Pyszna krucha tarta kremem z serka mascarpone i białej czekolady z truskawkami i galaretką. Składniki: Ciasto kruche: 220 gram mąki pszennej 70 gram cukru pudru 3 żółtka 100 gram masła Krem: 250 gram serka mascarpone 100 gram białej czekolady Dodatkowo: 1 kilogram truskawek 1 galaretka truskawkowa tłuszcz do formy Sposób przygotowania: Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche , zawijamy w folię(...)spożywczą i wstawiamy na godzinę do lodówki .Formę do tarty (24 cm.)smarujemy tłuszczem , wylepiamy rozwałkowanym ciastem ,nakłuwamy widelcem .Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15-20 minut. Serek mascarpone przekładamy do miski , miksujemy . Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do serka miksujemy . Krem wykładamy na upieczonej tarcie .Truskawki kroimy w plasterki , układamy jeden
Bajeczna KuchniaCiasto jest bardzo smaczne i szybkie, możemy je przygotować z dowolnymi owocami. Idealne na deser do kawy. Składniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 4 jajka 250 gram margaryny 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 300 gram wiśni Sposób przygotowania: Wiśnie myjemy, drylujemy i odsączamy na sicie z nadmiaru soku. Z białek ubijamy pianę,dodajemy cukier i żółtka. Dodajemy(...)mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Na końcu wlewamy ciepłą rozpuszczoną margarynę. Wszystko dokładnie mieszamy. Dużą formę do keksówki smarujemy tłuszczem i wylewamy ciasto, wyrównujemy. Na wierzch układamy wiśnie, pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem
Bajeczna Kuchniapierwszy upiekłam tartę w wersji fit. Udała mi się! Tarta jest delikatna, ale za razem bardzo wilgotna, która syci na bardzo długo. :) Składniki: Ciasto: Blacha o średnicy 20 cm 100g mąki pszennej graham 100g mąki żytniej pełnoziarnistej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka miodu naturalnego 1 jajko 150ml jogurtu naturalnego Masa: 100g jogurtu naturalnego 1/4 słoika dżemu(...)własnego uznania Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, miód, jogurt naturalny i wbijamy całe jajko. Wszystko dokładnie mieszamy, aż do połączenia składników. Gotowe ciasto na tarte wkładamy do lodówki na 30 minut. Po upływie czasu ciasto przekładamy do natłuszczonej blaszki na tartę. Pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu
Truskawkowa Fiestadziecka na drogę - Zuzia zadowolona, bo miała co jeść i ja też, bo nie pobrudziła sobie ubrania :) w końcu smażone były bez tłuszczu, a ta odrobina oleju w cieście w niczym nie zaszkodziła (nawet pomogła - wiele witamin jest rozpuszczanych w tłuszczach;)) Wam też je polecam - można sobie dowolnie kombinować i dopasować do własnych kubków smakowych :) jest to propozycja idealna(...)oleju 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta kardamonu Sposób przygotowania: Białka ubijamy z cukrem na sztywno, następnie dodajemy żółtka, miód i serek wiejski (wraz z serwatką) i olej. Krótko miksujemy. Do ciasta dodajemy starte na grubych oczkach jabłko, cynamon, kardamon i mąkę - mieszamy łyżką (ciasto powinno mieć konsystencję jak na racuchy). Smażymy z obu stron na złoty kolor na suchej, mocno rozgrzanej
