie: 700g jabłek, 100g + 2 łyżki brązowego cukru, łyżka cukru waniliowego, 120ml gęstej śmietany 18%, 2 łyżki masła
Z miłości do słodkościPropozycja Ciasta na niedzielę , tym razem niezwykła. Nie będzie ciasta, ale raczej deser… jak za dawnych lat. Dziękuję Bożence za zaproszenie i przypomnienie tego smakołyku. W mojej wersji… blok czekoladowo bakaliowy. Składniki: - 170g masła - niepełna szklanka cukru - 4 łyżki ciemnego kakao - ½ szklanki wody - ekstrakt waniliowy - aromat rumowy - 250g mleka w proszku - 110g herbatników Petit Beurre - 100g białej czekolady(...)wyjątku, czy to z bakaliami, czy tylko z herbatnikami, z ryżem preparowanym, waflami, piankami… i nie tylko – są naprawdę godne polecenia. Smacznego. Wraz ze mną na przygotowanie Ciasta na niedzielę (blok czekoladowy, czekolada) skusiły się autorki niżej wymienionych blogów: - Moje Małe Czarowanie - Kulinarna Maniusia - Szóste Niebo - Sama słodycz u Asi - Moje domowe kucharzenie - Życie zaczyna się w kuchni - Izioni
mojewypiekiinietylkoidzie przedłużylismy wieczory. Właśnie w takie długie, nudne a czasem do tego deszczowe dni często z mojąrodziną bierzemy się za wspólne pieczenie faworków. Ktoś wałkuje ciasto, ktoś wycina, ktoś nadaje kształ, a ja smażę :) Moja funkcja jest niezmienna. Naszymi ulubionymi faworkami na jesień są te drożdżowe. Dziś podzielić się chce z Wami niezaowdnym przepisem , faworki wychodzą palce lizać! Spróbujcie sami(...)mąki oraz 1/2 szkl ciepłego mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż do urośnięcia rozczynu *Jajka ucieramy z cukrem i solą, dodajemy mąkę, rozpuszczoną wczesniej margarynę, drożdże oraz mleko. Wyrabiamy ciasto, które nastepnie odstawiamy w ciepłe miejsce na ok pól godz do wyrośnięcia. * Ciasto rozwałkowujemy, kroimy w paseczki, w kazdym robimy naciecię, przez które przekładamy jeden bok tworząc tym samym
Z Majeczką w kuchniPrzepyszny, słodki na kruchym spodzie w ciasteczek Oreo. Jest to jedno z lepszych ciast jakie miałam okazję spróbować a jednocześnie przyrządzić. Sernik jest bardzo łatwy, ważne jest by uzyskać charakterystyczne paski. Przygotowujemy jedną porcję masy serowej, którą dzielimy na pół. Jedną łączymy z Nutellą a drugą z pastą waniliową. Uwieńczeniem całego deseru jest ganache czekoladowy i orzechy laskowe. Składniki(...)następnie nakładam łyżkę masy serowej z Nutellą, ponownie nakładam łyżkę masy jasnej i ponownie łyżkę masy ciemniej. Postępuję tak do wykorzystania wszystkich składników, tak jak na tym filmie. Przygotowane ciasto piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut, następnie chłodzę przez noc w lodówce. Składniki na polewę umieszczam w misce i podgrzewam w kąpieli wodnej do momentu
Mango Papajaproszkiem do pieczenia przesiać i wymieszać z solą i cukrem. W drugiej misce wymieszać puree z dyni, banana, mleko, rodzynki i masło. Do mokrych składników dodać suche, szybko wyrobić ciasto (nie miętolić za długo), może się lekko kleić ale nie do dawać mąki, podsypać tylko blat mąka na której ciasto będzie wałkowane. Gotowe ciasto rozwałkować na grubość około
greenscarfmąki Masło miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie dodajemy jajo, jeszcze chwilę ubijamy. Na końcu dodajemy mąkę i miksujemy do połączenia składników. Gotowe ciasto wyjmujemy z miski i chłodzimy w zamrażarce co najmniej 30 minut. MASA SEROWA: 600 g dwu, trzykrotnie mielonego twarogu 400 g puree z dyni 1,5 szklanki cukru(...)olej, budyń, pozostałą szklankę mleka i jajka miksujemy na gładką puszystą masę. Po około 4-5 minutach dodajemy mleko ze skórką i jeszcze chwilę miksujemy. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki i wykładamy nim spód i brzegi (na wysokość 4-5 cm) tortownicy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 7 minut, czyli do chwili aż delikatnie zmieni kolor
Rozpustne gotowanieBustrengo to boloński deser, który pieką Włosi na dogasającym żarze po przygotowaniu obiadu. To wyśmienite i wilgotne ciasto przypomina trochę angielski pudding. Jest bardzo sycące za sprawą suszonych fig, rodzynek i miodu. Pomimo tylu składników, jego wykonanie jest proste i szybkie, ponieważ wszystko się miesza (samo)...;-) Myślę, że zaskoczycie waszych gości tym niespotykanym na naszych stołach ciastem. Polecam(...)masę i wlałam do posmarowanej masłem tortownicy o średnicy 28 cm. Wstawiłam do rozgrzanego do temperatury 180 stopni C piekarnika i piekłam około 50 minut. Przed podaniem posypałam ciasto cukrem pudrem. Należy je jeść na ciepło, najlepiej z kleksem śmietany kremówki. Ale równie pysznie smakuje na zimno. Smacznego
potrawyregionalne