Kolorowy PrzepisownikSkładniki: na mała/średnia blaszkę ciasto: 1,5 szklanki mąki żytniej 3/4 kostki masła 82% (gdzie masło ma 250 g) pół szklanki cukru pudru 16 g cukru waniliowego szczypta cynamonu 2 żółtka jabłka: Jabłka około 1-2 kg łyżeczka-łyżka cynamonu- do smaku 2 łyżki brązowego cukru czekoladowy piankowy pudding: 5 białek pół szklanki cukru brązowego szczypta sody oczyszczonej(...)budyniu czekoladowego w proszku 1/4 łyżeczki octu winnego około 20-30 ml oleju słonecznikowego dodatkowo: cukier puder do posypania. Przygotowanie: ciasto: 1. Mąkę przesiać 2. Dodać pozostałe składniki, zagnieść do otrzymania kruszonki. 3. Podzielić na 2 części i wyłożyć połowę kruszonki na spód brytfanki, delikatnie przycisnąć do spodu, spód będzie kruchy-bardziej sypki, jeśli chcesz by był zwarty dodaj więcej
KreatywnePinymnie odmieniona wersja wspaniałego sernika Przepis na tortownicę o śr 25 cm robiłam również na tortownicę 22 cm z 1 kg sera. Składniki: Kruche ciasto szklanka mąki 3 łyżki masła 2-3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru z wanilią 1 jajko 3 łyżki kakao Ser: 1,5 kg sera 2 budynie śmietankowe 2 jajka(...)szklanka cukru aromat waniliowy cukier wanilinowy mleko 3 łyżki skrobi pół kostki masła Polewa: Tabliczka gorzkiej czekolady 2 łyżki masła lub margaryny Wykonanie: Z wymienionych wyżej składników zagnieść ciasto kruche. uformować spód do tortownicy i piec 15 minut w 175 stopniach. Wystudzić. Można zwilżyć przegotowaną zimną wodą. Przygotować patelnię najlepiej taką do której nic nie przywiera. Wbić jajka dodać
PychotkaaaSkładniki na ciasto ciemne: 6 jajek 1 szklanka cukru kryształu 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju 1 łyżka wody Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 2 galaretki cytrynowe 1 łyżka masła Masa budyniowa: 1/2 litra mleka 1/2 szklanki cukru kryształu 2 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 2łyżki mąki(...)wszystko dokładnie wymieszać. Gdy piana będzie sztywna dodać żółtka i delikatnie zamieszać łyżką. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia, 1 łyżkę wody, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Biszkopt ostudzić i przekroić na 2 równe części. Masa jabłkowa: jabłka
PychotkaaaSkładniki: ciasto kruche 2,5 szklanki mąki pszennej 250 g masła lub margaryny, zimnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 jajek Składniki na budyń czekoladowy: 850 ml mleka 3 opakowania budyniu czekoladowego z cukrem Składniki na masę serową: 1 kg (wiaderko) sera 1/2 szklanka cukru 125 g miękkiego masła 3 jajka 1 budyń waniliowy Wykonanie(...)podanych składników na ciasto zagnieść kruche. które następnie wyłożyć na blaszkę. Z mleka ugotować budyń. Ważne aby budyń wylać od razu na ciasto i równo rozsmarować. ser zmiksować ma masłem, cukrem, jajkami oraz budyniem. Wylać na budyń. Najlepiej żeby nie był on bardzo gorący. Całość piec ok 55-60 minut
PychotkaaaSkładniki: ciasto 375 g mąki 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 75 g cukru cukier waniliowy 2 jajka 175 g masła mak 500 g zmielonego maku 1/2 litra mleka 5 łyżek miodu 200 g cukru 100 g masła 2 jajka bakalie orzechy migdały itp Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto kruche następnie rozwałkować i wyłożyć spód formy. Masa makowa. Zagotowujemy(...)ucieramy żółtka z pozostałym cukrem na gęstą masę i dodajemy do masy makowej, razem z pozostałymi bakaliami. Ubijamy pianę z białek i delikatnie mieszamy z masą. Mak wylewamy na ciasto równo rozsmarowujemy. Piec ok 50 minut na 170 stopni
PychotkaaaSkładniki: 1,5 szklanki mąki pszennej łyżka szmalcu 3-4 łyżki margaryny 1 jajko 1/4 szklanki cukru pół łyżeczki proszku do pieczenia kwaśna śmietana (tyle ile zabierze ciasto) szczypta soli paczka cynamonu jabłka ze słoika lub swoje uprażone na ogniu Wykonanie: Mąkę z tłuszczem posiekać, dodać cukier roztrzepany z jajkami, proszek do pieczenia, sól, wyrobić ciasto, wstawić do lodówki(...)godziny. Po wyjęciu z lodówki rozwałkować i wyłożyć tortownicę. Ponakłówać widelcem aby powietrze miało ujście. Na ciasto wyłożyć jabłka z cynamonem. Piec 50 minut
Pychotkaaażółtka 2 łyżki kakao łyżeczka proszku do pieczenia kubek śmietany 30% serek homogenizowany waniliowy pół kubka jogurtu naturalnego łyżka z czubkiem cukru Wykonanie: Z podanych składników zarobić kruche ciasto. Wyłożyć nim formę i piec 20 minut w około 175 stopniach. Upieczone ciasto ostudzić. Zimny blat skropić paroma łyżkami przegotowanej wody, aby się napiło. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem(...)będzie miała odpowiednia konsystencję dodać serek i jogurt i delikatnie wymieszać. Gotową masę wyłożyć na ciasto. Ciacho udekorować truskawkami
PychotkaaaSkładniki: ciasto 1 jajko 20 g cukru 30 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oliwy krem 500 g malin (u mnie jeżyny) 4 żółtka 125 g cukru 1 szklanka mleka 1 1/2 łyżki żelatyny 1 szklanka śmietany lustro 1/2 szklanki przetartych malin 1 łyżka żelatyny Wykonanie: Z podanych składników zrobić biszkopt, który należy upiec w okrągłej formie(...)stopniach 10-15 minut. Gdy ciasto się upiecze wyjąć go z formy i po wystudzeniu znów włożyć. Krem przygotować z zmiksowanych malin. Żółtka utrzeć z cukrem na białą masę. Dodawać delikatnie gorące mleko i miksować. Miskę z masą przełożyć nad garnek z gorącą wodą ogrzewać przez 10 minut ciągle mieszając. Odstawić do wystygnięcia. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody
PychotkaaaSkładniki: ciasto 20 dag margaryny 40 dag mąki 10 dag cukru pudru 4 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka amoniaku powidła (u mnie śliwkowe) masa: 1 kostka margaryny 1/2 l mleka 5 żółtek 20 dag cukru pudru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Z margaryny, mąki, cukru, żółtek, śmietany(...)proszku do pieczenia i amoniaku zagnieść ciasto kruche następnie podzielić go na 2 równe części, rozwałkować i wyłożyć na blaszki. Białka ubić na sztywno z odrobiną cukru. Ciasta posmarować powidłami a następnie przykryć je pianą. Piec 30 minut w 200 stopniach. Z mleka, żółtek, cukru i mąki ugotować budyń i odstawić do całkowitego wystudzenia. Na końcu zmiksować powoli margarynę
PychotkaaaSkładniki: ciasto 10 białek 1 szklanka cukru 1/2 roztopionej wystudzonej margaryny 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka suchego maku 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa 2 szklanki mleka kostka masła w temperaturze pokojowej 3 łyżki mąki pszennej 8 łyżek wiórków kokosowych 1 żółtko 1 szklanka cukru pudru Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli dodając cukier. Gdy białka(...)rozrobić żółtko, mąkę i wiórka w drugiej szklance mleka. W ten sposób zrobić budyń, który należy dobrze wystudzić. Gdy będzie zimny zmiksować z miękkim masłem i cukrem pudrem. Ciasto przeciąż na 2 blaty i delikatnie zwilżyć przegotowaną wodą przekładając masą. Ciasto idealnie smakuje z orzechami lub migdałami
PychotkaaaCzarne ciasto, jest jednym z lepszych ciast ciemnych jakie jadłam. Idealnie słodkie, i szybkie w przygotowaniu. Jego zaletą jest polewa której nie trzeba przygotowywać osobno. Piekłam w formie o wymiarach 12 cm x 36 cm. Składniki: 2 szklanki mąki 25 dag margaryny 2 szklanki cukru 4 jajka 1/2 szklanki wody 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Margarynę(...)umieszczając garnek w zimnej wodzie). Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i żółtka, wymieszać. Na końcu dodać pianę z białek. Piec 60 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasto polać polewą
Pychotkaaa